Receptek 8-12 hónapos korú babáknak
Karalábéfõzelék
(8. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 1db karalábé (kb150g), 100g
burgonya, 1 evokanál vaj, 1 tojássárgája
Energiatartalom: kb. 1100 kJ (260kcal)
8 g fehérje, 14 g zsír, 25 g szánhidrát
Elõkészítési idõ: kb 10 perc
Fõzési idõ: kb. 15 perc
Elkészítése: A karalábégumóról a leveleket letépdessük, a legzsengébb leveleket és a gumót alaposan megmossuk. A burgonyát szintén megmossuk. A karalábét és a burgonyát meghámozzuk, 1 cm-es kockákra vágjuk. A vaj felét kis lábasban megolvasztjuk, a karalábét és a burgonyát beletesszük, és elkezdjük párolni, majd öntünk hozzá 2 evokanál vizet, lefedjük és kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Közben a zsenge karalábélevelek szárát kivágjuk, a leveleket finomra vagdaljuk. Kb. 2 evokanálnyi levélkére van szükségünk. A fozés befejezése elott 5 perccel a leveleket is a fozelékhez adjuk, 5 percig együtt fozzük. Ha a fozelék puha, hotartó tányérra öntjük, és a maradék vajjal meg a tojás sárgájával elkeverjük. Végül az egészet villával durvára összetörjük.
Tejszínes
burgonya karfiollal (8. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g burgonya, 150 g karfiolrózsa,
3 evokanál tej, 1 evokanál tejszín, 1 evokanál
vaj, 1 teáskanál finomra vágott petrezselyemzöldje,
1 tojássárgája
Energiatartalom: kb. 1400 kJ (330 kcal)
10g fehérje, 17 g zsír, 32 g szénhidrát
Elõkészítési idõ: kb. 15 perc
Fõzési idõ: kb. 15 perc
Elkészítése: A burgonyát folyó vízben, a karfiolt álló vízben alaposan megmossuk. A karfiolrózsákat apró darabokra tördeljük. A burgonyát meghámozzuk, 2 cm-es darabokra vágjuk. A tejet a tejszínnel lábasban felforrósítjuk, beletesszük a burgonyát és a karfiolt. Lassú tuzön kb. 15 percig pároljuk. A fozeléket hotartó tányérba öntjük, a vajat, petrezselymet és a tojássárgáját hozzáadjuk. Az egészet villával durvára törjük és elkeverjük.
Mézes
sárgarépa burgonyahabbal (8. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g sárgarépa, 40 g sovány
sertéshús, 100 g lisztes fozo burgonya, 1 evokanál vaj,
1 teáskanál méz, 1 késhegynyi ánizs
Energiatartalom: kb. 1200 kJ (290 kcal)
11 g fehérje, 13 g zsír, 32 g szénhidrát
Elkészítési idõ: kb. 30 perc
Elkészítése:
A sárgarépa két végét levágjuk,
alaposan megmossuk, vékonyan meghámozzuk, és fél
cm vastag karikákra vágjuk. A húst vékony szeletekre
vagdaljuk. A burgonyát megmossuk és kis lábasban kevés
vízben 15 perc alatt puhára fozzük. A vaj felét
egy másik edényben megolvasztjuk, a sárgarépát
és a húst beletesszük, ha szükséges, 2-3 evokanál
vizet öntünk hozzá, lefedjük és lassú
tuzön kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Ha megpuhult,
a mézet, az ánizst és a maradék vajat hozzáadjuk,
és az edényt levesszük a tuzrol. A fott krumplit meghámozzuk,
és a burgonyanyomóval egyenesen a hotartó tányérba
nyomjuk. A mézes sárgarépát ráterítjük.
A hatodik hónap során elkezdhetünk a gyereknek gabonapelyhes-gyümölcsös
püréket adni.
Püré
kelbimbólevélkékkel (10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g burgonya, 150 g kelbimbó,
1 evokanál vaj, 3 evokanál tej, 1 evokanál sovány
túró, 1 evokanál finomra vágott petrezselyemzöldje
Energiatartalom: kb. 1300 kJ (310 kcal)
15 g fehérje, 10 g zsír, 36 g szénhidrát
Elõkészítési idõ: kb. 10 perc
Fõzési idõ: kb. 15 perc
Elkészítése: A burgonyát alaposan megmossuk, kis lábasban kb. 15 percig pároljuk. A kelbimbót megmossuk, a növény szárait eltávolítjuk, a külso leveleket leszedjük. Az egyes rózsákat leveleire szedjük. Kis lábasban 6 evokanál vizet felforralunk, a levélkéket belerakjuk és közepes tuzön kb. 15 percig pároljuk. A közben megfott burgonyát meghámozzuk, és egy tálkában krumplinyomóval összetörjük. A vajat, a tejet a túrót és a petrezselyemzöldjét hozzáadjuk, és az egészet villával krémesre kikeverjük. Végül hozzákeverjük fozovízzel együtt a kelbimbólevélkéket.
Sárgarépás
rizs csirkehússal (8. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g sárgarépa, 40 g kicsontozott
csirkemell, 2 teáskanál vaj, 30 g rizs, 2 evokanál narancslé
Energiatartalom: kb. 1700 kJ (400 kcal)
14 g fehérje, 17 g zsír, 49 g szénhidrát
Elõkészítési idõ: kb. 10 perc
Fõzési idõ: kb. 25 perc
Elkészítése:
A sárgarépa végeit levágjuk, megmossuk és
vékonyan meghámozzuk, durva reszelon lereszeljük. A csirkehúst
kockára vágjuk, és egy teáskanál vajon
megpároljuk, a sárgarépát és a rizst hozzáadjuk,
1 l vízzel felöntjük, forrástól számítva
kb. 25 percig pároljuk lassú tuzön. A sárgarépás
rizst hotartó tányérra rakjuk, a maradék vajat
és a narancslevet hozzákeverjük.
Ha a gyermek már nagyobb, nem kell feltétlenül minden étkezéskor
külön neki fozni. A felnottek számára fozött
pörköltbol némi változtatással salátafozelék
készítheto a gyereknek tésztával és hússzeletekékkel.
Édes,
tejes ételek
a baba kedvelt vacsorái, különösen, ha már
unja a tejes kását. A szilárdabb ételek tartalmasabbak,
több rágást igényelnek. Kivételesen ebédre
is adhatók, de akkor a gyereknek vacsorára húst és
fozeléket kell kapnia.
