A méhészet érdekvédelmi oldala.

Dátum 2007.05.30. 13:59:20 | Téma: Hírek

190. Szaklapszemle Lyon.


Ezuttal, kissé késve kaptam meg az Abeille de France (ABF ) és az Abeilles et Fleurs (AF) szaklapot, nem igy a Méhészetet. Magam is késlelkedek a méhész, a kertész évad sürgős teendői miatt.
Az ABF vezércikke a különösen meleg tavaszra, és a szàrassàgra panaszkodik, de megjegyzi, hogy talàn a meleg télnek köszönhető a téli kipusztulàsok csökkenése. Ugyanakkor, neheztel egy bizonyos szakszervezetre (Professionalis Méhészek Szakszervezete) amely ellenségesen viselkedik az àlatalàsos, a vegyes (műkedvelő és profi) méhészeti szakszervezetekkel szemben. Az ABF érvelése: az EU tàmogatàs odaitélésében, mindenki; vagyis a műkedvelő méhészek kaptàrjai is beleszàmítódnak! Egy bizonyos mértékben, tehàt ok is jogosultak az EU- os tàmogatàsokra.
A külföldi beszàmolók között ismét szerepel az USA ban történt megmagyaràzhatatlan katasztrofàlis méhpusztulàs.
A 217 oldalon érdekes cikk Paul Sweitzer (Labo control) tollàbol az akàcmézről, amelyben kiemelt helyet kapott a magyar akàcméz is. A szerző szerint a viràgpor elemzés alapjàn könnyen megkülönböztethető a behozott akàcméz eredete.
A 219.-ik oldalon egy anyanevelő, M J-L Perdrix gyakorlati tanàcsai az anya szinezésére, és az anyàsitàsi eljàràsokra: Minden esetben ellenséges viselkedésre kell szàmitani ugy a “mostoha” anya mint a befogadó csalàd részéről. Egy érdekes eset: az anya halottnak tetei magàt. Az anyanevelő szerint àllítolag nem kell elhinni csak stressz hatàsra, “izgalmàban”, eszméletét vesztette! (Làsd a publikàlàsra vàró: “A méhek mostoha anyja avagy rendszervàltàs a méheknél” című íràsom)
224-30. oldalon, újdonsàg, “bio-védekezéssel az atka ellen” az USDA/ARS laboratorium, montpellier France EBCL (tecnologie biologique) àltal. 2004 ben beinditott atka elleni védekezéstervezet, gombàsodàs segítségével. 6 oldalon statisztikai adatokkal, grafikonokkal, fényképekkel alàtàmasztott beszàmoló. Màr 2005-6 folyamàn sikerült kecsegtető eredményeket elérni. Több mint 700 mikrogomba közül kellett megtalàlni a megfelelőt. Altalàban a Zygomycètes csoportban talàlható Deuteromyce, a Beauveria, Metarhyzum…fajtàknak nagy a jelentőségük a mezőgazdasàgban. A kutatàsi folyamatokban természetesen részt vettek a helyi, a megyei, a regionalis, egyéb méhegészségügyi szervezetek. A pénzelés EU os pàlyàzati tàmogatàssal történik.
A 207. oldalon Watviller, alzaszi kisfalu polgàrmestere M Muller (agro- mérnök) arról híres, hogy betíltotta a falu hatàràban az OGM (genetikailag módosított növények) termelését. Az OGM termelők szerint ilyen tilalomra nem jogosult. Most a Starsbourg-I admisztràcios törvényszéknél jelentette föl a francia àllamot, miutàn az nem hozott szabàlyozàst az OGM és a nem OGM növények közötti védelmi övezetről. A törvényszék utasította az àllami szerveket, hozzanak hatàrazatott ez ügyben. Jóízű, humor-gyöngyszemnek minosíthető a francia FVM visszahatàsa: a Minisztérium levélben vàlaszolt; nem “illetékes” az ügyben! (Nem csak Magyarorszàgon vannak bajok a főtisztviselésben!)
