Pizza tészta alaprecept
Hozzávalók 1 nagy tepsi vagy két kerek, 24 cm átmérőjű pizzához: 2 dl tej, 1
kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, 40 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 kávéskanál só.
Elkészítése: A tejet a cukorral meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, jól
elkeverjük, lefedjük, és meleg helyen 10 percig kelesztjük, azaz "felfuttatjuk".
A lisztet, a zsiradékot és a sót egy keverő tálba tesszük. Hozzáadjuk az
élesztős tejet és a robotgép dagasztóspiráljával fényes-hólyagosra, kidolgozzuk.
Tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen a kétszeresére, kb. 30 percig,
kelesztjük. Ezután az egyes receptek szerint dolgozunk vele tovább.
Pizza alapmártás
Hozzávalók: Fél dl olaj, 1 vöröshagyma, 5 evőkanál paradicsomszósz, 1 teáskanál
rozmaring, 2 babérlevél, oregánó, só, fekete bors Az olajon megpirítjuk a
reszelt hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, meg a fűszereket, és
kétszeres mennyiségű vízzel felengedjük. Kb. 20 percig pároljuk
Pizza szósz
Hozzávalók: 2 kisdoboz paradicsomszósz (konzerv), kb. 1/2 liter paradicsomlé, 1
nagy fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 tk rozmaring, 1 tk kakukkfű, 4-5
levél bazsalikom, 1 tk oregánó, esetleg 1 mk pizza fűszer, 2-3 babérlevél. 1 ek
citromlé, ízlés szerint só, fekete bors, kristálycukor (attól függően, hogy
milyen savanyu a paradicsom), 1/2 dl olaj. Elkészítés: Az apróra vágott hagymát
megfonnyasztjuk, hozzákeverjük a többi fűszert (a fokhagymát összetörve) és 5-10
percig főzzük. A végen a leveleket kivesszük belőle.
Kolbászos-hagymás pizza
Hozzávalók: pizzatészta, 25 dkg füstölt kolbász, 1 adag alapmártás, 2
vöröshagyma, 1 dl tejföl, 10 dkg reszelt trappista sajt A tésztára kenjük a
mártást, melyre elhelyezzük a héjától megtisztított és fél centire karikázott
kolbászt. Befedjük vékony hagymakarika szeletekkel. A tejfölbe keverjük a
sajtot, és a pizzára kenjük. Készre sütjük.
Calabriai pizza
Hozzávalók, kb. 8 darabhoz: 50 dkg liszt, 1 csomag élesztő (5 dkg), 1 teáskanál
cukor, 4-5 evőkanál olaj, 75 dkg leveles spenót, 2 evőkanál vaj, fekete bors, 2
nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg nagyobb szemű csiperkegomba, 10
dkg gouda sajt, 1 üveg (850 g) hámozott paradicsom, 7 dkg vékonyra szeletelt
húsos füstölt szalonna, édesnemes pirospaprika, só. zsír és liszt a tepsi
előkészítéséhez Elkészítés: A lisztet csipetnyi sóval tálba szitáljuk. 1/4 liter
langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd hozzáadjuk az élesztőt, és simára
keverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez. Miközben kézi
keverőgéppel sima tésztává dolgozzuk, evőkanalanként hozzáadjuk az olajat. A
tésztát letakarva, meleg helyen kb. 20 percig, kelesztjük. Ez alatt, a megmosott
és alaposan lecsepegtetett spenótot forró zsiradékban rövid ideig pároljuk, majd
sóval, borssal ízesítjük. A keletkezett nedvességet lecsepegtetjük, esetleg
kissé kinyomkodjuk. A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk, vagy
lereszeljük. A meghámozott fokhagymát apró kockákra vágjuk, a megtisztított,
leöblített gombát vékonyra szeleteljük. A sajtot vékony, de szeles csíkokra
vágjuk. A tésztát kézzel még egyszer átgyúrjuk, és zsírral kikent, liszttel
meghintett serpenyőben kinyújtjuk. A paradicsomot szitán lecsepegtetjük, nagyobb
darabokra aprítjuk, és egyenletesen elosztjuk a tésztán. Rátesszük a spenótot, a
hagymakarikákat, a fokhagymát, a gombát, a szalonnát és a sajtot. Megszórjuk
sóval, borssal és kevés paprikával. Újabb 15 percig kelesztjük, majd
előmelegített sütőben (villanytűzhelynél 200 fokon, gáztűzhelynél 3-as
fokozaton) kb. 30 percig, sütjük.
