Hírek  Linkek:


Ferrari.lap.hu
FerrariWorld
Ferrari-shell
Ferrari-galleria
Ferrari.linkek.hu

Formula 1-es linkek:

M.Schumacher szurkolói klub
Száguldócirkusz
F1 hírek
Forma1 lap
Hungaroring
Nemzeti Sport

Társ oldalak:

NUFC szurkolói oldal
Sárvíz alkotóműhely
Mazda 323F(bg) klub
                                 
 Üdvözöllek,  az oldal  azért jött létre, hogy megpróbálja bemutatni a Ferrari cég eddig  legyártott modelljeit.  Biztos sok hiányosságot találsz majd, de  igyekszem  ezeket  orvosolni!!   Jó nézelődést!
 
 1990 és attól  régebbi
 modellek

   
 1990 utáni  modellek    napjainkig

   
  Az oldal a Mozilla Firefox böngészőben nyílik meg rendesen!

 Az 1929-ben alapított céget amatőr versenyzők szponzorálására hozta  létre Enzo Ferrari  Modenában. Sok sikeres versenyzőt készítettek fel és  versenyeztettek Alfa Romeókban,  egészen 1938-ig. 

 Ekkor Enzo Ferrarit az  Alfa Romeo saját versenyrészlege élére nevezte  ki.

 1940-ben, amikor Enzo Ferrari felismerte , hogy szeretett csapatát, a  Scuderiát az Alfa Romeo be akarja olvasztani, kilépett az Alfától, és  visszatért a csapathoz. Mivel jó ideig távol kellett maradnia a  versenyektől, repülőgépalkatrészeket és egyéb gépészeti termékeket  gyártottak. A versenyeket a II. világháború is lehetetlenné tette. A gyár  1943-ban Maranellóba költözött, de 1944-ben lebombázták, és csak  1946-ra hozták helyre.

 Az első közúti Ferrari, a 1,5 literes V12-es motorral szerelt 125S jelzésű  modell 1947-ben készült el. A cél az volt, hogy a bevételből Enzo a  versenyistállót támogassa. Az utcai autók is hamarosan népszerűek  lettek. Ehhez hozzájárult az is, hogy Ferrarik karosszériáján olyan híres  formatervező cégek dolgoztak, mint például a Pininfarina, a Bertone, a  Ghia és a Touring. A Ferrari kultusz-autó lett a fiatal multimilliomosok  körében, a kis példányszámú szériákat a hosszú várakozási idő ellenére is  elkapkodták.

 A Ferrarikat jellemzően kis hengerűrtartalmú V8 és V12-es motorokkal  szerelték, leginkább középmotoros elrendezésben. Az 1980-as évek  közepéig a Ferrarik jellemzően elég megbízhatatlanok voltak, gyakran  szorultak szervízre. Ezt a rajongók a Ferrari speciális "karakterjegyének"  tartották.

 A Ferrari jelenleg a Fiat csoporthoz tartozik a Maseratival, az Alfa  Romeóval és a Lanciával együtt.

Az embléma eredete: 

1923. június 17-én Enzo Ferrari megnyert egy Grand Prix versenyt Ravennában, s a futam után találkozott Paolina grófnõvel, Francesco Baracca gróf édesanyjával. Baracca elsõ világháborús olasz hõs volt, aki a légierõnél szolgált és mindig egy fekete ágaskodó lovat festetett a repülõgépe oldalára. A grófnõ megkérte Enzo Ferrarit, hogy fesse a lovat az autóira, mert „szerencsét hoz”. Enzo Ferrari némileg módosított az emblémán: a fekete lovat sárga címerbe helyezte, mivel a sárga volt szülõvárosa, Modena színe. 

Nem teljesen tisztázott, hogy miért éppen ez a fekete ugró ló volt, amit Baracca a repülõgépére festetett. Egy feltevés szerint egyszerûen azért, mert nemesi családja sok lovat tartott Lugo di Romagna-i birtokán, egy másik – sokak szerint valószínûbb – változat, hogy egy német pilóta repülõgépérõl másolta az ötletet. Ezt alátámasztja az a is, hogy a Ferrari ágaskodó csikója rendkívüli módon hasonlít a Stuttgart német város címerében látható ágaskodó lóra.

Az Avanti címere Nagyít Az Avanti címere Érdekes, hogy Stuttgart neve az „istálló” szóból ered, mint ahogy a Scuderia Ferrari nevében a „Scuderia” is istállót jelent. Stuttgart egyébként az otthona a DaimlerChrysler és a Porsche autógyáraknak – utóbbinak emiatt szintén egy ló látható a védjegyében.

 
    Hun-Web Linkek LinkBankAutó.wyw.hu - Autós linkek Magyar Honlap Linkek