Hozzávalók:
csirkemáj, bacon szalonna, sajt, majoránna, őrölt bors. A májat megmosom, és jól lecsöpögtetem. Szétvágom a májat, és a szeletelt baconba csavarom. Jénai tálba sorba teszem, megszórom a fűszerekkel, és megsütöm. A sajtot akkor szóróm rá, mikor a bacon megsült a májon. Hagymás tört krumplival és céklával tálalom.Hozzávalók:
1 csirke (kb. 1,2 kg), 2 nagy fej hagyma, 5 dkg húsos, füstölt szalonna, 3 evőkanál olaj, 1 dl fehérbor, konzerv darabolt paradicsom, 1-1 mokkáskanál zsálya és rozmaring.A kicsontozott csirkemellet besózzuk, majd kevés olajon megpirítjuk minden oldalukat. Hagyjuk kihűlni őket. Közben 10-15 dkg reszelt trappista sajtot összekeverünk 1evőkanál csípős mustárral és két evőkanál majonézzel. Sózzuk, borsozzuk, majd rákenjük a kihűlt húsokra, és így a mustáros húsokat prézlibe hempergetjük. Serpenyőben bő olajban, vagy sütőben kevés olajjal meglocsolva kisütjük. Előfordulhat, hogy lejön a prézli a húsról, de így is nagyon finom lesz! Krumplipürével, vagy rizzsel tálaljuk. Készíthetjük pulykamellből is.
Hozzávalók
4 személyre: két csirkemell, 25-30 dkg trappista sajt, liszt, 2 tojás, 3-4 dl, tejszín, só.Lucskos káposzta
Hozzávalók: 800 g kissé zsíros disznóhús, 1 fej fehérkáposzta, csombor, kapor, 1 fej vöröshagyma, zsír, liszt, paradicsompüré, tejföl, só.
Elkészítés:
A húst kockára vágjuk, megmossuk, és annyi vízzel, amennyi ellepi, feltesszük főzni. Ízlés szerint sózzuk. A káposztát metéltre vágjuk, és ha a hús félig megfőtt, beletesszük. Csomborral, kaporral ízesítjük. Ha elkészült, akkor a megtisztított apróra vágott vöröshagymából, kevés zsírból, lisztből világos rántást készítve berántjuk. Tetszés szerint paradicsompürével vagy tejföllel ízesítjük.
Dödölle
Hozzávalók:
4
személyre:
500 g krumpli, kb. 250 g liszt, 1 pohár tejföl
1 ek. kalocsai pirospaprika, 60 g zsír (szalonnazsír), 1 fej vöröshagyma,
só.
Elkészítés:
A megtisztított krumplit sós vízben megfőzzük, majd a levében összetörjük. Állandó keverés közben annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. A felhevített zsíron megpirítjuk a megtisztított, apróra vágott hagymát, megszórjuk a pirospaprikával, és kanállal beleszaggatjuk a krumplis masszát. Enyhén megpirítjuk, majd tejföllel meglocsolva, forrón tálaljuk.
Töltött-rántott sajt
30 dkg füstölt pásztorsajt (1 kerek egész), 2 tojás, 2 evőkanál darált dióbél, 1 evőkanál tejföl, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött bors, liszt és morzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez.
Előkészítése: a sajtot lapjában nyolc szeletre vágom. A tojásokat szétválasztom, és egy tojás sárgát félreteszek. A megmaradt fehérjét és a másik tojást evőkanálnyi vízzel habosra keverem. A félretett sárgát összekeverem a dióval és a tejföllel, majd sóval, borssal és zúzott fokhagymával ízesítem. Elkészítése: mindegyik sajtszeletet bekenem a diós krémmel, egyet-egyet a krémes felével összeforgatok és jól összenyomom. Lisztbe, ízesített tojásba és morzsába mártom, majd ismét a tojásba forgatom. Végül egy második réteg morzsában meghempergetem, és a felforrósított olajban szép piros barnára sütöm. Leszűröm, a felesleges olajat papírtörlőn leitatom, és sült zöldséggel tálalom.
Bakonyi csirkecomb
Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkecomb,1 nagy fej hagyma, 25 dkg sampinyon gomba, 1 zöldpaprika 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 evőkanál paradicsompüré1 dl száraz fehérbor, 2+1 dl tejföl
Előkészítés: A csirkecombokat leöblítjük, lecsepegtetjük, bedörzsöljük sóval és borssal. A hagymát meghámozzuk, és finomra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, nem túl vékonyan felszeleteljük. A zöldpaprikát leöblítjük, kicsumázzuk, és felkarikázzuk.