Pizza al prosciutto (sonkás pizza)
20-25 deka finomra szelt főtt sonka, fél kiló pizzatészta, fél csésze pizzakrém,
10 dkg szeletelt mozzarella. A tésztán elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a
sonkát, majd a lecsurgatott, szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm.
Sonkás-sajtos pizza
Hozzávalók: pizzatészta, 2 szelet gépsonka, 10 dkg kemény trappista vagy más
sajt, 2 paradicsom, 2 evőkanál tejföl, 3 dkg márványsajt, 1 csomag
petrezselyemzöld A tészta tetejét megkenjük a tejföllel elkevert, összemorzsolt
márványsajttal. A tetejére rendezzük el a vékony csíkokra vágott sonkát, a
paradicsom szeleteket és vastagon megszórjuk a nagy lyukú reszelőn megreszelt
kemény sajttal. A petrezselymet a megsült pizza tetejére szórjuk.
Pizza prosciutto e funghi
(sonkás-gombás pizza)
15-20 deka finomra szelt főtt sonka, 20 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló
pizzatészta, fél csésze pizzakrém, 10 dkg szeletelt mozzarella. A tésztán
elkenem a paradicsommártást, elosztom rajta a sonkát, a szeletelt
csiperkegombát, majd a szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm.
Mexikói babos pizza
Hozzávalók 4 pizzához: 400 gr paradicsom, 2 kis fej vöröshagyma, 1 csípős
paprika, 2 szál bazsalikom, 1 kis doboz csemege kukorica, 1 kis doboz főtt vörös
bab. 80 gr húsos, füstölt szalonna, só, fekete bors, 4 elősütött pizzatészta, 2
ek. olaj, 2 kk. szárított oregánó, 100 gr füstölt sajt. A paradicsomot
meghámozzuk, magjaikat-levüket eltávolítjuk és felaprózzuk. A hagymákat vékonyan
felkarikázzuk. A paprika ereit, részben vagy egészben meghagyjuk, apróra
felkockázzuk. A bazsalikomot leöblítjük, néhány levélkét félreteszünk a
díszítéshez, a többit vékony csíkokra vágjuk. A kukoricát és a babot bő, hideg
vízzel leöblítjük. A szalonnát felkockázzuk, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A
szalonnát pirosra sütjük, rádobjuk a hagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, élénk
tűzön, fedő nélkül 10 percig főzzük, azután a mártásba csúztatjuk a kukoricát és
a babot. A vágott bazsalikommal, a csípős paprikával, ízlés szerint sóval
borssal fűszerezzük, és éppen csak összeforraljuk. Két tepsit kibélelünk
sütőpapírral, belefektetjük a pizza lapokat, és megkenjük az olajjal. Arányosan
a tetejére simítjuk a ragut, megszórjuk az origánóval, végül a tetejükre
reszeljük a sajtot, és a forró sütőben 10-15 percig sütjük. Díszítjük és azonnal
tálaljuk.
