Méhész által előgyártott méhészeti lép.

Dátum 2012.10.10. 18:38:05 | Téma: Európai Méhész



Bencsik József

Méhész által előgyártott méhészeti lép
A méhek rendkívül érzékenyek a gazdaságosságra. Tudják, mennyi sok energia, idő, és kedvező körülmények szükségesek az új lépek kiépítéséhez. Nemhiába küldenek kereső méhéket elhagyott lépek fölkutatására. Nemhiába szeretnek fölhasználni más méhek által készített sejteket.
Akkor miért ne fogadnának el az ember által viaszból előállított lépeket amennyiben azok pontosan megfelelnek az igényeiknek ?
Erre a feltevésre fogadott nemrég, Kusnyér Tamás magyar méhész. Három év óta dolgozik sikeresen a gyártási eljáráson, a kipróbáláson. Ma, a méhcsalád szívesen elfogadja az ajánlott mesterséges lépeket és egyaránt fölhasználja úgy a mézelésre mint fiasításra.
Bizonyítékul
Elegendő legyen egy ismert súlyú rajt betelepíteni egy mérlegre állított kaptárba, klasszikus műlépes kereteken. Ezzel párhuzamosan betelepíteni ugyancsak mérlegre helyezett kaptárba egy ugyanolyan súlyú rajt, de ezúttal mesterséges FAVUS keretekre. A betelepítés nagyobb sikere érdekében helyezzünk kaptárközépre egy a már fiasításra korábban alkalmazott ugyancsak mesterséges üres keretet (2. Fénykép). Mindkét raj petéző anyával rendelkezzen.
Ahogy az idő halad, és minden esetben, könnyű megfigyelni a FAVUS keretére telepített raj hatalmas előnyeit. Mi sem váratlan ! Valójában mialatt az egyik raj nektárgyűjtői járják a határt, gyűjtik a nektárt, azt pontosan a viaszgyártására, majd sejtépítésre, majd lépesítésre használják, azalatt a másiknak nincs szüksége kiszállni, nektárt gyűjteni, abból viaszt gyártani sejteket, lépet építeni, időt energiát arra fordítani. Már az első napokban a család raktározhat nektárt a kész sejtekbe, majd némi berendezkedési munkálatok után azonnal nagyszabású fiasítást indíthat. Mialatt a másik család alig alig építette ki az első sejteket.
De ez még nem minden! A fiasítás gyorsabb és nagyobb beindulása folytán, a FAVUS keretekre telepített raj népességere, sokkal gyorsabban, és több mint jelentős kibontakozási lehetőség vár. Az méhészévad végére a megnövekedett népesség folytán biztonságosabb lesz a telelés, erősebb kibontakozás a tavasz folyamán. Várható hatalmas következmények az új évadfolyamán: jelentősebb mézhozam!
A FAVUS lép néhány jellegzetessége
Gyártás alapanyaga tisztított és fertőtlenített méhviasz, olyan mint a hagyományos műlépé (fénykép N°4) A sejtek méretei bedőlési szöge, mélysége pontosan olyan mint amit a méhek gyártanak. A sejtek gyúrhatók, alakíthatók a méhek igényei szerint. Valójában azok falvastagsága kissé nagyobb (800/760 arányban) pontosan a gyártási eljárások folytán. A lépek beépítése a keretekbe, a keret huzalhálózatának előzetes elektromos előmelegítésével történik. A lép felülete tökéletesen sík, fedelezéskor a viasz veszteség jelentősen alacsony, mégis jól ellenáll pörgetéskor. Alkalmazása rendkívül előnyös úgy a méheknek mint a méhészeknek. Magyarországon 3 év óta, Németországban Ausztriában a közelmúltban végzett kísérletek szerint, a FAVUS keretek alkalmazása igen előnyösnek bizonyul. A méhcsaládok kifejlődése erősebb a klasszikus családokhoz képest, és magasabb hozamot biztosítanak
Néhány megfigyelés, összehasonlító elemzés,
Az tavaszi mézelés alkalmával, egy hagyományos család, átlag 25 kg mézet képes begyűjteni. Ez idő alatt egy hagyományos műlépekre telepített raj kiépíti mind a tíz keretét, közülük akár négyen is, már fedett fiasítást is található, habár a lárvák még nincsenek kelőben. Összehasonlító következés képen egy keret kiépítéséhez tehát a méhcsalád 25/10 az az 2,5 kg méz fölhasználása felel meg. Ezt az értéket takarítja meg tehát a FAVUS keretre telepített raj, ugyanakkor a hagyományos keretekre telepített raj, összes, és szükséges kedvező kiépülési feltételek közel se biztosítottak. Éjszaka nincs nektárgyűjtés, napközben rossz idő … Mindezeken túl, a legfőbb előny a család korai kifejlődésében rejlik. Valójában az első tavaszi mézelés alkalmával a raj teljesen hozamképessé válik , a 8 fiasításos kereteivel és a rajta máris születő jelentős fiasítással. Akkortájt már az időközben fölhelyezett FAVUS keretes mézterében már nagyban folyik a mézelés, található ott már fedelezett mézes keret is. Valójában tehát egy ilyen kibontakozott családdal már lehet vándorolni újabb későbbi mézelésekre is még abban az évben. Mi több, az elkövetkező évben is magasabb hozam várható pontosan a család népességének korai kibontakozása folytán.

A 2012/ 10/ 11-14 én, AGEN –ban (Franciaország) rendezendő EU -os méhészkongresszusra készült bemutató fényképes poszter és röplap, francia nyelvű szövegét és a Magyar fordítását készítette (2012/10/09):
Bencsik József
23 bd des Castors, F-69005 LYON
T: 00 33 478 25 04 22
Mail : joseph.bencsik@free.fr

Gyártó : FAVUS Kft
Kusnyér Tamás Igazgató
8182 PEREMARTON
Szegfű utca 28/b
T: 00 36 30 73 78 220
Mail: favus@gmail.hu





Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=704