Hozzávalók 1 adaghoz: 200 ml tej, 25 g rizs, 1 kisebb banán
(kb. 100 g), 2 evokanál céklaléEnergiatartalom: kb. 1300
kJ (310 kcal), 9 g fehérje, 7 g zsír, 52 g szénhidrát
Elkészítési idõ:kb. 15 perc Áztatási idõ:kb. 3 óra
Elkészítése: A tej felét kis lábasban
felforraljuk, a rizst beleszórjuk, és lassú tuzön
kb. 5 percig fozzük. A banánt meghámozzuk, péppé
törjük, összekeverjük a céklalével. A banánpépet
a forró rizsbe keverjük. Szép alakú pudingformát
(kb. 1 litereset) hideg vízzel kiöblítünk. A banános
rizst beleöntjük, és szobahomérsékleten dagadni
hagyjuk. Kb. 3 óra múlva megszilárdul, kiboríthatjuk.
A maradék tejet italként mellé adjuk.
Müzli
(10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 200 ml tej, 2 teáskanál
mazsola, 4 evokanál zabpehely, 2 evokanál összetört
kétszersült, 1 teáskanál orölt mogyoró,
1 alma
Energiatartalom: kb. 1300 kJ (310 kcal)
11 g fehérje, 10 g zsír, 43 g szénhidrát
Elokészítési ido: kb. 10 perc
Áztatási ido: kb. 30 perc
Elkészítése:
A tejet felmelegítjük. A mazsolát megmossuk, és
kis tálkába öntjük. A zabpelyhet, a kétszersültmorzsát,
és a mogyorót hozzáadjuk, és az egészet
a meleg tejjel lelocsoljuk. Kb. 30 percig állni hagyjuk. Az almát
megmossuk, meghámozzuk, magházát kivágjuk és
lereszeljük. A müzlit a reszelt almával összekeverjük.
Ha gyakran készít kétszersültes pürét,
vagy más ételeket is szokott kétszersülttel dúsítani,
elore is elkészítheti a kétszersültmorzsát.
Tegyen egy szelet kétszersültet fóliazacskóba, konyharuhába
tekerve törje meg húsklopfolóval. A kész morzsát
magában a fóliazacskóban tárolhatja.
Csokoládés
hajdinakása (10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 ml tej, 1 teáskanál
instant kakaópor, 30 g hajdinakása dara, 1 evokanál tejszín
Energiatartalom: kb. 960 kJ (230 kcal)
9 g fehérje, 9 g zsír, 30 g szénhidrát
Elõkészítési idõ: kb. 5 perc
Fõzési idõ: kb. 15 perc
Ha a gyermekünk hajlamos a kemény székletre, akkor a kakaót
helyettesítsük egy teáskanál homoktövislével
(Hippophë rhamnoides) vagy csipkebogyólekvárral. Ezeket
a C-vitaminban gazdag édesítoszereket azonban csak a fozés
után adjuk az ételhez.
Elkészítése: A tejet a kakaóporral és a hajdinadarával elkeverjük. Kis lábasban lassú tuzön felforraljuk, lefedve kb. 15 percig fozzük. A darát gyermektányérba öntjük, a tejszínt ráöntjük és jól elkeverjük.
Gabonapehely-mix
(8. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 30 g gabonapehely (pl. zabpehely), 200
ml tej, 1 alma, 1 teáskanál orölt mandula, 1 teáskanál
földieperdzsem
Energiatartalom: kb. 1300 kJ (310 kcal)
11 g fehérje, 11 g zsír, 43 g szénhidrát
Elkészítési idõ: kb. 10 perc
Elkészítése:
A gabonapelyhet hotartó tányérba öntjük. A
tejet felmelegítjük, 150 ml-t a pehelyre öntünk, a maradékot
ivópohárba töltjük. A fél almát megmossuk,
meghámozzuk, a szárat és a magházat eltávolítjuk,
az almát lereszeljük.
A reszelt almát, mandulát és dzsemet a müzlihez
keverjük.
Ezt a müzlit különféle gyümölcsökkel
(banán, földieper, narancs), dzsemmel vagy mézzel, változatosan
válogatva készíthetjük el, ki-ki gyermekének
ízlése szerint.
Daraszeletek
(10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 200 ml tej, 30 g teljes orlésu
búzadara, 1 teáskanál vaj, 80 g banán, 1 teáskanál
narancslé
Energiatartalom: kb. 1500 kJ (260 kcal)
10 g fehérje, 12 g zsír, 50 g szénhidrát
Elkészítése: A sütot 200 C-ra felmelegítjük. 1/8 l tejet kimérünk, kis edényben felforraljuk és a grízt lassan szórjuk bele, nehogy megcsomósodjon. Lassú tuzön surure fozzük. Az edényt levesszük a tuzrol, és a vajat belekeverjük. A darakását sütoformában a sütobe teszszük (középre), kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük. A maradék tejet a banánnal és a narancslével alaposan összekeverjük, és mélytányérba öntjük. A darát kiborítjuk a formából, szeletekre vágjuk, és a tányérba rakjuk.
Utóételek
nem feltétlenül szükséges, de egy-egy soványabb ebédet kiegészíthet, vagy önmagában is adható kisebb étkezés gyanánt. A receptek szándékosan egyszeruek, hogy valóban legyen idonk ilyen apróságok elkészítésére. Ezek az ételek alkalmasak a kisgyermek édesség iránti ébredezo vágyát is helyes irányba terelni.
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g sárgarépa, 1 teáskanál nádcukor granulátum, 1 levél fehér zselatin, 1 narancs, 1 késhegynyi fahéj, 1 teáskanál csíraolaj Energiatartalom: kb. 600 kJ (140 kcal), 3 g fehérje, 3 g zsír, 27 g szénhidrát Elkészítési idõ: kb. 30 perc Kocsonyásodási idõ: kb. 3 óra
Elkészítése: A sárgarépát
alaposan megmossuk, két végét levágjuk, vékonyan
meghámozzuk, szeletekre vágjuk. Kis edényben kb. 6 evokanál
vizet forralunk, a sárgarépát és a nádcukrot
beletesszük, közepes tuzön 10-15 percig pároljuk. Közben
a zselatint kb. 10 percig hideg vízben áztatjuk. A fél
narancsot kipréseljük, levét a fahéjjal és
az olajjal elkeverjük. A még meleg sárgarépát
péppé zúzzuk, a zselatint a meleg pépben feloldjuk.
A fuszerezett narancslevet belekeverjük. Egy kb. 1 l-es pudingformát
hideg vízzel kiöblítünk, a sárgarépapürét
beletesszük és a hutoszekrénybe helyezzük. Kb. három
óra múlva a puding a formából kiborítható.
Etetés elott szobahomérsékleture melegítjük.