Pizzatarisznya
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 3 dl sör, 2,5 dkg élesztő, 4 evőkanál
olaj, 2 csipet só (ízlés szerint lehet több is) A töltelékhez: 40 dkg darált
marhahús, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, só, fekete bors, oregánó, 32 szem
fekete olajbogyó, 20 dkg mozzarella sajt, 16 dkg füstölt kolbász, 4 db
paradicsom, 12 dkg gomba, 8 db savanyított csípős paprika A lisztet elkeverjük a
sóval, rámorzsoljuk az élesztőt, meglocsoljuk a sörrel, összekeverjük, langyos
vízzel hígítjuk, míg közép kemény tésztát kapunk. Addig gyúrjuk, míg nem ragad a
kezünkhöz, ekkor ráöntjük az olajat, és beledolgozzuk a tésztába. Meleg helyen,
konyharuhával letakarva kelesztjük. A hagymát megpucoljuk, finomra vágjuk, az
olajon megpirítjuk, ráöntjük a darált húst, ízesítjük sóval, borssal, oregánóval.
Kevés víz hozzáadásával addig pároljuk, míg a hús megpuhul. A sajtot
lereszeljük, a kolbászt karikákra vágjuk, a paradicsomot és a gombát cikkekre
szeljük. A megkelt tésztából 4, zsemle nagyságú cipót készítünk, konyharuhával
letakarjuk, és újabb fél órát kelesztjük. Lisztezett deszkán 3 mm vastag, kerek
formára nyújtjuk. A tésztákat elfelezzük, egyik felükön elosztjuk a megpárolt
darált húst, az olajbogyókat, a kolbászt, a gombát, a paradicsomot, az erős
paprikát és a sajtot. A tészta üresen hagyott felét ráhajtjuk a töltelékre, a
széleket jól összenyomjuk, majd visszahajtjuk, és újra lenyomkodjuk, hogy a
töltelék sütés közben ki ne folyjék. A sütőt a legnagyobb hőfokra melegítjük,
két tepsit vékonyan kikenünk olajjal, ráhelyezzük a nyers tarisznyákat, berakjuk
őket a sütőbe, és pirosra sütjük (kb. 10-15 perc). Amikor kész, kivesszük a
sütőből, vékonyan lekenjük olajjal, hogy fényes legyen, és tálaljuk.
Csirkemájas pizzafeltét
Hozzávalók: 0,5 kg csirkemáj, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg sárgarépa, 5 dkg
fehérrépa, 3 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 10 dkg reszelt trappista vagy más
sajt, kanálnyi zsír, csipetnyi majoránna, só, bors. Az összes hozzávalókat
kockára vágjuk. A kanálnyi zsírban az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk,
hozzáadjuk a kockára vágott zöldséget, és puhára pároljuk. Közben meghintjük
sóval, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha a zöldség puha, beletesszük a
zöldpaprikát, a paradicsomot és most már nagy lángon pirítjuk, állandóan
kavarva, hogy ne égjen le. Ha a csirkemáj elvesztette véres színét kész a ragu.
Ezt a pizzára helyezzük, majd reszelt sajttal megszórjuk, és sütőbe tesszük,
amíg a sajt megolvad. Forrón tálaljuk.
Pizza Margherita
Hozzávalók: (20 dkg pizzatésztához, egy személyre): 20 dkg liszt, 1 pohár
langyos víz, 2 dkg élesztő, 1/2 dl olívaolaj, só, 25 dkg paradicsom, 10 dkg
mozzarella, 1 evőkanál juhsajt, 1/2 teáskanál oregánó; 1/2 teáskanál bazsalikom,
olívaolaj Elkészítése: A langyos vízben futtassuk fel az élesztőt kb. 10
percig. A lisztkupac közepébe öntsük bele az élesztős masszát, majd gyúrjuk
össze simára. Takarjuk le konyharuhával és pihentessük, míg kétszeresére nő. A
pizzatésztát tegyük lisztezett gyúródeszkára, és kezünkkel alakítsuk kerekre.
Rakjuk rá a karikára vágott paradicsomszeleteket, díszítsük vékonyra szeletelt
mozzarellával, szórjuk meg bazsalikommal és oregánóval, majd aprítsuk rá a
juhsajtot. Végül csöpögtessük meg olívaolajjal, és forró sütőben süssük legalább
húsz percig.
