Az idejében beérkezett vonat, nem esemény .

Dátum 2007.01.28. 19:20:53 | Téma: Európai Méhész hírei

186. SZAKLAPSZEMLE LYON-BÓL

Ugy az Abeilles et Feleurs mint az Abeille de France januàri szàmaiban megjelent vezércikkek a főszerkesztők tollàból szàrmaznak. Altalàban ki ki a maga érzékenysége, megitélése szerint ir méhészeti helyzetjelentést.
Az Abeilles et Fleurs, egyben az UNAF elnöke M. Henri Clement szerint, mióta betiltottàk a gaucho és Regent mérgek hasznàlatàt azóta jelentősen csökkent az àllomàny veszteség. Mindezek ellenére a kedvezötlen klimatikus körülmények miatt a mézhozam alacsony volt 2006 ban.
Mint ismeretes a méreggyàrtók hirverése a parlagterületek méhlegelővé való alakitàsàsa tovàbbra is folyik. Ilyen képmutató ajànlatok azonban nem fogjàk megoldani a méhészek problémàit. A méhésszervezetek kozgyülési hatàrozatokban egymàs utàn zàrkoznak el az iditvànyozó méreggyàrtóktól. (CNDA, ADA, CNTSA…6-9. oldal) EU os kozlemények szerint (2006 nov 2) megnövekedtek a szermaradékok az élelmiszerekben. Ma ezek 47 % ban szennyezettek amelyből 5% a megengedett fölött. Különösen észlelhető a gyümölcsöknél (65,7%ban), mi több a csecsemő élelmiszerekben is megtalàlhatok 8,7 % ban. Az MDRGF = a Jövő Nemzedék Jogainak Tiszteletben Tartàsàra Mozgalom elnök felhivàssal fordult az EU os illetékesek felé, a szerek tömegének csökkentése érdekében.
A 15-16 oldalon a « Nature » folyóiratból érdekes kivonatos iràs a méh “Genom” jànak fölfedezése folytàn magyaràzható fejlődési folyamatról. A 18. oldalon :Kémia szennyeződés, « időzitett bomba » cimmel illette az ARTAC ( Ràkellenes Teràpiakutato Tudomànyos Tàrsulat) a Pàrizs-i UNESCO ban tartott nemzetközi konferencia alkalmàval. A 19 oldalon Beszélgetés M Claude Cohin, az ADAIF (« l’Il de France » Regionalis Méhészet Fejlesztési Tàrsulat) elnökével. A tàrsulat a környék 18 szervezetét képviseli. A 23-26 oldalon a « AGIR » = « Cselekedni ! » tàrsulati szervezet fölhivàsa amely 21 környezetvédő tàrsulat szövetsége, szàz ezer példànyban nyomtatott kiadvànya. E témàhoz minga 35 old a szunyogirtàs gyakorlatànak kritikàja olvasható.
Vannak természetesen méhészgyakorlati oldalak is, amelyekből kiemelném a méhészeti kellékek fertőtlenitésre forrasztó làmpàval történő rendszeres gyakorlatàt. E módszer magam is, 30 éve rendszeresen hasznàlom és melegen ajànlom! Figyelem ! a plasztik kellékekeket igy nem lehet se tisztitani se fertőtleniteni !
E szaklap nem feledkezik meg a gyakorlati problémàiról, ugyanakkor, a szellemében , a környezetvédelem mint közérdek, az egészség összefüggéseinek, tàrsulati, szervezeti, ujabb kidomboritàsa került előtérbe. El kell ismerni : ha tönkre megy a környezet, vagyis a méhészet alapja, akkor mit sem ér egyedül a méhészeti hőbörgés !
Az Abeille de France érdekesebb oldalaibol :21-22 Ördögi kör a környezet és méhmérgezés kapcsolatai, az élősködők elszaporodàsa+rovarirtok+gyomirtók+GM növények+szennyezödött viz+levegő+ gyógyszerezés+szelektàlàs(hozamszempont)+rossz kezelés+viràgvàltozatossàg hiànya+…= legyengülés, megbetegedés, kipusztulàs ! A 23-24 old a nyomonkövethetőség rendszabàlyokrol. 29-30 old beszàmoló a COPA-COGEPA 06/10/13 gyülésérol, a magyarok is ott voltak csak éppen ezidàig nem hoztak nyilvànossàgra beszàmolot.31. old Kongresszusi újdonsàg :költőtér kemény plasztikból (nem tanàcsos !)
