Káposztás kínai
Hozzávalók négy személyre: 40 dkg pulykamell ,1 sárgarépa ,1 piros húsos paprika,1 zöld színű paprika, 35 dkg reszelt zsenge édeskáposzta, 10 dkg gomba , 4-5 csemege uborka,1 fej vöröshagyma ,5 dkg vaj, 1/2 dl só, bors, olívaolaj, TopMix, szójaszósz, konyak, mustár
Elkészítés:
A húst megtisztítjuk, vékony (kb. 0.5x4 cm) hasábokra felvágjuk, és 2-3 kávéskanál mustárral, fél deci szójaszósszal, fél deci konyakkal és fél deci olívaolajjal alaposan összekeverjük, letakarjuk, és hűtőbe tesszük, amíg a többi hozzávalót előkészítjük.
A sárgarépát és gombát megtisztítjuk, és gyufaszál méretű hasábokra szeleteljük. A paprikákat kicsumázzuk, és a csemege uborkával együtt a hús méretével megegyező darabokra vágjuk.
A wokot átforrósítjuk, 2-3 dkg vajat teszünk bele, azt is felforrósítjuk, majd beletesszük a hagymát, és 2-3 percig folyamatosan keverve, megfonnyasztjuk.
Erre rátesszük a húst, és jól megborsozzuk. 4-5 percig folyamatosan keverve, puhára pároljuk, majd kivesszük és meleg helyen, lefedve tartjuk.
A wokot papírtörlővel kitöröljük, újra átforrósítjuk, és beletesszük a maradék vajat, azt is felforrósítjuk. Egymás után beletesszük a zöldségeket, és folyamatosan keverve, egyenként 2-3 percig pároljuk. A sorrend: sárgarépa, paprika, gomba, uborka, káposzta. Ezután visszatesszük a húst, 1-2 percig kevergetjük, és kész is, félretesszük, lefedjük.
Nagyon finom étel, üdít és laktat is.
Csikóstokány
Hozzávalók négy személyre: 80 dkg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál zsír, 2 dl tejföl,
1 evőkanál liszt, só, bors, pirospaprika, TopMix
Elkészítés:
A füstölt szalonnát gyufaszálnyira, a hagymát karikákra vágjuk és előbb a szalonnát, majd a hagymát erős tűzön kissé megpirítjuk. Ezután hozzákeverjük a kisujjnyi darabokra felvágott sertéscombot és megfűszerezzük.
Felöntjük 2 dl vízzel és fedő alatt, kislángon pároljuk. Eközben a tejfölt és a lisztet összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, és amikor a hús már megpuhult, egyenletesen ráterítjük. 5 percig erős tűzön kavargatjuk.
Nokedlivel, kagylótésztával, vékony csőtésztával, rizzsel kínáljuk. Bármilyen savanyúság, saláta illik hozzá.
Káposztabundás hús
Hozzávalók: 8 szelet karaj, 2 evőkanál mustár, 4-5 evőkanál zsír, 80 dkg savanyúkáposzta, 1 kg burgonya, 3 dl tejföl
3 tojás, só, bors, kömény,a tálaláshoz 2 dl tejföl, pirospaprika
Elkészítés:
A hússzeleteket mustárral vékonyan megkenjük, majd a felforrósított zsírban mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk.
Lecsöpögtetve, nem túl közel egymáshoz nagyobb kizsírozott tepsibe fektetjük.
A visszamaradó zsíron a kissé összevágott savanyúkáposztát 5-6 percig pároljuk.
A burgonyát megtisztítjuk, durvára reszeljük, majd a tejföllel és a tojásokkal a káposztához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, majd jól összekeverjük.
A masszával vastagon beborítjuk a hússzeleteket.
A tepsit alufóliával befedjük, majd előmelegített sütőben 200 fokon 1 órát sütjük.
Ekkor a fóliát levesszük és további 30-35 percig pirítjuk, amíg egy kis színt nem kap.
Tejföllel meglocsolva, pirospaprikával megszórva tálaljuk.
Kínai diós csirke
Hozzávalók négy személyre: 40 dkg csirkemell, 2 sárgarépa , 2 piros színű, húsos paprika, 2 kemény paradicsom, 25 dkg gomba , 25 dkg Durum spagetti, 1 fej vöröshagyma , 1-2 gerezd fokhagyma, 10 dkg darált dió, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1/2 dl olivaolaj , só, bors, TopMix, liszt, szójaszósz, konyak, mustár
Elkészítés:
A húst megtisztítjuk, vékony csíkokra felvágjuk, és 2-3 kávéskanál mustárral, fél deci szójaszósszal, fél deci konyakkal és fél deci olívaolajjal alaposan összekeverjük, letakarjuk, és hűtőbe tesszük, amíg a többi hozzávalót előkészítjük.
A sárgarépát és gombát megtisztítjuk, és gyufaszál méretű hasábokra szeleteljük. A paprikát kicsumázzuk, a hús méretével megegyező darabokra vágjuk. A paradicsomot héjastól kis kockákra aprítjuk. A fokhagymát sóban péppé törjük, a hagymát karikára vágjuk. A spagettit 4-5 cm hosszú darabokra törjük, forró, lobogó, sós-zsíros vízben kifőzzük, és meleg helyen tároljuk.
