vissza

Csabai makaróni


40 dkg  csőtészta (makaróni), 10 dkg húsos, füstölt szalonna, 4 dkg Lajta sajt, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, 1 dl húsleves, 1 evőkanál étkezési búzakeményítő, 2 dkg vaj, só, oregano, rozmaring, reszelt szerecsendió, (színes) bors
    A húsos füstölt szalonnát csíkokra metéljük, zsírját lábosban kiolvasztjuk. A pörcöt kivesszük. A lábosba beletesszük a vajat, majd üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Húslevessel felöntjük. A tejszínben csomómentesre keverjük az étkezési búzakeményítőt és állandó keverés mellett a levesbe öntjük. Sóval, oreganoval, rozmaringgal, reszelt szerecsendióval és frissen őrölt, (színes) borssal fűszerezzük. A mártást jól kiforraljuk. A tésztát a szokásos módon, bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Lecsöpögtetjük, majd a mártásba forgatjuk és megszórjuk a félretett szalonnapörccel. Frissen reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

 

Csirkeszárny boros sajtbundában
 

   8 nagy csirkeszárny, 10 dkg liszt, 1,5 dl száraz fehér bor, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojás, 1 evőkanál finomra aprított petrezselyemzöld, 1 teáskanál ételízesítő, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött bors, a sütéshez olaj.

   Előkészítése: a csirkeszárnyakat kettévágom, a szárnyvégeket félreteszem (később levesbe főzöm). Meghintem ételízesítővel és lisztbe mártom. A tojást habosra keverem a borral, hozzáadom a megmaradt lisztet, sajtot, ételízesítőt, borsot, petrezselyemzöldet, zúzott fokhagymát. A tésztának palacsintamassza sűrűségűnek kell lennie.
     A lisztes szárnyakat a tésztába forgatom, és bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetem, és tetszés szerinti körettel, salátával kínálom.

Fűszeres zsemleropogós
 

   8 zsemle, 15 dkg vaj, 8 dkg Pannónia sajt, 1-1 csokor petrezselyem és metélőhagyma, friss vagy szárított bazsalikomlevelek, só, bors
   A vajat habosra keverjük. Felaprított petrezselyemmel, metélőhagymával és bazsalikommal, sóval, borssal ízesítjük. Végül belereszeljük a sajtot is. A zsemléket felülről ötször-hatszor bevágjuk úgy, hogy az aljánál nem vágjuk végig, így a zsemle egyben marad. Az így nyert szeleteket megkenjük a fűszeres vajkrémmel. A zsemléket tűzálló tálba helyezzük és forró sütőben ropogósra sütjük.

Hagymás lepény
 

12 szép fej hagyma, 1 dl tejszín, 3 tojás, só, bors, egy kevés olaj, 1 csomag leveles tészta

Vékonyra szeleteljük a hagymát és megsózzuk, majd a forró olajon megfuttatjuk. A tűzről lehúzva megborsozzuk és hozzákeverjük a tejszínt és a három felvert tojást. Kinyújtjuk a tésztát, tepsibe tesszük és ráöntjük a hagymás keveréket. Közepes tűznél fél óráig sütjük.

Hagymagombóc
 

50 dkg fehér kenyér, 1 nagy póréhagyma, 3 tojás, 6 dkg vaj, só, bors, 1 csokor petrezselyem

A kenyér héját levágjuk, a belét nagyon apróra vagdaljuk. A póréhagymát hosszában kettévágjuk és felszeleteljük, majd megpirítjuk a felhevített vajban. Megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojást, végül jól összegyúrjuk a kenyérrel. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és forrásban lévő sós vízben megfőzzük (ha valamennyi feljött a felszínre), és szűrőkanállal kiszedjük. Apróra vágott petrezselyemmel meghintve, olvasztott vajjal meglocsolva tálaljuk. (A gombóc még finomabb, ha a hagyma felét apróra vágott gombával váltjuk ki.)

Káposztás nudli
 

2 zacskó mirelit burgonyás nudli, 10 dkg húsos, füstölt szalonna, 30 dkg fejes káposzta, 1 fej hagyma, só,  őrölt bors

   A fejes káposztát vékony csíkokra metéljük vagy lereszeljük és besózzuk. A szalonnát kockákra vágjuk, lábosban kiolvasztjuk. Zsírján üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a levétől kicsavart káposztát és gyakran kevergetve megpároljuk, majd zsírjára sütjük (ha szükséges, kevés zsírt vagy olajat adunk hozzá). Frissen őrölt borssal erőteljesen megfűszerezzük. A mirelit burgonyás nudlit felengedtetés nélkül, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, a szalonnás káposztába keverjük és kicsit lepirítjuk. Ízlés szerint sós-fokhagymás tejfölt kínálunk hozzá.

