A tisztaság, fél egészség »

Dátum 2013.01.17. 20:30:20 | Téma: Európai Méhész


Bencsik József



A tisztaság, fél egészség »
Állítja egy magyar mondás ! Minden valószínűség szerint nem ok nélkül. Gyakran kell inget, gatyát cserélnünk és van is miért! Vajon érvényes lenne ilyen közmondás a méhcsalád életében is ? A helyi méhészegyesület (« Rhone-apiculture », megjelenik évenként 3x) szervezeti szaklapjában mert ott ilyen is van egy írás olvasható amelynek a föntebbi magyar közmondás az alapja . Ugyan nem hivatkozik a magyar mondásra, csak éppen állítja, így van ez a méhcsaládban is. Mialatt Magyarföldön ! 351 helység « nyúlós” zárlat alatt. Vajon, ott nem cseréltek inget, gatyát, vagyis lépeket, a méhcsaládban ? Mr F. GUIILLAUD méhegészségügyi felelős, megjelent írásának címe : „A viaszfelújítás a kaptárban a tavasz folyamán”.

Folytatódik még több ->


Két oldal írásban fölsorolja érveléseit. Vegyszerek, gyógyszerek, bábingek különféle fertőzések (« nyúlós » is) felhalmozódása a viaszban. Márpedig a főgond, legyen az egészségvédelem ! Szerinte évenként szűkséges lecserélni az öreg lépeket legalább 30 % -ban vagyis 2-3 keretet, de lehet, akár több is egy egy kivételes alkalommal. A gyakorlatban a fiasításos keretek kaptárközépre, míg a kiépítendő műlépes keretek pedig, a fészek szélére kerüljenek. Mind e mellett figyelembe kell venni egy igen fontos tényt : A hagyományos, műlépes új keretek gyakorlati felhasználása a család által csakis a sejtek fokozatos kiépülésévél valósul meg. Márpedig az nem kevés időbe, erőfeszítésbe kerül a csalódnak . A teljes és gyors kiépítéshez ugyanis számos kedvező feltétel, együttes jelenléte szűkséges. Így a nappali fény, (éjszaka nincs gyűjtés!) kedvező időjárás, bőséges mézhozam, egy bizonyos külső és belső hőmérséklet, építő méhek tömege, életkora . . . E feltételekből egy is, hiányos, a kiépítés huzamosabb időre elhúzódhat . Innen a mézhozam arányos csökkenése és a méhész savanyú képe. Valójában a lépcsere sokba kerül nem csak a méhcsaládnak hanem a méhésznek is. De az egészségnek nincs ára! Számokban is fölbecsülhető, igazolható?
Tegyük fel, hogy kedvező körülmények között, egy méhcsalád begyűjt 25 kg mézet a tavaszi főhordás alatt. Ugyanakkor ezzel egy időben egy raj kiépíti magának mind 10 műlépes keretét. Részarányosan tehát, egy keret kiépítéséhez fölhasználódott 25/10= 2,5 kg méz. Következés képpen amikor egy méhész lecserél egy kiöregedett keretet, egy hagyományos kiépítésre váró kerettel, akkor 2,5 kg mézzel kevesebbet fog pörgetni. Ugyanakkor számításba kell venni az építkezésre fordított idő, és energiaveszteséget is. Ez utóbbiak, egyben elkerülhetetlen veszteségek, de még a méhésznek is. Márpedig, amennyiben évenként és családonként 3 öreg keretet cserél le méhész, akkor 3 x 2,5 = 7,5 kg mal vagyis közel 30% al kevesebb mézet fog pörgetni minden egyes családja. Ugyanakkor elveszíti az építkezésre fordított időt, energiát is. Hogyan lehetne elkerülni legalábbis lecsökkenteni ekkora valós hátrányokat, veszteségeket ?
Márpedig, és pontosan, szinte tökéletesen lehetséges! De még több is, és pontosan :a méhviaszból mesterségesen kiépített Kusnyér féle “Favus” lépkeretek fölhasználásával. Hihetetlen de így van ! Alkalmazásuk nem költségekkel, hanem jelentős haszonnal jár, a mennyiben annak vásárlási ára, a mézveszteség, (2,5 kg /keret mézár) érték alatt. Ez a különbség képezi a haszon egyik, kisebbik részét a hagyományos eljáráshoz képest . Így van ez a tavaszi főhordás alatt végzett minden család, minden egyes keretleváltása alkalmával is. Mindamellett és ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy családnak nem kell fáradozni időt veszíteni újabb keretek kiépítésével. Kiépített kész, vadonat új, csere lépeket kap. Azon pedig kész, kiépített sejtek állnak petéző anyja rendelkezésére. Ilyenkor természetesen rövid tisztogatás után, szinte azonnal fölhasználja azokat, petézésre. Tegyük hozzá, hogy ezek a mesterséges lépek tökéletesen mentesek, vegyszerektől, fertőzésektől. A gyártásukhoz pontosan olyan fertőtlenített viasz alkalmaznak mint amilyen a hagyományos műlépek