vissza
 

Töltött káposzta reform módra
(szójából)


Hozzávalók:
A töltelékhez::   30 dkg barna rizs, 20 dkg szójapehely, házi készítésű ételízesítő, 1 dl olaj, 2 kiskanál pirospaprika, oreganó, borsikafű
A sűrítéshez:  3 evőkanál durumliszt, 1 kiskanál pirospaprika, 3 evőkanál olaj, 1 dl víz

A tálaláshoz: tejföl vagy kefir
   Elkészítése:
Megreformált töltelék: A rizst félpuhára főzzük. A szójapehelyre annyi házi készítésű ételízesítős vizet öntünk, hogy sűrű pépet kapjunk. Ezután az olajat, a pirospaprikát, az oreganót és a borsikafüvet belekeverjük, majd a félig főtt rizst is hozzáadjuk. Miután jól összegyúrtuk, a levelekbe töltjük. A sűrítés után szép lassan összeforraljuk, tejföllel vagy kefirrel tálalhatjuk.

Tofu zöldséggel



Hozzávalók 4 személyre: 400 g tofu (keményebb fajta), 300 g csiperkegomba, 300 g zöldbab, 1 nagy piros húsú paprika, 100 g étkezési keményítő, 200 ml tyúkhúsalaplé vagy zöldségalaplé (leves kockából), 1 1/2 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál olaj,  3 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
   A szójaszósszal elkeverünk 1 1/2 evőkanál keményítőt, majd félretesszük. Lecsepegtetjük a tofut, 4 szeletre vágjuk, szárazra törölgetjük, és a szeleteket háromszögekre vágjuk. A gombát megmossuk, megtisztítjuk és felszeleteljük. A fokhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk.
   A maradék keményítőben megforgatjuk a tofut. Mérsékelt lángon felforrósítjuk az olajat, és a tofut mindkét oldalát 10-12 perc alatt megsütjük benne. A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, és ferdén 5 cm hosszú darabokra vágjuk. A paprikát megmossuk, megtisztítjuk és csíkokra vágjuk. Kivesszük a serpenyőből a tofut, beletesszük a gombát, meg a fokhagymát, és keverés közben 2 percig pároljuk.        Hozzáadjuk a babot, paprikát és az alaplevet (levest), majd felforraljuk. Csökkentjük a lángot, lefedjük a serpenyőt, és a zöldségeket kb. 7 percig főzzük. Ezután ismét magasabbra állítjuk a hőfokot, hozzákeverjük a félretett szószos keményítőt, és 2 percig főzzük. Végül a tofut is hozzáadjuk a zöldségekhez, és még kb. 2 percig főzzük az egészet, ha elkészült, azonnal tálaljuk.


Gombapuffancs zöldfűszeres túróval



   Hozzávalók 4-6 személyre: A puffancshoz:
800 g sampinyon gomba, 4 tojás, 100 g zabpehely, 75 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 50 g margarin, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál citromlé, 1 csokor turbolya vagy petrezselyem, só.  bors
A töltelékhez:
 250 g félzsíros túró,  150 g natúr joghurt, 1-1 csokor metélőhagyma és petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, só, bors
Elkészítése:

   A gombából 10 szép darabot félreteszünk, a többit felaprítjuk, vagy lereszeljük. A vörös- és fokhagymát szintén felaprítjuk, kevés margarinon megdinszteljük, majd kihűtjük. Az apróra vágott/reszelt gombát összekeverjük a tojással, a liszttel és a zabpehellyel, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a turbolyát/petrezselymet, a sót, a borsot, és 2 evőkanál citromlét. Az így kapott masszát 10 percig pihentetjük.
   Közben összekeverjük a túrót a joghurttal, az apróra vágott petrezselyemmel és a metélőhagymával, majd hozzányomjuk a fokhagymát, és sóval, borssal ízesítjük.
   Forró margarinban kisütünk a masszából 8-10 kisebb puffancsot. Előmelegített tányérokra tesszük, hozzáadjuk a paradicsomot nyolc részre vágva, a maradék gombát vékonyra szelve, a friss bazsalikomot, és a zöldfűszeres krémet.