A wokot átforrósítjuk, 2-3 dkg vajat teszünk bele, azt is felforrósítjuk, majd beletesszük a hagymát, és 2-3 percig folyamatosan keverve, megfonnyasztjuk.
Erre rátesszük a húst, a fokhagymát és jól megborsozzuk. 4-5 percig folyamatosan keverve, puhára pároljuk, majd kivesszük és meleg helyen, lefedve tartjuk.
A wokot papírtörlővel kitöröljük, újra átforrósítjuk, és beletesszük a maradék vajat, azt is felforrósítjuk. Beletesszük a zöldségeket, és folyamatosan keverve, 5-8 perc alatt megpároljuk. Ezután visszatesszük a húst, 1-2 percig kevergetjük, utána belekeverjük a spagettit és kész is, félretesszük, lefedjük.
A darált diót szárazon, zsiradék nélkül enyhén megpirítjuk, majd belekeverjük a tejfölt, melyet előzőleg 2 kávéskanál liszttel alaposan felkevertünk. Ha szükséges, vízzel hígítjuk, TopMix-szel ízesítjük.
A tésztás kutyulmányt a diószósszal leöntve tálaljuk.
Bármilyen savanyúságot adhatunk mellé. Nagyon finom étel, üdít és laktat is.
Rakottkáposzta
Hozzávalók négy személyre: 50 dkg darált hús, 1 kg savanyúkáposzta , 1 bögre rizs, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 7 dkg zsír, pirospaprika, só, piros arany ételízesítő
Elkészítés:
Az apró kockára vágott hagymát 3 dkg zsíron megfonnyasztom, és ráteszem a darált húst. Addig pirítom - sűrű kevergetés mellett -, amíg egyenletesen el nem változtatja a színét. Ekkor megborsozom, teszek rá két-három kávéskanál pirospaprikát és ugyanannyi piros aranyat. Jól elkeverem, majd félreteszem.
A bögre rizsből pergős, száraz párolt rizst készítek (kevesebb vízzel).
A káposztát szűrőn átmosom, kinyomkodom, és 4 dkg zsíron megpárolom.
Jénai tál alját kibélelem káposztával, majd arra egy réteg rizst teszek, a rizsre egy réteg darált húst, és meglocsolom tejföllel. Még egy ilyen réteg elfér az edényben, tehát káposzta, rizs, hús, tejföl. A tetejére még egy réteg káposzta jön. Lefedve, közepesen meleg sütőben kb. 45 perc alatt kész. Az utolsó 5 percre eltávolítom az edény fedelét, mert szeretem, ha kicsit megpirul a teteje.
Borsos tokány
Hozzávalók négy személyre: 80 dkg marhapacsni,, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg kolozsvári szalonna, 1 paradicsom, 1 paprika,
2 dl tejföl, 1 evőkanál zsír, 1 dl fanyar fehér bor , 1 evőkanál liszt, só, bors
Elkészítés:
A füstölt szalonnát gyufaszálnyira felaprítjuk, és pici zsíron kisütjük, majd leszűrve félretesszük. A hagymát karikákra vágjuk és a szalonna zsírján, erős tűzön kissé megpirítjuk. Ezután hozzákeverjük a kisujjnyi darabokra felvágott húst, megfűszerezzük sóval és ízlés szerint elég sok törött borssal, és jól átpirítjuk.
Magyaros változat:
Kevés vízzel vagy húslével és a borral felengedjük, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot, és fedő alatt, kislángon puhára pároljuk. Ha a hús már puha, zsírjára lesütjük és hozzáadjuk a kisütött, félretett szalonnapörcöket. Pár perc sütés után kevés vízzel felengedjük, még egyszer megforraljuk, és kész is, tálalhatjuk.
Erdélyi változat:
A végén, amikor a húst zsírjára lesütöttük, meghintjük egy evőkanál liszttel, kissé megpirítjuk, majd mártás sűrűségűre felengedjük vízzel vagy csontlével, jól felfőzzük, és tálalás előtt 2 dl tejföllel elkeverjük.
A tokány leve rövid, sűrű, barna színű, tartalmas. Bármilyen húsból készíthetjük, disznó, marha, vadak, szárnyasok egyformán megfelelők.
Nokedlivel, kagylótésztával, vékony csőtésztával, tarhonyával kínáljuk. Bármilyen (csípős) savanyúság illik hozzá.
További variációk:
Zöldborsós tokány:
Amikor a hús félig megpuhult, beleteszünk 15 dkg zöldborsót és avval főzzük tovább.
Debreceni tokány:
A főzés utolsó 5 percére 1 pár karikázott debreceni kolbászt adunk hozzá. Együtt készre pároljuk. Hagymás, tört burgonyával tálaljuk.
Kapros tokány:
Ha az étel kész, fél csomó finomra vágott kaporral ízesítjük, kevés fehérbort aláöntve, fedő alatt 2-3 percig még pároljuk. A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, ezzel besűrítjük, kevés citromlével és cukorral ízesítjük, átforraljuk.
Gombás tokány:
Az utolsó 20 percre 20 dkg középfinomra darabolt csiperkegombát teszünk bele, úgy folytatjuk az eredeti recept szerint.