Ébren Álmodók
Fordította : Oláf, 2003. Szeptember

 

Robert Monroe Módszere

 

Megjegyzés: Miután sokféle asztrálprojekciós módszert kipróbáltam már, úgy találtam, hogy Monroe módszere a legegyszerűbb. Monroe a módszerét 1 hét alatt tanítja meg, de kellő odaadással akár egyetlen nap alatt is elsajátítható. Ez a módszer azért jobb, mint a többi, mert nem igényel intenzív vizualizációt, amely sok ember számára komoly nehézségeket jelentene.

1. lépés - Relaxáció

A relaxáció az első és talán legfontosabb lépés a testelhagyás eléréséhez. A relaxáció a testelhagyás egyik alapkövetelménye. Ez magában foglalja mind a fizikai, mind pedig a mentális relaxációt. Monroe erre nem ajánl külön módszert, de a progresszív izomrelaxáció, mély légzőgyakorlattal párosítva remekül megfelel (belégzés 1, kilégzés 2, belégzés 3... egészen 50-ig vagy 100-ig). Feküdj le tehát kényelmes pozícióban egy elsötétített szobában. A fejed a mágneses észak felé legyen. Vegyél le magadról minden ruhát, ékszert és fémtárgyat. Ügyelj arra, hogy a szobában kellemes legyen a hőmérséklet, mivel testelhagyás során a test hőmérséklete általában lehűl.  Győződj meg arról, hogy nem fognak zavarni, és hogy korlátlan idő áll rendelkezésedre a gyakorláshoz. Először relaxáld a fizikai testedet valamilyen módszerrel, majd miután kellően ellazultál, ismételd meg magadban ötször a következő mondatot: " Tudatosan magamba fogadok mindent, amit tapasztalni fogok a most következő relaxációs folyamat során. Amikor majd felébredek és már teljesen magamnál leszek, mindenre pontosan vissza fogok tudni emlékezni, de részletesen csakis azokra a dolgokra, amelyek jótékony hatással lehetnek a fizikai és mentális lényemre." Ezután kezdj el lélegezni a félig nyitott szádon át.

 2. lépés - Az alvó/éber tudatállapot elérése

A következő lépés az alvó és éber tudatállapot közötti vékony határvonal elérése, azaz a hipnogogikus tudatállapot előidézése. Monroe nem ajánl külön módszert ennek az állapotnak az elérésére, de egy bevált módszer lehet az, hogy miközben megpróbálsz elaludni, az egyik alkarodat (a felkarod az ágyon van, az alkarod a plafon felé mutat) a magasba tartod. Mikor már épp elaludnál, a fizikai tested izmai kikapcsolnak, és az alkarod le fog zuhanni az ágyra, s te ismét felébredsz. Gyakorlással, később már nem lesz szükség a kezed használatára. Egy másik módszer, hogy csak egyetlen dologra  koncentrálsz. Amikor más képek is kezdenek beszivárogni az elmédbe, akkor már hipnogogikus állapotban vagy. Csak passzívan nézd ezeket a képeket. Ez is segít fenntartani az alvó/éber tudatállapotot. Ha elérted a hipnogogikus tudatállapotot, akkor Monroe szerint, teljesítetted az "A" feltételt.

 3. lépés - A katalepsziás tudatállapot elérése

Miután elérted a hipnogogikus tudatállapotot, Monroe azt ajánlja, hogy menj még mélyebbre, mélyítsd ezt a tudatállapotot. Kezd el megtisztítani az elmédet. Figyeld a látómeződet a csukott szemhéjadon át. Egy darabig ne csinálj semmi mást. Egyszerűen csak figyeld a sötétséget magad előtt. Egy idő után fényes mozgó mintázatokat vehetsz észre a csukott szemed előtt. Ezek egyszerű neuronkisülések, nincs különös jelentőségük. Hagyd figyelmen kívül őket. Amikor eltűntek, akkor beléptél abba az állapotba, amelyet Monroe "B" feltételnek nevez. Ezután egy még mélyebb relaxációs állapotba kell belépned, amelyet Monroe "C" feltételnek hív. Ebben a tudatállapotban elveszíted a fizikai tested feletti irányítást, nem tudod majd uralni az érzékszerveidet sem. Majdhogynem egy ürességben leszel, ahol az egyetlen ösztönző erő a gondolataid lesznek, csak az elméd segítségével leszel képes irányítani a dolgokat. A legmegfelelőbb állapot a testelhagyáshoz az, mikor a "D" feltétel is teljesül. Most még a "C" feltételnél tartasz, amelyet szándékosan idéztél elő, egy olyan állapotból, ahol kipihent és friss voltál, így ez most nem a normális fáradtságodnak köszönhető. Ahhoz, hogy teljesítsd a "D" feltételt is, Monroe azt ajánlja, hogy reggel vagy egy rövid szunyókálás után gyakorold.