Müzlis omlett



Hozzávalók 4 személyre: 6 tojás, 6 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál kukoricacsíra-olaj, 1 dl natúr joghurt (kultúrázott),  1 nagy fej vöröshagyma, 1, 5 evőkanál rozspehely, só,  őrölt fehérbors,  őrölt kömény, őrölt gyömbér,  pirospaprika,  snidling vagy petrezselyemzöld
Elkészítése:
    A rozspelyhet összekeverjük a joghurttal, a 6 egész tojást felverjük, beletesszük a sót, borsot, őrölt köményt és gyömbért, alaposan összekeverjük. A vöröshagymát karikára szeljük, a fokhagymát pedig apróra vágjuk, majd belekeverjük a fűszerezett, felvert tojásba. Ugyanezt tesszük a müzlis joghurttal is. Az egészet alaposan felverjük, majd felforrósítjuk a két evőkanál kukoricacsíra-olajat, és ráöntjük az előkészített anyagot és megsütjük. Sütés közben a tetejét megszórjuk őrölt pirospaprikával és petrezselyemzölddel vagy snidlinggel.

 

Spárgával töltött palacsinta


Hozzávalók 4 személyre:
   A palacsintatésztához:  80 g búzaliszt,  40 g zabpehely, 60 ml tej, 60 ml szódavíz (vagy ásványvíz), 2 tojás, margarin a sütéshez, 8 evőkanál zabpehely a sütéshez, só
  A töltelékhez: 1 kg spárga, 250 g mozzarella, 2 evőkanál tejszín, 1/2 -1/2 csokor petrezselyem és metélőhagyma, 1 evőkanál citromlé (ízlés szerint elhagyható),  cukor (ízlés szerint elhagyható),  só,  bors

A mártáshoz:  3 evőkanál tejföl, 3 evőkanál parmezán (frissen reszelt), 1 tojássárgája, só, bors, szerecsendió

Elkészítése:
    Összekeverjük a palacsintatésztát a megadott hozzávalókból, majd 30 percig pihentetjük. Serpenyőben felforrósítunk egy kevés margarint, rászórunk egy evőkanál zabpelyhet és beleteszünk egy adag palacsintatésztát. Így sütünk a tésztából 8 adag palacsintát, majd ezeket melegen tartjuk.
    Kis cukorral és diónyi margarinnal vizet forralunk, ebben félpuhára főzzük a megtisztított (a fehér spárgát meghámozzuk, míg a zöldet csak megmossuk) spárgát. Közben a mozzarellát kockára vágjuk, hozzákeverjük a tejszínt és az apróra vágott zöldfűszereket, sóval, borssal, (ízlés szerint) citromlével és egy csipet cukorral ízesítjük.
A mártáshoz összekeverjük a tojássárgáját a tejföllel, a sóval, a borssal és a szerecsendióval.
Ha a spárga megpuhult, kiszedjük és alaposan lecsepegtetjük. Minden palacsintára 5-7 spárgát és egy kevés tölteléket teszünk, majd tölcsér formájúra összetekerjük.
Ezután a töltött palacsintákat margarinnal kikent formába tesszük, megöntözzük a mártással és a tetejére reszelt parmezánt szórunk, majd előmelegített sütőben 200 fokon ropogósra sütjük.

 

Zöldséggel körített juhtúrós tojástál


   Hozzávalók 4 személyre:  120 g juhtúró, 4 db kemény tojás, 40 g zöldbab párolva, 80 g céklasaláta nyersen, 60 g nyers káposztasaláta,  80 g párolt sárgarépa, 40 g uborkasaláta
  Fűszerek:  só, almaecet, barnacukor, őrölt fehérbors, őrölt kömény, gyömbér, bazsalikom,  tárkony,  kurkuma,  majoránna, fokhagyma, vöröshagyma, lestyán, napraforgó olaj

Elkészítése:
    A zöldbabot, a sárgarépát a fűszerekkel és sok vöröshagymával megpároljuk. Az uborkát alaposan megmosva, héjastól meggyaluljuk, és csak annyi sóval sózzuk le, hogy ne kelljen kinyomkodni; utána ízlés szerint barnacukorral, almaecettel, őrölt fehérborssal ízesítjük, és beleteszünk két gerezd apróra vágott fokhagymát. Cseppenthetünk rá pár csepp hidegen préselt napraforgóolajat.
    A céklát csíkokra gyaluljuk vagy lereszeljük, megsózzuk, őrölt fehérborssal megszórjuk, és finomra vágott hagymakockákkal ízesítjük, ezután almaecettel meglocsoljuk. Tehetünk hozzá gyalult retket is. A nyers káposztasalátához őrölt vagy egész köménnyel sós, cukros, borecetes salátalevet adunk. A keményre főzött tojásokat félbevágjuk, a juhtúrót összedolgozzuk a tojás sárgájával, majd visszatöltjük a tojások fehérjébe. Tálaláskor a zöldségféléket a megadott arányban körberakjuk, a töltött tojásokat közepére helyezzük. Díszíthetjük snidlinggel, paradicsommal is.

