Fényképezőgép választás dilemmái
Miért fizetnél a fényképezőgép olyan  tulajdonságaiért, amiket sohasem fogsz kihasználni?
Kerüld el a fényképezőgép választás buktatóit!
A következő sorokban hobbifotósoknak szánt útmutatót találsz, ami megkönnyíti számodra, hogy megtaláld a saját helyzetednek legmegfelelőbb digitális fényképezőgép típust!


Hogyan választhatod ki a legjobb fényképezőgépet?
digitális fényképezőgép vásárlási útmutatóGondolom, amikor digitális fényképezőgép beszerzésén töröd a fejed, az lebeg a szemed előtt, hogy a palettán található legjobb fényképezőgépet szerezd meg magadnak – ezzel minden hobbifotós így van! A végtelen árukészlet, a paraméterek sokasága, és a pixel dömping megnehezíti a jó döntést.  
Talán már zsong az agyad a rengeteg rád zúdított információtól?

Nem irigyellek, nincs könnyű helyzeted! De ne aggódj, van megoldás!
Az alábbiakban igyekszem hatékony útmutatót nyújtani a kameravásárlás buktatói között.

Mire érdemes odafigyelnie egy fényképezőgép vásárlás előtt álló fotóamatőrnek,
azaz NEKED?!Kezdjük a modellválaszték szűkítésével!
A boltok eladói általában készségesen tájékoztatnak a digitális kamerák óriási választékával kapcsolatban, megtudhatod az árakat, a fényképezőgépek főbb tulajdonságait. Az interneten megtalálod a különböző digitális gépek tesztjeit is, ahol részletes információt kaphatsz az egyes modellek paramétereiről, és tesztfotókat is elemezhetsz.

El is érkeztünk az első bökkenőhöz!
Töménytelen mennyiségű adat, paraméter, no meg nem kevés idegen kifejezés, fotós szakszavak áradata, és persze rengeteg rövidítés. (és akkor a pénztárcád még nem is említettem!)
Hogyan lehet ezek között eligazodni? Hamarosan fény derül rá!

Mielőtt bármit tennél javaslom, gondold végig a következőket:
- Milyen célra fogod használni a fényképezőgépet?!
Amennyiben választ tudsz adni a kérdésre (ami csak első hallásra tűnik könnyűnek, már-már bagatellnek), máris egy hatalmas lépést tettél a számodra legjobb fényképezőgép megtalálása felé! 
Hogy miért? Hát lássuk!

A fényképezőgépek leírásaihoz, tesztjeihez, paramétereihez manapság nem nehéz hozzájutni. Annál nehezebb azonban eldönteni, hogy mi az, ami valóban lényeges! Emiatt elengedhetetlen a fenti kérdésre adott pontos válasz! Hiszen ha tudod, mire keresel megoldást (azaz mit szeretnél fotózni) máris tisztában lehetsz azzal mi a fontos.
Teljesen felesleges például a villámgyors „feléledés”, vagy a leendő kamerád sorozat felvételi sebessége, amennyiben tájképeket fogsz vele fényképezni. Annál fontosabb viszont a nagy látószög, a tűéles objektív, és a nagy felbontás hogy egy példát kiragadjak. Ellenben, ha akciófotókat szeretnél készíteni, máris az egyik legfontosabb paraméterré lépett elő a leendő fényképezőgéped sebessége. Ugye mennyire nem mindegy!

Tehát azt, hogy a digitális fényképezőgép egyes értékei, tulajdonságai számodra milyen súllyal nyomnak a latban, neked kell tudni eldönteni!
Melyik tehát a legjobb? Ennek eldöntésében lesz segítségedre a következő néhány sor!

Ügyelj rá, ne dobj ki feleslegesen súlyos tízezreket a marketing dumák miatt! Ne hagyd magad megszédíteni egy-egy jól mutató reklám hatására! megtakarítás

Akkor tehát, mit is szeretnél fotózni?
Családi emlékképeket, növényeket, állatokat, épületeket, portrét, tárgyakat, tájképeket… hmmm esetleg a makrók világa csábító, … vagy talán a sportfotózás, vagy a csillagfotózás, netán a víz alatti búvárfotózás…?
 
