Szenzációs magyar siker !!!

Dátum 2012.10.16. 7:58:15 | Téma: Európai Méhész



Bencsik József


Az első EU méhészkongresszuson, Agenban (Franciaország 11-14/10/12)
A jelen, első benyomás, másnap, (október 15) melegen készült.
Több mint 5000 személyre becsülték a látogatók számát. Közöttük a franciákon túl, autóbuszokkal érkeztek a környező országokból spanyol, olasz, belga, német … résztvevők,, de még észak Afrikából is, méhészek, azok szervezeti vezetői, szakemberek … nem így Magyarországról, kivéve egyet !
Cikk folytatódik ! klikk read more

50 kiállító stand, nagy része francia, de jelen voltak a német, az olasz, a belga, de még a lengyelek is … és egy magyar kiállító is, de nem ám akármilyen, és nem ám akárki, és nem is akármivel ! Úgy tudom a magyar országos méhésszervezet OMME tudta nélkül: Kusnyér Tamás és Társa, is jelen volt a mesterséges méhészeti lép gyártásának feltalálója, természetesen a bemutatásra készített mintagyártmányokkal.
Azt hiszem, mondanom se kell szükség volt tolmácsra miután franciául egyikük se beszél. Bevallom, az előzetes internetes üzenetváltások után, valódi meggyőződés alakult ki bennem a találmány, és a gyártmány minőségét, érdemeit illetően. Így vállaltam a több mint tolmácsolást. Nos, máris előre bocsájthatom, hogy igen pozitív meggyőződés alakult ki, nem csak bennem, de a kongresszus látogató közönségben is .
Miután a meggyőződésem folytán a fordítói feladatot szívesen elfogadtam, megszerkesztettem a francia nyelvű ismertető kétoldalas fényképes röplapot, így első vonalba kerültem, szemben a látogatókkal, az érdeklődőkkel. Valójában a kiállítók, Kusnyér úr és Társa csak igen ritkán volt közvetlen kapcsolatban az érdeklődőkkel, már csak azért is mert azok sokasága időnként annyira földuzzadt hogy valójában nem is lehetett folyamatosan minden érdeklődő szavait két irányban tolmácsolni. Ilyen körülmények között a Kusnyér úrnak is leginkább csak az üzleti tárgyalásokról lehetnek tárgyilagos benyomásai . Bevallom ezekről meg én vagyok képtelen részletesen beszámolni, már csak azért is mert ezek lényege nagyrészt angol nyelven történtek a kiállítás mögött, mialatt jó magam az érdeklődők tolakodásával szemben küszködtem. Így viszont állíthatom, hogy a személyes benyomásaim visszatükrözik a valóságot, az érdeklődők benyomásait, kérdéseit, megjegyzéseit . Egy kis ízelítőt is ezekből.
Egy középkorú úr, hosszasan, türelmesen állt a stand előtt, élénk figyelemmel vizsgálódott mialatt elvoltam foglalva a tömeg előtt a magyarázkodásokkal. Egy idő után megkérdezem, lehetek e szolgálatárra? “jó, jó, mindez nagyon szép, mondotta, az úr és bevallotta hogy ő egy egészségügyi felügyelő , majd folytatta: az építő méhek tevékenységének kizárásával a raj által magával hozott (nyúlós ) fertőzött méz, fiasításra, ezáltal fertőzésre használódik föl . A megjegyzés jogos volt. Bevallom az ismertető szövegben csak annyit jeleztem, hogy amikor egy rajt telepítünk Favus keretekre, akkor jó, ha a keretek közé, középre egy már korábban használatban volt megbarnult ugyancsak Favus keretet tesszük. De további magyarázatokra már nem kerülhetett sor a francia nyelvű ismertető szórólapon, pontosan helyhiány miatt. Az anya ugyanis ezen a kereten kezd petézni. Azt is meglehet magyarázni annak, aki nem tudná , hogy miért. De többek között azt is jó tudni, hogy ezt a már fiasításos keretet, 8-10 nap leteltével elvesszük a rajtól és ezzel kiküszöböljük, legalábbis csökkentjük az esetleges nyúlós fertőzési veszélyt. No persze arra is van magyarázat, hogy a továbbiakban mit teszünk ezzel a kiemelt kerettel. De az ismertető röplap szövegében ilyen magyarázatokra sem kerülhetett sor. Marad tehát a feltevés: a méhészekről már tud. No de nem mindenki! Franciaországban se!