Sajtos röszti
 

80 dkg burgonya, 2 fej hagyma, 20 dkg lágy sajt (pl. Anikó), 1 csokor petrezselyem, 5 dkg vaj, só, bors

      A burgonyát héjában megfőzzük és kihűtjük (ehhez a recepthez jobb, ha előző nap főtt burgonyát használunk). Meghámozzuk és káposztareszelőn lereszeljük. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a reszelt burgonyát, a felaprított petrezselymet. Sóval, borssal erőteljesen ízesítjük. Két kisebb serpenyőben kevés vajat olvasztunk és belenyomkodjuk a massza felét. Fedőt teszünk rá és kis lángon addig sütjük, amíg a massza össze nem áll. Ekkor a fedő segítségével megfordítjuk és a másik felét is megpirítjuk. Beborítjuk a vékonyra szeletelt sajt felével és ráolvasztjuk. A burgonyamassza másik felével ugyanígy járunk el. Cikkekre vágva kínáljuk, fokhagymás tejfölt vagy joghurtot adunk mellé.

Szalonnás zöldbab
 

1 zacskó mirelit zöldhüvelyű bab, 10 dkg húsos, füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyem,
 borsikafű, bors

        A fagyasztott zöldhüvelyű babot sós, borsikafüves vízben megfőzzük. A húsos, füstölt szalonnát kockára vágjuk, serpenyőben megolvasztjuk. Zsírján üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a leszűrt babot, frissen őrölt borssal fűszerezzük és összemelegítjük. Felaprított petrezselyemmel megszórva, marha- vagy báránysülthöz köretként kínáljuk.

 

Tojáslepény olaszosan
 

4 tojás, 4 csapott evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 4 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál ételízesítő, 1 evőkanál paradicsompüré, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors, szárított oreganó (vagy szurokfű), sütőpor, porcukor, 3 gerezd fokhagyma a tetejére 5 dkg reszelt sajt.
    Előkészítése: a tejet simára keverem a paradicsompürével, és beleszórom az összes fűszert, az ételízesítőt, zúzott fokhagymát meg a sütőport. Ezután hozzáadom a tojásokat és jó habosra felverem. Belekeverem a lisztet, és 2 evőkanál olajat.
     Majd előveszek egy jó nagy serpenyőt, és a megmaradt olajat belecsorgatom. Felforrósítom, majd a paradicsomos masszát úgy öntöm bele, mint amikor palacsintát sütök. A masszát a serpenyő teljes felületén körbefolyatom, és a serpenyőt befedem. Az alsó felét addig sütöm, míg pirosra nem sül. A reszelt sajtot rászórom a tetejére, és már csak addig hagyom a tűzön, míg a sajt egészen elolvad rajta. Meleg tálra csúsztatom, és 4 cikkre vágva pirított kenyérszeletekkel azonnal tálalom.

Tejfölös-hagymás bab
 

30 dkg szárazbab, 2 evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 evőkanál ételízesítő.

    A megmosott babot előző este beáztatom. Másnap annyi új vízben, amennyi ellepi, puhára főzöm. Közben a hagymát apró kockákra vágom.
       Elkészítése: a forró olajon zsemleszínűre pirítom a lisztet, majd belekeverem a hagymát, és további egy percig együtt pirítom. A bab főzőlevét ráöntöm, és folytonos kevergetés közben sűrűre főzöm. Beleszórom az ételízesítőt, belekeverem a tejföl kétharmadát, hozzáadom a főtt babot, és jól összeforralom. Végül a megmaradt tejföllel meglocsolom, és forrón tálalom. Sült virslivel vagy kolbásszal teszem az asztalra.

Tojáspogácsa
 

5 tojás, 8 dkg füstölt sajt, 6 dkg liszt, 6 dkg vaj, 4 dl tej, 3 evőkanál zsemlemorzsa, olaj, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió

       4 tojást keményre főzünk, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk.Megforrósított vajon megpirítjuk a lisztet, felöntjük a tejjel és csomómentesre keverjük. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük és kissé besűrítjük. A besamelmártásba belekeverjük a tojáskockákat és hűlni hagyjuk. A masszából vizes kézzel kisebb pogácsákat formálunk, majd felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük, itatósra szedve lecsöpögtetjük. Paradicsommártással vagy fokhagymás tejföllel kínáljuk, de bármilyen főzelékhez adhatjuk feltétnek.

                                                                                          vissza