vissza

 

Káposztás kínai

 

Hozzávalók négy személyre: 40 dkg pulykamell ,1 sárgarépa ,1 piros  húsos paprika,1 zöld színű paprika, 35 dkg reszelt zsenge édeskáposzta, 10 dkg gomba , 4-5 csemege uborka,1 fej vöröshagyma ,5 dkg vaj, 1/2 dl só, bors, olívaolaj, TopMix, szójaszósz, konyak, mustár

 

  Elkészítés:

A húst megtisztítjuk, vékony (kb. 0.5x4 cm) hasábokra felvágjuk, és 2-3 kávéskanál mustárral, fél deci szójaszósszal, fél deci konyakkal és fél deci olívaolajjal alaposan összekeverjük, letakarjuk, és hűtőbe tesszük, amíg a többi hozzávalót előkészítjük.

A sárgarépát és gombát megtisztítjuk, és gyufaszál méretű hasábokra szeleteljük. A paprikákat kicsumázzuk, és a csemege uborkával együtt a hús méretével megegyező darabokra vágjuk.

     A wokot átforrósítjuk, 2-3 dkg vajat teszünk bele, azt is felforrósítjuk, majd beletesszük a hagymát, és 2-3 percig folyamatosan keverve, megfonnyasztjuk.

Erre rátesszük a húst, és jól megborsozzuk. 4-5 percig folyamatosan keverve, puhára pároljuk, majd kivesszük és meleg helyen, lefedve tartjuk.

    A wokot papírtörlővel kitöröljük, újra átforrósítjuk, és beletesszük a maradék vajat, azt is felforrósítjuk. Egymás után beletesszük a zöldségeket, és folyamatosan keverve, egyenként 2-3 percig pároljuk. A sorrend: sárgarépa, paprika, gomba, uborka, káposzta. Ezután visszatesszük a húst, 1-2 percig kevergetjük, és kész is, félretesszük, lefedjük.

      Nagyon finom étel, üdít és laktat is. 

 

Csikóstokány

 

 

Hozzávalók négy személyre: 80 dkg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál zsír, 2 dl tejföl,

1 evőkanál liszt, só, bors, pirospaprika, TopMix

       Elkészítés:

A füstölt szalonnát gyufaszálnyira, a hagymát karikákra vágjuk és előbb a szalonnát, majd a hagymát erős tűzön kissé megpirítjuk. Ezután hozzákeverjük a kisujjnyi darabokra felvágott sertéscombot és megfűszerezzük.

Felöntjük 2 dl vízzel és fedő alatt, kislángon pároljuk. Eközben a tejfölt és a lisztet összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, és amikor a hús már megpuhult, egyenletesen ráterítjük. 5 percig erős tűzön kavargatjuk.

     Nokedlivel, kagylótésztával, vékony csőtésztával, rizzsel kínáljuk. Bármilyen savanyúság, saláta illik hozzá. 

 

Káposztabundás hús

 

Hozzávalók: 8 szelet karaj, 2 evőkanál mustár, 4-5 evőkanál zsír, 80 dkg savanyúkáposzta, 1 kg burgonya, 3 dl tejföl

3 tojás, só, bors, kömény,a tálaláshoz 2 dl tejföl, pirospaprika

    Elkészítés:

A hússzeleteket mustárral vékonyan megkenjük, majd a felforrósított zsírban mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk.

Lecsöpögtetve, nem túl közel egymáshoz nagyobb kizsírozott tepsibe fektetjük.

A visszamaradó zsíron a kissé összevágott savanyúkáposztát 5-6 percig pároljuk.

A burgonyát megtisztítjuk, durvára reszeljük, majd a tejföllel és a tojásokkal a káposztához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, majd jól összekeverjük.

          A masszával vastagon beborítjuk a hússzeleteket.

A tepsit alufóliával befedjük, majd előmelegített sütőben 200 fokon 1 órát sütjük.

Ekkor a fóliát levesszük és további 30-35 percig pirítjuk, amíg egy kis színt nem kap.

Tejföllel meglocsolva, pirospaprikával megszórva tálaljuk.

 

 

Kínai diós csirke

 

Hozzávalók négy személyre: 40 dkg csirkemell, 2 sárgarépa , 2 piros színű, húsos paprika, 2 kemény paradicsom, 25 dkg gomba , 25 dkg Durum spagetti, 1 fej vöröshagyma , 1-2 gerezd fokhagyma, 10 dkg darált dió, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1/2 dl olivaolaj , só, bors, TopMix, liszt, szójaszósz, konyak, mustár

 

     Elkészítés:

A húst megtisztítjuk, vékony csíkokra felvágjuk, és 2-3 kávéskanál mustárral, fél deci szójaszósszal, fél deci konyakkal és fél deci olívaolajjal alaposan összekeverjük, letakarjuk, és hűtőbe tesszük, amíg a többi hozzávalót előkészítjük.

A sárgarépát és gombát megtisztítjuk, és gyufaszál méretű hasábokra szeleteljük. A paprikát kicsumázzuk, a hús méretével megegyező darabokra vágjuk. A paradicsomot héjastól kis kockákra aprítjuk. A fokhagymát sóban péppé törjük, a hagymát karikára vágjuk. A spagettit 4-5 cm hosszú darabokra törjük, forró, lobogó, sós-zsíros vízben kifőzzük, és meleg helyen tároljuk.