A lehetőség szinte végtelen, és az egyes témákhoz legtöbbször speciális tulajdonságokkal felvértezett fényképezőgépet, vagy optikát érdemes használni a sikeres fotózás érdekében! Így válik döntő fontosságúvá a kérdés: - Mihez keresel kamerát?


Nézzük tehát, hogy az egyes fotótémák jellemzően milyen felszerelést igényelnek:
 
  • Családi eseményeken, üdüléseken történő fotózás:
Lényeges szempont a könnyű, gyors kezelhetőség! Ne a menürendszerben kelljen változtatni az alapbeállításokat. Erre itt nincs idő! A vissza nem térő pillanatok egy szemvillanás alatt lezajlanak, előre fel kell készülnöd, hogy időben tudjál kattintani.
Beltéri fotózásnál esetenként jól jön ha, képzajtól mentes nagy ISO értéket tudsz beállítani, ezzel elkerülheted a vaku használatát, és bemozdulás mentes fotókat készíthetsz. Gyakori azonban az a helyzet, amikor vakuznod kell. Ekkor a beépített vakunál, jobb eredményt kapsz a külső rendszervakuval, vagyis a gép rendelkezzen csatlakoztatási lehetőséggel (vakupapucs).

Mindenképpen zoom objektívre lesz szükséged! Zárt helyen ritkán van lehetőséged a témától való távolságod növelni, ezért szerencsés a minimum 20-30 mm-es nagylátószögű tartománytól kezdődő optika. Szabadban, kirándulás, vagy nyaralás alkalmával viszont gyakran lehet szükséged teleobjektívre, kb. 200 - 300 mm-es gyújtótávolságra, ezzel már a nagyobb távolságban lévő dolgokat is le tudod fotózni, vagy kis mélységélességgel kiemelheted a témát.
digitális fotósuli

Előnyös, ha a teljes zoom tartományban nagy fényerejű objektívvel rendelkezel.
Családi összejövetelekre csak hébe-hóba visszük magunkkal a fotósállványt J, ennek hiányában pedig jó szolgálatot tesz a képstabilizátor. Gyenge megvilágítottságnál, rossz fényviszonyok mellett is remek fotókat készíthetünk a képstabilizátorral ellátott felszereléssel.

  • Tájképfotózás
Nem igényel különleges gépet, alapvető azonban az éles rajzolatú nagylátószögű objektív, amellyel részletgazdag képek készíthetők. Itt nem döntő fontosságú a nagy fényerő, magas ISO, nagy zársebesség, gyors autófókusz… Az objektív átfogásának sem kell extrém mértékeket ölteni, a legtöbb tájkép 15-35 mm-es tartományban készül. Olykor azonban érdekes képkivágást készíthetsz közepes (100-200 mm) telékkel is.

A tájképen gyakorta előforduló égbolt és árnyékos tájelemek részlet teljes megörökítéséhez minél nagyobb dinamika tartománnyal rendelkező kamerára lesz szükséged.

A magával ragadó tájképek készítéséhez állvánnyal és különféle szűrőkkel kell kiegészítened a felszerelésed!

  • Növényfotózás
Fák, cserjék, virágok stb. fényképezése általánosságban nem követeli meg a csúcsgépek beszerzését. A tájképfotózásnál leírtak érvényesek erre a témakörre is, kivéve az apró növények fotografálását, aminek részleteit a makrózásnál találod.

  • Állatfotózás
Gratulálok, sikerült a fotózás egyik talán legnagyobb kihívást jelentő területét választanod!
Nagyon szerteágazó a témakör, de minden esetben elengedhetetlen a nagy fényerejű teleobjektív, gyors autófókusz, nagyobb ISO tartományban is zajmentes kamera, akciók esetén pedig a gyors sorozatfelvétel.

