Időközben!

Dátum 2012.04.8. 9:31:05 | Téma: Európai Méhész hírei


Bencsik József









Történt ugyanis, hogy Bencsik Márton, a Nottingham-I Műszaki Egyetem fizika-matematika tanára , nemzetközi EU-os kutató csoportot alapított már 2010 év decemberében, különleges méhészeti ismeretek elméleti és gyakorlati eljárások oldalán.



Emlékeztetőül : a Montpellier –ben rendezett Apimondia 2009 sorra került tudományos értekezések alkalmával, mint előadó, szerepelt. Téma, a méhek által keltett rendszeres Hz rezgések által előjelezhető rajzás 12 nappal annak bekövetkezése előtt. A jelenség további tanulmányozása úgy a Nottingham-I Műszaki Egyetemen, mint Francia földön, Jarniouxban, természetesen kutatási műsoron szerepel azóta is, és nem hiába. Egyes fejleményekről, a www.europaimehesz.atw.hu honlapon, időközben beszámolók is megjelentek.
Az éppen most kapott értesülés szerint a csapat 2012 márciusában nemzetközi EU -os méhészeti kutatási pályázatok nyertese lett!!! A csapat műsorának pontosítási tárgyalásai, máris elkezdődtek. A pályázati beruházás szintje: 1 millió 600 ezer Euro ! Elsősorban angol –francia- német -belga intézetek kutatói a porondon. Sehol a magyarok! Holott a méhészet számára rendkívül jó hír, hiszen ekkora összeg kutatási befektetésére a szakmában , ritkán kerül sor. Még kevésbé a magyaroknál! Talán azt is lehet állítani, hogy egy kizárólagos témában, és ilyen méretben méhészeti kutatásra fordított összegre nincs példa. Tét az európai méhészet gyakorlatának valóságos forradalmasítása. Az elektronika, az Internet behatolása a méhészetbe. A közeljövőben méhészet gyakorlatának a fő eszköze, nem a füstölő, hanem a zsebtelefon lesz.
E rendkívüli eredmény, a kutatási csapatvezető nyertes, Bencsik Márton számára azonban, a magyar származása folytán sajnálatos érzelmeket váltott ki. Annál inkább, így a magam magyar szerető érzelmeiben! Történt ugyanis , hogy a pályázatnyertes csapat alapítása alkalmával, az indítványozó, magyar kutatókat is szeretett volna beavatni. Ez utóbbiak toborzása érdekében , a Magyar VM (Vidékfejlesztési Minisztérium) államtitkárához, Dr. Angyán József államtitkárhoz, levélben fordult. Az államtitkár úr, azonban valószínűleg, meg se kapta a hozzá intézett levelet, legalábbis az, szóba se került a továbbiakban. Az ő helyében, az ügyben ugyanis, sajnos és minden bizonnyal a beosztott főtisztviselő urak, és úrhölgyek határoztak, az ott, vagyis a VM minisztériumban uralkodó, szokásos, kerékkötő eljárásaikkal. Ez alkalommal is az általuk önkényesen megszabott, teljesen lehetetlen, és fölösleges, összesen, 5 abszurd feltételekhez kötötték a magyar kutatók részvételét. Ezen miniszteri állásfoglalásukat persze írásban is megerősítették. Lásd a mellékletben. Ezzel az eljárással persze megállították a toborzáshoz szükséges továbblépéseket. Így estek ki, eleve a magyar kutatók, intézetek, a nemzetközi, EU pályázatnyertes, kutató csoportból.
A gyakorlatban, az imigyen eljáró főtisztviselő urakat, úrhölgyeket képtelen, botrányos eljárásukért, nem lehet bírálni, még kevésbé megróni, avagy leváltásukat ajánlani. Az ilyen tisztviselői eljárás ugyanis, nem csak természetes, de legalábbis úgy látszik közel sem hiba Magyarországon . Feltehetően nem véletlenül. Megszokott eljárás. A Magyar méhészek egyetlen szervezete, (OMME) se méltatlankodik! Nincs szükség méhészeti kutatásokra. A hiányos tudomásom szerint, az EU- os Nemzeti Programban se szerepel ilyen igény.
