Joghurtos sajtmártás
Hozzávalók: 1 pohár joghurt, 5 evőkanál reszelt trappista sajt, 1 teáskanál
mustár, petrezselyemzöld, só és szerecsendió.
Elkészítése: Az alapanyagokat alaposan összekeverjük és legalább fél óráig
hagyjuk állni a hűtőszekrényben, hogy az ízük összeérjen.
Palacsinta sajtkrémmel töltve
Hozzávalók: 20 db sós palacsinta, 2 db ízesített tömlős sajt (ízlés szerint), 40
dkg gomba, 4 db zsemle, 6 dl tej, 8 tojás, 2 dl tejszín, 2 dkg vaj, só, őrölt
fehérbors, liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz.
Elkészítés: A zsemléket meghámozzuk és beáztatjuk a tejbe. A
gombát nagyon apróra vágjuk, és kevés vajon megpirítjuk. Habosra verjük a
tojásokat, hozzáadjuk a gombát, a tejszínt, a tömlős sajtot, belemorzsoljuk a
jól kinyomkodott zsemlét, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben, lassú tűzön
addig kevergetjük, míg formázható töltelékké áll össze. A palacsinták közepére
egy-egy halom tölteléket terítünk, téglalap alakúra hajtogatjuk, majd lisztbe,
felvert tojásba és finomra szitált zsemlemorzsában forgatjuk. Bő forró olajban
pirosra sütjük a töltött palacsintákat
Töltött csirkemell tekercs
Hozzávalók: 20 dkg natúr tömlős sajt, 4 db csirkemell-filé, 10 dkg
ananászbefőtt, 1 db piros hasú paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 dkg liszt,
3 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, olaj (a sütéshez), őrölt fehérbors, só.
Elkészítés: A csirkemell-filéket fólia alatt húsverő kalapáccsal vékonyra
ütögetjük és sóval, borssal ízesítve félretesszük. A natúr tömlős sajtot kisebb
darabokra vágott ananásszal, paprikával és finomra vágott petrezselyemmel
elkeverjük. Az ananászos sajtkrémmel töltött csirke- melleket lisztbe, felvert
tojásba, majd zsemlemorzsába forgatva bundázzuk és bo, forró olajban
aranysárgára sütjük. Tálaláskor burgonyapürével és margarinon párolt
zöldségekkel körítjük.
Francia hagymaleves
Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 10 dkg parmezán sajt, 8 szelet zsúrkenyér, 1
csomó újhagyma, 5 dkg vaj, 2 evõkanál olaj, 2 húsleveskocka, 1 dl fehérbor, só,
bors.
Elkészítése: Olajban üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát,
felengedjük egy liter vízzel. Beletesszük a húsleves kockákat, meghintjük kevés
borssal. Kis lángon és fedő alatt egy órán át főzzük. Ha kész áttörjük,
hozzáadjuk a bort és vízzel két liternyire hígítjuk.
Ezután belefőzzük a karikákra vágott újhagymát, 20 percig forraljuk.
Tűzálló edénybe átöntjük, a tetejére vajban pirított kenyérszeleteket teszünk,
tetejét meghintjük sajttal. Rövid ideig sütjük forró sütőben, míg a sajt
megolvad.
Fél kg Trappista, 2 tojás, zsemlemorzsa, liszt, olaj
A sajtot 8-10 mm-es szeletekre vágom, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába
forgatom, majd a panírozást megismétlem. Forró olajban mindkét oldalát szép
aranysárgára sütöm. Rizzsel és tartárral tálalom.
Fél kg Feta sajt, 2 tojás, 1 dl tejszín, negyed kg panírliszt, 8 dkg
szezámmag, só, bors, paprika, szerecsendió, olaj
A sajtot lecsepegtetem és 1,5 cm vastag szeletekre vágom. A tojást felverem a
tejszínnelm, sóval, borssal és paprikával. A panírlisztet elkeverem a
szezámmaggal, sóval, borssal, paprikával és őrölt szerecsendióval. A sajtot a
tojásba és a lisztbe forgatom, majd a panírozást megismétlem. Forró olajban
mindkét oldalát szép aranysárgára sütöm.
80 dkg karaj, 2 pohár tejföl, 25 dkg reszelt sajt (a fele lehet füstölt),
liszt, só, vaj a kikenéshez.
A karajt felszeletelem, kiverem, sózom és lisztbe forgatom. Egy tűzálló tálat
kikenek, majd beleterítem a karajszeleteket. Tetejüket ujjnyi vastagon
megtejfölözöm, majd erre rászórom a sajtot. Középmeleg sütőben szép aranybarnára
sütöm.
30 dkg krémsajt, 2 dl tej, őrölt feketebors, 1 ek vágott zöldpetrezselyem,
só.
A tejet felforralom és belekeverem a krémsajtot, sózom, borsozom és beleszórom a
zöldpetrezselymet. Kifőtt tésztára teszem. Egyszerű, gyorsan elkészíthető
tésztaöntet
1-1,5 kg nagykalapos gomba, 25-30 dkg krémsajt, só, bors, 5 dkg füstölt
szalonna.
A gombát megtisztítom, szárait kitördelem, a kalapokat gyengén megsózom. A
szárakat összeaprítom és összekeverem a krémsajttal és kevés borssal. A
kalapokat megtöltöm a sajttal, minbdegyikre teszek egy szeletke szalonnát és
rácson megsütöm.
7 tojás 1 ek liszt, 1+5 ek reszelt sajt, 6-8 szelet gépsonka, 1 ek vágott
petrezselyemzöld, 1 mk só, 2 mk olaj, alufólia.
Egy nagy tepsit kibélelek alufóliával, kiolajozom és beteszem a forró sütőbe.
Ezalatt összekeverem a tojásokat a liszttel, a sóval, a vágott
petrezselyemzölddel, a tejföllel és egy kanál reszelt sajttal. Kiveszem a forró
tepsit, beleöntöm a masszát és 10 percre visszateszem a sütőbe. Onnét kivéve
deszkára teszem, kiveszem fóliástól a tepsiből, ráfektetem a gépsonkákat,
rászórom az 5 kanál sajtot és a fóliáról lefejtve óvatosan feltekerem és két
végét megtekerve a fóliába csomagolom. Fél napra a hűtőbe teszem. Gyönyörűen
szeletelhető és tálalható különlegesség !