Kezdjük az objektívvel!
A természetfotósok helyzetét megnehezítendő, sajnos az állatok többsége bizony nem komálja az emberek közelségét. Ebből kifolyólag fotózásukhoz a különböző megközelítési trükkökön túl komolyabb telékre van szükség. A vadon élő állatok fényképezésénél 300-400 mm-nél nagyobb gyújtótávolságú objektívekkel érhetsz el eredményeket és gyakorta kívánatos a 800-1000 mm-es objektív is. Ennél kisebb telével általában vajmi kevés sikerre számíthatsz.
Látható, hogy ez már a kompakt bridge kamerák képességeinek a végénél van, ilyen kamera esetén 1,5x vagy 2x-es előtétlencsével érdemes kiegészíteni a felszerelést és így már „ütőképes” géppel rendelkezhetsz. Ebben az esetben viszont számolni kell a tele­előtétek által okozott minőségromlással!
Bár a DSLR kamerákhoz kapható fix teleobjektívek minősége legtöbb esetben jobb, amatőr természetfotózás céljára (nem utolsó sorban az ára miatt) inkább a telezoomokat javaslom. Egy 70-200, vagy 120-300 mm-es, esetleg 50-500 mm-es zoom gyári extenderrel kiegészítve széleskörűen használható, elérhető árú felszerelés, amellyel sikeres állatfotós portyákat lehet tenni.
Házi kedvencek fotózásához a kisebb gyújtótávolságú objektívek is elegendőek.
Végül megemlítem a fényerő kérdését. Az állatok többségében hajnalban, vagy alkonyatkor mozognak, továbbá a szép fényeket is ebben az időszakban kapjuk, mindez gyenge fényerejű optika esetén igencsak megnehezíti a jó expozíció készítését.
Ugyancsak jó szolgálatot tehet, ha a kevés fényben készített felvételeken a nagyobb ISO értéknél sincs jelentős képzaj.

 A fényképezőgéppel szemben támasztott követelmény, hogy a váratlan, vagy hirtelen helyzetek (pl.: felreppenő madárka) megbízható exponálása érdekében a felszerelés kellően gyors és biztos fókuszálást végezzen (akár rossz fényviszonyok mellett is), és minél nagyobb sorozatfelvételi sebességet produkáljon.

  • Makrófotózás
A közelfotózáshoz, más néven makrózáshoz nélkülözhetetlen a speciális, rövid közelpontot biztosító felszerelés. Azaz olyan optika, amivel minél kisebb távolságra (néhány cm-re) megközelítve a témát, éles képet készíthetsz, így megoldva, hogy a kis méretű dolog (amit fotózunk) kitölti a képmezőt, azaz akár 1:1 arányú leképezést biztosít.
A komolyabb kompakt kamerák többsége rendelkezik macro funkcióval, amellyel már bátran próbálkozhatsz.
Az SLR vázakhoz kifejezetten erre a célra gyártott makroobjektíveket választhatsz, vagy a normál objektív és a gépváz közé illesztett közgyűrűkkel tudod csökkenteni a közelpontot.
A makrofényképezés egyik sarkalatos pontja az élesség! A néhány centiméternél is kisebb témán gyakorta csupán néhány mm-nyi élességtartományt tudunk produkálni és ebben a helyzetben minden plusz milliméter jól jön. És éppen ebben rejlik a kompaktok előnye, ugyanis azonos beállításnál a kompakt gépek nagyobb mélységélességet tudnak, mint a DSLR kamerák. Hátrányuk viszont, hogy az élesség kontrolálása kissé bizonytalan az elektronikus keresőben (EVF).

  • Épületfotózás
Városok, épületek fényképezésére nagylátószögű-, vagy alap objektívvel ellátott gépek a legáltalánosabban használhatóak. Nagy teléket ritkán, esetleg épületrészletek megörökítésekor érdemes alkalmazni. Speciálisan erre a területre használt profi optika az un. Shift-objektív.
A nagylátószögű optikákkal fotózva számolni kell a jellegzetes perspektívatorzítással, aminek következtében az épületek függőleges vonalai összetartanak (az épület dőlni kezd).
A kamerák tekintetében ennek a témának a fotózása nem igényel extra tulajdonságokat, általában van idő a beállításra, komponálásra, és exponálásra. Ritkák a szélsőséges helyzetek, esetleg az éjszaka történő fényképezés támaszt komolyabb feltételeket a géppel szemben (hosszú záridő, második redőnyre történő vakuszinkron), mint pl. a képzaj mentes hosszabb expozíció.

