Rajzás előjelzés rezgésméréssel. Avagy ahol ilyenre nincs szükség!

Dátum 2012.05.4. 17:37:16 | Téma: Európai Méhész hírei



Bencsik József



Lásd itt egy méhészeti módszer ma is alkalmazott gyakorlatát Nepálban, a Himalája hegyei között, a benszülöttek szokásai szerint

Hát, így is lehet méhészkedni, rezgésmérés nélkül. Közel 20 évvel ezelőtt már láttam fényképfelvételes közvetítést valamelyik francia TV -ben. Jelen esetben, korszerű kiadásban egy kicsit hosszúnak találom. A szerkesztőségben talán van rá mód lerövidíteni?

No itt aztán szó sincs rezgésmérésről! Hacsak nem, mérni az alkalmazott kötelek, és kötéllétrák kilengéseiről? Az eset lehet azonban elgondolkoztató.

Mialatt Bruxelles -ben május 31-ei dátumra összehívták a rezgésméréssel történő kutatási nemzetközi EU pályázat győztes csoportját. Tekintettel a befektetési összeg hatalmas méreteire, (másfél millió €) hosszabb pontosítási tárgyalásokra lesz szükség. Nem adják oda díjat akármilyen terv megvalósításáért. Kell hozzá pontos műsorterv, személyes felelősség, a pénzelési folyamat műsor stb…

No persze az idei méhészeti évad már ugyancsak előrehaladott. Márpedig nem is olyan kevés előkészület szükséges ahhoz ,hogy a valóban kutatási felmérések elkezdődjenek. A francia INRA, kutató intézet 40 családot fog beállítani a különböző helyzetvizsgálatok elvégzésére. Az angol méhészek szövetsége foglalkozik a koordináció, összedolgozás biztosításával. Míg a tervek szerint a belga CARI intézet az ellenőrző vizsgálatokat fogja végezni. Ez utóbbi, úgymint az angol méhésszervezet szerepe rendkívül fontos. Nem csak ellenőrzi a kapott eredményeket, hanem iránymutató a változtatásokra, a további fejlesztésre. A felmérések matematikai elemzésére a Nottingham-i műszaki egyetemen kerül sor. Természetesen a műszerek megtervezése, az első példányok megszerkesztése és kivitelezése csakis az eredmények függvényében kerülhet sor.

A kutatási műsor első évi gyakorlati végrehajtása minden bizonnyal csak az elkövetkező méhészeti évad alkalmával kezdődhet el. Elméletileg két évadra érvényes a beütemezés. Mindamellett a kutatások széles sorozatának megnyitására is sor kerülhet. A magyar méhészek részére időnként egy -egy kisebb beszámolóval igyekezni fogok jelentkezni, amennyiben az egészségem is megengedi. Annyi bizonyos azonban máris, hogy az eredményeket titok fedi mindaddig míg a nemzetközi találmány hivatalba, letétbe nem kerülnek.

Természetesen, a mellékletben küldött helyszíni közvetítés Nepálból, a kötél és létrakilengési rezgéstechnológiát már régóta semmiféle találmányi intézmény nem védi. Legfeljebb muzeális régiség-érték. Néhány év múlva a Magyarországon, a ma is alkalmazott méhészeti gyakorlatra is ilyen sors várhat? Nem véletlenül ! Múzeumba illő a több mint száz éves NB fekvő kaptárokkal (65-70% -ban!) méhészkednek. No persze lehet kasos méhészetet is alkalmazni.

Sehol senki, se a VM minisztérium se a méhészek szervezete nem kezdeményez, nem ösztökél újításokra, még kevésbé kutatási tervekre. Elő és valós bizonyíték : a Nottingham-I kutatócsapat ajánlatainak teljes elhanyagolása, ha nem, kereken és kész akart akadályozása. Igaz, lehet ugyan, hogy a “forgófészkes” kaptár újdonságnak számított annak idején, amiért gyártásának beindításában jelentős miniszteri támogatásban részesülhetett. Az ellenvéleményeket azonban senki nem vette figyelembe. Természetesen az enyémet se. A méhcsalád rendszeres fejre állítása nem természetes eljárás. Nem ok nélkül járt a módszer, káros következményekkel. E tényt, a terv szerzője is kénytelen elismeri. Lehet hogy pontosan ezen kudarc folytán, ma az újításokra, a kutatási tervekre illetékes helyeken, senki nem szentel figyelmet. Mialatt a gyakorlatban a magyar méhészek megelégednek az EU -os pénzbeli segítség legmagasabb kiaknázásával. Egyesek szerint valóságos, szinte egyetlen méhészeti “Céh”- érdek.

