Tovább folynak a méhészeti kísérletek Jarniouxban.

Dátum 2012.01.13. 0:03:22 | Téma: Európai Méhész hírei






Rajzáselőjelzés rezgésméréssel.Újabb megfigyelések, visszahatások.
Tovább folynak a méhészeti kísérletek Jarnioux ban (F-69640) A www.europaimehesz.atw.hu honlapon megjelent (2011/12/16) a helyszínen készült rövid mozgóképfelvételek azonban francia szöveggel készültek. Ezekhez szeretnék ezúttal és röviden némi magyarázattal jelentkezni.






Folytatódik!

A kísérleti kaptár, jelen esetben két « accélérometre » rezgésmérővel és egy rezgéskeltő hangszóróval volt fölszerelve. Ez utóbbi a homlokfalon látható. A rezgésmérők egyike a kaptárbontás alkalmával is jól látható módon, egy 3 mm vastag « plexiglas » lap közepén kapott elhelyezést. A mérete megfelel a kaptárméretnek, de el van szigetelve a kaptártól, alul, felül, kb. 2 cm vastag hangszigetelő szivacs csík segítségével. Célja a parazita rezgések kiküszöbölése, legalábbis csökkentése. A keretfedő nem más mint egy ugyancsak kaptárméretre szabott keret, amelyre egy ritkaszövésű fátyol van kifeszítve. Ily módon a család zümmögése könnyen áthatol, miközben a méheket elszigeteli a plexigals fedőtől. Ez utóbbi lemez vastagságába van tehát beágyazva a rezgésmérő szonda.
A fátyolkeret leemelésével látható a keretek tetején keresztbe fektetve, két « Apistan » atkaírtó csík. Ezek hatása a méhekre, volt a kísérlet egyik célja. Milyen zümmögést különbözetet lehetett észlelni, fölmérni az atkaölő csíkok behelyezése előtt, majd azok behelyezésével. Miközben az atkalehullás számlálása is, a kísérlet része. Máris jelezném, hogy meglepően kevés volt az atkalehullás. A későbbiekben derült ki, hogy a fertőzöttség is igen alacsony volt. Vajon mért, hiszen a család eredete, egy természetes raj, amely semmiféle atka irtó eljárásban ez idáig, nem részesült. Meglepetés annál is inkább nagy volt, mert a szomszéd kaptárban kb. háromszorosan több atkalehullás volt észlelhető.
A következő szakaszban, a kaptár közepébe helyezett keret kiemelése látható. Miért éppen ez ? Mert pontosan ezen keret közepén, a lép vastagságába, valósággal a kaptár szívébe, van behelyezne, egy másik rezgésmérő szonda. A kiemelés alkalmával jól látható az egyik oldalon a szondafej és rajta a különleges vezeték, amelyen keresztül folynak a rezgéslökések a rögzítőbe, onnan pedig a számítógépbe.
A házon belül egyik megfelelő helységben kapott elhelyezést a számítógépes berendezés. Ez nem látható mert erről külön beszámoló készült. Képernyőn közvetlenül olvashatok a rezgéslökési görbék, azok változása. A számítógép egyébként Interneten kapcsolatban áll a Nottingham-i Egyetem laboratóriumával. Mi több onnan közvetlenül is kezelhető, irányítható a helyszíni számítógépes berendezés. Más mellék berendezések : egy meteoállomás, és egy Web kamera is amelynek felvételei 10 másodpercenként rögzítődnek. A felmérések, matematikai elemzésével természetesen Nottingham foglalkozik. A végleges eredmények több kísérlet végrehajtásával, egyeztetésével, összehasonlításával mutatkoznak.
Majd a kiemelt keret másik oldalán, ugyancsak megfigyelhető a behelyezett szonda végződési pontja, éppen a sejtek külső szintjének magasságában. Elméletileg tehát a kereten belül, úgymint a két oldalán keltett rezgések, észlelhetők. Esetenként a méhek hangos bekiáltásai hallhatok (akárcsak egy méhészközgyűlésen ?). Azok elemzése, megértése ugyancsak izgalmas feladat lesz a jövőben.
Ezen középső keret visszahelyezése után került sor, a korábban kiemelt « apistan » csíkok visszahelyezése. Ezek a rezgésmérővel fölszerelt keret egyik, és másik oldalára, közel a szonda közelébe kaptak elhelyezést. Kiderült azonban, mint látható, hogy ezek a plasztikból készült csíkok rendkívül hajlékonynak. A behelyezésük így nehézségekbe ütköztek. Érdemes lesz ilyen megjegyzést az atkairtó cég gyártójának fölhányni !