  • Portréfotózás
A portréfotósok körében az emberi látásnak leginkább megfelelő képet produkáló optika az un. normál, vagy alap objektív a legelterjedtebb, melynek gyújtótávolsága 40-60mm körüli. Ebben az esetben az optikának nem feltétlenül kell penge éles rajzolatot adnia, hiszen gyakorta lágyító szűrőkkel „finomítják” a képet. Beltéri helységben fotózva elengedhetetlen lesz számodra egy-két vaku és derítőlap beszerzése. Csupán a kamera beépített vakujára hagyatkozva általában igencsak nehéz élvezhető minőségű fotókat készíteni.
A szabadban, valamilyen rendezvényen történő portrézáshoz szükséged lehet teleobjektívre is, amelynek segítségével egyrészt közel tudod hozni az arcokat, másrészt kisebb mélységélességgel fényképezve kiemelheted a modellt a környezetéből.

  • Sportfotózás
Igen, igen ebben a témakörben a legfontosabb a gyorsaság! Mivel az események, amelyeket rögzíteni szeretnél a pillanat tört része alatt zajlanak (hacsak nem a sakk fotózását űzöd), így villámgyors fókusz nélkül, vagy expozíció késedelemmel „megáldott” fényképezőgéppel nem terem számodra babér. Az esetek többségében rövid záridő szükséges, hogy a gyorsan mozgó tárgyakat, embereket bemozdulás mentesen exponálhasd.
Hasznodra lehet, ha a fényképezőgéped nagy sorozatfelvételi se­bes­séggel képes exponálni, így nem maradsz le a cselekményekről!
A sporteseményeken ritkán tudsz a témához közel jutni (sok esetben veszélyes is lehet), emiatt nagy teleobjektívvel kell rendelkezned.

  • Búvárfotózás
Víz alatti fotózáshoz a speciális ismereteken túl mindenképpen manuálisan állítható digitális kamerára lesz szükséged! A víz felszín alatt, a levegőtől eltérő fizikai tulajdonságok következtében másképpen „viselkedik” a felszerelés, a fénytörés miatt csökken az objektív látószöge. A víz megszűri a fény alkotóelemeit, a fehéregyensúly felborul. A mélység növekedtével számolni kell a gyenge fényviszonyokkal is, ami miatt állítható külső fényforrás (rendszervaku) használata válik szükségessé.
És, hogy mindez használható is legyen, tanácsos jól záródó vízhatlan tokba helyezni a felszerelésed!

A leggyakoribb fotós témákat végignézve most már tehát tudhatod, hogy milyen jellemzőkre, paraméterekre összpontosítsd a figyelmed, amikor a fényképezőgépek tulajdonságai között böngészgetsz!


Ezt követően nézzük meg a fényképezőgép típusokat!

Három fő kategóriát különíthetünk el -ami az irdatlan gyorsaságú technológiai fejlődés következtében egyre inkább összemosódik. Szűkítsük tovább a lehetséges típusok körét!


Kompakt digitális fényképezőgépek

A legegyszerűbb gépek fix fókusszal rendelkeznek, a fejlettebb társaik már optikai zoommal is büszkélkedhetnek. Hatalmas előnyük a már-már szinte elhanyagolható méretük és súlyuk! Használhatóságuk kissé korlátozott, gyakran hiányzik belőlük a manuális beállítási lehetőség. Optikai rendszerük egyre jobb, de elmarad a másik két kategóriába tartozó digitális gépekkel elérhető képminőség mögött. A kompaktok képérzékelője (CCD, CMOS) általában kisebb méretű, amiből következően érzékenységük is rosszabb, dinamika tartományuk kisebb, képeik rendszerint zajosabbak.

Számodra, ki e cikk sorait olvasod, nagy valószínűséggel felejthetőek az ebbe a kategóriába tartozó masinák. A vásárlási mámort követően várhatóan rövid időn belül csalódást fognak okozni. Használatuk alkalmával számos olyan korlátba fogsz ütközni, ami miatt falba vered a fejed.
…hacsak nem kizárólag turista fotók készítésére keresel magadnak fényképezőgépet, ez esetben itt a megoldás, „fogd és kattints kamera”, néhány megapixel felbontással bőven elegendő a fotóidat képernyőn nézegetni és a 10x15 -ös képekhez.


