Burgonyafőzelék

 

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 babérlevél,

pirospaprika, ecet, 1 dl tejföl, só

 

A megtisztított burgonyát karikákra vágjuk. 4 dl sós vízben főzzük, a babérlevéllel együtt. Világos rántást készítünk. Beleszórunk egy kevés pirospaprikát, felengedjük vízzel, és a majdnem főtt burgonyához adjuk.

A végén belekeverjük a tejfölt és 1 teáskanálnyi ecetet.

Majoránnás:

A rántásba, pirospaprika helyett, majoránnát morzsolunk, és borsot szórunk.

 

Burgonyafőzelék

 

1 kg mosott burgonyát hámozzunk meg. Utána újból megmosva vágjuk kb.

1,5 cm széles kockákra. Egy diónyi vöröshagymát aprítsunk fel, és

1 evőkanál olajon dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a feldarabolt burgonyát és dinszteljük még pár percig, majd engedjük fel annyi vízzel, hogy háromnegyedéig ellepje. (Télen a fonnyadt krumplira annyi vizet öntsünk, hogy ellepje.) Tegyünk bele 1 púpozott mokkáskanál sót, egy csipet őrölt borsot és 2 kisebb babérlevelet, vagy fél mokkáskanál majoránnát. Fedő alatt főzzük kb. 15 percig, amíg a burgonya megpuhul. 1 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és hevítsük habzásig. Vegyük le a rántást a tűzről, hagyjuk kissé hűlni, majd rakjunk bele 1 dl tejfölt, és tovább kevergetve engedjük fel 1 dl hideg tejjel. Öntsük a főzelékhez, és gyakran megkeverve főzzük még 5 percig. Ha színesen szeretjük ezt a főzeléket, akkor a tűzről levett rántásra szórjunk negyed mokkáskanál fűszerpaprikát. A nyári újburgonya sűrítéséhez 2 evőkanál lisztet használjunk. Melegen tálaljuk. Gombás szójafasírttal vagy szójás Stefánia vagdalttal fogyasztva érvényesül leginkább az íze, de tükörtojással is finom. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, adjunk hozzá kevés tejet, és forraljuk fel. A változatosság kedvéért ezt a főzeléket elkészíthetjük csicsókából is. Mivel a csicsóka hamarabb puhul, csak

10 percig főzzük, és a nagy héjveszteség miatt 1,2 kilogrammot használjunk belőle. Az édesburgonyának is nevezett csicsóka egyébként ötször annyi rostanyagot tartalmaz, mint a krumpli. Ez az ősrégi gumós növény nem csak az emésztésre gyakorol jótékony hatást, hanem könnyen felszívódó cukortartalma révén cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Akit zavar az édeskés íze, meghámozva legalább 1 órán átáztassa meleg vízben. Ha magunk termeljük ezt az igénytelen évelő növényt, akkor októberben az érett gumókból csak annyit szedjünk fel, amennyire szükségünk van, mert hamar megfonnyad, a földben hagyva viszont a korai fagyot is jól átvészeli.

A csicsóka bio zöldségként is könnyen termeszthető, mivel kártevője nincs, így nem igényel vegyszeres növényvédelmet.

 

Rózsaszín burgonyafőzelék

 

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 nagy paradicsompüré konzerv, 1 pohár joghurt,

2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál cukor, 1 teáskanál só.

 

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és odatesszük főni, kb. fél liter vízben. Belekeverjük a paradicsompürét, az ízesítőket és puhára főzzük. Közben a joghurtban csomómentesen elkeverjük a lisztet, és a burgonyához adjuk. Összefőzzük vele.

 

 

Majoránnás savanyú burgonyafőzelék

 

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 pohár tejföl, 2 db babérlevél, 1 kávéskanál morzsolt majoránna, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál almaecet, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál curry, vegeta.

 

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk, és főni tesszük, kb. 3 liter vízben. Hozzáadjuk a babérlevelet, a Vegetát, a sót, a majoránnát és a curryt. Közben a tejfölben elkeverjük a lisztet és az almaecetet, majd a megfőtt burgonyához öntjük.

Átfőzzük vele.

Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel díszíthetjük.

 

 

 

 Burgonyafőzelék

 

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 1 vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, liszt, margarin, majoránna, pirospaprika, ecet.

 

A meghámozott burgonyát karikákra vágva megfőzzük, sóval, majoránnával ízesítjük. Eközben margarinból, lisztből világos rántást készítünk, amihez reszelt vöröshagymát és pirospaprikát adunk. Kevés vízzel feleresztjük, majd kevergetés közben a burgonyaléhez adjuk és felforraljuk.

Ecettel illetve tejföllel ízesítjük.

 

 

Savanyú krumplifőzelék

 

1 kanál zsírral 1 kisebb fej vöröshagymát finomra vágva dinsztelünk. Beletesszük a vékony karikákra vágott burgonyát és 1-2 babérlevelet. Megfőzzük, majd tejfellel behabarjuk, és ecettel savanyítjuk.

 

 

Burgonyafőzelék feltéttel

 

Hozzávalók: 1,20 kg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 1 dl étolaj, 6 dkg liszt, 2 dl tejföl, pörköltalap fűszerkeverék, őrölt fehér bors, morzsolt majoránna, 1 mokkáskanál ecet, ételízesítő

 

A megtisztított burgonyát 4 mm vastag karikákra vágjuk, és annyi vízben tesszük fel főni, hogy ellepje. Ételízesítővel meghintjük, és puhára főzzük. Rászórjuk a morzsolt majoránnát. Világosbarna rántást készítünk, melybe beletesszük a finomra vágott vöröshagymát. Hideg vízzel, a tejföllel simára keverjük. Ezután a rántást a megfőtt burgonyára öntjük. Ecettel, őrölt fehér borssal ízesítjük. Végül jól átforraljuk. Pörköltalap fűszerkeverékkel készített feltéttel tálaljuk.