Honlapunk új tárhelyre költözött!

http://fenyigyulacsillagda.miskolciutosok.hu/

 

 

2010. 05. 31. - III. NAP - nap!

Honlapunk mostantól - 2 év után -újra rendszeresen frissül! (Legalábbis mindent megteszünk érte. . . ) Attól függetlenül, hogy két év alatt meg sem moccant egyetlen egy bit sem a honlapunkon, a Csillagvizsgáló azért élte a maga csendes kis életét.
Folytatódott a szakköri munka, a Csillagászat Nemzetközi Évébe is bekapcsolódtunk pályázaton való részvétellel, és a Kutatók Éjaszakáján megrendezett "Csillagok az Avason" című rendezvénnyel tavaly szeptemberben.
Idei első nagyobb rendezvényünk a III. NAP-Nap, melynek meghívott előadója Dr. Hetesi Zsolt asztrofizikus lesz.

Bővebb informáciokért kattintson IDE!

 

 

2008. 05. 24. - Újra itt a Nap - nap!

2008. május 29.-én délután 3 órától kerül megrendezésre Miskolcon, a Fényi Gyula Csillagvizsgálóban a II. NAP-Nap, melynek célja, hogy a napfizikát, a Nap kutatását egy kicsit közelebb hozza az emberekhez.

Tavaly a Nemzetközi Heliofizikai Év keretében rendeztük meg először a Nap-napot, és úgy gondoltuk, hogy a programot érdemes volna folytatni. Idén kora tavasszal már körvonalazódott a dátum is, és kialakult a program, amely ismét a miskolci és miskolc környéki amatőr csillagászati egyesületek összefogásával jön létre. Házigazdánk a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és természetesen annak csillagvizsgálója.

Bővebb informáciokért kattintson IDE!

 

 

2008. 05. 21. - Polák Péter másodszor!

Május 17.-én hirdették ki Budapesten a MANT esszépályázatának idei nyerteseit. Polák Péter, a Jezsuita Gimnázium 6. osztályos tanulója második helyezést ért el Marsról szóló dolgozatával. Péter már másodszorr vett részt sikeresen ezen a pályázaton, jutalma egy ajándékcsomag, a magyar űrtáborban való ingyenes részvétel, és az idén Magyarországon megrendezésre kerülő ESA tábori részvétel Zánkán.

A MANT esszépályázat eredményhirdetéséről beszámolt az Űrvilág internetes hírportál is.


Péter dolgozata a Cikkek/Beszámolók menüpontban, pdf formátumban
letölthető.

 

 

2008. 05. 09. - IX. Miskolci Csillagparty

Immár kilencedik alkalommal rendezte meg a Miskolci Amatőrcsillagászok Észlelő Köre, az Androméda Csillagvizsgáló Egyesület és a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló a Miskolci Csillagparty-t.

A távcsöves bemutatón az egyesületek és a tagok saját távcsöveikkel települtek ki a Szent István térre, a Virágórához. Az érdeklődők többféle nagyításban is megtekinthették a Szaturnuszt és a Holdat, szerencsére a felhők is csak elvétve zavarták meg a bemutatót. Sok, mintegy 100-150 érdeklődő vett részt a rendezvényen. Képek is készültek, nemcsak a bemutatásról, hanem az ünnepi tűzijátékról is, melyek megtekinthetők a Képgalériában. A bemutatásról beszámolót olvashatunk a MACSÉK honlapján is.

 

 

2008. 03. 22. - Ifjúsági Pályázat

A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) idén is meghirdette "Észlelési élményem" című pályázatát 15-19 évess diákok számára. A pályaműveket május 20.-ig várják, fődíj 15 000Ft-os könyvnyeremény és ingyenes részvételi lehetőség a nyári észlelőtáborban, amelyet július 1.-8-ig rendeznek meg.