Bridge digitális fényképezőgépek
Ebbe a kategóriába sorolhatóak azok a gépek, amelyek hidat (átmenetet) képeznek a kompakt és a tükörreflexes kamerák között. Jellegüket tekintve kompakt fényképezőgépek, tudásuk és minőségük megközelíti az alsóbb kategóriás tükörreflexes gépeket.

Objektívük nem cserélhető, általában 30 mm-től akár 300-430 mm-es gyújtótávolságú zoommal rendelkeznek. A márkás géptípusok ezt a komoly 10-15-szoros nagyítást is kielégítő képminőség mellett produkálják. Gyakran beépített képstabilizátor segíti a fotózást. Miután az objektív nem csatolható le a gépvázról, így nem fenyeget a szennyeződés bejutásának veszélye, nem kell a képérzékelő szenzor tisztogatásával bajlódni.
Elektronikus keresővel rendelkeznek, melynek valódi használhatósága eléggé korlátozott.

Beállítási lehetőségeik terén kellően nagy szabadságot biztosítanak, manuális beállíthatóság mellett expozíció korrekcióra is lehetőséget adnak.

Magasabb ISO tartományokban jelentősen megnövekszik a képzaj, emiatt igazából ISO 100 és 200-nál használhatóak.

A bridge kamerák sebessége mára elfogadhatóan gyors, bár a DSLR gépvázaktól még elmarad.

 
DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgépek
Legfőbb közös ismérvük, hogy az objektíven keresztül jutó képet egy (az expozíció közben felcsapódó) tükör közbeiktatásával továbbítják a keresőbe, így a végleges fotónak megfelelő képet láthatunk. Az előző kategóriáktól eltérően a digitális SLR gépvázakon az objektív cserélhető, ezáltal tetszőleges látószöget alkalmazhatunk a fotóink elkészítésekor. 

A hatalmas választékból ki-ki a saját igényeinek megfelelő objektíve(ke)t szerezheti be a felszereléséhez, és be is kell szerezni, hiszen a kamerával vásárolt kit obiról hamar kiderül, kicsi az átfogása és hát a minősége sem az amire vágytunk.  …itt van a kutya elásva! A gépváz megvásárlása még csak a kezdet, bizony tudomásul kell venni, hogy egy széles spektrumú, több fotóterületet kielégítő, igényes objektívpark összeállítása nem kevés anyagi ráfordítást igényel!

A gépvázak bekapcsolás utáni feléledési ideje rendkívül rövid, a manapság kapható DSLR-ek expozíciós késedelme elhanyagolható.

Már a „belépő szintű” DSLR vázak is rengeteg beállítási lehetőséggel, extra szolgáltatással segítik a fotóamatőröket.

A képzaj tekintetében a három kategória közül, ezek a kamerák nyújtják a legjobb eredményt, így bátran alkalmazhatod az ISO 400, vagy akár az ISO 800 beállítást.

Az alábbi összehasonlító táblázatban a géptípusok főbb jellemzőit foglaltam össze :
KOMPAKT BRIDGE DSLR
Objektív

A gépvázhoz fixen csatlakoztatott, nem cserélhető.

Ált. 30-430 mm átfogást biztosítanak. Előtét lencsével makró fotózásra is alkalmazható
A gépváz bajonet foglalatának megfelelő fix-, vagy zoom objektívek tetszőlegesen cserélhetőek. Mindig a használni kívánt gyújtótávolságra optimalizált lencse alkalmazható
Képérzékelő

1/ 1,8” - 1/ 2,5”

38 – 60 mm2 lényegesen kisebb méretű mint a DSLR kameráké, ebből kifolyólag a CCD érzékenysége is alacsonyabb
337 – 864 mm2 nagyobb senzor következtében nagyobb árnyalat terjedelem
Keresőkép

EVF elektronikus keresőben manuális élességállítás bizonytalan

Kihajtható LCD megkönnyíti a kifacsart helyzetben történő fotózást

„élő” hisztogram

100% -os lefedettség

95 - 97%-os a keresőben látható kép lefedettsége.