Számomra érdekes volt fölfigyelni a család nyugodt viselkedésére, holott a kaptártér közepén, a család szívében, egy középső keret kiemelésére került sor. Semmiféle idegesség, támadás nem zavarta a műveleteket. Mint látható volt a kiemelt kereten már nem volt fiasítás, holott 15 nappal korábban a szonda behelyezése alkalmával meg tenyérnyi nagyságú volt. Ez utal már fényes nektár csillogott a sejtekben. Ha jól megfigyeltük akkor a behelyezett atkaölő csíkok közelében tartózkodó méhek idegesen szaladgáltak annak a keretre borult felületén. Minden bizonnyal jogosan, hiszen idegen, közel sem természetes elemek kerültek a család közepébe. Megjegyzem, ezen eljárás hatására, több volt az atkalehullás. Tanulság : az atkaölő csíkok alkalmazása sokkal hatásosabb a keretek között mint a keretek tetején.
A kora tavasz folyamán egy újabb atka irtó kezelés már beütemezve. Ez alkalommal, nem Apistan, hanem Apivar csíkok alkalmazásra kerül sor. Minden fölvilágosult méhész tuja, miért. A kutatok azonban azt is szeretnék tudni melyik atkairtó okoz nagyobb, és milyen zavart, a család életében ? A az okozott rezgések különbsége bizonyítani fogja.
Távolabbi elképzelések szerint, egy napon, talán még sokkal messzebbre is eljuthatunk a rezgésmérések segítségével. Amennyiben máris sikerül megkülönböztetni pl. a két atkairtó csík által kiváltott különleges rezgéseket, úgy egy napon annak fordítottja is elképzelhető. Pontosabban : a fölmért különleges rezgések alapján, bizonyítani azon vegyszer, avagy méreg jelenlétét, amelyet kénytelen elviselni a család. Siker esetén nem lesz szükség, hosszadalmas laborvizsgálatokra. Rezgésmérő kimutatás alapján a méhész rögvest tudni fogja hol a hiba.
Lám az « Abeilles et Fleurs » az UNAF francia méhészszövetség havonta megjelenő szaklapjában, 2011/12 jelent meg a témában, Dr. Martin Bencsik, a Nottingham-i Műszaki Egyetem tanárának, és magam tollából egy négy oldalas fényképes, grafikonokkal szemléltetett cikk is. Alig néhány napra rá Január 5-én már négy olvasó lelkesen vissza is hatott. Közöttük legutóbb (2012/01/03) például J. Bettens svájci J Dumont, J F Ducas… francia olvasók jelentkeztek, nyilvánvalóan nem véletlenül ! A szóban forgó és leközölt francia nyelvű írás lefordítása magyar nyelvre azonban ugyancsak sok időt erőfeszítést igényelne.
No persze lenne még sok más magyar nyelvre fordítani való, leközlésre érdemes írás. Közöttük nem csak a francia méhészszervezetek szaklapjaiból (magam három szervezeti szaklap rendszeres előfizetője vagyok) hanem sok más országban történő a tudományos kutatásokról is. A francia szaklapok rendszeresen minden hónapban leközölnek ilyen írások kivonatos lefordítását. Ebben is versenyeznek. Míg az egyetlen magyar méhészeti szaklapnak nincs verseny fele, nincs kivel versenyeznie. Nem hiába fittyet se hány a külföldön megjelent szakmai írásokra. A magyar méhészek szinte semmit, legalábbis édes keveset tudnak külföldön történő szakmai eseményekről, tudományos kutatásokról. No persze nem lehet ilyen hiányokat a Méhészet a szemére hányni. Elvégre is mint magánvállalkozás, úgy csinálja dolgát ahogy jónak látja. A szövegfordítás kemény munka és drága mulatság. Míg, úgy tudom, ugyanakkor az egyetlen országos méhészeti szervezet, se szaklappal se kiadvánnyal nem rendelkezik. E jellemzően berögződött helyzet, tart közel 20 éve ?
Meglehet, ezen elzárkózottság, csak egy természetes megragadt, berögződött szokás. A « Pártunk és kormánya » uralkodásának idején ugyanis nem volt ajánlatos « Nyugattal » kapcsolatokat fönntartani. Úgy látszik ma is így ! A feltevés közel sem légből kapott. Ilyen állásfoglalást, legutóbb, írásban is megerősített két, rendkívül « értelmes » magyar méhész « elvtárs ». Szerencsére ma már csak fenyegetni tudnak. Nevüket, írásukat nem kívánom szégyen szemre közölni. Akad ilyenekből bőven, méghozzá magas polcokon is. Különben is van az országban elegendő és fölösleges veszekedni való.
Inkább azt ajánlanám legyünk előre törtetők, keressünk, találjunk, és terjesszünk egymás között, határok nélkül, értelmes, hasznos értesüléseket. Innen, messzi Nyugatról, (1500 km) úgy tűnik, egyedül a www.europaimehesz.atw.hu honlap bátorkodik szabadon így eljárni, Nyugatról kapott híreket leközölni ? Váljon becsületére a nyitottsága. Nincs kizárva, kapott is érte fenyegetéseket, a meggyőződéses « elvtársaktól » Aki pedig elzárkózik azon nem lehet segíteni. Maradjon hűséges a berögződött meggyőződéseihez és legyen boldog !
Ez utóbbi sorok lehetnek az újévi jókívánságaim is.
joseph.bencsik@.fr 2012 január




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=649