vissza

           Sült csirkecomb pikáns módon

Végy egy ananász konzervet, 2 narancsot, ízlés szerint meggy vagy más savanykás gyümölcsöt, 10-10 dkg sima és füstölt sajtot, 1 pohár tejfölt, nyolc csirke májat, és nyolc csirkecombot (4fő részére). Húzd le a csirkecombok bőrét vágd ketté, csontozd ki. A májat tisztítsd meg, majd az egészet pácold be 1-2 napra. (Pác: 4 gerezd fokhagyma, 1 kis fej lila hagyma, sült csirke fűszer só, kis mustár, fehérbors, pici gyömbér, tej, hogy ellepje, kicsi olaj).
A pácból kivéve jól lecsepegtetve búzacsirás lisztbe forgatva forró olajban pirítsd meg a csirkecombok mindkét felét. A májakat csak natúr pirítsad. Nem kell átsütni.
Ha kész vegyél elő egy tepsit, és vajazd ki. Rakd rá az megpirított csirke combokat és májakat, a leszűrt ananászt és a gyümölcsöket, szórd meg a reszelt sajtokkal, és rakd rá a pácléből a lila hagymákat. Forró sütőbe tedd be, de azonnal vedd le felére a hőfokot (180 fokra), és jól süsd át. Sütés közben locsold meg az ananász levével. Tálalhatod tejfölösen, fimon borral, és francia salátával.

Baconos csirkemáj

Hozzávalók: csirkemáj, bacon szalonna, sajt, majoránna, őrölt bors. A májat megmosom, és jól lecsöpögtetem. Szétvágom a májat, és a szeletelt baconba csavarom. Jénai tálba sorba teszem, megszórom a fűszerekkel, és megsütöm. A sajtot akkor szóróm rá, mikor a bacon megsült a májon. Hagymás tört krumplival és céklával tálalom.

Paradicsomos csirke

Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1,2 kg), 2 nagy fej hagyma, 5 dkg húsos, füstölt szalonna, 3 evőkanál olaj, 1 dl fehérbor, konzerv darabolt paradicsom, 1-1 mokkáskanál zsálya és rozmaring.
Elkészítése: A csirkét megtisztítjuk, szárazra töröljük, és nyolcfelé daraboljuk. A hagymát meghámozzuk, és karikára vágjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A csirkét megsózzuk, megborsozzuk. Mélyebb lábasban felforrósítjuk az olajat, és a csirke minden oldalát hirtelen megpirítjuk benne. Hozzákeverjük a hagymát és a szalonnát. Kissé megpirítjuk, leöntjük a borral, és belekeverjük a paradicsomot. Sóval, borssal, zsályával, rozmaringgal ízesítjük, lefedjük, és kb. 20 percig főzzük. Párolt rizst adhatunk hozzá.

Pikáns csirkemell

A kicsontozott csirkemellet besózzuk, majd kevés olajon megpirítjuk minden oldalukat. Hagyjuk kihűlni őket. Közben 10-15 dkg reszelt trappista sajtot összekeverünk 1evőkanál csípős mustárral és két evőkanál majonézzel. Sózzuk, borsozzuk, majd rákenjük a kihűlt húsokra, és így a mustáros húsokat prézlibe hempergetjük. Serpenyőben bő olajban, vagy sütőben kevés olajjal meglocsolva kisütjük. Előfordulhat, hogy lejön a prézli a húsról, de így is nagyon finom lesz! Krumplipürével, vagy rizzsel tálaljuk. Készíthetjük pulykamellből is.

