A Magyar méhészek óriási szerencséje

Dátum 2013.04.8. 17:28:57 | Téma: Európai Méhész


Bencsik József


Az MTI március 20-n nyilvánosságra hozott jelentései, valamint annak március 29-én történt megerősítése szerint : « Magyarországon nem fordult elő méhpusztulás a neonikotonoid csávázó szerek használatakor, ezt alátámasztják az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vizsgálatai »
Lásd bővebben .
A Magyar méhészek óriási szerencséje
Az MTI március 20-n nyilvánosságra hozott jelentései, valamint annak március 29-én történt megerősítése szerint : « Magyarországon nem fordult elő méhpusztulás a neonikotonoid csávázó szerek használatakor, ezt alátámasztják az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vizsgálatai »
No a VM közlemény szerint a Magyarország az EU egyik legnagyobb méztermelő országa. Hivatkozik is az adatokra, a teljesítményekre, tehát a méhészet, termelési, foglalkozási környezeti fontosságára. A meglepő azonban hogy mindezen több mint fontos, lényeges, helyzet folytán a VM felelős tisztviselői közel sem hivatkoznak maga minisztérium, az utóbbi veszélyes időkben előállt méhvédelmi intézkedéseire, azzal kapcsolatos, hivatalos, állami laborvizsgálatokra. A szende közleményolvasó jogosan feltételezheti : talán azért mert ilyen nincs, és nem is volt. Nem hiába hivatkozik, csakúgy, hozzávetőlegesen az országos méhészeti egyesület vizsgálataira. Csak éppen, legalábbis semmi hivatkozás ezen vizsgálatok eredményeire , még kevésbé a laboratóriumok nevére, címére, se dátumra. A gyanakvó olvasó jogosan feltételezheti hogy ezen hiányosság nyilván azért történhetett meg, mert az a legjobb esetben is csak feltételezett, és nem valós, hanem alaptalan kijelentés szerint történt. Még nem késő, igazság szerint maga az MTI is kivizsgálhatná a világgá kürtölt miniszteri állítások igazát. Régen volt az amikor ilyen eljárás börtön büntetéssél járt.
Mialatt az EU Élelmiszer biztonsági Intézménye, az EFSA, Január 16-án közölt tanulmányában kizárt három « neonicotinoid » és rokonszerek használatát. Már 2012 májusában ugyanezen EU labor három szakértőjének véleménye szerint ezen kémiai szerek használatának kivizsgálása a méhekre alkalmatossá, időszerűvé vált. Míg ma, (január 16-án) egyenesen kijelenti, hogy ezen szerek alkalmazása a méhekre vonzó virágok folytán elfogadhatatlan !
Milyen szerencsések a magyar méhészek ! Az ö országukban ugyan az neonicotinoid rovarirtók semmit se ártanak a magyar méhekre. Ezt a valóságot nem csak a VM is hanem az országos méhésszervezetek vizsgálatai is bizonyítják! Különben is, folytatódik a VM felelős főtisztviselőjének rendkívül ésszerű érvelése (MTI március 29) ezen szerek betiltása esetén: « akkor megfelelő védelem nélkül maradhat, a kukorica, a napraforgó, és a repcetermés … Ezen ésszerűség szerint a neonicotiniod – feltalálása előtt nem is lehetett se kukoricát se napraforgót, se . . . termelni. Így eljárni csak a biogazdálkodók tudnak, csak hát éppen kevesebb hozammal. Ja kérem mindennek van ára! Annak is lesz katasztrofális ára amikor az egyre hatalmasabb képességű rovarirtók hatására a természet virágjait megtermékenyítő méhek is teljesen kipusztulnak. Természetesen megszűnik a méhészkedés is !No de ez a gond már nem tartozik se a mai Országos Méhésszervezetre, se a VM mai kinevezésben működő tisztviselőire.