Míg az AF vezércikkében ugyancsak helyet kapott a téli kipusztulàsok csökkenése amely nagyrészt a gaucho csàvàzàs betíltàsànak következménye. A vezércikk büszkén jelzi, hogy “A méh a környezet őrszemén” mozgalom örvendetesen tovàbb terjed: Rhone Alpes, Lyon, Besançon,..
14-15 oldalon külföldi lapszemléből: De Standaard 07/04 21 belga humor. Bruxelles - ben több méhésszervezetből àlló “Bzz” közösség, mint egy 50 tagja méhruhàba öltözött és lefeküdt, halottat mutatott, a Bayer cég hatalmas csillogó hírdető tàblai alatt. Nyílvàn tettek így miutàn úgy vélték hogy e cég a méhek pusztulàsàért felelős.
16. oldal:tanulmàny a 2007 ben kialakult mézàr felmérések alapjàn. 8 grafikont és egy tàlàzatot foglal magàba. A tanulmàny fajtànként és kizàrolag 500 gr os csomagolàsra vonatkozik. Tudni érdemes hogy az orszàgban eladott méz fele ilyen csomagolàsban kerül forgalomba. Nagy àltalànossàgban az olcsó mézek àra csökkenőben, míg a dràga mézek àra emelkedő irànyzatot mutat. A legmagasabb a levendula méz àra, mialatt, maga nöpvény termelése erősen csökkenőben amióta a levendulaillat szintétikusan előàllítható. Az akàc méz (nem csak a magyar akàcméz, hanem àltalàban!) kiskereskedelmi àra is emelkedőben, 2006 ban 7€ felsohatàr, 3€ alsohatàr, míg 2007 ben 8,7€ a felső hatàr és 3,2€ az alsó hatàr àr.
A 19-24 oldalon tudomànyos tanulmàny az orszàg délnyugati részén elhatalmasodó (méh)ragadozó àzsiai lódaràzs a Vespa Velutina ról.
A 7-8. oldalon M Alaime, Savoy megyei egyesület elnöke érdekes fejtegetése az OGM (genetikailag módosított) növények, miért, hogyan, és milyen céllal…
A 6. oldalon a szervezeti hírekben M et Mme Gomez levele, amelyben nagy megelégedéssel köszönik meg az UNAF szervezet, és annak hivatalos ügyvédje, M Fau-nak hathatós segítségét. A történet: M és Mmme Gomez mézmuhelyt csalàdi hàzzal szeretett volna építtetni mezőgazdasàgi zonàban de a vàrosrendezési szabàlyok szerint a kérelmüket elutasítottàk. Az UNAF szervezet ügyvédjének közbelépésére az illetékesek kénytelenek voltak visszalépni és megadni az építési engedélyt. Legyen szabad megjegyeznem hogy nem az első esetben került sor egy egy szervezeti tag egyéni védelmére siettetni a szervezet ügyvédjét. Tudni érdemes, hogy ugyanezen ügyvéd, M Fau, közremüködésével sikerult a Bayer nemzetközi trösztöt méhmérgezés miatt elítéltetni, mi több a fellebbezést is megnyerni!
Lehet, hogy a magyar méhészek orszàgos szervezetének is van megbízott ügyvédje, és ő is hathatosan közremüködik a méhészeti érdekek védelmében, legyen az méhészeti közérdek avagy egyéni méhészérdek. Sajnos azt nem lehet tudni, ilyen esetekről ugyanis nem lehet olvasni se a Méhészet oldalain se az OMME honlapjàn. Annàl kevésbbé a helyzetjelentő vezércikkekben. Talàn nem is véletlenen, hiszen nincs is vezércikk, pedig van főszerkesztő és felelős szerkesztő is. Következés képpen azthinné az olvasó, hogy Magyarorszàgon nincsennek méhészeti nehézségek, feszültségek, vitàs kérdések, minden a legjobb rendjén megy, tehàt nincs szükség ügyvédre.
Ezuttal is elolvastam a Méhészet legujabb szàmàt 2007/05.