Váratlanul, és bejelentkezés nélkül érkeztünk a kongresszus második, kiállításmegnyitó napján, pénteken , okt 12. Minden bizonyára ezért fogadott először bizalmatlanul a kongresszus szervezője, a helyi méhésszövetség elnöke akit személyesen is ismerek szinte évtizedek óta. No meg persze Mr H. Clement is aki az egyik legnagyobb országos méhésszövetség az UNAF, a francia OMME-N°2 elnöke. Ő az első EU méhészkongresszus indítványozója és felelős megvalósítója. Az elnök úrral, a Lausanne-i világkongresszus óta ugyancsak személyes ismeretségben vagyok . Ezen ismeretség folytán ajánlották jelentkezzünk az « Icko » cég standján. Ott ugyanakkor már vártak ránk és nem véletlenül. Miután , időközben a francia nyelvű ismertető lapot sikerült megszerkesztenem és azt Interneten megküldeni nekik, és még másoknak is, 6 nappal a kiállítás megnyitása előtt. Olvasható az a www.europaimehesz.atw.hu honlapon. Az ismertető szórólap megküldése után, rögvest, az « Icko » cég, egy órán belül válaszolt : szívesen fogadnak bennünket. Végülis és valójában se kiállítási, se belépő díjat még csak nem is fizettünk.
Majd rövid időn belül már a délelőtt folyamán többek között a helyi szervezet elnöke is élénk érdeklődéssel megjelent a standon és többször is ott járt, megállt a bemutatott tárgyaink előtt. Mint az « Icko » cég versenytársa az elnök úr kecsegtető ajánlatot is tett : a Kusnyér úr gépberendezése egy példányának megvásárlására ! No lám, nem bolond !
Innen egy újabb elgondolás : Miután Argentínába, Új-Zélandba, Japánba , Kanadába… bonyolult, és költséges lenne Avus lépeket szállítani, így a találmány alaposabb kihasználása végett a módszer, és a gépek szállítását lenne érdemes értékesíteni előbb de inkább utóbb nemde ? No de ki az ma Magyarországon, aki ilyen gépeket gyártana, az elgondolást, kivitelezést nemzetközi hírverését, finanszírozást támogatna ? Magam részéről igyekezni fogok további lépéseket tenni az ügy érdekében, mert a meggyőződésem szerint, megérdemli. Míg a Kusnyér úr véletlenül elejtett szavaiból úgy vettem észre hogy a Székesfehérváron történt idei tavaszi kiállításon fittyet hánytak a találmányra úgy a magyar méhészek mint vezetőjeik és a jelenlévő hivatalos szervek képviselői is . Bezzeg nem így történt Franciaföldön, és miért ?
Ezzel szemben minden bizonnyal elismerésre, dicséretre méltó a Kusnyér úr Franciaföldön elért óriási sikere. Az igazi kibontakozás majd csak a jövőben, a hírek elterjedésével várható. Visszaindulásunk , és búcsúzásunk alkalmával a kiállítás rendezője jelezte :szándékukban van külön díjjal koronázni a találmányt és fölkértek írjak arról egy cikket is az UNAF szaklapjába az « Abeilles et Fleurs » be. Ma itt tartunk. A továbbiakban igyekezni fogok a fejleményekről beszámolni. No persze a Kusnyér úrnak kisebb gondja is nagyobb annál, hogy értesítse a magyar méhészeket a történtekről. Bőven elég elfoglaltság neki az ajánlatok, megegyezések papírra rögzítése, a megrendelések, a szállítások megszervezése.
joseph.bencsik@free.fr 2012 Október




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=706