HABART ÉDESKÁPOSZTA FŐZELÉK

 

A felkockázott füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk. Ennek a zsírjában megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk az ujjnyi csíkokra vágott édeskáposztát, felöntjük vízzel, megsózzuk, és puhára főzzük a vége felé bőven megszórjuk apróra vágott kaporral.

Tejfeles habarással besűrítjük.

 

Kelkáposzta-főzelék

 

Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 3-4 burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, bors, 1 mokkáskanál kömény, füstölt hús kocka, 3-4 gerezd fokhagyma, só

 

A kelkáposztát kettévágjuk, majd a torzsáját kivesszük, és leveleit laskára vágjuk. A burgonyát kockára vágjuk. Annyi sós, köménymagos vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi, beletesszük a füstölt kockát is. Világos rántást készítünk, amibe a tűzről félrehúzva beletesszük a pirospaprikát, borsot, belenyomjuk a fokhagymát, majd kevés vízzel felengedve a félig főtt főzelékhez öntjük.

Még 20 percet főzzük, néhányszor megkeverve.

 

Káposztafőzelék

 

1 kg nyerskáposztát vékony laskára vágunk és gyenge ecetes vízben, felfőzzük. Hozzáadunk 2-3 darab laskára vágott zöldpaprikát,

2-3 paradicsomot, csipetnyi sót és kevés köménymagot. Puhára főzzük.

1 kanál zsírral 2 evőkanál liszttel rántást készítünk, és a káposztát berántjuk vele. Tálaláskor tejfelt teszünk hozzá.

 

Kapros savanyú káposztafőzelék

 

Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 3 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma,

1 kg savanyú káposzta, 2 gerezd, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 csomó kapor, pirospaprika, őrölt köménymag, só

 

Az apró kockákra összevágott füstölt szalonnát egy kevés zsírban üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk. A tűzről lehúzva pirospaprikával megszórjuk és rátesszük a kimosott savanyú káposztát. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Őrölt köménymaggal, zúzott fokhagymával, sóval fűszerezzük. Fedővel letakarva, gyenge tűzön a káposztát roppanó puhára főzzük. Ekkor tejföllel elkevert liszttel sűrítjük, és néhány percig forraljuk. Amikor a káposzta elkészült, belekeverjük az apróra összevágott friss kaprot. Leginkább ízes vagdalt pogácsát, főtt füstölt húst, roston sült sertésbordát tálalhatnak mellé.

 

 

Kelbimbófőzelék, gombával

 

Hozzávalók: 1 kg friss vagy 1 csomag mirelit kelbimbó, 3 db burgonya,

20 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt,

1 teáskanál só, 1 kávéskanál olaj, 1 kávéskanál curry, vegeta.

 

Elkészítése:

A gombát megtisztítjuk, és az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kelbimbót, az apróra vágott petrezselymet és a meghámozott felkockázott burgonyát. Ízesítjük. Fedő alatt, rövid ideig pároljuk, majd kb. 3 dl vízzel, felöntjük és megfőzzük. Eközben kikeverjük a tejfölt a liszttel, a curryvel és kevés vízzel hígítjuk. Ahogy a burgonya megfőtt, hozzáadjuk a tejfölös masszát, és összefőzzük vele.

 

Kelkáposzta főzelék

  

70 dg megtisztított kelkáposztát a torzsája és a vastag főerek nélkül vágjunk kb. 2 cm széles szeletekre, majd folyóvíz alatt alaposan mossuk meg. Diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és 2 evőkanál étolajon egy nagyobb edényben dinszteljük üvegesre. Tegyük bele a feldarabolt kelkáposztát, adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, egy csipet őrölt borsot, és fél mokkáskanál őrölt köménymagot vagy majoránnát. Utána engedjük fel

7 dl vízzel, dobjunk bele 2 gerezd fokhagymát, és fedő alatt főzzük minimum fél óráig, amíg a káposzta megpuhul. Közben 25 dg mosott burgonyát hámozzunk meg, vágjuk kb. 1 centiméteres kockákra, és újból megmosva tegyük a félig megfőtt kelkáposztához. A burgonya főzési ideje kb. 20 perc. Ha puha a főzelék, távolítsuk el belőle a fokhagymát, majd 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást. Vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd állandó kevergetés mellett engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sűrűségű legyen, és öntsük a főzelékbe. Utána gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön. Berántás előtt a kelkáposztán annyi víz maradjon, hogy félig ellepje. Melegen, feltéttel tálaljuk. Tejfölös szójapaprikással vagy gombás szójafasírttal fogyasztva érvényesül leginkább az íze. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk rá egy kis vizet, és forraljuk fel. A színes főzeléket kedvelők keverjenek a tűzről levett rántásba negyed mokkáskanál fűszerpaprikát. Amennyiben valaki nem tudja elviselni a kelkáposzta főzésekor tapasztalható intenzív szagot, az használhat helyette kínai kelt is. A jellegtelen ízű kínai kelből készült főzelék azonban korántsem lesz olyan finom, mint az eredeti változat. Az ínyencek kedvéért érdemes megemlíteni, hogy a kelkáposztának nem ez az egyetlen különleges változata. Már nálunk is általánosan termelt fajta a fodros kelkáposzta. Íze hasonlít a hagyományos kelkáposztához, és kifejlődve is megtartja élénk zöld színét. Jellegzetessége, hogy termése több hónapon át levelenként is szedhető, bár a piacokon kifejlett fejként árulják, az oldallevelekkel együtt. Ha magunk termesztjük csak az oldalleveleket, szedjük le róla, mert a belső levelek sértetlensége esetén a növény továbbfejlődik, magától megújul. A hagyományos őszi fajtával szemben már nyár elejétől fogyasztható, de téli tárolásra nem alkalmas. Magyarországon még csak a különlegességek kedvelői termesztik a kínai kel rokonát, a bordás kelt, és a fodros kelkáposzta speciális fajtáját a fodros kelt. A nagy vitamintartalmú fodros kel jellegzetessége, hogy fagyálló, télen a hó közül is betakarítható. Ez utóbbi két fajtát nem főzelékként, hanem salátaként fogyasztják.

  

Kelkáposzta főzelék

 

1 kg kelkáposztát megmosunk, szeletekre vágunk. Pár szem burgonyát kockára felvagdalunk, feltesszük főni. Kevés köménymagot, borsot teszünk bele.

1 evőkanál zsírból, 2 kanál lisztből rántást készítünk, beleteszünk

1 gerezd apróra vágott fokhagymát és késhegynyi pirospaprikát.

Vízzel feleresztjük és berántjuk.