A részletes pályázati kiírás az alábbi honlapon tekintheő meg:

http://hirek.csillagaszat.hu/programajanlo/20080315-eszlelesi-elmenyem.htm

 

 

2008. 02. 28. - Elindult a Globe at Night

A fényszennyezés egyre erőteljesebben van jelen környezetünkben. Mindannyiunk érdeke, hogy ez ellen tegyünk valamit, ha csökkenteni akarjuk az energiapazarlást és az égbolt háttérfényességének növekedését, védeni szeretnénk a zavaró fényekre érzékeny állatvilágot. Vegyünk rész minél többen a világméretű fényszennyezettség-mérésben! Az alábbi honlapon bővebben tájékozódhatunk a programról:

http://fenyszennyezes.csillagaszat.hu/

Iskolánk tavaly is aktívan részt vett a "Globe at Night" nemzetközi
fényszennyezés-felmérési programban.

 

 

2008. 02. 14. - Tervezzünk kísérleteket a Mars - bázisra!

Újabb pályázati lehetőség jelent meg középiskolások és egyetemisták számára!

Egy kísérleti terv összeállításáról van szó, melyet az Utah állambeli Marsi analógia bázison fog végrehajtani egy hattagú magyar kutatócsoport.

A pályázat beadási határideje március 17. Részletes pályázati kiírás az Űrvilág oldalán olvasható.

 

2008. 02. 12. - P. Teres Ágoston atya emlékére

A nermégiben (2007. dec. 21.) elhunyt P. Teres Ágoston SJ atyáról jelent meg egy rövid megemlékezés és egy régebbi riport az MCSE Csillagászattörténeti honlapján. A cikkek az alábbi kapcsokon érhetők el:

P. Teres Ágoston SJ életútja (Hetesi Zsolt írása)

Páter Teres Gusztáv - lelkipásztor és tudós csillagász (Sárfi István interjúja)

Teres Ágoston atya iskolánkban is több alkalommal megfordult, ő a szerzője a Biblia és Asztronómia című népszerű ismeretterjesztő műnek, amely főként a Betlehemi Csillag témakörével foglalkozik.

 

2008. 02. 12. - Komplex Természettudományi Műhely

A Jezsuita Gimnáziumban komplex természettudományi műhely indult, melyben a jelentkező 10-11. évfolyamos diákok három tudományággal ismerkedhetnek meg mélyebben: genetikával, csillagászattal és a fenntartható fejlődés kihívásaival. Mindhárom tudományággal 20 órában foglalkozunk intenzíven.

A csillagászati részben a tanulók főleg azzal foglalkoznak, hogy miként hatottak a csillagászati felfedezések, a csillagászat tudományának fejlődése az emberi kultúrára. A mai ember és a csillagászat kapcsolata, az űrtevékenység hatása az emberiségre mind olyan problémakör, melyben felfedezhetjük, hogy hogyan alakult át az emberek Világegyetemről alkotott képe és természettudományos gondolkodása napjainkban. Az órákon a kiscsoportos beszélgetések mellett a Csillagvizsgáló refraktorával is végzünk közös megfigyeléseket.

 

2008. 02. 09. - A Félév vége

Lezártuk a 2007-2008.as tanév első félévét. Csillagászat szakkörünk fő témája ebben a félévben az Űrtan volt. Év elején 8 tanuló jelentkezett, ebből hárman jártak heti rendszerességgel. Három diákunk (Goda Ferenc, Kocsárdi Gréta, Polák Péter) félévi munkájának elismeréseként oklevélben részesült.


A Miskolci Egyetemmel közösen tartott Csillagászat és planetológia alapjai c. órán 6 hallgató vett részt, és mindannyian sikerrel teljesítették a kollokviumot.

 

2008. 02. 06. - Röviden

Felkerültek a 17P (Holmes) üstökösről a novemberben és decemberben
készült rajzok és az adatok.

Vendgégeink voltak a Kandó Kálmán Szakközépiskola végzős diákjai. A tanulók megismerkedhettek P. Fényi Gyula SJ tudományos tevékenységével, és közösen megtekintettük a Merz-féle refraktort is. A Csillagvizsgáló távcsövével sajnos nem tudtunk közös észlelést végezni, mert teljesen borult volt az ég, épp csak az eső nem esett...