Szõlõkompót (8. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g szolo, 1 teáskanál
reszelt mandula
Energiatartalom: kb. 540 kJ (130 kcal)
2 g fehérje, 2 g zsír, 26 g szénhidrát
Elkészítési idõ: kb. 15 perc
Azoknak a gyermekeknek ajánljuk, akiknek a bõre kényes,
és akik puffadásra hajlamosak.
Elkészítése: A szolot leszemeljük, a szemeket meleg vízben alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. A szemeket félbevágjuk, a magot kiveszszük. Kis edényben 4 evokanál vizet a szolovel és a reszelt mandulával felforralunk. Lassú tuzön kb. 3 percig fozzük, majd hidegre tesszük. A kompótot szobahõmérsékleten tálaljuk.
Banán-narancs
krém (8. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 1 db kisméretu narancs, 1 kisebb
banán, 150 g aludttej
Energiatartalom: kb. 1200 kJ (290 kcal)
Elkészítési idõ: kb. 10 perc
Elkészítése:
A narancsot egészen a gyümölcs húsáig lehámozzuk,
a gerezdek közül az elválasztóhártyát
kivágjuk, a gyümölcs húsát apró kockákra
vágjuk. A vágás közben keletkezo gyümölcslevet
kis edényben felfogjuk. A banánt meghámozzuk, villával
szétnyomkodjuk, a narancskockákkal és a narancslével
elkeverjük. Az aludttejet krémesre kikeverjük és a
gyümölccsel összekeverjük.
A narancs hámozását éles késsel végezzük.
Így a gyümölcs húsát könnyedén
kivághatjuk a fehér elválasztó hártyák
közül.
Gyümölcsjoghurt
(10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g biojoghurt (3,5% zsírtartalmú),
50 g friss, érett gyümölcs ( pl. banán, bogyós
gyümölcsök, oszibarack, dinnye) vagy 1 adag fagyasztott gyümölcspép
Energiatartalom: kb. 630 kJ (150 kcal)
6 g fehérje, 6 g zsír, 18 g szénhidrát
Elkészítési idõ: kb. 10 perc
Elkészítése: A joghurtot kb. 1 órával az etetés elott kivesszük a hutoszekrénybol, különben túl hideg a babának. A mélyhutött gyümölcspépet megolvasztjuk. Ha friss gyümölcsöt használunk, alaposan megmossuk, meghámozzuk, apróra vágjuk, a konyhai robot segítségével pépesítjük. A joghurtot simára keverjük, majd elkeverjük a gyümölcspéppel.
Tejszínes
földieper (10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 100 g érett földieper, 50
g sovány túró, 4 evokanál cukrozott tejszínhab
Energiatartalom: kb. 1100 kJ (260 kcal)
9 g fehérje, 20 g zsír, 11 g szénhidrát
Elkészítési idõ: kb. 8 perc
Ha a család többi tagjának tejszínhabot készít,
vegyen ki 4 evokanállal belole, és készítse el
ezt a desszertet a legkisebbnek.
Elkészítése: A földiepret álló vízben alaposan megmossuk, szárát leszedjük, lecsöpögtetjük. A földiepret a túróval magas falú tálban a konyhai robot segítségével elkeverjük, illetve pürésítjük. A tejszínt hozzáadva tálkában tálaljuk.
Készítsünk a nagyokéból a kicsinek valót!
Lassan már nem kell a babának minden ételt külön foznünk. E helyen ötleteket szeretnénk adni arra, hogyan lehet a kicsik és a nagyok ételét egy füst alatt elkészíteni, amivel idot és fáradságot takaríthatunk meg. Most már a közös ebéd is lehetséges, ezek az ételek az egész család egészséges táplálkozását is elomozdítják. Mindig ügyeljünk a következokre:
· Csak akkor
sózzunk és fûszerezzünk, ha a kisgyermek adagját
már kivettük az ételbõl.
· A gyerek ételébe utólag tegyünk egy evokanál
vajat vagy csíraolajat.
· A baba tányérjába mindig a hígabb része
kerüljön.
· Ne süssünk vagy pirítsunk erõsen.
A baba ételét
villával és késsel aprítsuk fel, a legjobb, ha
ezt a gyermek szeme elott csináljuk, hadd lássa, hogy tényleg
azt kapja, amit a család többi tagja.
Receptjeinket két felnott, egy gyermek és egy csecsemo számára
állítottuk össze.
Vagdalt
pulykamell cukkinivel (8. hónaptól)
Hozzávalók 3-4 személyre: 800 g burgonya, 300 g pulykamell,
1 evokanál citromlé, 1 teáskanál szárított
bazsalikom, 800 g cukkini, 1 evokanál olaj, 1/8 l tejszín, 1
evokanál vaj, 1/8 l zöldséges húsleveslé,
1 evokanál szójaszósz, 2 evokanál gabonapehely
Energiatartalom: babaadagonként kb. 860 kJ (200 kcal)
15 g fehérje, 9 g zsír, 16 g szénhidrát
Elõkészítési idõ: kb. 20 perc
Fõzési idõ: kb. 35 perc
Elkészítése:
A burgonyát megmossuk és fazékba tesszük. Kevés
vízzel, lassú tuzön a forrástól számítva
kb. 35 perc alatt puhára fozzük. Közben a pulykahúst
kb. 1 cm széles, 3 cm hosszú csíkokra vágjuk.
A húst citromlével meglocsoljuk, a bazsalikommal behintjük.
A cukkinit megmossuk, meghámozzuk, két végét levágjuk.
Durvára lereszeljük. Nagyméretu serpenyoben olajat melegítünk,
benne a pulykahúst mindkét oldalról megpirítjuk.
A tejszínt hozzáöntjük és fedo alatt, lassú
tuzön kb. 10 percig pároljuk. A reszelt cukkinit hozzáöntjük,
újra lefedjük és ismét kb. 10 percig pároljuk.
A baba részére kb. 70 g fott burgonyát hámozunk,
villával széttörjük. A serpenyobol mintegy 150 g cukkinit
hússal együtt kiveszünk, és a burgonyára tesszük.
A húst apróbbra vágjuk, vajat adunk hozzá és
összekeverjük.
A cukkinit a család többi tagjának húslével
felöntjük, a szójaszószt és a gabonapelyhet
belekeverjük és még 1-2 percig fozzük. Hámozott
fott burgonyával tálaljuk.