* * *
Hogy mi történik, vagy egyàltalàn történik e valami Magyarorszàgon az emlegetett témàkban : talàn semmi, nem lehet tudni. Pl. Jellemző : 06 november 6.-àn «A Mindentudàs Egyeteme » a génmódositàs témàban tartott TV előadàs alkalmàval Budapesten jelen voltam és talàlkoztam a természet, a kornyezetvédelmi, a biokultura,… tàrsulatokkal akik standjaikkal, vezetőikkel jelen voltak. Sajnos nem talàltam közöttük egyetlen egy méhésszervezetet. Miért ?
Ami a Méhészet 07/01 szaklapszemléjét illeti, most az egyszer (egy év alatt talàn màsodszor !) a főszerkesztőtől is olvashattunk vezércikket. Abban nincs méhészeti helyzetjelentés, se méhészeti érdekvédelem, se környezetvédelmi érvelés, nem àramlik belőle küzdelemi, szellemi, irànyvonal. Képmutató az a kérés is : « kendőzetlenül jelezzék nekünk mind a tartalommal mintaformàvalkapcsolatos véleményüket » Azokat figyelembe se veszik. Làsd a185 szaklapszemlémet
A magyar méhészek 06/11/25.-én tartott orszàgos kongresszusàn végül is semmi beszàmoló nem hangzott el a magyar méhészet helyzetéről. A vàlasztmànyi elnük még csak beszédet se mondott. Legalàbbis errol szó sem esett a rövid beszàmolóban. Szóbeszéd szerint, mint szokàsos a meghivott diszvendégek egymàs üdvözölgetésével, sajàt maguk akcióinak csillogtatásàval telt el az idő.
Ellenben, a 8. oldalon az orszàgos szervezet belső nehézségeire jellemző nehézség került felszinre:”Az önkéntesség inditékai” iródott ez, egy fizetéses “önkéntes” tollàból. “Onkéntesek azok a méhészek is akik időnként benéznek az egyesület központjàba... elsősorban az ő vàllukon nyugszik aszervezeti munka “. Az iràs arról tanuskodik, hogy hiàny van ilyenekből. De miért? Vàlasz kitünik a cikk vastagbetüs szövegéből:”ha valamiről ugy gondolja, hogy nem szolgàlja a közösséget, akkor abban a munkàban egyszerüen nem vesz részt.” sokan vannak ilyenek és egyben azt is bizonyitja, hogy sok az olyan munka adódik amely nem szolgàlja a közösséget. A tanulsàg is jellemző vagyis nem a feladatokon, és nem a tennivalókon, hanem kizàrólag a “viselkedés formàn kell vàltoztatni”
Ellenben érdemes fölfigyelni “Az Európai Mezogazdasàgi és Vidékfejlesztési Alap” iràsra (10-12 oldal). Ezen pénzalap fölhasznàlàsa évek óta sikeresen folyik az Union ban. Egy példàt emlitek: A mezogazdasàgból élők ugynevezett “vendégszoba, vendégfogadàs” kialakitàsàra komoly tàmogatàshoz jutottak. Évek utàn ma màr egész làncolatokat alakitottak. A bölcs ember màsok hasznàból is tanul ! Tessék, a “ Magyar Mézut Egyesület” tagjai màris pàlyàzhatnak ilyen alapon “vendégszobàk” “vendégfogadok” kialakitàsàra. Itt Franciàban a vàrosi lakossàg főleg a többgyermekes csalàdok gyakran bérelnek faluhelyen, tanyàkon egész nyàr folyamàra ilyen “vendégfogadokat” ott is étkeznek legtöbbszor a csalàdi asztalnàl. A gyerekeknek igy alkalom adódik közvetlen kapcsolatba kerülni a természettel Tessék, terveket kovàcsolni! Tegyünk ugy mint a méheink, hasznàljuk ki az alkalmakat, a fölkinàlt EU os segitséget! Magam is besegitenék Pl
