Olvasóink írták Június.

Dátum 2007.06.30. 6:12:53 | Téma: Európai Méhész hírei


Debrecenben sikeres vizsgát tett méhészek csoportképe .





Olvastam a felhívást a napraforgó virágzásával kapcsolatosan , amihez én is szeretnék adatokat szolgáltatni .Az idei virágzás , itt nálunk , Ádánd térségében , június 18-án indult be , 40 dkg-al . Minden nap este, jegyzem a mérési eredményeket . A mérlegelt kaptár egy NB 24-es , két méhcsaláddal . 78,60 kg-ról indult és tegnap este 101,20 kg-on állt , 1,50 kg gyarapodás volt az előző napon . Eddig 22,60 kg hordás jött be a napraforgóról , + a mai nap még , amit még nem mértem . Elhullást június 21-én tapasztaltam először , ami egy kicsivel több volt , de nem minden méhcsalád előtt . Más méhészekkel is beszéltem , akik szintén elhullásról tettek említést . A méhcsaládok népessége szemmel láthatóan megcsappant , összeesett a népesség . A gyüjtés ellenére sincsen annyi fiasítás , mint amennyi ilyenkor lenni szokott .
A körülöttünk lévő napraforgó tábláról egyről tudok pontos információt adni , a fajta : PR63E82 , ez 62 hektáros terület , a Siómente Rt-nek . A többi kissebb területekről nincsen információm . A talaj tipusát sajnos tudom megmondani .Dombos vidéken van , csak ennyit tudok .
Ennyit tudok segíteni .

Üdvözlettel : Fekete László Balatonszabadiból



Tisztelt Méhésztárs!

Méhésztársak,

a napraforgó hordásról eddig kizárólag negatív eredmények és "élmények" érkeztek. A méhek már a reggeli óráktól kábultan, virágporral beborítva, többnyire a földön mászkálnak, majd elpusztulnak.

Kérem, jelezzen vissza az a méhésztárs, aki a napraforgóról hordást tudott mérni, ill. a méhcsaládok állapota nem sínyli meg a hordást. Fontos lenne a hibrid/fajta neve, vetésterület kb. nagysága, tájegység, lehet nagyobb térség is, vagy a talajtípus.

Köszönet az együttmuködésért.


Dr. Szalainé Mátray Eniko
Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet, Méhtenyésztési és Méhbiológiai Kutatócsoport
Research Institute for Animal Breeding & Nutrition, www.katki.hu archivum Dept. of Honeybee Breeding and Biology
ÁTK - MTMBK, Méhészet 2100 Gödöllo, Hungary Tel. +36 28 511 344 e-mail: matray@katki.hu


Tisztelt « europaiméhész » Honlapolvasó!

E honlapon újabban örvendetes módon beindult egy egyéni levelezés a méhészek között. Elvégre is az értesülések àramlàsànak korszakàban élünk. Ilyen levelezés rendkivül hasznossà vàlhat. A segitségével többet tudunk egymàsról, egymàs véleményéről, igy könnyebben igazodhatunk egymàshoz, könnyebben jutunk egyetértésre. Màrpedig az egyetértéssel könnyeben befolyàsolhatjuk sorsunkat, csak éppen akarni, cselekedni kell.
Abban a reményben fogtam tollat, hogy a föntebb megfogalmazott gondolatmenet nem ütkozik ellentétbe az olvasok többségének nézeteivel. Mi több merészen feltételezem, hogy annak ésszerüsége megalapozott, indokolt és következtetés képpen el is fogadható. Nos, làm, ebben az esetben màris lehet egy bizonyos egyetértésről beszélni.
Ha igy igaz akkor cselekedjünk is! Cseréljuk ki nézeteinket, keressünk egyetértést nem csak elméleti hanem gyakorlati esetekre is. Ertekezzünk az europaimehesz honlapon keresztül, irjuk meg bàtran véleményünket, elgondolàsunkat, ajànlatainkat.
Forditsuk energiànkat, erőfeszitéseinket hasznos és hatàsos eljàràsokra. Sajnos ez utóbbi meghatàrozàs: hasznossàg, hatàsossàg, érdekvédelem, közel sem bizonyul igaznak a “hivatalos” eljàràsokra. Làsd a 191. szaklapszemléimet. Ugyanakkor az àltalam kapott Mail üzenetek nagy többsége is e megàllapitàst igazolja.
Màr maga a levelezés folytàn kialakult közvélemény, egyetértés, óriàsi jelentőségü lehet. A lehetőségeket pedig nem szabad kihasznàlatlanul hagyni.
Legyunk hatàsos alkalomvadàszok mint a méheink !

Lyon 2007 junius 28
Joseph.bencsik@free.fr



A szigetvári Takács állitás szerint a kis üzemek 530-at igérnek az akácmézért,de az aranynektár körlevelet küldöt:szeptemberig van készletük s utánna a tavai befejezö áron veszik azaz 600-ét.Ezt ma beszéltem velük igy a valoság hányad 70%.
üdv.
János


Méz árak.
Ez tényleg siralmas. Visszatérve a vaddohányra. Olvastam, hogy mit írtak róla, és hogy mérgező anyagot is termelhet. Ez nem valószínű, inkább az lehet, hogy ragacsos anyagot tartalmaz, a méhek beleragadnak, és nagy erő kell ahhoz, hogy tudjanak utána repülni. Ezért sokkal nagyobb az elhullás. Hasonló a helyzet a napraforgónál is. A környékünkön elég nagy mennyiségben fordul elő 'vadgyapot' mifelénk így hívják.