gyártásához. Pontosan ezen minőség folytán, behelyezhető egyenesen akár a fiasítás kellős közepébe. Néhány nap alatt az anya tele is petézte! Semmi időveszteség az építkezésre. Nem de ezért is érdemelte ki a “Mention Spéciale » EU kongresszus díjat Agen-ban (2012)? Valójában tehát évi 30% os keretfelújítás folytán, a méhész 3 év alatt, leválthatja az összes kereteit a nélkül hogy az ilyen eljárásból jelentős hátrányok származnának. Ellenkezőleg abból több mint érdemleges jövedelmi előnyökhöz jut és azon túl, egészségvédelem és gyors kibontakozás származik. Ezek olyan igazi értékek, amelyet nehéz €-ban kifejezni.
Ugyanakkor, valójában, a Favus keretek alkalmazásával közel sem pörget kevesebbet a méhész már a főmézelés befejeztével. Mi több, jelentős többletelőnyökhöz jut ! Először is vegyük számításba az időnyereséget amely abból származik hogy a családnak nincs szüksége időt energiát fordítani az új cserelépek kiépítésére. Semmi visszaesés a család fejlődésében, ellenkezőleg buzdítást kap a kibontakozáshoz ! A család népessége jelentősen megerősödik, fiatal egészséges méhek születésének tömegével.
Miután, egy keret kiépítéséhez 2,5 kg méz használódik fel, ennek ára pedig legyen összesen 2,5 x 5 € =12,5 €. amennyiben 1 kg méz ára 5 €. Ugyanakkor, ahogyan a műlépgyártó által beütemezett vásárlási ígéret ár fenntartva, vagyis  5,0 € (+AFA) egy Dadant költőtéri keret ára, akkor, jelentős befektetési előnyök kerülnek előtérbe. A megtakarított méz ára ugyanis 2,5 x 5=12,25 €. Ez összegből levonva a befektetést vagyis a műlép árát, vagyis 5 €-t, tehát 12,25 – 5,0 = 7.25 €, összeg marad. E tény, pedig azt jelenti hogy minden keretfelújítás alkalmával behelyezett műlép, közel 7,25 € befektetési költséget takarít meg ,azon kívül, hogy megtérítette a vásárlási árát. Nem de pontosan ilyen valóságos, és tárgyilagos számvetések, érvelések figyelembe vétele folytán érdemelte meg a kongresszuson résztvevők figyelmét, kivételes újdonság díját? Milyen, közvetlen, többlet haszonra tesz szert például egy francia méhész amikor levált családonként 3 öreg keretet és azokat Favus műlépekkel helyettesíti? 3 x 7,5 = 22,50 € -t nyert, avagy takarított meg . Egyben és ugyanakkor kifizette az új keretek árát, vagyis a befektetést is . Mindez az első főmézelés alkalmával vagyis közel egy hónap leteltével. Nem de érdemleges befektetés? Miért ne járnának el így egy magyar méhészek is?
Nemhiába, óriási siker, az EU kongresszuson! A kiállítók között az egyik legnagyobb EU méretű cég, a bemutatás második napján kivételes forgalmazási szerződést szeretett volna kötni. Nem véletlenül, gyorsan számított! De ugyancsak nem véletlen ha a kongresszus újdonsági versenybizottsága “Mention Spéciale” díjjal jutalmazta. A résztvevők hitetlenkedve kérdezősködtek, időztek, számítgattak a bemutatok előtt.
Miután nem találtam beszámolót az Agen-i kongresszusról se a Méhészetben se az OMME honlapján, így történt meg, hogy ismét egy magyar honlap a www.europaimehesz.atw.hu vállalta el ezen újabb beszámoló – ismertető leközlését. Váljon becsületére; a magyar méhészek érdekében jár el így. A szokásos magyaros hagyományok szerint illetékes helyeken kapni fog érte, megvetést, zaklatást, mint máskor, és nem egyszer. Ezúttal azonban magyar méhészek összességének, közvetlen anyagi, és méhegészség érdekei a tét. Tessék, lehet azt is gáncsolni !
Ezen írás elsődleges célja : fölhívni a magyar méhészek figyelmét, az egészségvédelmi keretcserék fontosságára, költségeinek csökkentési lehetőségre, többletjövedelem szerzésére . Úgy tudom a legnagyobb francia méhészkellék forgalmazó már aláírta az első Favus keretlépek megrendelést. Az idő, pénz, tartja a közmondás. Új évad előtt áll, nem csak a francia, de a Magyar méhészet is! Közel a lépcserék ideje.
Másodlagos cél, : véleménykutatás! Tessék jelezni a www.europaimehesz.atw.hu honlapján amennyiben, érdekelve, e különleges és gazdaságos viaszból előállított mesterséges lép alkalmazásban. Beszerzési árkedvezmény, kilátásban.
www.europaimehesz.atw.hu 2012 január joseph.bencsik@free.fr






Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=717