Töltött káposzta reform módra
(szójából)
Hozzávalók:
A töltelékhez:: 30 dkg barna rizs, 20 dkg szójapehely, házi
készítésű ételízesítő, 1 dl olaj, 2 kiskanál pirospaprika, oreganó, borsikafű
A sűrítéshez: 3 evőkanál durumliszt, 1 kiskanál pirospaprika, 3 evőkanál
olaj, 1 dl víz
A tálaláshoz: tejföl vagy kefir
Elkészítése:
Megreformált töltelék: A rizst félpuhára főzzük. A szójapehelyre annyi házi
készítésű ételízesítős vizet öntünk, hogy sűrű pépet kapjunk. Ezután az olajat,
a pirospaprikát, az oreganót és a borsikafüvet belekeverjük, majd a félig főtt
rizst is hozzáadjuk. Miután jól összegyúrtuk, a levelekbe töltjük. A sűrítés
után szép lassan összeforraljuk, tejföllel vagy kefirrel tálalhatjuk.
Tofu
zöldséggel
Hozzávalók 4 személyre: 400 g tofu (keményebb fajta), 300 g
csiperkegomba, 300 g zöldbab, 1 nagy piros húsú paprika, 100 g étkezési
keményítő, 200 ml tyúkhúsalaplé vagy zöldségalaplé (leves kockából), 1 1/2
evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
A szójaszósszal elkeverünk 1 1/2 evőkanál keményítőt, majd
félretesszük. Lecsepegtetjük a tofut, 4 szeletre vágjuk, szárazra törölgetjük,
és a szeleteket háromszögekre vágjuk. A gombát megmossuk, megtisztítjuk és
felszeleteljük. A fokhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk.
A maradék keményítőben megforgatjuk a tofut. Mérsékelt lángon
felforrósítjuk az olajat, és a tofut mindkét oldalát 10-12 perc alatt megsütjük
benne. A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, és ferdén 5 cm hosszú darabokra
vágjuk. A paprikát megmossuk, megtisztítjuk és csíkokra vágjuk. Kivesszük a
serpenyőből a tofut, beletesszük a gombát, meg a fokhagymát, és keverés közben 2
percig pároljuk. Hozzáadjuk a babot,
paprikát és az alaplevet (levest), majd felforraljuk. Csökkentjük a lángot,
lefedjük a serpenyőt, és a zöldségeket kb. 7 percig főzzük. Ezután ismét
magasabbra állítjuk a hőfokot, hozzákeverjük a félretett szószos keményítőt, és
2 percig főzzük. Végül a tofut is hozzáadjuk a zöldségekhez, és még kb. 2 percig
főzzük az egészet, ha elkészült, azonnal tálaljuk.
Gombapuffancs zöldfűszeres túróval
Hozzávalók 4-6 személyre: A puffancshoz:
800 g sampinyon gomba, 4 tojás, 100 g zabpehely, 75 g teljes kiőrlésű búzaliszt,
50 g margarin, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál citromlé, 1 csokor
turbolya vagy petrezselyem, só. bors
A töltelékhez:
250 g félzsíros túró, 150 g natúr joghurt, 1-1 csokor metélőhagyma
és petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, só, bors
Elkészítése:
A gombából 10 szép darabot félreteszünk, a többit felaprítjuk, vagy
lereszeljük. A vörös- és fokhagymát szintén felaprítjuk, kevés margarinon
megdinszteljük, majd kihűtjük. Az apróra vágott/reszelt gombát összekeverjük a
tojással, a liszttel és a zabpehellyel, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a
turbolyát/petrezselymet, a sót, a borsot, és 2 evőkanál citromlét. Az így kapott
masszát 10 percig pihentetjük.
Közben összekeverjük a túrót a joghurttal, az apróra vágott
petrezselyemmel és a metélőhagymával, majd hozzányomjuk a fokhagymát, és sóval,
borssal ízesítjük.
Forró margarinban kisütünk a masszából 8-10 kisebb puffancsot.
Előmelegített tányérokra tesszük, hozzáadjuk a paradicsomot nyolc részre vágva,
a maradék gombát vékonyra szelve, a friss bazsalikomot, és a zöldfűszeres
krémet.
