Főoldal

Ice Hotel

Underwater

Utter Inn

Dog Bark Park

Woodpecker

Kokopelli's Cave

Parrot Nest

 

ICE HOTEL

Melege van? Legszívesebben beugrana egy nagy kád jégkockába? Azt sem bánná, ha nem az italában csörögne jégkocka, hanem jégpohárban csörgedez ne a koktélja? Nem is olyan elérhetetlen álom! Létezik ugyanis a világon egy hely, ahol minden jégből van: a szálloda, az ágy, a pohár, a szék, az asztal, a recepcióspult, a mozi, a kápolna - csak talán az italok meg az ételek nem. Az ötlet természetesen a messzi északon pattant ki egy ügyes üzletember agyából. Svédországban, 200 kilométerre az Északi- Sarktól található Jukkäsjarvi, amely mindig fontos kereskedelmi központ és kedvelt találkozóhely volt. Innen indultak a kutyaszános kalandtúrák, a jégtáblák közötti halászatok. A híres tudományos filmcsatornák operatőrei, fotóriporterei nap mint nap érkeznek ide, hogy testközelben figyelhessék a jegesmedvék és a fókák különleges világát. Pár éve megjelentek a "mindegy mibe kerül, csak izgalmas legyen" elvet valló amerikai és japán fiatalok. Errefelé pedig maga a tél az igazi üzlet. Az 1989-es Art-ic kiállítás alkalmával a rendezők iglukat, azaz jégkunyhókat építettek a Torne folyó vastag jégpáncéljára. Ekkor még nem gondoltak szállodaalapításra, egyszerűen csak használták az eszkimók nagy találmányát, amelynek építőanyaga kéznél volt.

Mára az igluk halmazából a világ egyik legkülönlegesebb szállodája lett. Az Icehotel, vagy ahogyan a svédek hívják, Ishotellet, 4000 négyzetméteres birodalma 3000 tonna jégből és 30 ezer köbméter hóból készül, minden évben újra és újra! Belül mindig mínusz 7 fok van, kint gyakran mínusz 40 és nem ritkák a hóviharok. Évente 11 ezer vendégéjszakát töltenek itt a turisták, nem beszélve a 33 ezer kíváncsi látogatóról. A 60 szoba, a recepció, a hall, a jégművészeti alkotásokat bemutató kiállító- terem, az Absolut Ice-bár, a mozi és a fantasztikus jégkápolna - világszenzáció. Nem olcsó hely, de aki egyszer megfordult itt, sosem felejti el. Esténként a vendégek - mielőtt bebújnának meleg hálózsákjaikba, és álomra hajtanák a fejüket a vastag rénszarvasbőrökön - a bár körül gyülekeznek. Az Absolut névből nem nehéz kitalálni, melyik ital fogy itt leginkább.A mixernek nem kell jégkockákkal bajlódnia, ugyanis jégből formázzák itt még a poharat is, amit így elmosni sem kell, csak eldobni. A hallban gyakran gyülekezik násznép, akik innen indulnak a jégkápolnába: mindennaposak ott az esküvők és keresztelők. A parti után a 60 szoba valamelyikében hajtják álomra a fejüket. Az étteremben természetesen svédasztal várja reggel észak éhes ván-dorait. Hogy miből készül az asztal? Természetesen jégből. A legkedveltebb a finom rénszarvas-pástétom és a rén-szarvassonka. (A svédek nagyon tisztelik ezeket a tekintélyt parancsoló, hatalmas állatokat, amelyek azonban nem védettek. Sőt, annyira elszaporodtak egész Svédországban, hogy az autóbalesetek jelentős részét ők okozzák. A Volvót annak idején azért is kezdték olyan erős karosszériával és jó biztonsági felszerelésekkel gyártani, hogy kivédje a baleseteket, amelyeket e kedvelt "nemzeti" állatok véletlenül okoznak, ha rátévednek az autóutakra.) A rénszarvas-pástétom receptje egyébként egyszerű, csak rénszarvashúst - älg-t - nehéz találni hozzá itthon: a darált húst tojással, hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, meg egy kanál konyakkal összekeverik, állni hagyják, majd sütőben, őzgerincformába simítva, vízfürdőben hosszú órákig gőzölik. Mellé vízben főtt krumpli jár, kaporral megszórva. Szeretik hozzá az édeskés, kapros svéd mustárt is, amely elengedhetetlen kísérője a füstölt lazacnak és minden más fogásnak, ami e csodálatosan finom halból készül. A barna magoskenyerek, a saláták, a sokféle zöldség, a kis fasírtok, azaz a köttbullarok, a jó minőségű, békebeli ízű (talán, mert valódi tejből készült) vaj, a finom tejfeles túró, a keso és az enyhén sós margarin mindig helyet kapnak a "jégtáblán". A tartalmas, meleg levesek után a hering üvegfúvó módra az egyik klasszikus fő fogás. A desszertespult slágerei a mindenféle finom erdei bogyóval megrakott lepények, a kis epres és málnás palacsinták és az almás bukták. A fiatal séf, Niklas Poromaa izgalmas ínyenckonyhát vezet a Wärdshus névre hallgató étteremben. A világ nemzeti konyháinak híres fogásait ötvözi játékos fantáziával. Látványnak is kellemes, gourmet-knak pedig igazi élvezet a konyakban pácolt rénszarvasfilé, amelyet pirított sajtszufléban tálalnak spárgával és céklaszeletkékkel, vodkában érlelt piros áfonyával körítve. Nem kevésbé izgalmas a második fogás sem: gőzölt, gaz-dagon fűszerezett karajpás-tétom parajlevelekbe göngyölve, mandulás burgonyakrokettre fektetve, zöldcitrom-héjjal, reszelt sárgarépával és snidlingszálakkal csinosítva. A desszert jókora jégkockában tálalt áfonyás túrótorta, almacsatnival és ropogós karamell-szelettel megbolondítva.  A jégszálloda nem tart egész évben nyitva, hiszen az olvadás itt is elkerülhetetlen. Októberben látnak hozzá a munkálatokhoz, hogy decemberben fogadhassák az első vendégeket. A kristálytiszta vízből gyorsan kialakítják a hatalmas tömböket, amelyek egy-egy óriási acélformában fagynak meg. Ebből dolgoznak a lakberendezők, a bel-sőépítészek és a világ leghíresebb jégszobrászai: őket hívják meg a közös terek és a szobák művészi kialakítására. Tehát minden évben más egy kicsit a szálloda, és ettől még izgalmasabb. Az utolsó vendégek áprilisban érkeznek Jukkasjärvibe. Júniusban ugyanis ez a tűnékeny csoda elolvad - hogy amint közeledik az igazi tél, ismét drága, nagyvilági szálloda legyen belőle.

Elek LenkeFotók: Allt om Mat (Külön köszönet a cikk megírásához nyújtott segítségért Helena Sjöholmnak, az Icehotel sajtófőnökének.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lap tetejére

© 2007 | Készítette: Polgári Anita