Ami most fontos a francia méhésszakszervezetekben (2006/03) és mi az OMME ben?

Dátum 2006.08.22. 14:53:39 | Téma: Európai Méhész hírei

Ami most fontos a francia méhésszakszervezetekben (2006/03) és mi az OMME ben?

A két legnagyobb francia méhésszervezet, az UNAF és az SNA részére februàr volt a kôzgyûlés honapja. Ez alkalommal, az SNA szaklapjàban ban egy rôvid ôsszefoglalo jelent meg (2006/02/25).
Elsônek, beszàmolo az év folyam tôrtént fontosabb eseményekrôl, a vidéki tàrsulatoknàl végzett véleménykutatàs eredményeirôl, a méhpusztulàsokrol, méhegészségi problémàkrol, pénzûgyi beszàmolo. Majd a COPA-COGECA beszàmolo! Az uj EU tagok beléptével uj "mézdirektivà "ra lesz szûkség…
A napirend beszàmoloinak jovàhagyàsa utàn kerûlt sor szàmos konferenciàra. Elôadàs az àgazat jelenlegi àllapotàrol, amelyrôl részletes leiràs fog megjelenni az A F késôbbi szàmaiban. Majd az egyesûlet ûgyvédjének beszàmoloja pl. a St Gaudes i birosàgi (nyertes!) tàrgyalàsokrol…
Nagy érdeklôdést vàltott ki Mr Chaveaux, a francia kukorica termelôk szôvetségi elnôkének elôadàsa: 2005 ben 500 Ha-on tôrtént OGM (Genetikailag modositott) kukorica termelése, amelynek a felét az OGM ellenzôi lekszàltàk. 2006 ra 100 ezer Ha OGM kukorica veteményezése vàrhato. A kormàny semmiféle vizsgàlatot nem rendelt el a kôrnyezetre, a méhekre vàrhato veszélyeket illetôen. Az OGM kukorica termelésére jelen pillanatban nincs szabàlyrendelet.
A BASF (nemzetkôzi kémia trôszt) beszàmoloja a cég àltal pénzelt mézôntô nôvényekkel beûltetett parlagterûletek eredményierôl (emlékeztetôûl: a céget elitélték méhmérgezésért, most ilyen akciokkal igyekszik visszaszerezni a méhészek bizalmàt!) Természetesen senki nem ellenkezett ezen parlagterûletek ily modon valo fôlhasznàlàsa miatt, àm de ne legyen az, tàmpont méhekre veszényes szerek hasznàlatànak terjesztésére.
Idô hijjàn nem sikerûlt részletében pontositani az IGP = "Indication Geographique Protégée" (= Fôldrajzi Helyjelzési Védjegy) megszerzéséhez, valamint az idetartozo EU os segitségre vonatkozo értesûléseketet, de a szervezet ûgyvivôje igy is fontos tanàcsokkal szolgàlt.
A beszàmolo végén olvashato az uj vàlasztmàny névsora.
A 138. oldalon "olvasott hirek" kôzûl érdemes megjegyezni:2004 februàrban elfogadott "Biovàltozatossàg Nemzeti Stratégia" folytàn, 2005 nov. hét valos terv kerûlt a minisztretanàcs napirendjére. Tôbbek kôzôtt az "Agriculture Raisonnée" = az "Esszerû Mezôgazdàlkodàs" irànyàban: Azok a gazdàlkodok akik màr megkaptàk a minôsitésûket, kôzôttûk 40% ban a biogazdàk, 2000€ adomentességet+1000€ kûlôn segitséget kapnak. A minisztérium tervei szerint 2008 évre a mezôgazdasàg 1/3 -a "ésszerû" vagy biogazdàlkodàs lesz. Ujabb segitô akcio van kilàtàsban pl azok részére akik szerzôdésben vàllaljàk az "ésszerû", vagy biogazdàlkodàst. (magyar gazdàk figyelmébe!)
Ugyan azon az oldalon olvashato: az egyik legnagyobb francia mézforgalmazo cég a Naturalim France Miel januàr 27 én megkapta az IFS = "International Food Standard"= egy nemzetkôzi minôsitési garancia. Ugyanakkor nyilvànossàgra kerûlt hir szerint a Brazil méz behozatala szermaradékok jelenléte folytàn EU tilalom alà kerûlt.
A szaklap màrciusi szàmànak oldalain (45) természetesen szàmos méhészet technikai biologiai, ôkologiai, kôrnyezet egyensulyi jelentôségû cikkek vàltjàk egymàst. Ez utobbiak nem véletlenûl szerepelnek a méhészeti szaklapokban, hiszen azok képezik a méhészet alapjàt. Nemzetkôzi viszonylatban is lényegesek Pl mig francia fôldôn az OGM kukorica fajtàk terjesztésére jelenleg nincs rendelkezés, addig Svàjc ban azt népszavazàs tiltotta be. (làsd A de F 157 oldal.)
