Májpástétom


A májat (csirke, nyúl, kacsa, vagy pecsenyeliba) (50 dkg) 5 dkg füstölt szalonnával ledaráljuk, sóval (1 teáskanálnyi), borssal (mokkáskanál), féldeci konyakkal, szerecsendióval (1/4 reszelt) ízesítjük, és alaposan kikeverjük 2 nyers tojásfehérjével.
Cserépedényt vagy tűzálló tálat kibélelünk füstöltszalonna-szeletekkel, a májkrémet ebbe öntjük és befedjük szalonnával. Az edényt befedjük. vízzel teli tepsibe tesszük és alacsony hőfokon (l00-110 fokon) 1 órán át főzzük gőzben. Ha a sütőből kivettük, óvatosan lepréseljük és így hagyjuk az edényben kihűlni. Hűtőszekrényben kifagyasztjuk, meleg vízbe mártott késsel szeleteljük és gyümölcsökkel körítjük.


Szardellás májpástétom


Egy közepes nagyságú libamájat libazsírban pirosra sütünk, azon melegen szitán áttörjük, a zsírt hozzászűrjük. Hozzáadunk 3-4 dkg friss vajat, fél tubus szardellapasztát (vagy három nagyon finomra vágott szardellát) és villával jól eldolgozzuk.
Különösen pirított kenyérre kenve finom. A megkent szeletkéket aztán ízlés szerint reszelt sajttal vagy akár kaviárral lehet megszórni.

Darált húsos pástétom

Hozzávalók:
50 dkg darált pulykahús, 25 dkg spenót, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 felvert tojás, 1 dl főzőtejszín, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, só bors

Elkészítés:
A spenót szárát lecsipkedjük, megmossuk, és lobogó, forró szódabikarbónás vagy enyhén sós vízbe dobjuk. Egyet forralunk rajta, és máris leszűrjük, és jól lecsepegtetjük. Összevagdaljuk, és egy tálban összekeverjük a darált pulykahússal. Hozzátesszük a zsemlemorzsát, a felvert tojást, a zúzott fokhagymát, a tejszínt, és sóval, borssal ízesítjük. Egy őzgerincformát olajjal kikenünk, és a húsos keveréket szépen elterítjük benne. A sütőt 180º C-ra előmelegítjük, és a húsos masszát 50 perc alatt megsütjük benne. Sütés után hűlni hagyjuk, majd nem túl vékony szeletekre vágva tálaljuk. Ne vágjuk fel melegen, mert szétesik, és úgy már nem mutat olyan jól. Változatos nyári salátákat készíthetünk hozzá.

Halpástétom


Hozzávalók: 1 doboz olajos szardínia, 1 csokor zöldhagyma, l evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál darált dió, l evőkanál paradicsom püré, kevés só.
A szardínia olajos levét leöntjük, a halat villával összetörjük. A zöldhagymát apróra vágjuk és a vajon megpároljuk. Levesszük a tűzről, összekeverjük a hallal, a dióval, a paradicsom pürével, és ízlés szerint sózzuk.

Hideg pástétom

Hozzávalók:

100 g szója
300 g vegyes leveszöldség, aprítva

150 g hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál mustár
2 evőkanál tökmagolaj
bors
4 kemény tojás, kockákra vágva

Az elkészítés módja:

1, A szójakockát és a leveszöldséget kevés sós vízben puhára főzzük (kb. 20 perc).
2, Leszűrjük a szójakockákat, és húsdarálón ledaráljuk. Hozzádaráljuk a nyers hagymát és fokhagymát is.
3, A darált krémet simára keverjük a mustárral és az olajjal. Megszórjuk borssal. Ízlés szerint sózzuk, és hozzákeverjük az aprított tojást.

Húspástétomok

Erdélyi pástétom

Kisütök 20 dkg kiskockákra vágott füstölt szalonnát, rádobok egy kilónyi sertéshúst, egy kis fej apróra vágott hagymát, negyedkiló májat, 10 dkg főtt és áttört erdei gombát. Az egészet háromszor is átdarálom, összekeverem borssal, szegfűszeggel, sóval. Összekeverem 10 dkg habosra kevert vajjal, szépen megformázom, majd aszpikkal fényezem.

