Ha màst nem de legalàbb kiabàljunk! Álljon meg a menet!

Dátum 2007.04.19. 20:23:49 | Téma: Európai Méhész hírei

189. Lyon-i szaklapszemle.

A két legnagyobb francia szaklap, l’Abeille de France (A B) és az Abeilles et Fleurs (A F) vezércikke (2007/04) a « friponil » méreg újra forgalmazàsànak terve miatt tiltakozik. A méreggyàrtók ujra kérték annak engedélyezését. Az egyeztetett méhésszervezet tiltakozott orszàgos valamint az EU os illetékeseknél (A F 6.oldal).
Az MSA = Mezőgazdasàgi Tàrsadalmi Biztosító (a méhészek ide tartoznak) szerint újabban, több mint 300 tagot ért mérgezési baleset. Az AF 7.old. Ugyancsak élénk tiltakozàs olvasható az OGM, EU-os rendelkezések szabadossàga miatt. Ugyanakkor megelégedéssel jelzik (10. old) hogy a 27 EU os orszàg környezetvédelmi miniszterei visszautasitottàk az EU ama követelését, hogy Magyarorszàg vonja vissza (Monsanto 810 kukorica) OGM tilalmàt.
Az A B szaklap (154 o) külföldi lapszemléi között figyelemre méltó, tanulsàgos iràs olvasható : « A méhek meleg vagy hidegvérűek ? » címen. A tanulmànyt Wiliam Fyfe készítette és a The Scottish Beekeeper 2007/02 szàmàban jelent meg. A tanulsàgok elsősorban olyan megfigyeléseken alapulnak amelyeket bàrki ellenőrizhet.
A legérdekfeszítőbb tanulsàg : A méhek légzéséhez, oxigén szükséges. Ezért a csalàd szinte a bejàrati nyilàsra legalàbbis annak közelében telel be. (Làsd Dr Màtray Enikő tanulmànyàt Méhészet 2007/03, 14 oldal) Az oxigéncsere folytàn azonban nedvesség keletkezik, amely ha nem tud tàvozni akkor lecsapódik a környezetben pl a mézes keretekre a kaptàr belső felületére. Innen lucskosodàs, erjedés, penészedés, betegségek. (Làsd iràsom, “Méhraj a kéményben”, Biokultura 2005/05-06) A M Fyfe szerint biztositani kell az àllandó téli - nyàri szellőztetést a kaptàron belül. Az agyonbugyolàlt, takargatott hőszigetelés egyenesen kàros. A kaptàr aljzatànak hàlózàsa üdvös, egészséges nem csak az atka elleni harcban, hanem az oxigén ellàtàsban is. Aki nem hiszi, tessék kiprobàlni!
Az 16. oldalon, a Pennsylvàni (USA) Egyetem beszàmolója (2007/01/30) az amerikai tömeges megmagyaràzhatatlan méhpusztulàsról.
Majd 5 oldalas beszélgetés Gantcho Gantchev bulgàr méhészeti unio elnökével:
Kb 38 ezer bulgàr méhtartó, 670 ezer, többségében Dadant kaptàrral dolgozik, 2,7% profi, kevesen vàndorolnak, az akàcméz termelése 3. helyen, az àtlag összhozam 15-20 kg, export 4-6 ezer T. Nehézségek: méhmérgezések, beruhàzàsi hiànyok, tisztviselő, akadékoskodàsok (akàrcsak Magyarorszàgon!).
Az A F szaklap (169-71 old) G. Brockmann, hogyan idomitani a gyüjtoméheket kàbitó, robbanó szerek kutatàsàra. Még a francia TV is beszàmolt a nagyközönség okulàsàra. A magam mint műkedvelő méhész nagy àmulattal vagyok az idomitok hatàrtalan türelme előtt, de van kifogàsom is: Hogyan lehet betanítani és ilyen küldetésre hasznàlni méheket télviz idején? Avagy télen nem tevékenyek a terroristàk?