Örommel tudatom, hogy a helyi Lyon i Méhész Egyesület nél amelynek tagja vagyok 30 éve, ujabb méhészkiràndulàst ajànlhatok Magyarorszàgra. Tudni érdemes hogy a 90 es években kétszer is sikerrel szerveztem ilyen kiràndulàst, ime itt a harmadik alkalom. A
Néhàny megjegyzés az “OMME tàjékoztató”cimű ismertetőkhöz (14-15 oldal közöt).Tükörképe a magyar tisztviselés bonyolult, akadékoskodó, fölösleges, kerékkötő eljàràsàra. Jellemző az igazolàsok tömege, beleértve azt is amelyet az OMME àllit ki onmagànak. Első lépcsőn ugyanis e szervezet engedélyezi, vagy nem a tovàbblépést, vagyis engedélyezi vagy utasitja vissza EU os tàmogatàst. Az OMME és az MVH, valoszinüleg ez utóbbi akaratàból, és az előbbi közremüködésben szorosan összefüggenek egymàs között. Ha màr egyszer igy alakult a helyzet akkor, hogyan lehetne ésszerüen, gazdasàgosan, zaklatàs nélkül, eljàrni?
Tudtommal az OMME szàmítógépei képernyőjén megtalàlható minden tagdijfizetőazonnosàgi adata, a méhészetének azonossàgi szàma, a bejelentett telephely cime, csalàdok szàma (mindenki az àllatorvos àltal internetten bejelentett dàtum és a csalàdok szàma arànyàban fizeti a tagdijàt). Valójàban ezek az adatok megtalàlhatok az MVH szàmitogépei képernyőin is, csak éppen akarni kell. Ezek valódisàgànak elfogadàsàval igy màr az MVH feladatai közé tartozna ezen adatok igazànak ellenörzése, az esetleges csalók megbüntetése, ha kell börtönbe vetése. Prohàszka Péter magyarszàrmazàsú Lyon i közjegyző màr nemzetközi adàsvétel iratokat is internetten bonyolit le.
Ugyanakkor a sok kerékkötő miniszteri tisztviselő sokasàg Magyarorszàgon 11 példànyban kéri egyes pàlyàzati kérelmi papirok, igazolàsok, beküldését. (làsd Méhészet 06/11 vezércikk és a 185. szaklapszemlét) Nyugatrol nézve hihetetlenül elképesztő a helyzetkép.
Többek között és példàul ugyancsak szégyenletes eljàràsnak minősithető a higénikus aljdeszka felhasznàlàsàra kiirt pàlyàzati feltételek: Akinek nincs igazolt szakképzettsége, és csak 9 éves gyakorlata, és csak 24 csalàddal rendelkezik, és ràadàsul még csak nem is OMME tag, az vessen magàra. Az ilyen kezdő méhészet létét, méheit, nem érdemes tàmogatni! Hol talàlható ilyen eljàràsban a méhészek érdekvédelme, annak szelleme? Ugyanakkor, és pontosan és természetesen az ilyen kiközösitett kezdő méhészek között talàlható “az önkéntesség inditékai” a legmagasabb fokon.
Levelezoim gyakran kifogàsoljàk hogy belőlem “dől a kritika” A francia közmondàs ugy tartja: “ Az idejében beérkezett vonat, nem esemény “ vagyis figyelemre se érdemes. Sajnos Magyarorszàgon rengeteg “a vonat” amely be se érkezik, talàn el se indul!
A magam részéről nem győzöm ismételni: valójàban kritikàim közel nem az OMME mint szervezet ellen irànyul, hanem a benne és az MVH, a FVM ben uralkodó akadékoskodó kerékkötő berögződött szellem ellen! Akinek nem ingje ne vegye magàra!

Lyon 07/01 Bencsik J. 23,bd des Castors, 69005 F-Lyon E-mail:joseph.bencsik@free.fr
Szàmos méhészeti iràsom (nem feltétlen hagyomànyhu!) olvasható a “Europai Méhész“ honlapon




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=65