Méhcsomagos méhészet.

Dátum 2011.11.7. 18:23:17 | Téma: Európai Méhész hírei



Bencsik József Lyon

Rajzáselőjelzés rezgésméréssel, avagy amikor arra nincs is szükség.
A napokban végignéztem a www.europaimehesz.atw.hu honlapon megjelent (27/10 ?) angol nyelvű méhészeti filmet. Jól szerkesztett világos forgatás, nagyszerű szemléltetés.


Valójában angol tudás nélkül is jól érthető Részemről elsősorban az úgynevezett « méhcsomagok » korul forgó méhészetek voltak érdemlegesek. A magamfajta méhszerető műkedvelőnek nem lehet szó nélkül elmenni a látottak után. Álljon meg a menet ! Essünk egy kicsit gondolkodóba, vegyük kétségbe a berögződött meggyőződéseinket.
Szolnék így annál is inkább mert valóban a « méhcsomagos » méhészetben például és többek között nincs hely rajzásnak. Így, nincs szükség rajzáselőjelzésre, se rezgésméréssel, se a nélkül. Mi több valójában, nincs szűkség, eredeti értelemben vett méhészkedésre sem.
Még jó hogy szükség van méhekre. De nem sokáig, hiszen köztudott, lehet már gyártani mézet is méhészek és méhek nélkül is, mesterségesen. Ezen az úton, következés képen, előbb, utóbb nem lesz szükség semmilyen méhészetre.
Ott még ugyan nem tartunk, szerencsére, na és persze mindazok szerencséjére is akik szeretik a méheket és szeretnek méhészkedni, megismerni, tanulmányozni a méhek eljárásait. Ez utóbbiakból, akár részarányos példákat is venni még a magamfajta kétlábú emlősök használatára is. Nem sok vigasz ! Az ilyen megszállott méhészek száma egyre fogy.
Közel 25 évvel 2011 év előtt olvastam először a méhészeti szaklapokban ilyen « méhcsomagos » méhészeti eljárásokról. A leírások szerint az ilyen nagyipari méhészet kizárólag és csakis a hordási évad alatt rendelkezik teljes méhállománnyal.
Miből is áll a szóban forgó híres « méhcsomagos » eljárásnak lényege, alapja ?
Először is el kell ismerni : a holtévad = a terhek és költségek korszaka. A családokat etetni kell, cukrot vagy szirupot vásárolni, atkamentesíteni…. beteleléssel foglalkozni. Mindez egyben óriási idő és munka igényes és következés képen rendkívül költséges. Képzeljük el azt a nagybani méhészt aki 3- 4 ezer családdal rendelkezik. Milyen és mennyi kiadás munka és időráfordítást igényel a terméktelen idény ? Ezek a költségek ugyanis és természetesen a behozott méztermelésből származó jövedelemből levonandók. Nem nehéz elképzelni azok terhét annak a méhésznek aki emilyen formában nem kap támogatást a saját országa kormányától, még inkább nem az EU – tól. Ott kérem nincs OMME se « Nemzeti Program » !
Mindezen hátrányok miatt az ipari méhészet gyakorlói egyenesen igyekeztek megszabadulni a holt évad költségeitől, vagyis az állományuktól. Erre a megoldásra akkor kerülhetett sor, amikor az állomány felújítására fordítandó összeg alacsonyabb lett mint a holtévad kiadásai. Nos lám eljött az idő az ilyen eljárás gyakorlatára is. Erre a megoldásra látható példa a szóban forgó filmben.
Ausztráliából kereskedelmi hirdetéseket lehetett olvasni Francia földön is már régóta « méhcsomagok » szállítására. A szóban forgó filmen is jól láthatók az ilyen csomagok összeállítása. Minden egyes csomagba beleöntenek 1,5 kiló söprögetett méhtömeget, majd azok szállítását repülővel biztosítják az USA -ba. Nos lám kiderült, hogy amióta az ilyen méhcsomagok szolgáltatási költségei, kisebbek mint a holt évad költségei, ettől kezdve repülővel érkeztek ezresével azok az USA -ba. A forgalom ma is virágzik !
Ezen eljárás tehát szokásossá
vált, és azóta a « félméhészek » nem törődnek a méhcsaládok sorsával a holt évad alatt. Azok legnagyobb többsége a végtelenségig kiszipolyozva természetesen éhhalálra, könyörtelenül pusztulásra ítéltek. Az esetleges tűlelőket egyesítik, míg a kipusztultakat, vásárolt méhcsomagokkal pótolják. Na kérem, ezen eljárás is a hivatásos profi-méhészet köze számítódik ?
Valójában a megrendelt méhcsomagok mindegyike eleve atkamentesített és hozzá válogatott, frissen megtermékenyített anya van gondosan zárkózva. A vonaloznak tehát nincsen atkamentesítési gondja, se költség, se idővesztesége. Mi több nincsenek kirajzási nehézségek sem, hiszen jól tudott, az idei anyával rendelkező családok csak kivételesen rajzanak ki. Nem kell a kirepült rajokról gondoskodni, befogni betelepíteni… ha netán mégis előfordulna, a kiszállt raj után már senki nagyiparos nem szaladgál. No lám, itt az összefüggés a nagyipari méhészet eljárása és a rajzáselőjelzés rezgésmérése között. Ez utóbbira nincs szükség, tehát teljesen érdektelen, tárgytalan.