Az Abeilles et Fleurs szaklap 33-35 oldalàn érdekes tudomànyos cikk jelent meg, Lilian Ceballos tollàbol, 6 bibliogràfiai hivatkozàssal "Kôrnyezet alternativa biotechnologiàval" cimen. A cikk részletesen foglalkozik a kukorica-gyôkér-moly (Diabrotica virgifera virgifera) szaporodàsi stratégiàjàval, europai elterjedésével Ezzel szemben milyen ellenstratégiàval rendelkezik maga a termelô. Ma az OGM stratégia a divatos. De ma màr az is kôztudott, hogy az izeltlàbuak rôvid idôn belûl ellenàllokà vàlnak. (làsd az atka ellenàllàsàt, de vajon a méheink is ezek kôzé szàmithatok!) Az OGM alkalmazàsa tehàt kôzel sem irtja ki véglegesen a kàrtévô rovart, mikôzben kiszàmithatatlan ismeretlen ôkologiai veszélyeket rejtegethet. Tanulsàg: a biotechnologia, OGM + az àllando egynôvényû mezôgazdasàg hosszutàvon ésszerûtlen stratégiànak fog bizonyulni.
A 7. old: Galice, spanyol vidék méhészei (1200) tôbb mint 70% os katasztrofàlis méhpusztulàst tapasztaltak. A spanyol méhészeti vezetôség, a francia Henri Clement UNAF elnôkhôz fordult tanàcsért, segitségért. A franciàk utàn, a német, belga, gôrôg, ujabban spanyol méhészek legnagyobb nehézsége nem a piac hanem a méhegészség !
* * *
A Méhészet ben, az egyetlen orszàgos méhészeti szaklapban is jelennek meg OGM rôl, ôkologiàrol szolo, értelmes, komoly iràsok, pl Dr Szalay Làszlo,… Dr Békési Làszlo tollàbol (2005/05). Legyen a téma, legyen az iràs doktoràns nivoju az még nem biztos, hogy megérdemli az OMME vezetôségének figyelmét. Legalàbbis szemben a szàmos EU-os orszàg méhésszervezetei hozzààllàsàval, az OMME ilyen ûgyekben szemlàtomàst hallgatag, de még csak szolidàris àllàspontrol se nyilatkozik. Igaz nincs sajàt szaklapja amelyben szabadon nyilatkozhatna, de lehet, hogy nincs is àllomànyveszteség az orszàgban? Legalàbb is a Méhészetben nem lehet arrol kimutatàst olvasni
Legutobb (2006/03) Szalay Laci-Bàcsi érdekes kérdést vetett fôl: "Van e magyar méz?" Teljesen igaza van amikor azt àllitja hogy valojàban nincs egységes magyar méz. Èn még azzal is megtoldanàm, hogy egyik évrôl a màsikra, màs és màs tulajdonsàgu, minôségû mézet gyûjtenek a magyar méhek is!
Mindezek ellenére igen ajànlatos és nagyon is fontos mégannyira sûrgos lenne a Magyarorszàgon termelt mézre, un. IGP =Indication Géographique Protégée = Fôldrajzi Helyjegyzési Védjegy megszerzése. Ez a védjegy nem a méz minôségét annàl kevéssbbé annak àràt garantàlja, hanem az eredetét, ahol azt megtermelték. Ilyen védjegyzés ajànl az EU a helyi méhészek igy a magyar méhészek védelmére is, a magyar méz piaci megerôsitése, pl a keverékek ellen. Mindenki tudja hogy e védjegy megszerzéséhez, alkalmazàsàhoz, mûkôdtetéséhez EU-os segitség àll rendelkezésre (legalàbbis annak aki kéri!)
Példàt is hozhatok : Franciàban màr régen (4éve?) megkaptàk az IGP védjegyet az elzàszi méhészek, idôkôzben a korzikai méhészek is, és màsok ûgyének fôlûlvizsgàlata is folyamatban van. Kivéve a magyarokét! Volszinûleg ilyet az OMME nem is kért. Az elzaszi méhészek szôvetsége az idevàgo kôtelezettségeket, szerzôdésmintàkat annak idején le is kôzôlte. Az igy elôàllitott termékeiket nem hordoban àrusitjàk hanem a helyszinen ûvegezik!