Burgonya
pettyesmártással (10. hónaptól)
Hozzávalók 3-4 személyre: 1 kg rózsaburgonya,
500 g sovány túró, 200 ml tejszín, 80 g reszelt
edami sajt, 2 evokanál lucernahajtás (vagy helyette zsázsa),
1 csomó kaporlevél, 1 teáskanál csíraolaj,
1 késhegynyi bors, 1 teáskanál só, 40 g héjazott
napraforgómag
Energiatartalom: babaadagonként kb. 1700 kJ (400 kcal)
21 g fehérje, 19 g zsír, 37 g szénhidrát
Elõkészítési idõ: kb. 15 perc
Fõzési idõ: kb. 15-20 perc
Elkészítése:
A burgonyát folyó vízben alaposan megmossuk, kevés
vízben kb. 15-20 perc alatt puhára fozzük. Közben
a túrót a tejszínnel és a sajttal simára
keverjük. A zsenge hajtásokat és a kaporlevélkéket
szuroben lemossuk, lecsöpögtetjük. A letépdesett kaporlevélkéket
és a lucernahajtásokat deszkán aprítókéssel
apróra vágjuk. Belekeverjük a túróba.
A baba részére 150 g túrót kiveszünk és
olajjal elkeverünk.
A család többi tagja részére a túrót
borssal, sóval és a napraforgómaggal ízesítjük.
A megfott burgonyát meghámozzuk, a baba tányérjára
kb. 200 g-os adagot rakunk. A többi burgonya a családé.
Salátafozelék tésztával és hússzeletekkel (10. hónaptól)
Hozzávalók 3-4 személyre: 500 g marhahús (gulyáshús), 500 g vöröshagyma, 50 g vaj, 3 teáskanál só, 1 teáskanál édesnemes paprika, 2 teáskanál barnamártás, 3 evokanál sovány tejföl, (35%-os zsírtartalmú), 2 fej saláta, 3 evokanál joghurt, 3 evokanál tejszín, 1 teáskanál fuszersó, 1 késhegynyi bors, 250 g teljes kiorlésu lisztbol készült metélt (tészta)Energiatartalom: babaadagonként kb. 2000 kJ (480 kcal), 17 g fehérje, 31 g zsír, 34 g szénhidrát
Elõkészítési idõ: kb. 30 perc Fõzési idõ:kb. 2 óra
Elkészítése:
A gulyáshúst az inaktól, a zsírtól megtisztítjuk,
apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk,
apróra vágjuk. A vajból 25 g-ot serpenyoben felolvasztunk,
a hagymát beletesszük, és rövid ideig pirítjuk.
Hozzáadjuk a húst és a paprikát. Közepes
lángon kb. két órán át pároljuk.
Ha a leve elfott, kevés vízzel pótoljuk.
Ha elkészült, kb. 40 g húst egy evokanál levet kiveszünk
a babának. A maradék pörköltet ezután megsózzuk,
még 5 percig fozzük, belekeverjük a barnamártást,
és újra felforraljuk. Majd a tuzrol levéve a tejföllel
ízesítjük.
Közben a salátát megmossuk, a fonnyadt, sárgult
leveleket eltávolítjuk. A zsenge sárgás belso
leveleket a baba számára félrerakjuk. A többi levelet
falatnyi darabokra tépkedjük.
A joghurtból, a tejszínbol, a fuszersóból és
a borsóból salátalevet készítünk.
A salátára azonban csak közvetlenül az étkezés
elott öntjük.
A baba számára félretett salátaleveleket finom
csíkokra vágjuk, 1 evokanál vajban kb. 5 percen át
puhára pároljuk. A salátafozeléket a hússal
és a lével elkeverjük, konyhai robottal pépesítjük.
Közben nagyobb fazékban 2 teáskanál sóval
vizet forralunk fel, a tésztát beletesszük, és a
csomagoláson lévo utasítás szerint puhára
fozzük. A megfott tésztát tésztaszurovel leszurjük.
100 g-ot a babának kiveszünk, és 1 teáskanálnyi
vajat teszünk rá. A salátafozeléket 1 evokanál
tejszínnel ízesítjük, majd a tésztára
öntjük.
A maradék vajat a többi tésztára tesszük, a
salátát a már elkészített öntettel
meglocsoljuk, a pörköltet ízlés szerint utóízesítjük.
Tésztaleves
hússal (8. hónaptól)
Hozzávalók 3-4 személyre: 300 g comb, 1 l víz,
1 babérlevél, 300 g sárgarépa, 1 zellerzöldje,
300 g kelbimbó, 1 csokor petrezselyemzöldje, 300 g tészta
(metélt), 1 evokanál vaj, 1 teáskanál só,
1 evokanál szójaszósz, 1 evokanál surített
paradicsom
Energiatartalom: babaadagonként kb. 1500 kJ (360 kcal)
13 g fehérje, 16 g zsír, 42 g szénhidrát
Elkészítési idõ: kb. 20 perc
Fõzési idõ: kb. 1 óra
Elkészítése:
A húst megmossuk és levesesfazékban feltesszük foni.
A babérlevelet beleteszszük, a felforrás után lassú
lángon kb. egy órán át fozzük. Közben
a sárgarépát megmossuk, vékonyan meghámozzuk,
a végeit levágjuk, kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
A zellerzöldje alsó végét levágjuk úgy,
hogy szálaira bomoljon. A levélszárakat megmossuk, a
levélkéket letépdessük, a szárak oldalán
lévo fehér szálakat lehúzzuk. A szárakat
1 cm-es hosszúságúra vágjuk. A kelbimbókat
is megmossuk, a fonynyadt oldalleveleket leszedjük. A bimbókat
kereszt alakban bevagdaljuk. A petrezselyemzöldjét megmossuk,
a levélkéket a szárakról letépdessük,
és apróra metéljük.
30 perc fozés után a kelbimbót és a sárgarépát
beletesszük a levesbe, További 10 perc múlva a zellerleveleket
a felvagdalt szárakkal, valamint a tésztát is beletesszük
a levesbe. A levest addig fozzük, amíg a beletett zöldség,
a tészta és a hús puha nem lesz. A babérlevelet
és a zellerzöldjét ezután kihalásszuk a levesbol.
A babának is kiszedünk kb. 200-250 g sárgarépát,
zellert, tésztát és egy kevés levest. A kivett
húsból 35 g-ot kimerünk, aprítókéssel
finomra aprítjuk, és a baba levesébe tesszük. Egy
kevés vajat teszünk hozzá, és a petrezselyemzöldjével
beszórjuk.
A többi levest a sóval, szójaszósszal, paradicsommal
és petrezselyemmel ízesítjük. A húst kockára
vágva visszatesszük a levesbe, az ételt tálaljuk.
