Újabb hírek, fejlemények. (Rezgésmérés)

Dátum 2012.06.21. 8:21:20 | Téma: Európai Méhész


Bookmark and Share





Bencsik József



Újabb hírek, fejlemények.

Mint ismeretes, Dr Bencsik Márton, a Nottingham-i Műszaki egyetem matematika -fizika tanára, egy nemzetközi kutató csapatot szervezett. Történt ez 2008 év folyamán, « Rajzáselőjelzés rezgésméréssel » tárgy címén . A csoport EU pénzelési pályázata ez ügyben akkor azonban nem került a nyertesek közé. A terveket azután átdolgozták. Majd 2011 folyamán újra pályáztak. Ez úttal sikerrel. Kaptak közel másfél millió Euro összeget hozzá két év fölhasználási időt. Lásd bővebben a korábbi írásaimban a www.europaimehesz.atw.hu honlapon.

írás folytatódik !klikk , read more .
Május 31- én történt Bruxelles ben a véglegesítő értekezés a EU pályázati bizottság előtt. A kutató csoportot, Y Le Compte, SNRS francia kutatói intézetből és az angol profi méhészek elnöke M Bancalari, valamint a csoportvezető képviselte.

A tárgyalás szinte zökkenőmentesen zajlott le, ki ki, a maga beosztása és programja szerint igazodott a feltételekhez. Az EU intéző bizottság jóváhagyása, folytán ez év szeptemberében kezdődik a hitel folyósítása. A terv kivitelezésére, tehát, az eljövendő 2013 és 2014 méhészévad alatt, kerül sor.



Igazából, csak most tudtam meg, milyen fontos szerepet töltenek be az angol « profi »-méhészek, és azt is hogy milyen sokan tartoznak a szervezetükhöz. Pedig az angol méznek nincs világhírneve, se minősége, se mennyisége folytán. Végülis ok nem a méz tömeges termeléséből, se annak kiváló minőségéből szerzik a hasznot, hanem beporzási szerződésekből. Ilyeneket, természetesen, és többek között a gyümölcstermelőkkel kötnek, és egyéb, mezőgazdászokkal. Miközben azt is tudni érdemes, hogy jelen pillanatban komoly méhészeti nehézségek merültek fel, angol térségben is. A beporzási szerződés ajánlatok ugyanis sokkal számosabbak, mint,amit az angol méhészek kielégíteni tudnának. Igazában, nem a méhészhiány a nehézség, hanem méhcsaládok száma. Ez a hányad az utóbbi időkben veszélyesen csökkent, feltehetően, a betegségek és a rovar irtók tömeges alkalmazása folytán.

Ha jól belegondolunk, az angol méhészet vándorlási szokásai rendkívül érdekes és értékes, még inkább hasznos méhészeti következményekkel jár. Nem kell ugyanis elfelejteni hogy az a mezőgazdász, pl,gyümölcs termelő, aki a méhek beporzásával kívánja növelni hasznát, az nem fog egyben, és ugyanakkor rovarirtót is alkalmazni, arra pénzt is költeni. Ily módon, valójában tehát, szermentes, garantált területekre, legyen az a, kedvelt repcetáblákra vándorolhatnak. Míg a francia “Abeilles et Fleurs” méhészeti szaklapban 2012/05 a 6. oldalon, pontosan arról lehet olvasni, hogy SAPRA, francia profi méhésszervezete, felhívással fordult a tagjaihoz: bolykotálják, kerüljék el messzire, a virágzó repcetáblákat, mert francia földön, 600 ezer hektár kap rovar irtó, legalábbis, vegyszeres permetezést! A német méhészek is, ugyancsak hasonló visszahatásokat hangoztatnak Ugyanakkor, az Amerikában évek óta következetesen 30% -os népességcsökkenést tapasztaltak a repcemézelés után.