Részemről az ügy, mégsem maradt annyiban. A toborozása kapott miniszteri főtanácsosi fölháborodást okozó állásfoglalás folytán, panaszt emelő levelemmel jelentkeztem. Kaptam is rá két hónap elteltével, egy elkenő, kitérő, mellébeszélő választ. Bizonyíték arra, hogy az illetékes minisztériumi főtisztviselők, megfeddhetetlenek, nem leválthatók! Az események, a levélváltások, egy jelentős része, megjelent az Európai Méhész honlapján annak idején, nyilván ma is megtalálhatók. Időközben a nemzetközi kutató csapat bejelentkezési határideje letelt. Le kellett adni a csapat jelentkezését, összetételét, kutatási műsorát. A magyarok tehát eleve kiestek! A minisztériumi tisztviselők eljárása folytán, helyesebben, szóba se kerülhettek !
No persze az is meg lehet hogy ez eset nem gond a magyar méhészetben! Számukra, nincs értelme, holmiféle hasztalan kutatásokkal foglalkozni, mint pl. rajzáselőjelzés rezgésméréssel. Legalábbis a magyar méhésszervezet semmilyen formában nem hatott vissza, sem az Apimondia2009- án elhangzott tudományos előadás folytán, se azóta, se az Európai Méhész honlapján a témában megjelent számos írás folytán Úgy látszik jellegzetes összhang, avagy közös megegyezés uralkodik a VM tisztviselői és a méhésszervezet között. A 84 éves Rózsika néni jól ismert parasztasszony találó mondása szerint : “az ő dolguk, azért kapnak fizetést!”
Sajnos a gyakorlati tapasztalataim szerint az ilyen, nemtörődöm, akadékoskodó, eset Magyarországon nem az egyetlen, nem az első, és nyilván nem az utolsó. Például hasonló kerékkötő és hasztalan eljárás divik az OTP bank tisztviselői között is. Az esetemben ezidáig összesen, hét, OTP igazgatósági főtisztviselői, tehetetlen, akadékoskodása folytán, két év alatt nem sikerült egy számítógép üzemeltetési zavarát kiküszöbölniük, avagy azt megkerülniük. Tehetetlenkedésüket, akadékosságukat, többszörös levélváltás alkalmával, tehát írásban is megerősítették. Bárki kérelmére, bizonyító másolat írásokkal, levelekkel is szolgálhatok. Lásd példának a mellékletben, az eset egy részletét, a Dr Nott Miklós Főkonzul úrhoz intézett levelem. Az OTP tisztviselőinek negatív eljárásaihoz se fér semmi kétség. Ezek folytán, arra is lehet következtetni, hogy országszerte hasonló eljárások uralkodnak, ha nem dühöngenek, a tisztviselői körökben. Kell e azon csodálkozni ha a magyarok “szénája” oly annyira rosszul áll?
Az ilyen felelőtlen, és káros eljárások miatt senki főtisztviselőt még csak megrovásba se részesítenek. Szó se lehet azok menesztéséről. No persze a leváltásukkal se jutott volna előrébb a helyzet, ugyanis a gyakorlat szerint, helyükbe kinevezett tisztviselők, pontosan az előzőekhez hasonló eljárást alkalmazzák, hasonló szellemben járnak el. Az esetleges leváltottak, ha ilyen létezik is; az új beosztásukban is hasonló módon járnak el .
Hogyan kilábalni ezen ördögi körből? Egyesek szerint, talán imádsággal? Lásd az alábbiakban olvasható szövegrészt az Európai Méhész honlapján megjelent (2010/06.23)Méhéek és értesülések írás utolsó bekezdését.

Ma, nagyszerű hírközlő eszközök állnak a rendelkezésre. üzenetek küldhetők gombnyomásra egyszerre számos címre Interneten. Itt az alkalom válogassuk ki a megindokolt érveléseinkkel is alátámasztott értesüléseinket, terjesszünk egymás között az igazakat és nem a képmutatókat, a valósakat és nem a hamisakat, az érdemlegeseket és nem a haszontalanokat, az ősszintéket, amelyeket saját magunk igaznak vélünk és egyben szavatolunk. Megtehetjük p.l a www.europaimehesz.atw.hu honlap segítségével díjmentesen. Ily módón, idővel és természetesen kialakulnának mondjuk olyan. „Igazmondó Társulatok”. Ilyenekre égető szükség mutatkozik és nem csak a méhészek között hanem a társadalom összességében. Az ilyenekre épült társadalomban lehet harmonikusan összhangban élni, mint a méhek. Sajnos az iskolákban már régóta nem tantárgy a becsületesség se az igazmondás.

Természetesen ezen írás továbbítása, leközlése nem csak megengedett hanem ajánlatos. Tegyünk így sokan, értesítsünk, ne csak az ismerősöknél, hanem például a tömeghírközlő eszközöknél!

2012 április 6.






Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=660