Zöldséges
rizs májjal (8. hónaptól)
Hozzávalók 3-4 személyre: 1 vöröshagyma, 3
friss vagy szárított zsályalevél, 250 g csirkemáj,
500 g cukkini, 2 alma (jonatán), 2 evokanál csíraolaj,
300 g hosszú szemu rizs, 1 l víz, 1 tej, 1 teáskanál
vaj, 1 késhegynyi orölt bors, 2 evokanál szójaszósz
Energiatartalom: babaadagonként 1300 kJ (310 kcal)
18 g fehérje, 19 g zsír, 37 g szénhidrát
Elõkészítési idõ: kb. 30 perc
Fõzési idõ: kb. 30 perc
Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
A zsályaleveleket keresztirányban hosszú csíkokra
vagdaljuk, ha szárítottat használunk, ujjaink között
elmorzsoljuk. A májat megmossuk, háztartási papírtörlovel
szárazra töröljük. Az érdarabkákat és
a zsírt eltávolítjuk, a májat nagyobb darabokra
vagdaljuk. A cukkinit és az almát megmossuk, megtöröljük
és meghámozzuk. A cukkini végeit levágjuk, hosszában
négyfelé hasítjuk, és 1 cm-es darabokra szeleteljük.
Az almákat félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk,
vékony szeletekre vágjuk.
Az olajat közepes méretu edényben felhevítjük,
a hagymát 2 percig az olajban pirítjuk, azután a cukkinit,
májat, zsályát és az almaszeleteket hozzáadjuk.
Kevergetés közben kb. két további percig pirítjuk.
A májat kivesszük. Az edénybe beletesszük a rizst,
és felöntjük vízzel, valamint 200 ml tejjel. A rizst
félrehúzott fedovel kb. 25 percig fozzük, amíg megpuhul.
Röviddel a fozés befejezése elott a májat visszatesszük.
Ezután kiveszünk a babának 250 g-ot, és a maradék
tejjel elkeverjük. A többi rizst a család számára
a borssal és a szójaszósszal ízesítjük.
Csirkehússzelet
rizibizivel (8.hónaptól)
Hozzávalók 3-4 személyre: 2 evokanál vaj, 250
g hosszú szemu rizs, 500 g mélyhutött zöldborsó,
kb. 1 l víz, 3 db 100 g-os csirkehússzelet, 1 db 50 g-os csirkehússzelet,
1 késhegynyi orölt bors, 1/3 teáskanál só,
2 evokanál liszt, 2 evokanál olaj, 1/8 l szurt húsleves
(leveskocka), 3 evokanál tejszín, 2 teáskanál
fehér mártás, 2 evokanál frissen vágott
petrezselyemzöldje, 1 evokanál vaj
Energiatartalom: babaadagonként kb. 1100 kJ (260 kcal)
16 g fehérje, 17 g zsír, 27 g szénhidrát
Elõkészítési idõ: kb. 15 perc
Fõzési idõ: kb. 25 perc
Elkészítése:
A vajat alkalmas edényben megolvasztjuk, a rizs beletesszük, és
rövid ideig pároljuk. A borsót és a vizet hozzáadjuk,
felforraljuk és lassú tuzön kb. 20 percig pároljuk.
Közben a csirkehúst langyos vízben megmossuk, és
háztartási törlopapírral megszárítjuk.
A három nagyobbik szeletet sóval, borssal bedörzsöljük,
majd az összes szeletet liszben megforgatjuk. Az olajat serpenyoben felforrósítjuk,
és a hússzeleteket lassú tuzön mindkét oldalukon
átsütjük. 10 perc múlva, ha a hús már
puha, a kis szeletet kivesszük, és hotartó gyermektányérra
tesszük. A lángot nagyobbra tesszük, és a maradék
három nagy szeletet rövid ideig mindkét oldalán
átsütjük. A húslevest és a 2 evokanál
tejszínt hozzáadjuk, újra felforraljuk, a fehér
mártást beleöntjük, és újra felforraljuk.
A megfott rizsre rászórjuk a petrezselyemzöldjét,
és a babának 200 g-ot kiveszünk belole. A baba adagját
1 evokanál vajjal és tejszínnel elkeverjük, a húst
apróra vágjuk és összekeverjük a rizzsel.
A maradék rizst a hússal és a lével a család
Részére tálaljuk. A lé olyan pikáns ízu,
hogy A rizs külön ízesítést nem igényel.
Kézzel enni
Ha a csemeténknek a kanalazás még nem megy elég gyorsan, vagy ha az étel a tányér mellé vagy az elokére hull, akkor bizony hamar a kezéhez folyamodik. Ez teljesen normális, a gyermek magától értetodoen használja ujjacskáit. A kézzel való evés sokkal egyszerubb, mint a bonyolult kanalazás. Az ételhez való viszony is spontánabb és közvetlenebb így. Ezért jó, ha gyermekünknek "hivatalosan" is adunk az ujjacskákkal megfogható és így megeheto ételeket.
Spenótbékák
Töltött cukkini
Póréhagyma-rudacskák
Spenótbékák
(10. hónaptól)
Hozzávalók 2 adaghoz: 150 g friss spenót, 100 ml sósmentes
paradicsomlé, 50 g kukoricadara, 15 g edami sajt, 1 kisebb tojás,
1 teáskanál vaj, 1 teáskanál csíraolaj
Energiatartalom: kb. 1800 kJ (430 kcal)
21 g fehérje, 18 g zsír, 48 g szénhidrát
Elkészítési idõ: kb. 40 perc
Elkészítése:
A spenótlevelek szárát
és a fonynyadt részeket letépjük. A spenótot
megmossuk és lecsöpögtetjük. Közepes nagyságú
edényben vizet forralunk. A leveleket a lobogó vízbe
szórjuk és várunk, amíg a víz újra
forrni kezd. 1 percig forrni hagyjuk, majd a leveleket szurovel kiszedjük
és lecsöpögtetjük. A megfott leveleket 6 egyenlo adagra
osztjuk.
A paradicsomlevet felforraljuk, a darát beleszórjuk és
lassú tuzön kb. 5 percig forraljuk. Közben a sajtot kis kockákra
vágjuk, és a darakásába keverjük. Végül
a tojást és a vajat is belekeverjük. Az edényt levesszük
a tuzrol, és 10 percig állni hagyjuk. A spenótleveleket
úgy rakjuk egymásra, hogy 6 kis négyzetet alkossanak.
A darát a 6 lapra egyenletesen elosztjuk.
A spenótleveleket a töltelék köré göngyöljük.
Nagy alufóliát a fényes oldalán olajjal bekenünk,
a spenóttekercseket egymás mellett rátesszük, és
a fóliát leforrasztjuk. Fazékba annyi vizet öntünk,
hogy az alját 1 cm-rel ellepje.