Magyarorszàgon régota sokan làtjàk, magam is tiz éve melegen ajànlom, csak az OMME nem akarja tudomàsul venni, a magyar méz védjegyzésének (IGP) szûkségességét, ugymint a helyszinen tôrténô ûvegezést. Pedig ezzel a fogàssal a magyar méhészek nehézségei jelentôsen csôkkennének. Takàcs Ferenc Ur kezdeményezése, (Méhészet 2005/04) vilàgosan ràmutat egy valos gyakorlati lehetôségre is. Az OMME vezetôsége azonban nem karolta fôl ezen elgondolàst, nem adott kôzre arrol véleményezést se ajànlàst se modositàst (Méhészet 2005/07 "Dôntôttûnk") Most azonban maga az OMME, nagy igyekezettel kûrtôl 4 oldalon keresztûl Takàcs Ferenc ur elgondolàsànak egy MT-Hungàronektàros vàltozatàt (Méhészet 2006/03, 17-20 ôsszesen négy oldal, "Összefogàs a jôvônkért").
Idézet:"Az Orszàgos Magyar Méhészeti Egyesûlet (OMME) vezetôsége 2005, november 26 àn megbizàst kapott az Orszàgos Vezetôségtôl…" vagyis ônmagàtol, (ha jol értek még magyarul!) egy monopolisztikus "Magyar Méhész Rt " ("Hungàronektàros") cég megalapitàsàra. Cél : stabil mézàrak biztositàsa,= làsd 12 éves multu, és dicsôségében kimult MT eredeti célkitûzéseit. Ilyen hirek alapjàn kônnyen hihetô, hogy az OMME àtvette az MT munkatervét a vezetôséggel egyûtt. Ajànlatuk kecsegtetô, hiszen az sokkal jobb, mint a Takàcs ur elgondolàsa. Az MM Rt azt szeretné elérni hogy: "az akàcméz értékesitési àr (ban) …mi, méhészek dôntsûnk" 19. oldal harmadik oszlop 1. pont, majd "mi akarjuk megàllapitani az akàcmézûnk hordos értékesitési àràt", ugyan azon oldal harmadik oszlop màsodik 1.-es pontjàbol, (1. es pontbol van hàrom is ugyanazon oszlopban!) Ugyanilyen kijelentések megerôsitve a 20 oldal elsô oszlopànak elején kétszer is azok részére akik ezidàig nem értették volna meg. Piaci àrfolyam ide vagy oda, nem szàmit. Mennyi idôbe, mennyi energiàba, és mennyi pénzre, a tagsàgtol kikényszeritett kôtelezô tagsàgi dij pénzbe kerûlt, ezen "làngeszû" életmentô terv kidolgozàsa?
A négyoldalas szôvegben szo sincs arrol, hogyan fogja az MM Rt kisajàtitani a meglévô mézkereskedôk kereskedelmi csatornàit, ha csak nem egy "làngeszû" kereskedelmi huzàssal : sokkal dràgàbban fogja kinàlni a mézét. A tervek szerint, ilyen dràga mézre szives ôrômest harapni fognak az importàlok kûlônben is, nem lesz vàlasztàsuk. Csak azt felejtik el, hogy talàlni lehet a Kàrpàt-Medencében, Szlovàkiàban, Szlovéniàban, Szerbiàban, Romàniàban, magyar akàcmézhez hasonlo terméket egyre bôvebben! Az MM Rt sikere esetében, tehàt a magyar méz jelen kereskedôire csôd vàr! De a terv szerint majd kibérelik azok ûvegezési kapacitàsàt. Zseniàlis megoldàs!
Valamikor, piacgazdàlkodàs hijjàn, "Pàrtunk és Kormànya" jàrt el az MM RT modjàn. Ez a rendszer kàrtyavàrként 16 éve omlott ôssze. Ugylàtszik ez esemény nem volt elég tanulsàgos az OMME bôlcs vezetôségének. Bizonyàra tanàcsot kaptak Dr Tabajdi Csaba (evtàrs)urtol az MSZMP EP delegàcio vezetôje, az Europai Parlament Mezôgazdasàgi Bizottsàgànak fôtagjàtol! (Méhészet 2005/03 vezércikk)
Nem érdekbôl biràlok, nem vagyok mézkereskedô!!! Csak éppen a magyar méhészekre vàro veszély miatt aggodok. Tudom, egyesek szemében ez nagy bûn! Kérem a becsûletes és tisztelt ûzenet-kapcsolataimat, tovàbbitasàk ezen ûzenetem is, egészében vagy részleteiben az ismert "mél" cimekre.
Lyon 2006 màrcius
J. Bencsik 23, bd des Castors, F-69005 Lyon T:33 478 25 04 22, Mail:joseph.bencsik@free.fr




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=9