Egy sor nem sok, de még annyit se talàltam szervezeti, OMME hírekből. E tényből ugyancsak arra lehet következtetni, hogy nincsennek se méhészeti, se szervezeti problémàk. Ki tudja, rövidesen nem is lesz szükség méhészeti érdekvédelemre. A szervezet mentségére szolgàljon egy màsik tagadhatatlan tény: a Méhészet nem magyar méhészek érdekvédő szervének tulajdona. A vezetőség tehàt nem írhat abba amit akar és akkor amikor akar és arról amiről akar. Volt ez igy màr màskor is!
Ilyen körülmények között hogyan legyen egy külföldön, Lyon ban élő magyar méhész tàjékozódott? De akkor miért nem nyitja ki a szervezet honlapjàt (www.omme.hu) ? Gondolhatja magàban a naiv, Magyarorszàgon élő méhész. Talàlhat is abban akàrki többségében 2005, 2006, ban leközölt elavult értesüléseket! A fórumban is szinte kizàrolag arról van szó, hogy ki mit, hogyan csinàl A legfrissebb hír (2007/05/21) a méhlopàsokról szól. A beérkezett értesülések szerint a szerkesztőségben közel egy hónap leforgàsa alatt 8 esetről tudnak. Egy évre kivetítve szàz esetről is lehet szó. Íme a legfrissebb méhészérdekvédelmi hír! Nem valami jó hír, de hír, és ettől leszünk jól tàjékozottak. Semmi esetre se vagyok féltékeny ilyen ütőképes érdekvédelmi hírekre.
Ugyanakkor, mint az EU teljesjogu tagjai, csinàlhatnak maguknak a magyar méhészek olyan szaklapot, méhészérdekvédő értesítőt amilyet csak akarnak akàr többet is! De úgylàtszik, ők nem akarnak, nekik egy is sok!
Szerencsére, egy bàtor, egy vidéki méhésztàrsasàg kezdeményezésére, nemrég “született” egy független szaklap a “Magyarorszàgi Méhész” címmel. Örömmel kell üdvözölni dédelgetni tàmogatni a szerkesztőség erőfeszítéseit. Jelen pillatatban ugyan még nem bàtorkodik merész méhészérdekvédelmi problémàkkal jelentkezni, azokat kipellengérezni. Miutàn azonban az orszàgos szervezet képtelennek bizonyúl ilyen gondoknak megfelelő hangot adni. Így e feladat, előbb utóbb e független szaklap felelősségére fog hàrulni. Kérdés, van e màris, lessz e holnap elég bàtorsàga, készsége ebbe az irànyba lépéseket tenni. A Méhészet érdekvédelmi oldala üres az OMME hallgatag a terep elhagyott, a terület elhagyatott, mégis úgylàtszik senki az orszàgban nem mer oda behatolni.
Egy remény marad a süketség, az értesületlenség a szervezeti érdekvédetlenség sivatagàból kikecmeregni, és ez az INTERNET. Szerencsére müködik is szàmos internettes honlap az orszàgban. A tapasztalataim szerint nagyrészük személyes méhészeti értesüléssekkel, felvilàgosítàsokkal foglalkozik. Talàn e adottsàgbol adódik a tény amely szerint kevés az egymàssal való összeköttetés, nem szivesen vallanak véleményt, avagy mestereik lennének bàtortalanok? Pedig ha tudnàk mennyire kellemesebb és jó érzés màs “ízű” híreket, véleményeket, értesüléseket, szakcikkeket olvasni mint a megszokott egy szócsőből érkező érdektelen értesüléseket.
Legyen szabad ismét jeleznem, a lendületes honlapok közül első helyen említenem, a www.europaimehesz.atw.hu című honlapot, amely pontosan a bàtorsàga, a becsületessége folytàn nyerte el bizalmamat. Jó, jó, e honlap se lehet màr a kezdet kezdetén kimeríthetetlen érdekfeszítő értesülések kutforràsa, de megérdemli, hogy mi magunk méhészek ajànljunk bele érdekes, és nem utolsó sorban bàtor, és elmés véleményeket, íràsokat.
Lyon 2007 màjus
Bencsik Jozsef, 23 bd des Castors, F-69005 Lyon, joseph.bencsik@free.fr




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=87