4. lépés - A vibrációk magadba húzása

Ez a projekciós gyakorlat legfontosabb része. Sok projektáló megfigyelte ezeket a vibrációkat, közvetlenül azelőtt, mielőtt elhagyták volna a testüket. Ezek a vibrációk olyanok, mint egy gyenge bizsergés, vagy mintha áram haladna át a testeden. Az oka rejtély, de valószínűleg azért jelentkeznek, mert az asztráltest épp készül elszakadni a fizikai testtől. Csukott szemekkel nézz előre a sötétségbe. Válassz ki egy képzeletbeli pontot a homlokodtól előre, úgy 1 lépésnyire, és összpontosítsd a tudatodat arra az egyetlen pontra. Fokozatosan távolítsd a pontot és a figyelmedet a homlokodtól előbb 3 lépésnyire, majd pedig 6 lépésnyire egyenesen előre, egy képzeletbeli vonalra, amely párhuzamos a testtel. Képzeld el, hogy ez a képzeletbeli vonal vibrál. Minden figyelmed a pontra összpontosuljon. Monroe azt mondja, hogy nyúlj ki a vibrációkért ehhez a ponthoz, és mentálisan húzd őket a fejedbe, s onnan az egész testedbe. Azt is elmagyarázza, hogyan ismerd fel a vibrációkat. Ezek sistergő, ritmikusan pulzáló elektromos hullámok, amelyek a fejedből kezdenek kiindulni, ott kezdenek morajlani. Mikor elindultak a vibrációk, úgy fog tűnni, mintha végigsöpörnének az egész testeden, amitől a tested merev és bénult lesz. Ez a módszer azért jóval egyszerűbb, mint amilyennek hangzik. Ha már megtanultad elérni a vibrációs állapotot, meg kell tanulnod irányítani is, hogy egyenletesen legyen a vibrálás, mintha impulzusokat bocsátanál ki. Tanuld meg végigfuttatni a vibrációs hullámokat egészen a fejedtől a lábujjadig. Hogy előidézhesd ezt a hullámeffektust, koncentrálj a vibrációkra, és mentálisan lökj ki a fejedből egy hullámot a testedben lefelé. Gyakorold addig, amíg akaratod szerint tudod létrehozni ezeket a hullámokat. Monroe figyelmeztet, hogy ennél a pontnál már nincs visszaút.

Még ha most nem is tudod elképzelni milyenek ezek a vibrációk, azonnal fel fogod őket ismerni, amint jelentkeznek.

5. lépés - Részleges Elválasztódás

Mielőtt elhagynád a tested, előbb fedezd fel kicsit magát a testelhagyást. Kezdd részleges elválasztódással. Ne feledd, hogy itt már a gondolataiddal irányítod a dolgokat. Az elméddel a testelhagyásra fókuszálj. Ne engedd az elmédet elkalandozni. Ha elkalandozol, akkor elveszítheted a vibrációs állapot feletti uralmadat. Most, hogy már beléptél a vibrációs állapotba, kezd el felfedezni a testelhagyást. Először válaszd el az asztrálkezedet vagy asztrállábadat a fizikai testedtől. Monroe azt ajánlja, hogy nyújtsd ki a végtagjaidat, addig, amíg valami ismerős objektumhoz nem ér, például az ágyadhoz közeli falhoz. Aztán lökd át a végtagod ezen az objektumon. Ezután húzd vissza a végtagodat a fizikai testedbe, csökkentsd a vibrációkat, szakítsd meg a gyakorlatot. Feküdj csendben, amíg teljesen vissza nem tértél normál állapotba. Ez a gyakorlat felkészít a teljes elválasztódásra. 

5. lépés - Teljes Kilépés 

Monroe a test elhagyására a sima kilebegést ajánlja. Miután beléptél a vibrációs állapotba, gondold azt, hogy egyre könnyebb és könnyebb vagy, és hogy milyen nagyszerű és csodálatos lenne felfelé lebegni. Tartsd ezt a gondolatot mindenáron a fejedben, és egy ponton a testelhagyás magától megtörténik. Egy másik módszer a rotációs technika. A vibrációs állapotba való belépés után kezd el mentálisan a felsőtestedet csavarni, először a fejedet és a vállaidat, kezdj rángatódzni jobbra-balra, míg végül ki nem pörögsz a fizikai testedből. Valójában ha a vibrációs állapotot már megtanultad  előidézni és kellő ideig fenntartani, akkor maga fizikai test elhagyása már csak gyerekjáték. Az első pár testelhagyás során, lehetőleg maradj a tested közelében és ismerkedj ezzel az új helyzettel. Később távolabbra is mehetsz. Monroe szerint elég gyakorlással más, saját módszereket is kifejleszthetünk.

Könyvtár