Finomfőzelék

 

Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, 50 dkg zöldborsó, 25 dkg karalábé,

1 pasztinák, húsleves kocka, só, bors, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt,

3 dl tej, petrezselyem

   A sárgarépát, pasztinákot karikára, a karalábét kockára vágjuk.

A melegített olajra tesszük a zöldségeket, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk. Ezután megszórjuk a liszttel, és jól összekavarjuk, beletesszük a fűszereket, leveskockát, és félig felengedjük vízzel, majd hozzáöntjük a tejet, és készre főzzük. Megszórjuk petrezselyemmel.

Nyáron már úgy fagyasztjuk a zöldségeket, hogy így legyenek darabolva.

A zöldségeket forró olajra tesszük, megsózzuk, és fedő alatt pároljuk, míg felolvadnak, és fedő alatt még 10 percig főzzük.

 

Finomfőzelék

  

25 dg sárgarépát és 25 dg karalábét tisztítsunk meg, vágjuk kb.

0,5 cm széles kockákra, és 1 evőkanál olajon, 1 púpozott mokkáskanál só, valamint fél mokkáskanál barna cukor hozzáadásával dinszteljük pár percig. Utána engedjük fel 4 dl vízzel, és fedő alatt főzzük kb. 10 percig, amíg félig megpuhul. Ekkor adjunk hozzá 25 dg kifejtett zöldborsót, és főzzük a zöldségeket teljesen puhára. (Ha mirelit borsót használunk, akkor csak

15 perc után tegyük bele, és a felöntő vizet 3,5 deciliterre csökkentsük.) Végül 2 púpozott evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást. Keverjünk bele egy csokor apróra vágott petrezselymet, majd vegyük le a tűzről. Hagyjuk langyosra hűlni, és állandó kevergetés mellett tegyünk hozzá 1 dl tejfölt. Dolgozzuk simára, majd engedjük fel 1,5 dl hideg tejjel, és adjuk a puhára főtt zöldségekhez. Gyakran megkeverve főzzük még kb. 5 percig, hogy besűrűsödjön. A sűrítést végezhetjük habarással is, a Zöldborsófőzeléknél leírt módon. Hüvelyes borsóból 0,5 kg szükséges hozzá. Melegen, feltéttel tálaljuk. Gombás szója fasírttal fogyasztva érvényesül leginkább az íze. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk bele egy kis tejet, és forraljuk fel. Az ínyencek egyébként a karlábéval együtt 10 dg rózsáira szedett karfiolt is tesznek a finomfőzelékbe. Ebben az esetben a zöldborsó mennyiségét arányosan csökkentsük.

  

Finomfőzelék

 

Hozzávalók: 60 dkg vegyes zöldség, 10 dkg karalábé, 10 dkg konzerv (vagy friss) zöldborsó, 4 dkg zsír, két evőkanál liszt, 1 dl tej, egy csomó petrezselyem zöld, cukor, só.

  A megtisztított zöldségféléket apró kockára vágjuk, megmossuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. A zsírból, lisztből, az apróra vágott petrezselyem zöldből világos rántást készítünk, a tejjel és kevés vízzel feleresztjük és a puhára főtt zöldséget, berántjuk. Cukorral ízesítjük és jól felforraljuk. Ha konzerv zöldborsót használunk, azt akkor tegyük bele, ha a többi zöldségféle már megfőtt.

 

Finomfőzelék

 

Hozzávalók: 4 db sárgarépa, 20 dkg friss vagy mirelit zöldborsó,

1 db fehérrépa, fél doboz kukoricakonzerv, 1 pohár tejszín, fél csokor petrezselyem, 2 evőkanál liszt, késhegynyi curry, 1 teáskanál só, vegeta.

 Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk és egyforma kis kockákra, vágjuk. Kb. fél liter vízben, az ízesítőkkel puhára főzzük a sárga- és fehérrépát, majd a végén beletesszük a zöldborsót is. A liszthez fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt, csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a zöldséghez, belekeverjük a kukoricát és a finomra metélt petrezselymet is. Összefőzzük.