Elkészítés: Nagyobb-mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A csirkecombokat megszórjuk liszttel, és mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk az olajban, majd kiszedjük a serpenyőből. A zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát, lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a pirospaprikával és a paradicsompürével, rádobjuk a gombát és a zöldpaprikát, aztán felöntjük fél dl vízzel és a borral. Jól összeforraljuk, majd beletesszük a húst, és fedő alatt, olykor megrázogatva puhára pároljuk. A csirkecombokat kissé félrehúzzuk az edényben, a mártásban elkeverünk 2 dl tejfölt, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, majd összeforraljuk. Tetejét megöntözzük 1 dl tejföllel, és forrón tálaljuk. Vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel díszítjük.
Bakonyi sertésszelet
Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg sertésfelsál vagy -dió, só, 10 dkg zsír, 10 dkg liszt, 25 dkg gomba,15 dkg hagyma, pirospaprika
Elkészítése: A sertéshúst szeletekre vágjuk, jól kiverjük, és sózva, majd lisztben megforgatva mindkét oldalát halványra sütjük, s megfelelő nagyságú lábosba tesszük. A megmaradt zsír egy részében a megtisztított, finomra vágott hagymát sárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, és a felszeletelt gombát két-három percig pirítjuk a megmaradt zsírban, majd két dl vízzel felöntve hozzátesszük a húshoz, s azzal puhára pároljuk. Végül elkeverjük a tejfölben a lisztet, ráöntjük a szeletekre, és így forraljuk még öt percig. Köretnek galuska illik hozzá.
Csülök egytál
Hozzávalók: 2 kisebb bőrös csülök (lehet füstölt is), 60 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 2 fej vöröshagyma, só, bors, 1 mokkáskanál szerecsendió
Elkészítés: A csülökhúst darabokra vágjuk, és kuktában - betétre téve - megsózzuk. Aláöntünk 1,5 dl vizet, és a kukta jelzésétől számítva 30 percig főzzük. Közben nyers burgonyát hámozunk, és kis hasábokra vágjuk, a hagymát pedig felkarikázzuk. Mély tűzálló tálba egy sor burgonyát rakunk, ezt megsózzuk, meghintjük szerecsendióval. Erre hagymakarika kerül, ezt szintén fűszerezzük, majd a burgonyát, hagymát addig rétegezzük, míg elfogy. Ha a hús megfőtt, kivesszük a kuktából, és bőrös felével felfelé beborítjuk vele a burgonyát. A csülöklét összekeverjük a tejföllel, és az ételtre öntjük. A tálat lefedjük, és 25 percig nagy lángon sütjük, majd a fedőt levéve pirosra sütjük.
Megjegyzés: Olcsó és finom ebéd.
Fertődi rostélyos
Hozzávalók (4 személyre): 4 db 15-20 dkg-os, magas hátszínből kivágott rostélyos szelet, 2 evőkanál olaj,1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, fél fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl, 1 kávéskanál só, bors
Elkészítése: A csontjuktól megtisztított rostélyos szeleteket kissé kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, enyhén belisztezzük, forró olajban mindkét oldalukon hirtelen kissé megsütjük, másik lábosba rakjuk. A visszamaradt olajban megpirítjuk a megtisztított, megreszelt hagymát, levével együtt a rostélyos szeletekre öntjük, hozzáadjuk a megtisztított, karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, s fedő alatt puhára pároljuk. Mikor puhulni kezd, ráöntjük a tejfölt, és kicsit még pároljuk.A hússzeleteket levükkel leöntve, a zöldséggel borítva tálaljuk.
Borsos csirke sütőben
1 konyhakész csirke, 3 dkg liszt, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, olaj, 1 babérlevél, 3 szem szegfűszeg, só, durvára őrölt bors
A csirkét
nyolc darabba vágjuk. Tálba tesszük, meghintjük frissen őrölt borssal és
leöntjük a borral. 1 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A húsdarabokat a
pácból kivesszük, besózzuk, majd áttesszük egy tűzálló tálba.
Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a
zúzott fokhagymát. Meghintjük a liszttel, 1 percig pirítjuk, majd
felöntjük a csirke páclevével. Babérlevéllel, szegfűszeggel ízesítjük és
felforraljuk. A csirkére öntjük és forró sütőben megsütjük.
Kukoricás rizzsel kínáljuk.
vissza