A fóliacsomagot beletesszük, és közepes homérsékleten
10 percig melegítjük. A spenótkercseket megfelelo darabokra
vágjuk, melegen vagy langyosan tálaljuk.
Töltött
cukkini (10. hónaptól)
Hozzávalók egy adaghoz: 2 db kis cukkini, 1 szelet teljes kiorlésu
gabonakenyérbol készített pirítós, 20 g
mozzarella sajt, 20 g orölt mandula, 2-3 evokanál tej, 1 evokanál
kapor, 1 teáskanál vaj
Energiatartalom: kb. 1300 kJ (310 kcal)
13 g fehérje, 20 g zsír, 21 g szénhidrát
Elõkészítési idõ: kb. 30 perc
Fõzési idõ: kb. 15 perc
Elkészítése:
A cukkiniket alaposan megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a végeket
levágjuk és 4-4 darabba vágjuk. Belsejüket kivájjuk.
A pirítóst és a sajtot igen kis darabokra vágjuk,
a mandulával, a tejjel és a kaporlevélkékkel puha
masszává keverjük. Ha szükséges, még
1 evokanál tejet adhatunk hozzá. A masszát a kivájt
cukkinidarabokba töltjük, jól belenyomkodjuk.
A vajat kis edényben megolvasztjuk, a cukkinidarabokat beletesszük,
és közepes lángon kb. 15 perc alatt puhára pároljuk.
Ezalatt egyszer megfordítjuk, és ha a levét elfotte,
kevés vízzel felengedjük. A cukkinit melegen vagy langysan
tálaljuk.
Póréhagyma-rudacskák
(10. hónaptól)
Hozzávalók 2 adaghoz: 3 evokanál tej, 30 g zabpehely,
2 vékonyabb póréhagyma, 40 g darált marhahús,
egy kevés szójaszósz, 40 g sovány tehéntúró,
1 teáskanál csíraolaj
Energiatartalom: kb. 1300 kJ (310 kcal)
22 g fehérje, 11 g zsír, 29 g szénhidrát
Elõkészítési idõ: kb. 20 perc
Fõzési idõ: kb. 20 perc
Elkészítése:
A tejet kis edényben felforrósítjuk, a tuzhelyrol levéve
a zabpelyhet beleszórjuk, hagyjuk, hogy megdagadjon. A póréhagymáról
a gyökérvégeket és fonnyadt leveleket levágjuk.
A szárat éles késsel hosszában a közepéig
bevágjuk, folyó víz alatt alaposan megmossok. 10 cm hosszú
darabokra vágjuk. 3-3 ép darabot csové formálunk,
összesen 6 csövet készítünk.
A zabpelyhet a hússal, a szójaszósszal és a túróval
elkeverjük és a 6 hagymacsobe töltjük. Cérnával
többszörösen körbetekerjük. Nagy alufóliát
olajjal kikenünk, a csöveket ráhelyezzük, és
a fóliát légmentesen lezárjuk. Fazékba
kb. 1 cm magasan álló vizet töltünk, a fóliacsomagot
beletesszük, és közepes lángon kb. 20 percig pároljuk.
A csöveket megfelelo nagyságú falatokra vágjuk,
melegen vagy langyosan tálaljuk.
A megmaradt póréhagymaleveleket rövid darabokra vágjuk,
1 teáskanál vajban kb. 10 percig pároljuk és zöldségkörítésként
tálaljuk.
A szendvics gyorsan elkészítheto, és fontos tápanyagokkal
szolgál. Ha a gyerek nem szeretné a fekete kenyeret, kapható
finomra orölt gabonából készült korpás
kenyér és toast-kenyér is. Ezt a rágni lusta gyermek
is szívesen elfogadja, ugyanakkor ezek is tartalmazzák a teljes
kiorlésu gabona minden tápanyagát.
Szendvicsek
Az édes, gyümölcsös
vagy kissé pikáns feltétes kis kenyérkék
nem csak gyorsan készíthetok el, de a fontos vitaminokban és
ásványi anyagokban is gazdagok.Mindemellett a kis kenyérkéket
a gyermek a kezébe is tudja fogni, így próbál
harapni belolük, de ezt még gyakorolni kell. Erre is kíválóan
alkalmasak e szendvicskék.Jó, ha tudjuk, hogy a babák
kifejezetten szeretik a világító, élénk
színeket. A "rossz evonek" nevezett gyermekeknél a
dekoratív, színpompás ételekkel is próbálkozhatunk.
Banános
szendvics (10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 1 szelet Graham-kenyér, 1 evokanál
sovány tejföl, 1 banán, 1 mandarin, 1 teáskanál
kókuszreszelék
Energiatartalom: kb. 1100 kJ (260 kcal)
5 g fehérje, 8 g zsír, 40 g szénhidrát
Elkészítési idõ: kb. 10 perc
Elkészítése: A kenyérszeletet 4 részre vágjuk, minden negyedet vékonyan bekenünk tejföllel. A banánt meghámozzuk. A mandarint is meghámozzuk, cikkelyekre szedjük, a fehér szálas rostokat gondosan eltávolítjuk. A banánszeletkéket és a mandarint a kenyérre rakjuk. Az egészet vékonyan behintjük a kókuszreszelékkel.
Földiepres szendvics (10. hónaptól)
Hozzávalók
1 adaghoz: 1 nagy szelet rozskenyér, 1 teáskanál vaj,
1 teáskanál méz, 1 kisebb és 3 nagy földieper
Energiatartalom: kb. 820 kJ (200 kcal)
4 g fehérje, 6 g zsír, 31 g szénhidrát
Elkészítési idõ: kb. 10 perc
Elkészítése: A kenyérszeletet kör alakúra vágjuk, vajjal és mézzel megkenjük. A földiepret megmossuk, a zöld levélszárat eltávolítjuk. A nagyobb epreket felszeleteljük. A kis epret a kenyér közepére tesszük, az eperszeleteket köréje rakjuk.
Retekszeletek
kenyéren (10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: egy szelet puha fekete kenyér,
1 teáskanál vaj, 8 db hónapos retek, 30 g sovány
túró
Energiatartalom: kb. 780 kJ (190 kcal)
8 g fehérje, 6 g zsír, 23 g szénhidrát
Elkészítési idõ: kb. 10 perc
Elkészítése: A kenyeret bevajazzuk és keskeny szeletekre vágjuk. A retekrol a zöldjét és a gyökeret levágjuk, alaposan megmossuk. Két retket félreteszünk, a többit a konyhai robottal péppé aprítjuk. A retekpürét a túróval simára keverjük, és a kenyérre kenjük. A megmaradt 2 retket vékony szeletekre vágva a kenyérre rakjuk. Retekszeletek helyett a szendvicseket retekrózsákkal is díszíthetjük.