Rizottó tavaszi zöldségekkel


Hozzávalók 4-6 személyre:
A puffancshoz:  400 g rizottónak való rizs, 300 g sárgarépa, 300 g spárga, 250 g sampinyongomba, 100 g halványítózeller,   1 l marhahúsleves (vagy húsleves kockából), 1/4 l fehérbor (levessel helyettesíthető), 100 g margarin, 1 vöröshagyma,           1 gerezd fokhagyma, 100 g parmezán (frissen reszelve), 1 csokor bazsalikom, só,bors

Elkészítése:
    A zellert vékonyan felkarikázzuk, a sárgarépát hasábokra, a spárgát 2 cm-es darabokra vágjuk, a gombát meg vékonyan felszeleteljük. A margarint egy fazékban felhevítjük, hozzáadjuk az apróra vágott vörös- és fokhagymát, majd a rizst kifehérítjük (megfuttatjuk a margarinon). Ezután felöntjük 1/4 l borral, felforraljuk, hozzáadjuk a marhahúslevest és az előkészített zöldségeket, majd 35-40 percig lefedve főzzük. Ha a rizs az összes folyadékot magába szívta, sózzuk, borsozzuk. Röviddel a főzés befejezése előtt belekeverjük a reszelt sajtot és az apróra vágott bazsalikomleveleket.


Falafel
(mini csicseriborsó-fasírt)

Hozzávalók:   44 dkg csicseriborsó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 2 evőkanál aprított petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma,  2 mokkáskanál őrölt koriander, 2 mokkáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál sütőpor,  olaj                         

A hozzávalókat összegyúrni, és zsemlemorzsában megforgatni, és forró olajban kisütni.


Babpogácsa


    Hozzávalók 4 személyre (8-10 pogácsához):  175 g áztatott tarkabab, 125 g barnarizs, 1 kis fej kockára vágott hagyma
1 zúzott fokhagymagerezd, 3 evőkanál paradicsompüré, fél citrom leve, 2 kávéskanál szójaszósz, 1 kávéskanál olívaolaj       1 kávéskanál dijoni mustár, 1 kávéskanál frissen reszelt gyömbérgyökér, só, őrölt feketebors

Elkészítése:
     Friss vízben feltesszük főni a babot. 10 percig nagy lángon forraljuk, majd 30-40 percig takarékon főzzük, utána leszűrjük. Közben a rizst kétszeres mennyiségű vízben, fedő alatt 25 percig főzzük. Összekeverjük a babot, a hagymát, a fokhagymát, a szójaszószt, az olajat, a mustárt, a gyömbért, a citromlevet és a paradicsompürét. Belekeverjük a rizst és sóval, borssal ízesítjük. Az így kapott masszát fél órára hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit összeálljon.
    Ezután a keverékből 8-10 pogácsát formázunk, és előmelegített sütőben 180 fokon (gázsütő 4-es fokozat) 20 percig sütjük. Félidőben megfordítjuk. Forró olajban is kisüthetjük, így 10 perc alatt elkészül, de tudnunk kell, hogy jóval energiadúsabbá és nehezebben emészthetővé válik. Burgonyával és zöldségekkel tálaljuk.

Vegetariánus lasagne
 

12 lasagnelap, 50 dkg sárgarépa, 50 dkg brokkoli, 2 tojás, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 3,5 dl tej, 3 dkg margarin, 2 evőkanál liszt, 10 dkg márvány sajt, só, bors, reszelt szerecsendió
    A megtisztított, felkarikázott sárgarépát sós vízben puhára főzzük. Ugyancsak sós vízben puhára főzzük a rózsáira szedett brokkolit. A zöldségeket leszűrjük és külön-külön pürésítjük. Mindkét pürébe belekeverünk 1-1 tojást és tojássárgáját, 1-1 dl tejfölt. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. A margarint lábosban felolvasztjuk, meghintjük a liszttel és 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejjel, csomómentesre keverjük, Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük és összefőzzük. A besamelmártás felét hosszúkás tűzálló tálba simítjuk. Kirakjuk a száraz lasagnelapok egyharmadával. Rásimítjuk a sárgarépapürét és befedjük tésztalapokkal. Brokkolipüré következik, majd a maradék tésztalapok. A maradék besamelmártásba belereszeljük a márvány sajtot és beborítjuk a tésztát. A lasagnét forró sütőben 40-45 percig sütjük.
 

                                                                                       vissza