Sajtos csirkemell

Hozzávalók 4 személyre: két csirkemell, 25-30 dkg trappista sajt, liszt, 2 tojás, 3-4 dl, tejszín, só.
A csirkemellet kicsontozzuk (a csonttal, bőrrel egy zöldborsó levest lehet gazdagítani). Ha vastag a hús, vágjuk félbe, a filéket megsózzuk, és majdnem szokásosan bepanírozzuk. Lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsa helyett, reszelt trappista sajtba forgatjuk. Tepsibe egymás mellé fektetjük, és felöntjük annyi tejszínnel, hogy csak a teteje maradjon ki. Akkora tepsibe tegyük, hogy szorosan legyenek egymás mellett! 150 fokos sütőbe tesszük, lehet rátenni alufóliát az elején, hogy jobban puhuljon. Ha majdnem kész, levesszük a fóliát, és 200-250 fokon rápirítunk a tetejére, hogy a sajt ropogósra süljön.

Lucskos káposzta

Hozzávalók: 800 g kissé zsíros disznóhús, 1 fej fehérkáposzta, csombor, kapor, 1 fej vöröshagyma, zsír, liszt, paradicsompüré, tejföl, só.

Elkészítés:

A húst kockára vágjuk, megmossuk, és annyi vízzel, amennyi ellepi, feltesszük főzni. Ízlés szerint sózzuk. A káposztát metéltre vágjuk, és ha a hús félig megfőtt, beletesszük. Csomborral, kaporral ízesítjük. Ha elkészült, akkor a megtisztított apróra vágott vöröshagymából, kevés zsírból, lisztből világos rántást készítve berántjuk. Tetszés szerint paradicsompürével vagy tejföllel ízesítjük.

 

                    Dödölle

Hozzávalók: 4 személyre:
500 g krumpli, kb. 250 g liszt, 1 pohár tejföl
1 ek. kalocsai pirospaprika, 60 g zsír (szalonnazsír), 1 fej vöröshagyma, só.

Elkészítés:

A megtisztított krumplit sós vízben megfőzzük, majd a levében összetörjük. Állandó keverés közben annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. A felhevített zsíron megpirítjuk a megtisztított, apróra vágott hagymát, megszórjuk a pirospaprikával, és kanállal beleszaggatjuk a krumplis masszát. Enyhén megpirítjuk, majd tejföllel meglocsolva, forrón tálaljuk.

 

Töltött-rántott sajt

30 dkg füstölt pásztorsajt (1 kerek egész), 2 tojás, 2 evőkanál darált dióbél, 1 evőkanál tejföl, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött bors, liszt és morzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez.

Előkészítése: a sajtot lapjában nyolc szeletre vágom. A tojásokat szétválasztom, és egy tojás sárgát félreteszek. A megmaradt fehérjét és a másik tojást evőkanálnyi vízzel habosra keverem. A félretett sárgát összekeverem a dióval és a tejföllel, majd sóval, borssal és zúzott fokhagymával ízesítem. Elkészítése: mindegyik sajtszeletet bekenem a diós krémmel, egyet-egyet a krémes felével összeforgatok és jól összenyomom. Lisztbe, ízesített tojásba és morzsába mártom, majd ismét a tojásba forgatom. Végül egy második réteg morzsában meghempergetem, és a felforrósított olajban szép piros barnára sütöm. Leszűröm, a felesleges olajat papírtörlőn leitatom, és sült zöldséggel tálalom.

 

Bakonyi csirkecomb

Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkecomb,1 nagy fej hagyma, 25 dkg sampinyon gomba, 1 zöldpaprika 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 evőkanál paradicsompüré1 dl száraz fehérbor, 2+1 dl tejföl

Előkészítés: A csirkecombokat leöblítjük, lecsepegtetjük, bedörzsöljük sóval és borssal. A hagymát meghámozzuk, és finomra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, nem túl vékonyan felszeleteljük. A zöldpaprikát leöblítjük, kicsumázzuk, és felkarikázzuk.

Elkészítés: Nagyobb-mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A csirkecombokat megszórjuk liszttel, és mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk az olajban, majd kiszedjük a serpenyőből. A zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát, lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a pirospaprikával és a paradicsompürével, rádobjuk a gombát és a zöldpaprikát, aztán felöntjük fél dl vízzel és a borral. Jól összeforraljuk, majd beletesszük a húst, és fedő alatt, olykor megrázogatva puhára pároljuk. A csirkecombokat kissé félrehúzzuk az edényben, a mártásban elkeverünk 2 dl tejfölt, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, majd összeforraljuk. Tetejét megöntözzük 1 dl tejföllel, és forrón tálaljuk. Vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel díszítjük.