Avokádós
és paradicsomos szendvics (10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 2 szelet toast-kenyér, 1 teljesen
érett avokádó, néhány csepp citromlé,
1 paradicsom
Energiatartalom: kb. 950 kJ (230 kcal)
5 g fehérje, 12 g zsír, 22 g szénhidrát
Elkészítése: Egy vékony falú pohár segítségével a kenyérszeletekbol félholdakat vágunk ki. Az avokádót kivesszük a héjából, citromot csepegtetünk rá, villával szétnyomkodjuk, és a kenyérre kenjük. A paradicsomot megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. Minden avokádós kenyérre ráteszünk egy-egy paradicsomszeletet.
Fozzünk elõre!
Ha van mélyhutonk, a baba ennivalóját nyugodtan elkészíthetjük elore is. Ennek elonyei:
· A terméket
egészen frissen, közvetlenül a vásárlás
után dolgozzuk fel.
· Mindig van otthon kész babétel, nem kell naponta kétszer
fozni.
· Ki lehet használni az olcsó idény kínálatát.
· Ha van mikrohullámú sütonk is, az ételt
villámgyorsan felmelegíthetjük. Nem kell már reggel
gondolni arra, hogy a gyerek
Fõzelék egy egész hónapra
Ez a recept megfelel az "elsõ zöldségpüré" receptjének. Kis adagokat mérünk ki, fóliában leforrasztjuk, és lefagyasztjuk. Felolvadás után mindig forraljuk fel rövid idore, adjunk hozzá egy evokanál vajat vagy csíraolajat (a legjobb naponta váltakozva adni). Fontos, hogy a zsiradékkal történo kiegészítés a forralás után történjék, mert a ho lebontja a fontos vitaminok egy részét.
Hozzávalók
30 adaghoz: 1 kg sovány marhahús, 1 teáskanál
édesköménymag, 1,5 kg burgonya, 3 kg zsenge sárgarépa
Energiatartalom: adagonként kb. 530 kJ (130 kcal)
9 g fehérje, 3 g zsír, 17 g szénhidrát
Elkészítési ido: kb. 2 óra
Elkészítése:
A marhahúst megmossuk és kb. 1 l vízzel a kuktafazékba
tesszük. Az édesköménymagot hozzáadjuk, a kukta
fedelét lezárjuk s fozni kezdjük. A fozési ido normális
fokozaton mintegy 45 perc (ha nem kuktában fozzük, 1 1 óra).
Aztán levesszük a tuzhelyrol és várunk, amíg
a goznyomás lecsökken.
Közben a burgonyát megmossuk, és fazékba tesszük.
Annyi vizet öntünk rá, hogy a fazék alját kb.
5 cm magasan ellepje, felforraljuk, és lassú tuzön kb.
35-40 percig fozzük.
A sárgarépát megmossuk, vékonyan meghámozzuk,
a végeit levágjuk, és nagyobb darabokra szétvagdossuk.
Amikor a hús megfott, kivesszük a levébol, a répa
felét a kuktába tesszük és takaréklángon
kb. 6 percig a lezárt kuktafazékban pároljuk. A goznyomás
lecsökkenése után a fazekat kinyitjuk és a répát
kiszedjük. Ezután a répa másik felét teszszük
a fazékba, és ugyanígy 6 percig pároljuk. (Kukta
nélkül a répa párolása kb. 30-30 percig tart.)
A húst kb. 2 cm nagyságú kockákra vágjuk.
A húst, a répát adagonként 1-1 evokanál
húsléVel mély tálban a konyhai robot segítségével
Péppé aprítjuk.
A még forró burgonyát meghámozzuk, és több
adagban krumplinyomón áttörjük. A laza burgonyapürét
a hús-répa péppel elkeverjük. Kb. 190-220 g-os adagokat
készítünk (a gyermek életkora és étvágya
szerint), hutofóliába csomagoljuk oket, majd fóliahegesztovel
lezárjuk. A mélyhuto fagyasztórészébe rakjuk.
Eltartható kb. 2 hónapig
ebédjét kivegyük a mélyhutobol.
· Ha teljes fogásokat hegesztünk fozésálló
fóliába, az étel forró vízben is felmelegítheto.
· Kis mennyiségeket jégkockakészíto tálban
fagyaszthatunk, majd a megfagyott ételkockákat megfelelo tárolóedénybe
töltjük át.
Hús
a déli fõzelékhez (4. hónaptól)
Hozzávalók kb. 20 adaghoz: 500 g pulykacomb (csont, inak és
bor nélkül), 1 evokanál olaj, kb. 100 ml víz
Energiatartalom: adagonként kb. 130 kJ (30 kcal)
5 g fehérje, 1 g zsír, 0 g szénhidrát
Elõkészítési idõ: kb. 8 perc
Fõzési idõ: kb. 45 perc
Elkészítése:
A húst meleg vízben megmossuk, háztartási törlopapírral
szárazra töröljük. Lábasban az olajat a vízzel
felforraljuk, a húst beletesszük, lefedjük. Lassú
tuzön kb. 45 percig fozzük, aztán hagyjuk kihulni. A konyhai
robottal a húst a levével együtt pépesítjük.
Kb. 25 g-os (a második életévben 35 g-os) adagokba szétmérjük,
jégkockatartó edénybe tesszük. A mélyhuto
gyorsfagyasztó-rekeszében megfagyasztjuk. A megfagyott kockákat
dobozba tesszük, és a mélyhuto tárolórészében
elhelyezzük.
Eltartható kb. 2 hónapig
Tavaszi
fõzelék (8. hónaptól)
Hozzávalók 20 adaghoz: 500 g sárgarépa, 500 g
karalábé, 500 g karfiol, 500 g cukorborsó vagy spárga,
500 g cukkini, 2 evokanál vaj, 1/8 l víz
Energiatartalom adagonként kb. 190 kJ (45 kcal)
2 g fehérje, 1 g zsír, 17 g szénhidrát
Elõkészítési idõ: kb. 1 óra
Fõzési idõ: kb. 30 perc
Elkészítése:
A zöldségeket alaposan megmossuk. A répáról
a gyökeret és a zöldjét levágjuk, vékonyan
meghámozzuk. A karalábé leveleit levágjuk, csak
az apró, zsenge leveleket rakjuk félre. A karalábét
meghámozzuk. A karfiol rózsáit levagdossuk, apró
ágacskákra szedjük szét. A torzsát félretesszük,
a felnottek ételébe jó lesz. Az igen zsenge cukorborsót
megtisztítjuk, a hüvelyek két végét levágjuk,
szálkáit lehúzzuk. Ha spárgát használunk,
alul és felül egyenesre vágjuk, takarékhámozóval
meghámozzuk. A cukkini végeit levágjuk és meghámozzuk.