Pizza Napoletana (Nápolyi pizza)
Fél kilónyi pizzatészta, fél csésze pizzakrém, 10 dkg szeletelt mozzarella, 3-4
tengeri halfilé, kapribogyó, oregánó, olivaolaj. A tésztára kenem a
paradicsomot, sugárirányban ráosztom a csíkokra szelt ajókákat, megszórom vágott
kapribogyóval és oreganoval, majd elosztom rajta a szeletelt mozzarellát.
Sütőben szépre sütöm.
Baconos pizza
Fél kiló pizzatészta, 10 szelet bacon-szalonna, 25 dkg trappista sajt, 1 kk.
bazsalikom, 1 kk oregánó. A tésztára pakolom a szalonnaszeleteket, megszórom a
fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe
tolva megsütöm.
Pizza Marinara (Tengerész pizza)
Fél kilónyi pizzatészta, fél csésze pizzakrém, 2-3 nagy gerezd fokhagyma,
olívaolaj. A tésztára kenem a paradicsomot, megszórom a finomra vágott
fokhagymával, megspriccelem az olivaolajjal. A sütőben szépre sütöm.
Pizza tekercs
Hozzávalók: 40 dkg simaliszt, 3 dl tej, 3-4 dkg élesztő, 1 dl. olaj, só, 1 ek.
cukor, 1 db 400 gr-os löncshúskonzerv, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg reszelt
trappista vagy egyéb sajt, piros arany, ketchup, 1-2 kávéskanálnyi pizza
fűszerkeverék. (+ fűszerek egyéni ízlés szerint) Elkészítés: A tejet
megmelegítjük, szokásos módon kelt tésztát készítünk, amíg kel,
elkészítjük a masszát. A hagymát apróra vágjuk (esetleg lereszeljük), olajon
megfuttatjuk. A húskonzervet villával vagy krumplinyomóval összetörjük, a
fűszerekkel ízesítjük. A két anyagot összedolgozzuk. Ha egyenletes, akkor a
téglalap alakúra nyújtott tésztára kenjük. (Nem kell vastagon) A tésztát
hengerré tekerjük, és 1-1,5 cm vastag karikákra vágjuk, kizsírozott (olajozott)
tepsiben sütjük. Kb. 10 percnyi sülés után kivesszük, megszórjuk a reszelt
sajttal, és készre sütjük.
Mini pizzák darált hússal (12 darab)
4 személy részére)
Hozzávalók: A kelt tésztához: 40 dkg liszt, 1 tasak élesztő, 1 teáskanál cukor,
1 teáskanál só, 2,5 dl langyos víz, 3 evőkanál olívaolaj A tetejére: 1
lilahagyma, 40 dkg paradicsom, só, fekete bors, 1 fokhagyma, 50 dkg darált
sertéshús, köménymag, pirospaprika, 3 evőkanál olívaolaj, 10 dkg pepperoni
Elkészítése: 1. A kelt tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk, az élesztővel
elkeverjük. A többi hozzávalóval sima tésztát gyúrunk. Meleg helyen kelesztjük.
2. A megkelt tésztát újra átgyúrjuk, 12 egyenlőrészre osztjuk, majd mindegyikből
(10-12 cm átmérőjű) lapot nyújtunk. 3. A tésztalapokat 2, papírral borított
sütőlemezre helyezzük. A paradicsomot sóval, borssal, fokhagymával fűszerezzük,
és a tésztalapokon elosztjuk. 4. A darált húst rámorzsoljuk, hagymakarikákkal
borítjuk, sóval, borssal, köménnyel, pirospaprikával fűszerezzük. 5. A pizzákra
olivaolajat csöpögtetünk. A sütőlemezeket egymás után (légkeverős sütőben
egyszerre) sütőbe helyezzük. 200 fokon (előmelegítve) 15-20 perc alatt
megsütjük. 6. Minden pizzára 1-2 pépperonit teszünk, azonnal tálaljuk.