f650.atw.hu

www.bmw.hu | www.bmw.de | www.f650.de
F650 | F650 ST | F650 GS | F650 GS Dakar | F650 CS | F650 Rally by Schalber | Oryx Enduro | Oryx Supermoto
Cockpit | Gumik | Dobozok | Navigáció | Világítás | Elektronika | Sárvédő | Védelem | Lengéscsillapítók | Kézvédők | Kipufogók | Ülések | Tankok | Matricák | Ruházat

BMW F650 - Az egy henger ereje

small logo

Technika

 

BMW F650GS (2000-2003)

 

A Fun-Bike és az Enduro eredménye a FUNDURO!
Amikor a BMW Motorrad 1993-ban a BMW F650-nel egy új motorkerékpár kategóriát indított útjára, fejére állt a motoros-világ.
Könnyűségével, egyszerűségével és kifejezett sokoldalúságával azonnal számos rajongót szerzett.

De: még egy BMW is- mégha annyira sokoldalú is - csak többre képes. Pl a terepalkalmatosság terén. Ez az új tulajdonság mutatkozik meg a "GS" jelzőben, az F650-es 2000-től ugyanis a BMW F650 GS nevet viseli. A hivatalos magyarázat a GS betűpárra a német "Gelände und Strasse", azaz "Terep és Utca". Ezzel azt próbálták kifejezni, hogy a motor minden elvárásnak megfelel, legyen a motoros kezdő, vagy profi.

Az egy henger elve adott volt, a többit az időközben összegyűlt tapasztalatok alapján teljesen újratervezték. Ez érezhető és látható. Az eredmény egy része a BMW Motorsport, más része a BMW Motorrad Rally-k iránti elkötelezettségének és a tervezők szenvedélyének köszönhető. Ezt a hightech motort természetesen a kor egyik legmodernebb hightech üzemében építik Berlinben.

 

 

Adattáblázat
BMW 650 GS

 

Méretek  (mm)
Hosszúság

2175
Szélesség/tükrökkel

910
Szélesség/ tükrök nélkül

785
Tengelytáv

1479
Ülés magasság

780
Önsúly,feltankolva (kg)

193
Max. össztömeg (kg)

380
Motor
Lökettérfogat (ccm)

652
Löket/furat (mm)

100,0/83,0
Max. teljesítmény kW/LE/fordulatszám

37/50/6500
Max. nyomaték (Nm)/fordulatszám

60/4800
Hengerek/szelepek

1/4
Surítési viszony

11,5:1
Szelepvezérlés

DOHC
Keverékképzés

BMS-C II
Eroátvitel
Tengelykapcsoló

többtárcsás, olajfürdos
Váltó

körmös kapcsolású, ötsebességes
Hajtás

O-gyurus lánc
Menetteljesítmények
Végsebesség (km/h)

170
Gyorsulás 0-100 km/h (mp.)

5,7
Gyorsulás 0-1000 m (mp.)

26,8
Fogyasztás  (l/100km)
90 km/órás sebességnél

3,2
120 km/órás sebességnél

4,3
Üzemanyagtartály (l)

17,3
Futómu
Váz típusa

acél hídváz
Rugóút elöl/hátul (mm)

170/165
Utánfutás (mm)

113
Villaszög

60,8°
Felnik elöl

2,5J x 19
Felnik hátul

3,00J x 17
Abroncsok elöl

100/90 S 19
Abroncsok hátul

130/80 S 17
Fékátméro elöl (mm)

szimpla tárcsa, 300
Fékátméro hátul (mm)

szimpla tárcsa, 240
Alapár* (Ft)
Az F 650 GS alapára

2 148 000


*Az ár 260 HUF/EUR árfolyamon értendo.

 

 

 

 

 

 

 
BMW F650.hu

 

 

Üdvözöllek az f650.atw.hu honlapon!