A kereső képe világos és éles, manuális élességállításra is alkalmas
Max zársebesség 1/2000 – 1/4000 1/4000 – 1/8000
Két felvétel közti min. idő 0,7 - 1 sec 0,3 – 0,4 sec
Feléledés 1,5 – 2 sec 0,2 sec
Autófókusz sebessége 0,4 – 3 sec 0,1 – 0,8 sec
Sorozat felvétel 2 – 3 kép/sec 3 – 5 kép/sec
Képzaj ISO 200 –tól erős zajosodás tapasztalható Még ISO 800 –nál is elfogadható minőség

Zoom objektív

Manapság a fotóamatőrök körében legelterjedtebb optikák a változtatható gyújtótávolságú objektívek. Akár beépített-, akár (DSLR-ek esetében) cserélhető objektívről beszélünk, a fotózás egyik legfontosabb eleme, hiszen a képérzékelőre ezen keresztül jut a fény.
A témaköröket taglalva már érintettük az egyes esetekben szükséges objektívek jellemzőit.

Lényeges azonban szem előtt tartanod azt, hogy minél nagyobb átfogással rendelkezik az objektív, annál nagyobb a különböző lencsehibák, torzítások fellépésének valószínűsége, vagyis romlik az objektív rajzolata.
Érdemes még odafigyelni a zoomolás mikéntjére! Igazán pontos beállítást csak a zoomgyűrűvel, azaz manuálisan tudsz megtenni, a vezérlő gombokkal, elektronikusan történő zoomolás továbbá, jelentős mértékben igénybe veszi a fényképezőgép energiaellátását (akku).Fókusz

A biztos és pontos élességállítás minden esetben kulcsfontosságú. Néhány esetben jól jön a kézi (manuális) fókuszálási lehetőség, ám leggyakrabban hagyatkozhatsz a gép autofókuszára.
Sok esetben jó szolgálatot tehet és elengedhetetlen a fókuszmező állíthatósága, ill. a különböző fókuszpontok közötti váltási lehetőség.


 
Milyen felbontásra van szükséged?

Ne pocsékold a pénzed felesleges pixelekre, kerüld el a pixelcsapdát!
A gyártók egymással versenyezve pixelháborút vívnak, rendre növelik a kamerák felbontását. Mindez önmagában még nem lenne baj, viszont legtöbbször ugyanakkora méretű érzékelő lapkára zsúfolnak nagyobb számú fotódiódákat. Az azonos felbontású (pixelszámú), de kisebb méretű képérzékelő (CCD, CMOS) hajlamosabb a zajosodásra, megfelelő képminőség érdekében jobb optikát igényel, és a dinamika tartománya is kisebb.
Kell-e az a rengeteg pixel?
Lássuk csak… no de hol is?
A monitoron történő nézegetéshez (miután a monitorok felbontása 72-96 dpi) annak fizikai méretétől függően már 2-3 megapixel elegendő. Ebből akár 10 x 15 cm-es papírképet is készíthetsz.
6-8 megapixeles fotóról már akár A4-es méretű nagyítást is kérhetsz.

Nagyobb pixel számú képek előnye lehet, hogy az elrontott kompozíciójú, vagy a fizikai megközelítési korlátok miatt távolról készített fotókat utólag „megvágva” (a felesleges részt képszerkesztő szoftverrel eltávolítva) is még elegendő felbontású képed maradhat.
Elgondolkodtató azonban, hogy a hobbifotózás területén (ahol várhatóan nem készítesz majd óriási nagyításokat) megérik-e a többlet kiadást azok a plusz pixelek?!


Fájlformátum

A JPG formátumban készült képek utólagos, számítógépen való módosítása, javítgatása már csupán veszteségek árán valósítható meg.

A RAW formátumú fájlok a speciális algoritmusok kibontását követően jóval nagyobb szabadságot biztosítanak a képszerkesztés során. A RAW-ban fotózott képeken számtalan módosítást végezhetünk „büntetlenül”, pl. expo korrekció, fehéregyensúly, élesítés stb.  Javaslom, hogy mindenképpen olyan gépet válassz, ami tud RAW-ban is fotózni!

