EU kongresszusi visszhangok Agen (2012/10/11-14)

Dátum 2012.12.18. 9:21:54 | Téma: Európai Méhész

Természetesen a francia szaklapok már úgy a novemberi mint a decemberi számaiban több oldalon és több szemszögből firtatták a rendezvényen történt eseményeket, fejleményeket. Hosszú, mi több számomra lehetetlen azokról részletesen beszámolni. Tudni érdemes, hogy ez idő alatt szolgálatban voltam Kusnyér Tamás magyar méhész kiállításán mint tolmács. A konferenciákon nem volt alkalmam részt venni, a kiállítást is csak felületesen átfutva néztem meg. Szerencsére nem kell sajnálkoznom, mert közreműködésem eredménye várakozáson fölül jól jött. Kusnyér úr sikere minden bizonyára figyelemre méltó mások előtt is !

Nagyobb méretben .Open
Cikk folytatódik ! Klikk a read more....
Magam részéről, teljesen véletlenül, és akaratom ellenére, szeptember 24 -én alig néhány nappal a megnyitó október 11 előtt pottyantam a kongresszusi műsorba. Egy magyar méhészeti újdonság bemutatása, annak megszervezésére kellet készülnöm. Kusnyér Tamás a mesterséges méhészeti lép feltalálójával történt számos üzenetváltás folytán fogalmazódott meg bennünk az Agen-i EU kongresszus részvételi lehetősége. Nosza rajta, készülődni is kellett gyorsan, gyorsan hiszen a feltaláló semmi nemű francia nyelvű bemutató, magyarázó, szöveggel nem rendelkezett. Szerencsére sikerült részemről egy fényképes felvilágosító francia nyelvű kétoldalas szórólap megszerkesztését idejében elkészíteni. Azokat három nappal a bemutató megnyitása előtt sikerült megküldeni három kongresszusi résztvevőnek. Ennyit nagyon röviden az előzményekről. Lásd a www.europaimehesz.atw.hu honlapon ahol némi ízelítő beszámoló is megjelent időközben, fényképek is.


Nagyobb méretben :Open

Ezúttal, és többek között a francia szaklapokban azóta megjelent visszahatásokról szeretnék némi ízelítőt nyújtani. Először az “Abeille de France” című híres szaklap már a novemberi számában rövid tudósítóban az aláírásommal jelezte a találmányt mint újdonságot a bemutató standon a helyszínen fölvett fényképpel. Lásd a mellékletben. Míg a másik, vagyis az “Abeilles et Fleurs” szaklap, az francia OMME= UNAF=Union National des Apiculteurs Français szervezeti szaklapja, novemberben még csak fényképeket hozott le. Decemberben már több részletes beszámoló is olvasható a szaklapban, és többek között egy oldalon csak a méhészeti pályanyertes fényképeket hozza le míg a másik oldal a kongresszuson bemutatott újdonságokkal foglalkozik. Díjnyertesek négyen, míg Kusnyér Tamás- t a Kongresszus “Abbé-Gerain-Barthélémy “ tiszteleti Zsűrije, speciális díjával jutalmazta. Fénykép is illusztrálja különleges díjnyertes kereteket Kusnyér Tamás nevével rövid magyarázattal. Ugyancsak lásd egy másik csatolt mellékletben .
A kongresszusi bemutató hatására a legnagyobb francia méhészeti kellékek forgalmazója, az Ickowitz cég máris fönt tartotta magának a találmány –áru forgalmazásának kizárólagosságát Franciaország területén. Mindenki, más is vásárolhat ugyan Kusnyér Tamás gyártónál, de senkinek csak nincs joga a vásárolt árut kereskedelmi forgalomba hozni Francia földön . Ami nem jelenti azt , hogy máris számos érdeklődő ne jelentkezne. Így is történt; ma, nap mint nap állok Kusnyér Tamás találmányának szolgálatában. Most már csak az a kérdés, hogyan fogok szembe nézni a tömeges jelentkezők érdeklődésének 80 évesen? Egyesek máris a megrendeléseket szorgalmazzák.
Hát igen, ilyen kongresszus is volt ! Mit tudnak arról a magyar méhészek? Gyanakszom: semmit! Senki meg nem állt Magyar szóval a Kusnyér úr találmánya előtt, két nap alatt, míg ott jártunk. Gondoltam, és rosszul, (legalábbis, hivatalos vélemények szerint), hogy a magyar méhészek szervezeti felelősei érdektelennek tartotta a magyar méhészek részvételét egy ilyen speciális EU- os kongresszuson. Pedig a fénypontjában ,szombat , okt 13 egész délutánján (14-18,30 H) kitűzött, ugyancsak igen fontos méhészet közérdekű előadásokra került sor. Ilyenek mint például az EU méhészeti nehézségek, agrárpolitikai kérdések, tervek PAC Politique Agricole Cummune =(EU) közös agrárpolitika tárgyalások. . . Jelenlévők, többek között, olasz, német, belga, francia, spanyol . . . EU szervezeti felelősök, kutató intézetek, a COPA-COGECA elnök . . .tárgyaltak, megvitatták kérdéseiket, talán határozotakat is hoztak? Ki tudja? Ajánlhatom e?
Tessék olvasni a hivatalos OMME honlapon, no meg az egyetlen szaklapban a Méhészetben. “Ha nincs hír az jó hír” tartja a francia közmondás. No persze amennyiben a kongresszuson fölmerült és tárgyalása került EU- os ügyek szóba se kerültek, a Magyar méhészeti hírközlési körökben akkor minden bizonnyal azért volt mert az esemény részükre teljesen érdektelen, figyelmet se érdemel. Evégre is a demokratikusan választott vezetőség tudja mi a dolga: megkapja, fölveszi, kiosztja az EU segítséget, (de csak annak aki előbb tagságdíjat fizet!) a küldöttek, a delegáció utazási költségeit megtéríti, esetenként, azért kap fizetést is. A többi lényegtelen. Így van ez kivéve a közel 30 internetes olvasott, a www.europaimehesz.atw.hu honlapon aki vállalja a “kutyaharapást” mert elolvassa írásaimat, híreimet. Van még bátrabb is az aki leközli azokat! Váljon becsületére. Míg a többiek, a bátortalanok, maradjanak a sorban. Mit lehet ilyenkor tenni?
No lám, hogyan a Kusnyér Tamás úr esetében! A példaszerű, törtető magatartása engem is meggyőzött, de nem csak, hanem, egyenesen föllelkesített ! Szinte minden jel arra mutat, hogy találmányának nagy sikere lesz, nem csak Francia földön, hanem EU szerte és miért ne azon túl?. Talán éppen nem Magyarországon! A Magyar méhészek talán nem is nem is tudják , hogy egy Favus keretbe befektetett összeg, az első alkalommal hat hónap alatt a kétszeresét téríti vissza. E tudatlanság talán nem véletlen, már csak azért is, mert senki Magyar méhésszel nem volt szerencsénk találkozni Agen -ban. Ott megtörtént, jó, frissen szántott talajba a vetés. Lesz is abból a közeljövőben aratás!
A törtető magatartásáért Kusnyér úr, az együttérzésemet, bizalmamat élvezi. Az összes, szerkesztői, szervezői, kapcsolat kereső, elkísérő, tolmács, Lyon-I elszállásolás . . . szolgálataimért semmi ellenértéket, se fizetséget nem kértem se most se később. Fizetségem lesz az öröm amit a további siker fog kiváltani!
joseph.bencsik@free.fr 2012 december



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=711