A 172 old. visszhang a màrcius 3.àn lezajlott SNA méhészközgyűlésről, benne pl a méhészek felelősség biztosítàsàról, lopàs biztosítàs, a szervezet biztosítójànak (Groupama) feltételeiről, valamint a kötelező tàrsadalmi biztositàsàról. A méhtartàs egészségügyi tervéről, idevonatkozó rendeletekről, az egészségügyi szervezetek elnöke, J P Faucon tollàból.
érdekes tanulmàny a Zürich- I egyetem diàkjai àltal készitett közvéleménykutatàs az PGM növények (genetikailag módosított) és a méhészet összefüggései folytàn. Tàblàzatos, térképes kimutatàsok eredménye: Svájc nagyközönsége 80 % ban negativ véleménnyen van a PGM növényekről, és azok a méhekre, a mézre való hatàsàról.
Mindkét szaklap szivesen leközli a megyei szervezetek közgyülési beszàmolóit. Ezúttal, 5 oldalon 10 megyei beszàmoló, közöttük több fényképes is jelent meg.
Az A F, a 34. oldal íràsa jól kapcsolódik a Méhészet 2007/04 16 old, EMVA iràshoz : “Profi méhész ? miért ne ön?” 5 oldalon keresztül tàblàzatos, fényképes beszàmoló, hogyan lehet műkedvelőből, profi méhésszé vàlni, két valóban megtörtént eset : Vince 42 éves és Ronan 31 éves méhész esetén keresztül. Mindketten többéves műkedvelő gyakorlattal, majd elvégzett tanfolyammal valamint egy előzetes àtalakitàsi tervvel rendelkeztek, kötelezettség 10 év, kötelező üzemeltetési könyvelés. Pénzelés: Mezőgazdasàgi dotàciok fiataloknak,+ regionalis kisegítő segítség, egy éves tàrsadalmi biztosítàsi díj mentesség, Kedvező többlet kölcsön 2,5% os kamattal. A tervek szerint 2 év àllomànyalapitàs minimal 200 kaptàrral, jövedelem a harmadik évtől. Jelentkezés, ügyintézés a mezőgazdasàgi kamarànàl.
Ronan esetében a tervek szerint a kezdeti befektetéshez nyújtott segítség 12.000 € + 7000 € + többletkölcsönnel, összesen 30.000€ hàrom évre elosztva mézműhely és egyéb berendezésre. Beszàmolàs a kezdeti nehézségekről, az àllomàny szaporitàsàról, még olyan részletekről is mint az indulàshoz szükséges többezer keret húzalozàsa műlépezése. Legyen e francia példa, a fiatal magyar méhészek professzionàlis berendezkedésre ! Tessék terveket készíteni, pàlyàzni, vàllalkozni, nagyobbítani, építeni... Làsd Méhészet 07/04, 16-17 oldal EMVA) Legyunk alkalomvadàszok mint a méheink, vegyünk példàt róluk, ők nem hagyjàk kihasznàlatlanul a tömegviràgzàsokat.
A Méhészet-et olvasva, szàmomra elképesztőnek tűnik Dr Dögei főszerkesztő úr íràsa (2007/04 4; oldal) “A minőség a mi kiútunk”
A bevezetőben azt írja “ az újaknak (màrmint az új EU os tagoknak mint magyaroknak) màsfélszeresére nőttek az agràrtàmogatàsaik” Ugyanakkor, Tabajdi Csaba (elvtàrs)úr (mint az MSZMP EP delegàció vezetője, az Europai Parlament Mezőgazdasàgi Bizottsàgànak főtagja, önmagàt igy azonosítva, Méhészet 2005/03-ban !) Dögei úr vastagbetűs àllítàsànak ellenkezőjéről szàmol be. Az új tagok a régiek tàmogatàsànak csak 1/3 àt kaptàk meg. Nem de “dermesztő” hol ott köztudott hogy a költségvetések nem 1/3, arànyban, hanem mindig is, egy egy orszàg népességének (méhészeti képességének) arànyàban osztódnak meg. Mit sem szàmit ez Tabajdi urnàl. Mi