Ugyanakkor, ma sokaknak az - az érzése, hogy az EU szervezete mint olyan, egyre jobban inog. Az Euro pénz egyes országai szinte a csőd szélén állnak. Mi több az EU ezen a sajnálatos « rezgéskilengésében » úgy tűnik Magyarország is besegít. Az ország, a csőd, a szakadék szélén inog. EU építő, törtető, ajánlatokat, gyakorlati javaslatokat jelenlegi tagállamok közül senki nem követel. (Lásd Orbán V se, az EU os tárgyalások folyamán 2012/04/24?) Mi lesz amikor, az EU -os segítség valamilyen oknál fogva megakad Magyarországon? Nem lesz cukorsegély, nem lesz gyógyszersegély… nem lesz mit szétosztani? Vajon, akkor a kiüresedett EU- os segítség hordója, dongákra fog szétesni ? Nem lesznek tagdíjfizetők, nem jön a pénz, csődöt mond a méhész “Céh”? Kinek a gondja? No lám nem oktalanul hangoztatom, hogy a méhész “céh” ből kettő is kellene. Olyanra is égető szükség lenne amely ellenvéleményt szolgáltatna. Olyanra akinek “hordójában” nem csak EU-os támogatás található, hanem újítási, kutatási tervek, nem utolsó sorban törtető szellem.

No lám az angol méhészek rendelkeznek számos méhésszervezettel. Közöttük a profi méhészek szövetsége. Szíves örömest elvállalta az EU pályázatnyertes csapat az összefogó, irányító szerepét. Vajon, így ez Magyarországon is? A www.europaimehesz.atw.hu honlapon számtalan írásom, felhívásom jelent meg a Nottingham-I EU os kutatócsapat ajánlatairól, bekapcsolódási lehetőségeiről, de sehol semmi visszahatás! Az VM minisztérium is csak abszurd akadályokat gördített a tervezet elé. Így jó a magyar méhészeknek! Fájdalmas, tagadhatatlan tények, amelyek ellen igen okosan és hatásosan védekeznek az illetékesek. Becsukják a szemüket holott a szakadék szélén tántorognak. Egye bár, amit nem látunk az nincs! Ugyanakkor kígyót békát kiabálnak a vitathatatlan tények kimutatójára. Így mentik ki a csődből a magyar méhészeket. Mások véleménye szerint semmi közöm a magyar méhészekhez, hiszen nem élek Magyarországon, legyen az nem az én hibámból ! Szerencsémre nem ilyen intelligens véleményen vannak a francia, az angol , a belga vagy akár a német méhészek. Magyar állampolgár létemre szívesen meghallgatnak, véleményemet tiszteletben tartják, megköszönik azokat, írásaimat leközlik.

No akkor, néhány év múltán, még mindig marad egy lehetőség a magyar méhészek mentségére : meghívni a kíváncsiskodó nyugati méhészturistákat, megmutatni nekik, milyen a magyar hagyományos méhészet az országban, a 100 éves ősi NB fekvő kaptárokkal. . (Lásd a Nepáli hagyományos méhészetről készült beszámoló mintájára ! ) Hogyan megmagyarázni, hogy a tíz év óta működő EU- os segítség még csak ezen ősi kaptárok leváltására se szolgáltak. EU szabványosítás Euró pénzen? Egy régóta hangoztatott balga elgondolás lenne részemről. Nem az első eset az ilyen “ellenséges” romboló hozzáállásom a magyar méhészethez. No de egyel több vagy kevesebb, ilyen romboló ajánlat már nem számít!

joseph.bencsik@free.fr 2012 május









Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=666