Pástétom leveshúsból

25 dkg főtt leveshús, 1 ek mustár, fél mk őrölt feketebors, 10 dkg puha vaj.
A leveshúst ledarálom, majd habosra keverem a puha vajjal, a mustárral, valamint a borssal.

Húspástétom

30 dkg főtt hús (leveshús), 10 dkg füstölt szalonna, 8 dkg vaj, 1 ek pástétomfűszer.
A húst és a szalonnát háromszor ledarálom és elkeverem a habosra kevert vajjal, valamint a pástétomfűszerrel. Kivizetett formába teszem és kifagyasztom. Onnét kiborítva szépen feldíszítem és úgy tálalom.

Tepertőpástétomok


Többféle ízesítésű kence készíthető a töpörtyűből. Ki - ki saját ízlése szerint készítse el és a sózásnál is hasonlóképpen járjon el.

Tepertőkrém (töpörtyűkrém)

25 dkg töpörtyű, vagy tepertő, kinek hogyan tetszik jobban, 1 kis fej hagyma, 1-2 keménytojás, kiskanál Pirosarany, 1 ek mustár, késhegynyi őrölt bors, só.
A töpörtyűt ledarálom a hagymával együtt (akár kétszer is), majd összekeverem a többi hozzávalóval. A hűtőben nagyon sokáig eláll. Kenyérre kenve, retekkel, zöldhagymával , nagyfröccsel kitűnő.

Tepertőkrém (fokhagymás)

25 dkg töpörtyű, 1 kis fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, kiskanál Pirosarany, késhegynyi őrölt bors, só.
A töpörtyűt ledarálom a hagymával együtt (akár kétszer is), majd összekeverem a többi hozzávalóval. A hűtőben nagyon sokáig eláll.

Tepertőkrém (mustáros)

25 dkg töpörtyű, 1 kis fej hagyma, 3 EK mustár, kiskanál Pirosarany, késhegynyi őrölt bors, só.
A töpörtyűt ledarálom a hagymával együtt (akár kétszer is), majd összekeverem a többi hozzávalóval. A hűtőben nagyon sokáig eláll.

Zöldségpástétomok


Nagyon finom krém készíthető rebarbarából. Ez aztán tálalható kenceként, vagy akár koktélospohárban is. Egyéb felhasználása, mint a májkrémeké, vagy vajkrémeké.

Rebarbarakrém

1 kg rebarbara, 15 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 dkg zselatin.
A rebarbarát megtisztítom, cukros, citromhéjas vízben puhára főzöm, majd áttöröm. Hozzákeverem a hideg vízbe áztatott zselatint, azzal felforralom, majd forkában kifagyasztom. Díszíthetem tejszínhabbal és néhány karika rebarbarával. (MK)

Hagymakenő

2 fej hagyma, 2 dl majonéz, só, bors, cukor.
Az apróra vágott hagymát össztekeverem a majonézzel, majd a többi hozzávalóval fűszerezem.

Babos krém

2 kg bab, 3 kg hagyma, 3 kg paprika, 2 kg paradicsom, 3 ek törött paprika, 3 ek só, 1 liter olaj.
A megadott hozzávalókat megtisztítom, felaprítom és az olajban megpárolom. Tiszta üvegekbe töltöm és szárazon kidunsztolom. Kenyérre kenve, vagy mártogatósnak egyaránt nagyon finom.

Padlizsános "vegi" krém

2 kg padlizsán, 1 kg hagyma, 0,5 kg paprika, fél kg paradicsom, 1 ek törött paprika, 2 kk őrölt bors, 3 ek só, 3 dl olaj
A padlizsánt sütőben "feketére" sütöm, majd, mikor kihűlt fakéssel meghámozom. A többi hozzávalókat megtisztítom, felaprítom és az olajban megpárolom, összekeverem a padlizsánpéppel, tiszta üvegekbe töltöm és szárazon kidunsztolom. Kenyérre kenve, vagy mártogatósnak egyaránt nagyon finom.

Paradicsompüré kenő

1 kis doboz paradicsompüré (65 g), 5 dkg finomra vágott hagyma, só, bors, citromlé.
A hozzávalókat összekeverem és pirított kenyérszeletekre kenem. Finomra vágott hagymával megszórom a tetejét.