több, a Tabajdi úr jelentése “a mézről a következő megàllapítàst teszi: “az új tagàllamok sajàtos problémài”… bogyós gyümölcsok, orosz importtilalom, kukoricaintervenciós szabàlyok, mézimport. Hol talàlhatok a méhész érdekvédelmi összefüggések ezen ki tudja honnan szàrmazó megàllapítàsokban, a bogyós gyümölcsökben, az orosz importtilalomban..? A Tabajdi ur értelmetlen okozat összefüggései tökéletesen ràvilàgítanak a képtelenségére. De kap érte rangos EU os kiküldetési dijat, fizetik a Bruxelles-i, Strasbourg-i tartozkodàsàt, utazàsi költségeit… a magyar adófizetők köztük a méhészek zsebéből kikényszeritett pénzelésekből.
Az 5. old. kimutatàs, a 2006; évi Nemzeti Program kihasznàltsàgàról. De, hogy ki készitette a kimutatàst és kik azok akik kihasznàltàk (akik közel férkőztek a “fazékhoz”!) làm az titok. Ràadàsul, mint ismeretes, lehetnek beirt szàmok hazugsàgok is, akàr kormànyfő nivon is. Mindenki ugy hazudik az orszàgban ahogy akar, és gazemberül, ott csal ahol tud. Hogyan megbízni azokban akik a “fazék”- közel ülnek?
A Méhészet, mint szaklap elsősorban a Tabajdi elvtàrsak öndicsérő beszàmolóinak ad helyet, a főszerkesztő, a szerkesztőség és az OMME felelősei közremüködésével. Ők örzik a magyar méhészek egységét. Igazmondàsnak, kritikànak, ellentmondàsnak nincs helye az “egypàrt” rendszerben. Nem ilyenhez vagyok szokva Lyon-ban! A “Lyon Citoyen” Lyon folyóirat szàmaiban oldalak föntartva (és kihasznàlva!) az ellenzék részére.
Csalódottan olvastam a 24. közgyülési beszàmolot is. A magyar méhészek 2/3-a visszautasította a vezetőség Zrt tervét, de e ténynek negativ nyomàról semmit nem tudni, úgy mint a pénzügyi elszàmolàsàról (ki fizette a kudarc költségeit, jegyzőkönyvet ki készített arról és az hol olvasható?). A 14.000/200 jelenlévő és kiküldött tehàt egyhangúan tapsolt a vezetés sikerének? Vajon: e közgyülésen, a 2/3 os ellenzéket senki nem képviselte! Lényeg az egység! A vezezetpőség egysége! Nem először ismétlem: a “ràzos” megjegyzéseim nem a OMME szervezet ellen irànyulnak, hanem a benne uralkodó szellem ellen. Akinek nem inge ne vegye magàra!
Úgyérzem, hogy a “Magyarorszàgi Méhész” szaklapban is az “egységőrzés” szelleme a fontos. Reméljük a közeljövőben hangot enged a 2/3 os ellenzéknek is, és szívből kívànjunk e szaklapnak bàtorsàgot szellemi fölszabadultsàgot, viràgzó jövőt, sok sikert.
Az EU nem szól bele a tagok belügyeibe midenki magànak kell kikövetelni a demokràciàt az igazsàgot, bizonyítani a hamissàgot!
“A néma gyereknek az anyja se érti a szavàt!”Fogjunk össze, azokkal akik fölismerik az igazsàgot, ha màst nem de legalàbb kiabàljunk! Álljon meg a menet!
Nemrég talàltam egy becsületes, bàtor honlapot Europai Méhész tehàt màr ilyen is van tessék kihasznàlni! A kis patakok, folyókkà vàlhatnak előbb utóbb àtszakíthatjàk a becstelenek àltal húzott gàtakat! Higyjünk a becsületesek többségében.
Lyon 2007 àprilis .


joseph.bencsik@free.fr



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=79