A méhanya éneke II.

Dátum 2012.02.15. 10:14:12 | Téma: Európai Méhész hírei


Bencsik József
Lyon



A témában előzőleg « A méhanya éneke » leírásával nem merült ki a jelenség minden irányú jelentősége. Ezúttal is csak néhány különleges eset körül legyen szabad említést tenni.
Egy új bepárzott méhanya jelentősége, értéke magas, nem csak a rajnak, hanem a méhésznek is. Így van ez akkor is ha « Őfelsége » királynő nem énekel a méhész fülébe. Egy új anya ereje, törtetési akarata nagy érték a méhész szemében, de a gyakorlatában is. E jelenség oly annyira igaznak mutatkozik hogy a méhészek nagy többsége igyekszik leváltani az öreg anyáit mielőtt azok pl rajzás folyamán természetesen leváltódnának.
[/img]
Nagyobb méretben (Big)


Franciaországban a pároztatott (mesterségesen ?) méhanyákat, jó ideje, már nem csak a helyi anyanevelőknél, de főleg a méhészeti cikkek árusítóinál lehet rendelni, méghozzá külföldi különleges anyákat is. (Lásd a mellékletben egy ilyen kereskedő ajánlatát olasz, görög, szlovén,…csak éppen nem magyar méhanyák szolgáltatására !) No lám, ezek a kereskedők ugyan nem gyártanak semmit, még inkább, nem nevelnek különleges fajta anyákat, de rendkívül érzékenyek az eladás-vétel által keletkezett pénz –« feromon » illatára. Vajon így van ez Magyarországon is ? Minden bizonyára ott is így. Lásd, avagy szagold az EU -os segítség kábító illatát.
A pénzillat « feromon » amely a méhanya külföldi szolgáltatásában szunnyad azonban úgy látszik nem jut el Magyarországra legalábbis a külföldi katalógusok szerint. Ezekben nem « szagolható » semmiféle magyar méhanya illat. Nos hát akkor próbáljunk ilyen « illatokat » gerjeszteni ajánlatainkkal ! No lám már kis Szlovéni tud ilyet csinálni.
Nem kell hozzá, befektetési költség se fáradság. Úgy tudom, az Európai Méhész honlapja elvállalja a magyar méhanyanevelők szolgáltatásainak és árajánlatainak, följegyzését. Majd a nemzetközi összeköttetései folytán továbbítani tudja az értesüléseket, egységesített ajánlatokat az EU -os országok méhészeti kellékek kereskedőihez. Egy kis összefogással a szállítás is könnyen lebonyolítható. Lehet e ezen eljárásnak valami pénzszaga a magyar méhanyanevelők között ?
A jelzett honlap, tudtommal nem a külföldi méhanya kereskedők érdekeit képviseli, annál inkább magyar érdekek védelmét melengeti. Elsősorban, méhészeti értesülések ingyenes közvetítésével foglalkozik. Legalábbis az írásaim leközléséhez soha nem kért semmiféle leközlési díjat. Bezzeg nem így a Méhészet szaklap. Egy féloldalas írás leközléséért tőlem 180 ezer Ft kértek. Íme, mennyit ér legalább is a szaklap szerint az én írásaimnak pénzillata számokban kifejezve. Valójában tehát, hogy azokból az írásokból származik e valami előny, vagy érdek, a magyar méhészek részére, mintha csak az már nem tartozna a szaklap gondjai közé ? Vajon ilyen díjakat kérnének a méhanyanevelők értesülési szövegeinek közvetítésért is ? Avagy jobb teszik a méhanyanevelők is ha kivágják magukat e szaklap nélkül. Szerencsére van hol. Egyetlen független fórum, szemben a monopol Méhészettel : az Európai Méhész honlapja. Náluk, tudtommal egy féloldalas szakmát érintő szöveg, vagy felhívás költségei nem 180 ezer Ft hanem 0. Tessék kipróbálni, mielőbb visszahatni.
Ez évben már egy kicsit későre jár. Hogyan megoldani a gyakorlatban a magyar méhanyák külföldi kereskedelmi forgalmát. A kapcsolatok továbbításában francia és angol területen magam is szívesen besegíthetek. No de legyen az eredményes akár csak értesülések, és kapcsolatok kialakítási szintjén, már az is rendkívül tanulságos lehet.
Tessék az Európai Méhész honlapján máris jelezni a részvételi szándékot, úgy a méhanyák szolgáltatási ajánlataiban, mint a « bi-bip » hangfelvételekben. Mi több tessék ott ajánlkozni a szervezési tevékenységre is. Nem kell hozzá semmiféle tagsági díj, viszont, és természetesen, szükséges lesz a méhanyák egészségi és származási szavatossága.
joseph.bencsik@free.fr 2012 február









Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=653