Előszó

A történet 2004 áprilisában kezdődött, amikor is hosszas töprengés után a feleségemmel összesporolt pénzünkön első közös befektetésként vásároltunk egy 2002-es évjáratú titánkék BMW F650GS-t. A német márkák iránti szeretetem és tiszteletem után számos egyéb érv is a "kis bajor" mellett szólt. Kezdő nagymotornak ideálisnak tartottam, könnyű kezelhetőségét, sokoldalúságát számos szaklap megírta, s ezt később magam is megtapasztaltam. Fontosnak tartottam, hogy terepre is alkalmas motort vegyek, mivel a természet szeretete számomra nagyon fontos dolog. Hacsak tehetem földúton közlekedek vele. Kiválóan megbirkózik a laza homokos talajjal, de nem ijed meg a hegymenettől sem. Nem stílusom a száguldozás a 110-120km/h-ás átlagsebesség számomra bőven megfelel, ez persze nem azt jelenti, hogy néha nem megy el a mutató 160-ig. Kiváló tulajdonsága a motornak, hogy magasságából adódóan legtöbbször nagyon jól átlátható a közlekedési helyzet. 6300 km-t mutatott a kilóméteróra, jelenleg 46000 fölött járunk, számos kellemes órát tölthettünk az F nyergében. Azoknak akik szeretnék átélni mindazt, amit az egy henger 650 köbcentije nyújtani képes, kívánom, hogy minél hamarabb teljesüljenek álmaik. Azok pedig, akik már megismerték, úgyis tudják miről beszélek.

Kellemes böngészést kíván az oldal alapítója Majer "gustaw" Viktor

...az oldal célja...

Az oldal hasábjain megpróbálok minél több információt közreadni a BMW egyik legsokoldalúbb motorjáról az F650-es típusról, valamint szeretnék egy olyan pontot létrehozni a magyar BMW F650 tulajdonosok számára, ahol megismerkedhetnek egymással, tapasztalatot cserélhetnek, hirdethetik eladó járműveiket, vagy éppen eladó alkatrészek között keresgélhetnek. Az ötlet a német www.f650.de oldalról származik akikkel már régóta napi kapcsolatban állok, s az ő javaslataialapján vágtam neki a nagy feladatnak.
Örülnék, ha minél több f650 tulajdonos jelentkezne az oldalon, hogy később találkozókat szervezhessünk, kirándulhassunk, vagy csak összejöjjünk egy jó kis beszélgetésre.

Egyelőre az oldal kísérleti üzemmódban működik, ez azt jelenti, hogy megpróbálom folyamatosan felpakolni rá az anyagokat, de még kezdeti állapotában is megtalálható lesz a neten, hogy minél hamarabb erőre kapjon. Szívesen várok mindennemű kritikát, amellyel javítani tudom az oldal működését, kinézetét.

Íme egy rövid kis áttekintés a tervezett tartalomból:

Hírek A hírek rovatban megpróbálom majd összegyüjteni az aktuális történéseket a BMW, illetve a remélhetőleg később klubbá alakuló kis csapattal kapcsolatban. Gondolom azzal sem árultam el nagy titkot, hogy szeretném, ha később mint valódi BMW F650 Klub működhetnénk.

Történelem A BMW motorkerékpárok múltja, jelene és jövője, ha röviden szeretném összefoglalni. A márka kialakulása, számokkal kifejezve, technikai megjelenés, változtatások, jövőbeni tervek, változatok.

Technika Itt venném górcső alá az egyes alváltozatokat az utolsó csavarokig. Megpróbálok letölthető szerelési útmutatókat keríteni minden F-típushoz. Képekkel illusztrálnám az egyes "fajtaspecifikus" technikai megoldásokat, hogy azok is megtalálják itt a részleteket, akik bütykölni szeretnék gépjeiket, illetve azok, akik esetleg egy új gép vásárlásán gondolkodnak és szeretnének minél többet megtudni a kiválasztottról.

Felszerelés Számtalan út létezik, hogy már meglévő járművünk kinézetét, működését, kezelhetőségét a magunk számára megfelelővé formálhassuk. Ez a rovat a különféle kiegészítők, alkatrészek felszerelések sokaságát mutatná be mind magunk, mind járműveink számára a GPS-től kezdve a póttankokon át a motorosruházatig.

Programok Remélem ez a kezdeményezés egyszer odáig növi ki magát, hogy egyszer majd közösen vehessünk részt programokon. Ide gyűjtök össze mindent, ami közös, vagy egyéni megmozdulásunk tárgyát képezhetik a versenyektől a közös túrákig bármit.

Kapcsolatok Szeretném, ha idővel több céggel, BMW szalonnal, szervízzel sikerülne felvenni a kapcsolatot, hogy mindig tudjuk, hová menjünk, ha szükségünk van pl alkatrészre, műszaki segítségre, vagy akár egy új motorra. Ebbe a rovatba kerülnek még egyelőre a személyes kapcsolatok (taglista) is, amiknek később egy külön oladalt fogok szentelni.

©2004 BMW www.f650.atw.hu