Halpástétomok

Lazackrém

5 dkg füstölt lazac (konzerv), 12 dkg puha vaj.
A lazacot lecsepegtetem, majd alaposan összevagdalom és habosra keverem a puha vajjal.

Szardiniakrém

Fél doboz olajoshal, 10 dkg puha vaj, fél ek citromlé, kapribogyó.
A halakat lecsepegtetem, a gerincet kiveszem és villával összenyomkodom. Habosra keverem a puha vajjal és a citromlével. Díszítésül pár szem kapribogyót teszek a tetejére.

Tojáskrémek, pástétomok

Tojáskrém

4 főtt tojás, 10 dkg puha vaj, fél mk őrölt fehérbors, fél ek vágott petrezselyemzöld.
A tojásokat meghámozom, majd szitán áttöröm. Habosra keverem a puha vajjal, a borssal és a vágott petrezselyemzölddel.

Gombás tojáskrém

4 főtt tojás, 10 dkg puha vaj, 5 dkg gomba, fél mk őrölt fehérbors, fél ek vágott petrezselyemzöld.
A gombát sós vízben megfőzöm, lehűtöm, majd nagyon apróra vágom. A tojásokat meghámozom, majd szitán áttöröm. Habosra keverem a puha vajjal, a borssal és a vágott petrezselyemzölddel.

Egyéb krémek, pástétomok

Kolbászkrém

10 dkg kolbász, 10 dkg puha vaj.
A kolbászt lebőrözöm, ledarálom, majd habosra keverem a puha vajjal.

Sonkakrém

Maradék főtt sonka és ugyanannyi vaj, őrölt bors.
A puha vajat habosra keverem és velekeverem a darált főtt sonkát, majd borsozom.

Pörköltpástétom

20 dkg hideg pörköltmaradék, 10 dkg puha vaj.
A pörköltmaradékot a levével együtt ledarálom, majd habosra keverem a puha vajjal.

Vadpástétomok

Nyúlmáj szalonnásan

30 dkg nyúlmáj, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg vaj, fél mk őrölt feketebors, késhegynyi majoranna, só.
A szalonnát csíkokra vágom és egy serpenyőben kiolvasztom. Rádobom a csíkokra vágott májat és tovább pirítom, majd borsozom és majorannázom. Kb. 25 percig fedő alatt párolom, majd a végén sózom és lezárom alatta a lángot. Kihűlés után ledarálom és habosra keverem a puha vajjal.

Régi pástétomreceptek

Májpástétom, olcsó és jó

"Harminc dkg borju- vagy disznómájat darabokra vágunk és kevés tejben megfőzzük. Egy egész zsemlyét szintén tejben megfőzünk, kis vöröshagymát megreszelünk, zsiron sárgára piritjuk és mindezt ledaráljuk, kevés piros paprikát, törött borsot, apróra vágott petrezselyemzöldet és két tojásból zsiros kemény rántottát teszünk hozzá és az egészet még kétszer husdarálón ledaráljuk és hidegre tesszük."

Krúdy féle májpástétom

"Mindenféle máj jó hozzá. Jól megmossuk, apró darabokra vágjuk, kétszer megdaráljuk. Összekeverjük kevés vajjal, vagy margarinnal, egy tejbeáztatott és megdarált zsemlével, 2 egész tojással, s kb. 5 dkg megdarált füstölt szalonnával. Óvatosan sózzuk. Kikent fedeles formában háromnegyed órát főzzük."

 

Padlizsán pástétom

Hozzávalók:
75 dkg padlizsán
2 dl olívaolaj
3-4 gerezd fokhagyma
2 citrom leve
2 közepes nagyságú főtt krumpli
1 közepes fej hagyma
1/2 tk. őrölt mustármag
1 tk. só
1 tk. borsikafű
A padlizsánokat megmossuk, majd megszurkáljuk, és tepsibe téve, jól megsütjük. Ha kihűlt, akkor meghámozzuk, és a többi hozzávalóval alaposan elturmixoljuk. A hűtőben 4-5 napig is eláll. (Ha a család hagy még belőle másnapra is!!!)