Virágzó repcetábla

Nem azért emlegetem a külföldi szaklapokat mert leközlik esetenként az írásaimat is, hanem, és nem utolsó sorban azért, mert rendszeresen leközölnek más országok szaklapjaiban megjelenő figyelemre méltó méhészközérdeki kivonatos cikkeket is. Úgylátszik, azonban Magyarországon, ma nem így ? Legalábbis nincs alkalom ilyen írásokat olvasni se a Méhészetben se az egyetlen országos szervezet honlapján. Nem de mindenki olyan repcetáblára vándorolhat amilyenre akar? Ja kérem ott szabadság van? Ki törődik ott, a külföldön hangoztatott rémhírekkel; legyenek azok életbevágók? Elég mának a ma baja? Nem de jobb, ha nem is tudunk arról ? Szabadon vándorolhatunk a virágzó repcetáblákra. A méhésszervezeteknek se nincsenek ilyen gondjai. A mezőgazdászok nem fordulnak hozzájuk beporzási szerződés kérelmekkel.

A büszke magyar méhészeket nem is érdekelnek holmiféle semmire kellő külföldi eljárások, mint beporzó szerződések a repcetáblákra? .A hiányosságokat felfedők, a bíráló egyének, mint magam is, mind, mind, a magyar méhészek egységbontói, vagyis ellenségei ! Ilyen esetben, hogyan feltárni, hogyan elkerülni a felmerülő bajokat, hiányosságokat ? Sehogyan! Jobb azokról nem tudni ? Így azok nyilvánvalóan nem is léteznek ? Nem de ésszerű következtetés?

Azzal se törődnek sokan, hol, mikor, milyen, és hogyan folyik méhek károsítása, irtása, az országban? Melyik szervezet (nem csak méhész!) mit indítványozott, kihez fordult, milyen választ kapott De ilyen talán nem is létezik. Legalábbis se a méhésszervezet se az egyetlen szaklap, a Méhészet, ilyen lépésekről nem számol be? Hol lehet ilyen intézkedésekről, olvasni, hallani? A külföldi lapokban oldalszámra minden hónapban. Amiről pedig nem tudunk az nem is létezik?

Igaz ugyan, időnként a TV -ben történik néha helyszíni közvetítés tragikus, tömeges méhpusztulások folytán. Magam is láttam ilyent. Úgy tudom lett is utána némi riadalom. Nem így a www.europaimehesz.atw.hu honlapon, leközölt hiányosságok, bírálatok nyomán? Ja kérem, azt nem illő olvasni, pedig az egy becsületes “Hírláda”! Talán éppen azért mert megenged magának ilyen kivételes fényűzést ? De milyen jogon merészel így eljárni? Föltárni bizonyos kellemetlen valóságokat? Valószínűen kap is érte megvetést, kellemetlen megjegyzéseket, bírálatokat? Holott az ilyen viselkedésért elismerés, megbecsülés járna. Ne legyen egyedül! Hívjuk fel az ismerőseink, a becsületes méhészek, honlapok figyelmét a valóságra, és bátorítsuk őket a hiányosságok felfedésére, bírálatokra.

Sajnos a gyakorlatban a jó hírek se terjednek az Országban ! Másfél millió Euro rajzáselőjelzés rezgésmérési kutatásokra? Jó hír ez a méhészetnek? Egy különleges “zsebtelefon” megvalósítása. Segítségével,12 nappal a kirajzás előtt, kaptárbontás nélkül, rögvest tudni, amennyiben a méhcsalád rajzásra készül? Nem de ismert jó ,hir az APIMONDIA09 óta legalábbis külföldön? Ma, nemzetközi pályázatnyertes. De kit érdekelnek ilyen hírek ma, az Országban ? A “méhész-zsebtelefon” használatától, még nem lesz több a mézhozam az NB vízszintes 100 éves kaptárokban ! Nem de igazolt következtetés ?

A kísérleti telepünkön, Jarnioux ban (F-69640) folytatódnak újabb, érdekfeszítőnek mutatkozó megfigyelések, rezgésrögzítések A többéves gyakorlati tapasztalatok szerint, az eredmények magyar nyelven, illetékes szakmai körökben érdektelennek mutatkoznak. Miért egyedül a www.europaimehesz.atw.hu honlap fogad el ilyen hírek leközlését? Úgy tudom kapott is érte megvetést. Neki nincs szerencséje Szerencsénkre nem így külföldön. joseph.bencsik@free.fr 2012 június.



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=674