Szia Éva

http://www.gondola.hu/cikk.php?szal=54931
Dr. Tóth György

Hozzászólok a vaddohányos témához, saját tapasztalataim alapján:
1. csapadék: - nem időben kapta a növény, hanem közvetlenül a virágzás előtt, illetve alatt.
- amilyen aszályos volt az ősz, a tél és a tavasz még a kötött talajok sem tudtak beázni a májusi záporoktól, nem hogy a kunsági futóhomok. Szóval a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem ázott be a talaj, igaz a növény növekedésére jó hatással volt.
2. magas hőmérséklet: túzottan meleg volt, köztudott, hogy a méhek 30 C felett csökkenő intenzitással gyűjtenek.
3. illat: össze sem lehet hasonlítani a tavalyi év erős, bódító illatával a növény ezévi virágzását
4.erős méhcsaládok: egy hét alatt kiürült egy félkeretes fióknyi méh családonként, a hordás ezután kezdődött

Még egy dolog: értesüléseim szerint a napraforgó egyelőre nem mézel. Forróság van és óriási csapadékhiány. Mitől mézelne?

Üdv. Barkó Árpi


Előszőr is megköszönném az üzeneteket, probálom méhésztársaimmal is megosztani,amit csak lehet.
Fontosnak tartom,amit ma hallottam!!!
Mivel nálunk is rengeteg hulla volt,és alig lett méz,probáltuk kideríteni,mi történhetett.
A hullák szipókája, szinte kivétel nélkül kint volt. Ezért
egyértelmű,hogy mérgezés. Viszont országos mérgezés mégsem lehet.
A testvérem a méhekkel otthon maradt,én viszont felköltöztem az északi akácra. Mire hazahoztam őket a Testvérem méheinél már jelentkeztek a tünetek. Nálam csak ezután kezdődött.(Én máshova pakoltam)
Hosszas kutakodás,és kérdezősködés után, azt tudtuk meg,hogy a vaddohány bizonyos esetekben képes a méhek számára mérgező anyagot termelni.
Sajnos pontos diagnózist nem tudtunk felállítani,de úgy tünik, az ilyen évre jellemző, hogy:
-az akác,és a vaddohány között, viszonylag sok idő telik el.
-különösen lassan kezd el mézelni a vaddohány.(talán ilyenkor termeli a mérgező anyagot)
-több méhész szerint, 2000-ben is volt hasonló eset, és akkor is hűvös,és esős éjszakák voltak a nyílás kezdetén!!!
Mint ahogy levelem hangvételéből kiderült,ez nem szentírás,de úgy gondolom, arra mindenképp érdemes,hogy leírjam.

Zoli.

Rávai Antal Kaptármérleget keresek
E-mail cím ravaigergo@citromail.hu
Lakhely Tázlár .

Az akác ára több cégnél utána kérdeztem 500-540ft -ig mondtak árat. kb 15 cég,xy céget felhívtam érd az akác ár után mondja a hölgy 500ft/kg kérdi mikor jöhetnek érte mondom neki várok még erre felháborodott és lecsapta a telefont de előtte még megjegyezte,(hogy mit képzelek magamról)burkoltan fogalmazta,hogy nem adom oda 500ftért hát ez van talán majd október körül javul a helyzet addig meg kitartás.


Én a múlt héten adtam el az akácmézem 530 ft-ért. Egy másik kereskedő pedig most 520-ért veszi itt Vasban.

Köszönöm az információkat amiket kapok!

Köszönöm az információkat.
Jelenlegi mézárak:Vegyes 320 Ft Akác 530 Ft..

Köszönöm a hasznos információkat , amiket időnként küldesz nekem is és a méhészeknek , ezen az oldalon . Nekem tetszenek ezek a rövid és hasznos üzenetek . Gondolom , a mézárak érdeklik a legtöbb méhésztársat , hogy hogyan is alakulnak .Türelmesen várunk , hátha javulni fognak a felvásárlási árak .

Végre erre is sor került,hogy megvizsgálják a boltokban árusított mézek minőségét, de úgy látom vannak akik segíteni akarnak a Magyar Méhészeken. ez első nekifutásra nem sikerült,nagyon sajnáltam,hogy elbukott az ügy
a méheim nem valami jól indultak de az akác azért tűrhető lett,egy kis beavatkozással.

Először is gratulalok a törekvésetekhez, miszerint a méhészeket ilyen módon tartjátok össze!

Olvastam a bolti mézek hamisítási listáját.Felháborító!Bár ezt eddig is tudtuk...Az a kérdés mit lehet ezzel elérni? A nyílvánosságot hogyan lehet erről értesíteni?! A média szerintem könnyen ráharapna erre a storyra. Amíg ezeket a kritikán aluli, olcsó mézeket árulják a boltokban, addig ne is várjuk mi, kistermelők a mézár javulását! Vagy várható valami pozitív hatás ennek kapcsán?



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=94