Végül is, a VM március 19 megerősítve 29 -én történt nyilatkozásai alapján a magyar méhészek fütyülve vándorolhatnak a méheikkel ezen rovarirtókkal kezelt virágtáblákra ! A magyar méhek ugyanis fittyet hánynak a neonicodinokra. Azok alkalmazása csak Nyugaton káros; No lám ezt garantálja, a méhésszövetségen keresztül ország világ előtt, a VM is. Ezen hivatalos álláspont egyben azt is jelenti, hogy sem a VM se az országos méhésszervezet, nem ismeri el az EU vizsgálatok eredményeit. Márpedig ezek Interneten már január 16- án elérhetők voltak. Ugyanakkor a Magyar vizsgálatoknak sehol semmi nyoma. Valójában sehol Legalábbis semmiféle ilyen irányú közlemény, legalább is nem olvasható az egyetlen méhészeti szaklapban a Méhészetben, se magyar méhészek internetes honlapján. Ezen valós tények leszögezése alapján lehet e azt állítani hogy az VM -ben mint országos méhésszervezeten belül hatásosan, biztonságosan, felelősségteljesen folyik az méhek halálos ügyének intézése?
Nem de úgy tűnik mint felelőtlen eljárás? Valójában az VM felelős főtisztviselőinek ez irányú megnyilvánulásai az MTI -ben úgy tűnik mint értelmetlen hadonászás a levegőben. Az ilyen felelőtlen eljárásért pedig dicséret, és miniszteri főtanácsoshoz illő fizetés jár. Annak ellenértéke pedig és természetesen a magyar méhészek és a nép zsebéből származik. Amennyiben egy ilyen minisztérium főtanácsosi beosztott, hibát, hanyagságot, hiányosságot követ el, azért legföljebb leváltják. Helyébe kineveznek mást, aki pontosan ugyan így jár el. A tisztviselőket nem lehet, csak úgy, elbocsájtani, őket a törvény védi!
Ugyanakkor (Nyugat) Európa szerte óriási felháborodások dühöngenek, nem csak a méhészeti, de egyéb természet és környezetvédelmi társulatok a szaklapjaiban is, régóta és hosszasan tele tele tiltakozásokkal a rovarirtók ellen. A « Réagir » szaklap 37. számában 19 rokon érdekű társulat aláírásával, felhívás jelent meg a vezércikkben, a rovarirtók ellen. A francia méhészeti szaklapok az utóbbi időkben, hosszú hónapok óta, 6-8 oldalon számolnak be a méhészeti károkról és szervezet tiltakozásairól, levelezéseiről, pontosan, a neonicotinoid szerek alkalmazását engedélyező hivatalos szervek, a nyilvánosság előtt. A francia VM miniszter Mr Steohane Le Foll, az « Abeilles et Fleurs » című méhészeti szaklap címoldalán, 03/13 méhészek társaságában látható. A találkozás alkalmával a méhészek követelték, ne csak Franciaföldön történjék ezen rovarirtók alkalmazásának megtiltása, hanem gyakoroljon nyomást az EU szinten való betiltásához.
Legutóbb, március 9 én, Dr Jean-Marc Bonmatin, CNRS d’Orléan kutató előadásán volt szerencsém részt venni egy Rhône regionális (10 millió lakos) méhészeti tudományos nap folyamán. A professeur a kémia tudományok doktora és idegmérgezések specialistája. Beszámolójában pontosan a neonicotiniodok mérgező hatásáról készített kísérleti tanulmányáról volt szó egy egész délelőtt folyamán. Valójában az esetek mindegyikében mérgező hatásokat mutatott ki. Ezek a hatások csak igen kis hányadban voltak azonnal halálosak. A legtöbbjük csak éppen tájékozódási zavarokat, nagyrészt rendszerzavarokat, betegségeket okoznak, amelyek káros hatása csak egy bizonyos idő elteltével derül ki. A méhpusztulás nem áll be rögvest a rovarirtó alkalmazása után, hanem alattomosan, betegségeket okozva. Nem hiába van miért méltatlankodni, hőbörögni a francia méhészeknek. Ezzel szemben lehet a szerencsének nevezni azt amikor ilyen hatásról senki se akar tudni sem a OMME- ben se Méhészetben, még kevésbé a VM ben ! Az uralkodó oligarchia vigyázz: Az egység a fontos! Mit nekünk a “neonicotinoidok!
joseph.bencsik@free.fr 2013 április





Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=732