 

Bakonyi sertésszelet

Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg sertésfelsál vagy -dió, só, 10 dkg zsír, 10 dkg liszt, 25 dkg gomba,15 dkg hagyma, pirospaprika

Elkészítése: A sertéshúst szeletekre vágjuk, jól kiverjük, és sózva, majd lisztben megforgatva mindkét oldalát halványra sütjük, s megfelelő nagyságú lábosba tesszük. A megmaradt zsír egy részében a megtisztított, finomra vágott hagymát sárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, és a felszeletelt gombát két-három percig pirítjuk a megmaradt zsírban, majd két dl vízzel felöntve hozzátesszük a húshoz, s azzal puhára pároljuk. Végül elkeverjük a tejfölben a lisztet, ráöntjük a szeletekre, és így forraljuk még öt percig. Köretnek galuska illik hozzá.

Csülök egytál

Hozzávalók: 2 kisebb bőrös csülök (lehet füstölt is), 60 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 2 fej vöröshagyma, só, bors, 1 mokkáskanál szerecsendió

Elkészítés: A csülökhúst darabokra vágjuk, és kuktában - betétre téve - megsózzuk. Aláöntünk 1,5 dl vizet, és a kukta jelzésétől számítva 30 percig főzzük. Közben nyers burgonyát hámozunk, és kis hasábokra vágjuk, a hagymát pedig felkarikázzuk. Mély tűzálló tálba egy sor burgonyát rakunk, ezt megsózzuk, meghintjük szerecsendióval. Erre hagymakarika kerül, ezt szintén fűszerezzük, majd a burgonyát, hagymát addig rétegezzük, míg elfogy. Ha a hús megfőtt, kivesszük a kuktából, és bőrös felével felfelé beborítjuk vele a burgonyát. A csülöklét összekeverjük a tejföllel, és az ételtre öntjük. A tálat lefedjük, és 25 percig nagy lángon sütjük, majd a fedőt levéve pirosra sütjük.

Megjegyzés: Olcsó és finom ebéd.

Fertődi rostélyos

Hozzávalók (4 személyre): 4 db 15-20 dkg-os, magas hátszínből kivágott rostélyos szelet, 2 evőkanál olaj,1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, fél fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl, 1 kávéskanál só, bors

Elkészítése: A csontjuktól megtisztított rostélyos szeleteket kissé kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, enyhén belisztezzük, forró olajban mindkét oldalukon hirtelen kissé megsütjük, másik lábosba rakjuk. A visszamaradt olajban megpirítjuk a megtisztított, megreszelt hagymát, levével együtt a rostélyos szeletekre öntjük, hozzáadjuk a megtisztított, karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, s fedő alatt puhára pároljuk. Mikor puhulni kezd, ráöntjük a tejfölt, és kicsit még pároljuk.A hússzeleteket levükkel leöntve, a zöldséggel borítva tálaljuk.

Borsos csirke sütőben

1 konyhakész csirke, 3 dkg liszt, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, olaj, 1 babérlevél, 3 szem szegfűszeg, só, durvára őrölt bors

A csirkét nyolc darabba vágjuk. Tálba tesszük, meghintjük frissen őrölt borssal és leöntjük a borral. 1 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A húsdarabokat a pácból kivesszük, besózzuk, majd áttesszük egy tűzálló tálba. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Meghintjük a liszttel, 1 percig pirítjuk, majd felöntjük a csirke páclevével. Babérlevéllel, szegfűszeggel ízesítjük és felforraljuk. A csirkére öntjük és forró sütőben megsütjük.
Kukoricás rizzsel kínáljuk.                
vissza

 

                                                                                                              vissza