Spiegel: parazita légyfaj okozza a méhcsaládok összeomlását .......

Dátum 2012.01.14. 22:43:56 | Téma: Európai Méhész hírei




Parazita légyfaj okozza a méhcsaládok összeomlását az Egyesült Államokban?
Az ismert politikai lap tudományos mellékletei 2007-től jó néhány alkalommal tudósítottak a tömeges, az USA-ban tapasztalt méhcsalád-összeomlás (más megjelöléssel: kaptár-elhagyás) néven emlegetett jelenségről. Ennek hátterében, számos kutató és gyakorló méhész szerint egyszerűen súlyos varroa-fertőzés áll. Az újság idei, jan. 4-i online kiadása a San Francisco-i állami egyetem két munkatársa, A. Core és J. Hafernik magyarázatát idézi, amelyet ők egyébként első alkalommal a „PLoS ONE” szaklapban ismertettek

Cikk folytatódik !
Az ismert politikai lap tudományos mellékletei 2007-től jó néhány alkalommal tudósítottak a tömeges, az USA-ban tapasztalt méhcsalád-összeomlás (más megjelöléssel: kaptár-elhagyás) néven emlegetett jelenségről. Ennek hátterében, számos kutató és gyakorló méhész szerint egyszerűen súlyos varroa-fertőzés áll. Az újság idei, jan. 4-i online kiadása a San Francisco-i állami egyetem két munkatársa, A. Core és J. Hafernik magyarázatát idézi, amelyet ők egyébként első alkalommal a „PLoS ONE” szaklapban ismertettek.

A parazita életmódú Apocephalus borealis légyfaj jelenlétét eddig Dél-Dakota és Kalifornia államokban igazolták. Szerintük nem zárható ki teljesen, ha valóban új típusú élősködőről van szó, az egész Észak-Amerika méhészetét fenyegetheti. Ahogy mondják, a mézelő méh az egyik leginkább kutatott rovarfaj. Feltételezhetnénk tehát, hogy e parazitáját már ismernünk kellene, ha az valóban régóta létezik.

Magát a légyfajt Hafernik véletlenül azonosította. 2008-ban néhány méhet gyűjtött egy másik rovarfaj táplálkozásának tanulmányozásához. „Azután, mint afféle szórakozott professzor, a méhmintákat az üvegcsében, laboratóriumi asztalomon felejtettem…és később igencsak elcsodálkoztam a méheket körül levő sok légybáb láttán”.A legyek az említett fajhoz tartozókként lettek azonosítva, maguk a méhek erre az időpontra már elpusztultak.

Fényforrás közelében végzett ismételt gyűjtést követően hamarosan kiderült, a fertőzött méhek, amelyek testébe került ennek a légyfajnak a petéje, rendellenesen viselkednek: körbe-körbe szaladgálnak, lábaikat folyton kinyújtják, majd összecsuklanak.

Hogy milyen szerepet játszik mindez a méhcsalád-összeomlásban, azt szerintük még vizsgálni kell. Más tényezők, így a deformált-szárny vírus, egy gombafertőzés, stb. is szerepet játszhatnak. Az sem világos, hogy a megbetegedett, (parazitáktól gyötört) méhek önként hagyják-e el a méhlakást, vagy egyszerűen kiűzetés lett a sorsuk? Még sok mindent nem tudni, így azt sem, egyáltalán hogyan fertőződnek a méhek ezzel a légyfélével, ui. a kaptárak környékén nem észlelhető jelenlétük. Talán felborul a méhek „óra-génje”, amellyel az éjszaka-nappal-ritmust követik. Egyelőre az látszik valószínűnek, hogy a parazitával a méhek táplálékgyűjtés során fertőződnek.

A biológusokat évek óta foglalkoztatják a nem kellően ismert hátterű méhpusztulások,amelyek egy ENSZ-jelentés szerint már régóta világméretű problémákat okoznak, így egy élelmiszertermelési krízis nem kizárható, mint lehetséges következmény.



A Spiegel online, 04.Januar, 2012 cikkét

www.spiegel.de/wissenschaft/natur/

ismertette: dr.Tóth György



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=650