Ne felejtsd el viszont, hogy ez az otthoni „laborálás” időt igényel! Több száz fotó beállítgatása (ha a feladatok nem kötegelhetőek) bizony eltart egy darabig…


Digitális kamera márkák


Lehetőség szerint a fényképezőgép iparban több éve ismert, kiforrott technológiát alkalmazó gyártók termékei közül válassz magadnak kamerát. A teljesség igénye nélkül: Canon, Nikon, Sony, Olympus, Fuji, Panasonic, Pentax, …

A nagy márkák azonos kategóriájú fényképezőgépei közti minőségbeli különbségek már-már csak laboratóriumi körülmények melletti, szőrszálhasogató mérésekkel mutathatók ki. Természetesen vannak azonban funkcióbeli, kezeléstechnikai eltérések, amelyek kinek-kinek a kedvére lehetnek, avagy ellenkezőleg.

Komolyabb gépek vásárlása előtt érdemes megfogni a masinát, kipróbálni, mennyire áll kézre. Nem haszontalan belekukkantani a menürendszerébe, megtekinteni a különböző beállítások elérhetőségét. Kísérletezgetni a beállító gombokkal, ellenőrizni, hogy azok mennyire fekszenek a saját stílusodnak. Amennyiben elérhető, hasznos beleolvasni a masina kezelési leírásába.

Az új modellek néha csupán a gyártók marketing osztályának változtatásai nyomán módosulnak (design), lényegi technológiai fejlesztést nem tartalmaznak, csak apróbb csiszolgatást, amelyek a hétköznapi amatőr fotós számára legtöbbször érdektelenek. Mindez arra azonban tökéletesen alkalmas, hogy nyomást gyakoroljanak rád, ellenállhatalan vágyat ébresztve benned az új termék birtoklására!
Ne hagyd, hogy a reklám szlogenek megvezessenek! Ha nem kizárólag a design érdekel és nem csak villogni akarsz az új szerzeményeddel, akkor nézz utána mit tud a kiszemelt fényképezőgép és az tényleg lényeges e számodra!

Legjobb kamerát a költségvetésből!
Hát igen! Sajnos nem kerülhető meg a kérdés.
Mennyibe is kerül?
Vesd össze az árakat, de mindeközben vigyázz arra, hogy azonos (vagy legalábbis közel azonos) paraméterekkel rendelkező termékek árait hasonlítsd egymáshoz! Hiszen az igásló és a díjnyertes versenyparipa ára mindig eltérő, de nem is ugyanarra valók!

Elérkeztünk az eddigi fejtegetést lezáró témakörhöz, ez pedig nem más, mint a pénztárca.
Elvégre a sok okosság után a tettek mezejére lépve besétálsz (akár virtuálisan a weben, akár hús-vér valóságban) az üzletbe és ráböksz a hőn áhított fényképezőgépre, majd fejedelmi magabiztossággal a kasszához lépsz…
Összefoglalásképpen
a hét végzetes vásárlói hiba:

 I. Nem az általad fotózni kívánt témakörnek megfelelő fő tulajdonságokkal rendelkező gépet választod, figyelmen kívül hagyod az igazán fontos paramétereket.

II. A reklámoknak engedve olyan „remek” jellemzőkért adsz ki pénzt, amit később végül nem fogsz kihasználni.

III. Bekerülsz a pixelcsapdába, azaz feleslegesen költesz a megapixelekre.

IV. Figyelmen kívül hagyod a fényképezőgép gyártásban több évtizede elismert márkák kiforrott technológiáját, garanciáját.

V. A kiválasztott fényképezőgép csak automata üzemmóddal rendelkezik – mondván milyen kényelmes és remek dolog is az.

VI. A kiszemelt gép nem tudja a képet RAW formátumban rögzíteni.

VII. Túlértékeled a fényképezőgép jelentőségét, és abban a tévhitben ringatod magad, hogy csúcs fotókat csakis csúcs géppel lehet készíteni.
Összegzés

A fentiekből is láthatod, nincsen minden téma fotózására alkalmas kiváló képminőséget produkáló fényképezőgép. Valahol mindig kompromisszumot kell kötni, vagy egyedi, az adott témára speciálisan összeállított felszerelést kell használni.


Végezetül ne feledd!
A szemet gyönyörködtető felvételek titka a legritkább esetben rejlik a fényképezőgépben, sokkal inkább a géppel exponáló fotós felkészültségében, látásmódjában, és kitartásában (no és néha a szerencséjében)!!


Szép fényeket, jó fotózást kívánok!

Földi Pál
fenykepezogep@atw.hu
© 2007 dipali   Minden jog fenntartva!