A sárgarépát és a karalábét durvára
lereszeljük. A spárgát 1 cm-es darabokra vágjuk,
a cukkinit is 1 cm-es kockákra vágjuk.
Nagyobb lábasban a vajat felolvasztjuk, vizet adunk hozzá, aztán
a karfiolt, a cukorborsót, a lereszelt sárgarépát
és karalábét és a cukkinit hozzáadjuk.
A zöldségeket felforraljuk, majd közepes lángon kb.
30 percig fozzük. Idonként megkavarjuk, hogy a zöldségek
egyformán puhuljanak meg. A megfozött zöldséget a
levével együtt a gyerek életkora szerint kb. 100-150 g-os
adagokban lefagyasztjuk. Etetés elott megolvasztjuk; forraljuk fel
és adjunk hozzá 80 g hámozott fott burgonyát,
egy adag húst, esetleg egy tojássárgáját.
Eltartható 3 hónapig.
Földieper-banán
püré (6. hónaptól)
Hozzávalók 20 adaghoz: 1 nagy banán , 200 g földieper,
1 narancs
Energiatartalom adagonként 46 kJ (11 kcal)
0 g fehérje, 0 g zsír, 2 g szénhidrát
Elkészítési idõ: kb. 10 perc
Ez a gyümölcspüré magában utóételként,
illetve joghurt vagy aludttej adalékként használható.
Elkészítése:
A banánt meghámozzuk. A földiepret alaposan megmossuk,
zöldjét eltávolítjuk és a banánnal
együtt tálkába helyezzük. A narancs levét kipréseljük,
a levet a tálkába öntjük, az egészet finom
péppé eldolgozzuk. A gyümölcspépet jégkockakészíto
edénybe töltjük és lefagyasztjuk.
Eltartható kb. 2 hónapig
Nagyobb mennyiségek elkészítésével és
lefagyasztásával idot takarítunk meg. A jégkockakészíto
edényben lefagyasztott hús- vagy gyümölcspép
utólag dobozba vagy fóliába rakható át.
Így darabonként vehetjük ki és olvaszthatjuk fel
Májpüré
a déli fõzelékhez (4. hónaptól)
Hozzávalók 6 adaghoz: 200 g pulykamáj, 1 teáskanál
olaj
Energiatartalom adagonként kb. 230 kJ (55 kcal)
7 g fehérje, 3 g zsír, 0 g szénhidrát
Elõkészítési idõ: kb. 10 perc
Fõzési idõ: kb. 40 perc
A gyermeknek legalább kéthetente májat kell kapnia. Ez
a vasbevitelt segíti elo. Ezért keverjük a májpürét
a tojássárgája és a hús helyett a fozelékbe.
Elkészítése:
A sütõt 180 C-ra elomelegítjük. A májat a zsírtól,
az erektol és a hártyáktól megtisztítjuk.
Folyó vízben lemossuk, háztartási törlopapírral
szárazra töröljük. Kisebb tepsit olajjal kikenünk
és a májat beletesszük. A sütoben (középen)
alufóliával lefedve kb. 40 percig sütjük. A sütoben
hagyjuk kihulni. A jól átsült máj is rózsás
belsejében. A májat a levével együtt pépesítjük.
A májpürét 6 részre osztva mélyhutjük.
Eltartható 2 hónapig
Italok
Sárgarépalé
(6. hónaptól)
Hozzávalók kb. 200 ml lé készítéséhez:
600 g sárgarépa, 1 teáskanál csíraolaj
Energiatartalom összesen kb. 765 kJ (175 kcal)
4 g fehérje, 2 g zsír, 35 g szénhidrát
Elkészítési idõ: kb. 30 perc
Elkészítése:
A sárgarépa mindkét végét levágjuk.
Alaposan megmossuk és vékonyan meghámozzuk. Gyümölcscentrifugában
a levét kifacsarjuk. A levet az olajjal egyenletesen elkeverjük,
jégkockatartóban lefagyasztjuk.
Ha nincs gyümölcscentrifugánk, a sárgarépát
a konyhai robottal pépesítjük, és szitán
áttörjük.
Eltartható kb. 2 hétig
Szõlõlé
(6. hónaptól)
Hozzávalók 200 ml lé készítéséhez:
400 g fehér szolo ( vagy bogyós, esetleg csonthéjas gyümölcs)
Energiatartalma összesen kb. 1065 kJ (255 kcal)
2 g fehérje, 1 g zsír, 59 g szénhidrát
Elõkészítési idõ: kb. 5 perc
Fõzési idõ: kb. 12 perc
El lehet elõre készíteni és le lehet fagyasztani.
Ivóléként némi vízzel hígítjuk.
Elkészítése: A szoloszemeket a fürtrol leszedjük, alaposan megmossuk, hagyjuk lecsöpögni, a kukta szurobelsejébe rakjuk. A fazék aljára vizet töltünk. Belehelyezzük a tartót, rátesszük a léfelfogót, és rá a szurotálkát a szolovel ( lásd a kukta használati utasítását!). A fazekat lezárjuk és kb. 12 percig melegítjük.
Görcsoldó
tea (1. naptól)
Hozzávalók egy kis üveghez: 1 teáskanál édesköménymag,
1 darabka édesgyökér
Elkészítési ido: kb. 15 perc
Elkészítése: Az édeskömény mozsárban megtörjük, és az édesgyökérrel együtt a baba számára fenntartott kannába tesszük (a legjobb, ha üvegbol van). 1/8 l vízzel felforraljuk, 2 percig forrni hagyjuk. Kb. 10 perc múlvaa teát leszûrjük. Cumisüvegbe töltjük.
Nyugtató
tea (1. hónaptól)
Hozzávalók 1 kis üveghez: 1 késhegynyi ánizsmag,
1 teáskanál méhfûlevél (Melittis grandiflora)
,
1 darabka édesgyökér
Elkészítési idõ: kb. 15 perc
Elkészítése: Az ánizsmagot mozsárban megtörjük. A méhfulevéllel és az édesgyökérrel teáskannába tesszük. 1/8 l lobogó vízzel leforrázzuk, majd 2 percig forraljuk. 10 perc múlva leszurjük, a teát cumisüvegbe töltjük.
Minden receptnél fetüntettük,
hogy hány hónapos kortól adható. Ez nem azt jelenti,
hogy ekkortól kell is adni. Minden étrend változtatást
beszéljen meg a gyermekorvossal vagy a védõnõvel.