Müzlis omlett
Hozzávalók 4 személyre: 6 tojás, 6 gerezd fokhagyma, 2
evőkanál kukoricacsíra-olaj, 1 dl natúr joghurt (kultúrázott), 1 nagy fej
vöröshagyma, 1, 5 evőkanál rozspehely, só, őrölt fehérbors, őrölt
kömény, őrölt gyömbér, pirospaprika, snidling vagy petrezselyemzöld
Elkészítése:
A rozspelyhet összekeverjük a joghurttal, a 6 egész tojást
felverjük, beletesszük a sót, borsot, őrölt köményt és gyömbért, alaposan
összekeverjük. A vöröshagymát karikára szeljük, a fokhagymát pedig apróra
vágjuk, majd belekeverjük a fűszerezett, felvert tojásba. Ugyanezt tesszük a
müzlis joghurttal is. Az egészet alaposan felverjük, majd felforrósítjuk a két
evőkanál kukoricacsíra-olajat, és ráöntjük az előkészített anyagot és megsütjük.
Sütés közben a tetejét megszórjuk őrölt pirospaprikával és petrezselyemzölddel
vagy snidlinggel.
Spárgával töltött palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
A palacsintatésztához: 80 g búzaliszt, 40 g zabpehely,
60 ml tej, 60 ml szódavíz (vagy ásványvíz), 2 tojás, margarin a sütéshez, 8
evőkanál zabpehely a sütéshez, só
A töltelékhez: 1 kg spárga, 250 g mozzarella, 2 evőkanál tejszín, 1/2
-1/2 csokor petrezselyem és metélőhagyma, 1 evőkanál citromlé (ízlés szerint
elhagyható), cukor (ízlés szerint elhagyható), só, bors
A mártáshoz: 3 evőkanál tejföl, 3 evőkanál parmezán
(frissen reszelt), 1 tojássárgája, só, bors, szerecsendió
Elkészítése:
Összekeverjük a palacsintatésztát a megadott hozzávalókból,
majd 30 percig pihentetjük. Serpenyőben felforrósítunk egy kevés margarint,
rászórunk egy evőkanál zabpelyhet és beleteszünk egy adag palacsintatésztát. Így
sütünk a tésztából 8 adag palacsintát, majd ezeket melegen tartjuk.
Kis cukorral és diónyi margarinnal vizet forralunk, ebben
félpuhára főzzük a megtisztított (a fehér spárgát meghámozzuk, míg a zöldet csak
megmossuk) spárgát. Közben a mozzarellát kockára vágjuk, hozzákeverjük a
tejszínt és az apróra vágott zöldfűszereket, sóval, borssal, (ízlés szerint)
citromlével és egy csipet cukorral ízesítjük.
A mártáshoz összekeverjük a tojássárgáját a tejföllel, a sóval, a borssal és a
szerecsendióval.
Ha a spárga megpuhult, kiszedjük és alaposan lecsepegtetjük. Minden palacsintára
5-7 spárgát és egy kevés tölteléket teszünk, majd tölcsér formájúra
összetekerjük.
Ezután a töltött palacsintákat margarinnal kikent formába tesszük, megöntözzük a
mártással és a tetejére reszelt parmezánt szórunk, majd előmelegített sütőben
200 fokon ropogósra sütjük.
Zöldséggel körített juhtúrós tojástál
Hozzávalók 4 személyre: 120 g juhtúró, 4
db kemény tojás, 40 g zöldbab párolva, 80 g céklasaláta nyersen, 60 g nyers
káposztasaláta, 80 g párolt sárgarépa, 40 g uborkasaláta
Fűszerek: só, almaecet, barnacukor, őrölt fehérbors, őrölt kömény,
gyömbér, bazsalikom, tárkony, kurkuma, majoránna, fokhagyma,
vöröshagyma, lestyán, napraforgó olaj
Elkészítése:
A zöldbabot, a sárgarépát a fűszerekkel és sok vöröshagymával
megpároljuk. Az uborkát alaposan megmosva, héjastól meggyaluljuk, és csak annyi
sóval sózzuk le, hogy ne kelljen kinyomkodni; utána ízlés szerint barnacukorral,
almaecettel, őrölt fehérborssal ízesítjük, és beleteszünk két gerezd apróra
vágott fokhagymát. Cseppenthetünk rá pár csepp hidegen préselt napraforgóolajat.
A céklát csíkokra gyaluljuk vagy lereszeljük, megsózzuk,
őrölt fehérborssal megszórjuk, és finomra vágott hagymakockákkal ízesítjük,
ezután almaecettel meglocsoljuk. Tehetünk hozzá gyalult retket is. A nyers
káposztasalátához őrölt vagy egész köménnyel sós, cukros, borecetes salátalevet
adunk. A keményre főzött tojásokat félbevágjuk, a juhtúrót összedolgozzuk a
tojás sárgájával, majd visszatöltjük a tojások fehérjébe. Tálaláskor a
zöldségféléket a megadott arányban körberakjuk, a töltött tojásokat közepére
helyezzük. Díszíthetjük snidlinggel, paradicsommal is.