     A wokot átforrósítjuk, 2-3 dkg vajat teszünk bele, azt is felforrósítjuk, majd beletesszük a hagymát, és 2-3 percig folyamatosan keverve, megfonnyasztjuk.

Erre rátesszük a húst, a fokhagymát és jól megborsozzuk. 4-5 percig folyamatosan keverve, puhára pároljuk, majd kivesszük és meleg helyen, lefedve tartjuk.

     A wokot papírtörlővel kitöröljük, újra átforrósítjuk, és beletesszük a maradék vajat, azt is felforrósítjuk. Beletesszük a zöldségeket, és folyamatosan keverve, 5-8 perc alatt megpároljuk. Ezután visszatesszük a húst, 1-2 percig kevergetjük, utána belekeverjük a spagettit és kész is, félretesszük, lefedjük.

     A darált diót szárazon, zsiradék nélkül enyhén megpirítjuk, majd belekeverjük a tejfölt, melyet előzőleg 2 kávéskanál liszttel alaposan felkevertünk. Ha szükséges, vízzel hígítjuk,  TopMix-szel ízesítjük.

    A tésztás kutyulmányt a diószósszal leöntve tálaljuk.

    Bármilyen savanyúságot adhatunk mellé. Nagyon finom étel, üdít és laktat is. 

 

 

Rakottkáposzta

 

Hozzávalók négy személyre: 50 dkg darált hús, 1 kg savanyúkáposzta , 1 bögre rizs, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 7 dkg zsír, pirospaprika, só, piros arany ételízesítő

           

Elkészítés:

     Az apró kockára vágott hagymát 3 dkg zsíron megfonnyasztom, és ráteszem a darált húst. Addig pirítom - sűrű kevergetés mellett -, amíg egyenletesen el nem változtatja a színét. Ekkor megborsozom, teszek rá két-három kávéskanál pirospaprikát és ugyanannyi piros aranyat. Jól elkeverem, majd félreteszem.

A bögre rizsből pergős, száraz párolt rizst készítek (kevesebb vízzel).

A káposztát szűrőn átmosom, kinyomkodom, és 4 dkg zsíron megpárolom.

Jénai tál alját kibélelem káposztával, majd arra egy réteg rizst teszek, a rizsre egy réteg darált húst, és meglocsolom tejföllel.    Még egy ilyen réteg elfér az edényben, tehát káposzta, rizs, hús, tejföl. A tetejére még egy réteg káposzta jön. Lefedve, közepesen meleg sütőben kb. 45 perc alatt kész. Az utolsó 5 percre eltávolítom az edény fedelét, mert szeretem, ha kicsit megpirul a teteje.

 

 

Borsos tokány

 

Hozzávalók négy személyre: 80 dkg marhapacsni,, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg kolozsvári szalonna, 1 paradicsom, 1 paprika,

2 dl tejföl, 1 evőkanál zsír, 1 dl fanyar fehér bor , 1 evőkanál liszt, só, bors

 

    Elkészítés:

A füstölt szalonnát gyufaszálnyira felaprítjuk, és pici zsíron kisütjük, majd leszűrve félretesszük. A hagymát karikákra vágjuk és a szalonna zsírján, erős tűzön kissé megpirítjuk. Ezután hozzákeverjük a kisujjnyi darabokra felvágott húst, megfűszerezzük sóval és ízlés szerint elég sok törött borssal, és jól átpirítjuk.

 

Magyaros változat:

Kevés vízzel vagy húslével és a borral felengedjük, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot, és fedő alatt, kislángon puhára pároljuk. Ha a hús már puha, zsírjára lesütjük és hozzáadjuk a kisütött, félretett szalonnapörcöket. Pár perc sütés után kevés vízzel felengedjük, még egyszer megforraljuk, és kész is, tálalhatjuk.

 

Erdélyi változat:

A végén, amikor a húst zsírjára lesütöttük, meghintjük egy evőkanál liszttel, kissé megpirítjuk, majd mártás sűrűségűre felengedjük vízzel vagy csontlével, jól felfőzzük, és tálalás előtt 2 dl tejföllel elkeverjük.

 

A tokány leve rövid, sűrű, barna színű, tartalmas. Bármilyen húsból készíthetjük, disznó, marha, vadak, szárnyasok egyformán megfelelők.

 Nokedlivel, kagylótésztával, vékony csőtésztával, tarhonyával kínáljuk. Bármilyen (csípős) savanyúság illik hozzá.

 

További variációk:

 

Zöldborsós tokány:

Amikor a hús félig megpuhult, beleteszünk 15 dkg zöldborsót és avval főzzük tovább.

 

Debreceni tokány:

A főzés utolsó 5 percére 1 pár karikázott debreceni kolbászt adunk hozzá. Együtt készre pároljuk. Hagymás, tört burgonyával tálaljuk.

 

Kapros tokány:

Ha az étel kész, fél csomó finomra vágott kaporral ízesítjük, kevés fehérbort aláöntve, fedő alatt 2-3 percig még pároljuk. A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, ezzel besűrítjük, kevés citromlével és cukorral ízesítjük, átforraljuk.

 

Gombás tokány:

Az utolsó 20 percre 20 dkg középfinomra darabolt csiperkegombát teszünk bele, úgy folytatjuk az eredeti recept szerint.

 

 

                                                                                                                                 vissza