Időközben az USA -ban is bekövetkezett az úgynevezett tömeges méhpusztulás. A TV be n helyszíni beszámolóban volt látható már 2008 -ban mint Magyarországon is az utóbbi időkben. Egy nagyipari méhész sírva gyászolta a foglalkozásnak csődjét. Köztudott, nem o volt az egyetlen ilyen tragikus helyzetben. Az Ausztrália méhcsomag import is kimerült. Nem könnyű tízezrével méhcsomagokat újra gyártani az évad alatt. Ugyanakkor az ilyen méhészet a holt évad alatt készakarva gondozás nélkül pusztulni ezrével a méhcsaládjait a holtévad alatt. Mindez kizárólag pénzelési okokból !
Az USA bán divatos ezen ipari méhészeti módszer alkalmazása folytán merülhet föl mégis egy kérdés a magyar méhtenyésztők: Fölvenni a versenyt az Ausztrál tenyésztőkkel ? Söprögetett méhcsomagok szállítását ezresével ajánlani az USA -ba ? De miért éppen az USA -ba ? Ez még csak tárgyilagosan elképzelhető. No de akkor, és miért ne, Magyarországra ? Mert ebben az országban ilyen nagyipari méhészeti eljárás nem létezik és nem is fog létezni. Szerencsére, és nem véletlenül : nincsenek pl. vár megye nagyságú narancs erdők, mandula ültetvények. De vannak mégis jelentős repcetáblák, napraforgótáblák. Azokat is ma már a nagyipari gazdálkodás eljárásai szerint, vegyszereznek, permeteznek, avagy GM módosítottak (fajtájukban rovarölők). A karaván halad és a kutya se ugat ?
No lám kik azok akik ma az országban hivatalosan is tiltakoznának, tüntetnének a méhek tömeges mérgezése miatt a VM- ben, avagy, Bruxellesben ? Méhész szervezetek ? Álljon meg a menet ! valami nem stimmel ? A méhek pusztulása már tömeges !
Miközben folyik a nagyipari átalakulás a « mező »gazdaságban, sok esetben már « mező » nélkül ? Esetenként, termő talaj nélkül, vegyszerekkel, GM növényekkel, helikopteres rovarirtással ?…A Bayer, rovar irtószer gyártó nemzetközi tröszt hirdetései olvashatok még a Méhészetben is pl. 2010/01, -02 teljes oldalon. A látszat ellenére nem a méhek egészsége a fontos, hanem a pénz, a jövedelem és azért mindent meg lehet tenni nem csak a mezőgazdaságban de még a méhészeti szaklapban is ? 
Ugyancsak nem titok ; a nyugati EU -os országokban is dívik a tömeges méhpusztulás. A méhész szervezetek, közöttük a Francia SNA , Unaf ... hosszú idő óta, mint most is, és számos alkalommal hivatalosan tiltakozik a méhek egészségére veszélyes szerek alkalmazása miatt, úgy az EU os mint nemzeti legfelsőbb hatóságoknál. Pl, az « Abeilles et Fleurs », szaklap, az Unaf (= francia OMME) ez év októberi számában 7 tiltakozó írás jelent meg. Közöttük élénk bírálat a PAC, vagyis az EU- os mezőgazdasági politika átszervezése folytán is. M. O. Belval úr, az Unaf méhész szervezeti elnök, vezércikkében (2011/10) például jelzi a tiltakozó szervezetek (nem csak a méhészek !) küzdelmének sikerét. A francia Államtanács semmisnek ítélte a « Cruiser350 » mérgező vegyszer alkalmazásának miniszteri engedélyezését. Így ez, már a harmadik alkalommal. Tudni érdemes, hogy e méreg gyártói, kijátsszák a torvényeket alattomosan : csak ideiglenes engedélyezést kérnek és kapnak is. Ami szabály, az szabály ! A karaván halad, a kutya ugat ! Legalábbis Francia földön
És Magyarországon ? De mint magam fajta « szökevénynek ... mi közöm hozzá ? Kérdezhetné habozás nélkül egy újabb üzenetében a « nyug.tanító méhtenyésztő, kitüntetett méhész » elvtárs. A nevét jóindulatból nem adom nyilvánosságra, mert aki 20 év alatt nem volt képes kétségbe vonni a 40 éves meggyőződéseit, annak hogyan kilépni abból ? Elvégre is nem vagyunk méhek akik az anyaszoktatóval órák alatt megváltoztatják magatartásukat ? Bevallom, nem dicsőségért, és nem pénzért írok, hanem azért, hogy olvasóim gondolkodóba essenek. Tessék az írásaim továbbítani, gondolkodásra bátorítani másokat is. Gombnyomásra megy, nem kerül pénzbe ! De nem is hoz a konyhára, hiszen nem fizetek érte ! Talán éppen ezért terjednek lassan ? Igaz lenne ebben az esetben is : « A pénz beszél, a kutya ugat » ?
joseph.bencsik@free.fr 2011 November



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=629