Rizottó tavaszi zöldségekkel
Hozzávalók 4-6 személyre:
A puffancshoz: 400 g rizottónak való rizs, 300 g sárgarépa, 300 g spárga,
250 g sampinyongomba, 100 g halványítózeller, 1 l marhahúsleves
(vagy húsleves kockából), 1/4 l fehérbor (levessel helyettesíthető), 100 g
margarin, 1 vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma, 100 g parmezán (frissen reszelve), 1 csokor bazsalikom,
só,bors
Elkészítése:
A zellert vékonyan felkarikázzuk, a sárgarépát hasábokra, a
spárgát 2 cm-es darabokra vágjuk, a gombát meg vékonyan felszeleteljük. A
margarint egy fazékban felhevítjük, hozzáadjuk az apróra vágott vörös- és
fokhagymát, majd a rizst kifehérítjük (megfuttatjuk a margarinon). Ezután
felöntjük 1/4 l borral, felforraljuk, hozzáadjuk a marhahúslevest és az
előkészített zöldségeket, majd 35-40 percig lefedve főzzük. Ha a rizs az összes
folyadékot magába szívta, sózzuk, borsozzuk. Röviddel a főzés befejezése előtt
belekeverjük a reszelt sajtot és az apróra vágott bazsalikomleveleket.
Falafel
(mini csicseriborsó-fasírt)
Hozzávalók: 44 dkg csicseriborsó, 1 kis fej
vöröshagyma, 1 tojás, 2 evőkanál aprított petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma,
2 mokkáskanál őrölt koriander, 2 mokkáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál sütőpor,
olaj
A hozzávalókat összegyúrni, és zsemlemorzsában megforgatni, és forró olajban kisütni.
Babpogácsa
Hozzávalók 4 személyre (8-10 pogácsához):
175 g áztatott tarkabab, 125 g barnarizs, 1 kis fej kockára vágott hagyma
1 zúzott fokhagymagerezd, 3 evőkanál paradicsompüré, fél citrom leve, 2
kávéskanál szójaszósz, 1 kávéskanál olívaolaj
1 kávéskanál dijoni mustár, 1 kávéskanál frissen reszelt gyömbérgyökér, só,
őrölt feketebors
Elkészítése:
Friss vízben feltesszük főni a babot. 10 percig nagy
lángon forraljuk, majd 30-40 percig takarékon főzzük, utána leszűrjük. Közben a
rizst kétszeres mennyiségű vízben, fedő alatt 25 percig főzzük. Összekeverjük a
babot, a hagymát, a fokhagymát, a szójaszószt, az olajat, a mustárt, a gyömbért,
a citromlevet és a paradicsompürét. Belekeverjük a rizst és sóval, borssal
ízesítjük. Az így kapott masszát fél órára hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit
összeálljon.
Ezután a keverékből 8-10 pogácsát formázunk, és előmelegített
sütőben 180 fokon (gázsütő 4-es fokozat) 20 percig sütjük. Félidőben
megfordítjuk. Forró olajban is kisüthetjük, így 10 perc alatt elkészül, de
tudnunk kell, hogy jóval energiadúsabbá és nehezebben emészthetővé válik.
Burgonyával és zöldségekkel tálaljuk.
Vegetariánus lasagne
12 lasagnelap, 50 dkg sárgarépa, 50 dkg brokkoli, 2 tojás,
2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 3,5 dl tej, 3 dkg margarin, 2 evőkanál liszt, 10
dkg márvány sajt, só, bors, reszelt szerecsendió
A megtisztított, felkarikázott sárgarépát sós vízben puhára
főzzük. Ugyancsak sós vízben puhára főzzük a rózsáira szedett brokkolit. A
zöldségeket leszűrjük és külön-külön pürésítjük. Mindkét pürébe belekeverünk 1-1
tojást és tojássárgáját, 1-1 dl tejfölt. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval
ízesítjük. A margarint lábosban felolvasztjuk, meghintjük a liszttel és 1 percig
pirítjuk. Felöntjük a tejjel, csomómentesre keverjük, Sóval, reszelt
szerecsendióval ízesítjük és összefőzzük. A besamelmártás felét hosszúkás
tűzálló tálba simítjuk. Kirakjuk a száraz lasagnelapok egyharmadával. Rásimítjuk
a sárgarépapürét és befedjük tésztalapokkal. Brokkolipüré következik, majd a
maradék tésztalapok. A maradék besamelmártásba belereszeljük a márvány sajtot és
beborítjuk a tésztát. A lasagnét forró sütőben 40-45 percig sütjük.