www.falszaritas.atw.hu

                                        Száraz falak véglegesen! A probléma

 

                   

Salétromos, dohos. penészes nedves falú épületek szigetelése többféle technológiával, 20 év garanciával. Hőfénykép készítés, szigetelési tanácsadás.

Heiling Gábor 30/989-7589

 

Épületfelmérés-miért?

A probléma

Megoldási lehetőségek

Referenciák

Kapcsolatfelvétel

Hőkamerás vizsgálat

Galéria

 

A régen épült házak (tégla fal, vályog fal, kőfal, vert fal) többségénél hiányzik, vagy már elöregedett a falban lévő "kátránypapír" szigetelés. Ennek következményeképpen         sok     helyen tapasztalják az épülettulajdonosok, hogy már jelentkeznek a talajpárából eredő vizesedési gondok. A felszívódó víz oldja a talaj különböző rétegeiben lévő ásványi sókat, és magával viszi azokat a falazatba. A víz a párolgás során a sókat a vakolatba juttatja. Onnan a víz eltávozik és hátrahagy rengeteg ásványi sót. Miután a sók elveszítik a nedvességtartalmukat kiszáradnak, a száradás során a folyékony halmazállapotból szilárd lesz, ez egy kristályosodási folyamatban zajlik le (mint ahogyan a víz megfagy). A kristályosodás térfogat-növekedéssel jár, és emiatt rendszerint elkezd peregni a vakolat és mállik a fal. A vakolatban feldúsult sóknak van egy rossz tulajdonsága: a levegő páratartalmát megkötik, amit a tulajdonos úgy tapasztal, hogy a vakolat felülete folyamatosan vizes. Ez főleg a téli időszakban intenzív, mert a fal csak befelé, a belső tér felé tud szellőzni és ez is növeli a levegő páratartalmát. A nedves falak többféle betegség kiváltó okai is lehetnek, pl. reumát, ízületi bántalmakat, asztmát, allergiát okozhatnak. További gondot okoz még, hogy a nedves fal jó hővezető, azaz rossz hőszigetelő és a belső levegő hőmérsékletét a falon keresztül kivezeti a szabadba, és ezért a lakástulajdonosoknak számolniuk kell a megemelkedett fűtési költséggel is.

A tulajdonosok egy része sajnos tapasztalatlan az ilyen jellegű problémák kezelésében, mert nem mindennap foglalkoznak vele. Ilyenkor legtöbbször először az ismerős kőművest, szomszédot, esetleg rokonokat kérdezik meg arról, hogy mit kell tenni a probléma megoldása érdekében.

A felkeresett "szakemberek" több tanácsot is adhatnak a kíváncsi tulajdonosnak:

1./ Tegyünk a sérült falszakasz elé lambériát. A tulajdonos szépen elkészíti, tetszik mindenkinek, azonban valami gyanús, mert az a szag megmaradt. Egy-kettő-három év múlva pedig a nedves folt megjelenik a lambéria felett. Na most mit tegyünk? Újból jönnek a "szakemberek".

2./ A kőműves leszedi a lambériát, leveri a vakolatot, és jó cementes anyaggal visszavakolja, mert azon nem fog átjönni a víz. Igaza is van a kőművesnek, azon a cementes anyagon tényleg nem fog átjönni a víz, mert van esze és a könnyebb ellenállás irányába indul, felfelé a cementes rész fölé.

                          3./ Eltelik egy-kettő-három év és a vízfolt újból megjelenik. Na most jön a régi, vagy az új kőműves és bemondja a frankót: tegyünk fel szárító vakolatot. Na ez a kőműves már tud/látott/hallott valamit, de sajnos ez sem lesz az igazi, mert mögötte még mindig vizes a fal! És ez okozza a bajt.  Eltelik megint egy-kettő-három év a fal újból nedvesedik, salétromosodik. Hát igen, amíg a falazat nedves, addig csak rövidebb-hosszabb időre eltakarni tudjuk csak a bajt, de nem szüntetjük meg az okot.

 

 

 

 

Mit tehetünk?

Olvasson tovább!

Fabio.hu Webdesigner Eszközök

 Forex

 SzuperPiac.hu - képes hirdetés ingyenesen!

 

 

Készítette: Heiling Gábor

Minden jog fenntartva