vissza

 Joghurtos sajtmártás

Hozzávalók: 1 pohár joghurt, 5 evőkanál reszelt trappista sajt, 1 teáskanál mustár, petrezselyemzöld, só és szerecsendió.

Elkészítése: Az alapanyagokat alaposan összekeverjük és legalább fél óráig hagyjuk állni a hűtőszekrényben, hogy az ízük összeérjen.

 Palacsinta sajtkrémmel töltve

Hozzávalók: 20 db sós palacsinta, 2 db ízesített tömlős sajt (ízlés szerint), 40 dkg gomba, 4 db zsemle, 6 dl tej, 8 tojás, 2 dl tejszín, 2 dkg vaj, só, őrölt fehérbors, liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz.
    Elkészítés: A zsemléket meghámozzuk és beáztatjuk a tejbe. A gombát nagyon apróra vágjuk, és kevés vajon megpirítjuk. Habosra verjük a tojásokat, hozzáadjuk a gombát, a tejszínt, a tömlős sajtot, belemorzsoljuk a jól kinyomkodott zsemlét, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben, lassú tűzön addig kevergetjük, míg formázható töltelékké áll össze. A palacsinták közepére egy-egy halom tölteléket terítünk, téglalap alakúra hajtogatjuk, majd lisztbe, felvert tojásba és finomra szitált zsemlemorzsában forgatjuk. Bő forró olajban pirosra sütjük a töltött palacsintákat

 Töltött csirkemell tekercs

Hozzávalók: 20 dkg natúr tömlős sajt, 4 db csirkemell-filé, 10 dkg ananászbefőtt, 1 db piros hasú paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 dkg liszt, 3 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, olaj (a sütéshez), őrölt fehérbors, só.


Elkészítés: A csirkemell-filéket fólia alatt húsverő kalapáccsal vékonyra ütögetjük és sóval, borssal ízesítve félretesszük. A natúr tömlős sajtot kisebb darabokra vágott ananásszal, paprikával és finomra vágott petrezselyemmel elkeverjük. Az ananászos sajtkrémmel töltött csirke- melleket lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatva bundázzuk és bo, forró olajban aranysárgára sütjük. Tálaláskor burgonyapürével és margarinon párolt zöldségekkel körítjük.

 Francia hagymaleves

Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 10 dkg parmezán sajt, 8 szelet zsúrkenyér, 1 csomó újhagyma, 5 dkg vaj, 2 evõkanál olaj, 2 húsleveskocka, 1 dl fehérbor, só, bors.

Elkészítése: Olajban üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, felengedjük egy liter vízzel. Beletesszük a húsleves kockákat, meghintjük kevés borssal. Kis lángon és fedő alatt egy órán át főzzük. Ha kész áttörjük, hozzáadjuk a bort és vízzel két liternyire hígítjuk.
Ezután belefőzzük a karikákra vágott újhagymát, 20 percig forraljuk.
Tűzálló edénybe átöntjük, a tetejére vajban pirított kenyérszeleteket teszünk, tetejét meghintjük sajttal. Rövid ideig sütjük forró sütőben, míg a sajt megolvad.

Rántott sajt

Fél kg Trappista, 2 tojás, zsemlemorzsa, liszt, olaj
A sajtot 8-10 mm-es szeletekre vágom, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom, majd a panírozást megismétlem. Forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára sütöm. Rizzsel és tartárral tálalom.

Juhsajt szezámos panírban

Fél kg Feta sajt, 2 tojás, 1 dl tejszín, negyed kg panírliszt, 8 dkg szezámmag, só, bors, paprika, szerecsendió, olaj
A sajtot lecsepegtetem és 1,5 cm vastag szeletekre vágom. A tojást felverem a tejszínnelm, sóval, borssal és paprikával. A panírlisztet elkeverem a szezámmaggal, sóval, borssal, paprikával és őrölt szerecsendióval. A sajtot a tojásba és a lisztbe forgatom, majd a panírozást megismétlem. Forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára sütöm.

Sajtos karaj

80 dkg karaj, 2 pohár tejföl, 25 dkg reszelt sajt (a fele lehet füstölt), liszt, só, vaj a kikenéshez.
A karajt felszeletelem, kiverem, sózom és lisztbe forgatom. Egy tűzálló tálat kikenek, majd beleterítem a karajszeleteket. Tetejüket ujjnyi vastagon megtejfölözöm, majd erre rászórom a sajtot. Középmeleg sütőben szép aranybarnára sütöm.

Krémsajtos tésztaöntet

30 dkg krémsajt, 2 dl tej, őrölt feketebors, 1 ek vágott zöldpetrezselyem, só.
A tejet felforralom és belekeverem a krémsajtot, sózom, borsozom és beleszórom a zöldpetrezselymet. Kifőtt tésztára teszem. Egyszerű, gyorsan elkészíthető tésztaöntet
 

Grillezett sajtos gombakalapok

1-1,5 kg nagykalapos gomba, 25-30 dkg krémsajt, só, bors, 5 dkg füstölt szalonna.
A gombát megtisztítom, szárait kitördelem, a kalapokat gyengén megsózom. A szárakat összeaprítom és összekeverem a krémsajttal és kevés borssal. A kalapokat megtöltöm a sajttal, minbdegyikre teszek egy szeletke szalonnát és rácson megsütöm.

Sajtos, sonkás omlettekercs

7 tojás 1 ek liszt, 1+5 ek reszelt sajt, 6-8 szelet gépsonka, 1 ek vágott petrezselyemzöld, 1 mk só, 2 mk olaj, alufólia.
Egy nagy tepsit kibélelek alufóliával, kiolajozom és beteszem a forró sütőbe. Ezalatt összekeverem a tojásokat a liszttel, a sóval, a vágott petrezselyemzölddel, a tejföllel és egy kanál reszelt sajttal. Kiveszem a forró tepsit, beleöntöm a masszát és 10 percre visszateszem a sütőbe. Onnét kivéve deszkára teszem, kiveszem fóliástól a tepsiből, ráfektetem a gépsonkákat, rászórom az 5 kanál sajtot és a fóliáról lefejtve óvatosan feltekerem és két végét megtekerve a fóliába csomagolom. Fél napra a hűtőbe teszem. Gyönyörűen szeletelhető és tálalható különlegesség !

 

                                                                                           vissza