Kezdőlap
Elérhetőség
Galéria
Publikációk
Fórum |
Pászka ahogy a nagyi készíti
(nem csak húsvétra)
Ez a
népi eledel a már előzőekben
(túrócska), leírt ételek egyik legfontosabb
része, tartalmazza mindazokat a húsféléket
és fűszereket melyek ízét adják a
húsvéti bőségnek. Ennek
elkészítése sem igényel,
különleges képességeket egyénileg a
saját íz világunknak megfelelően
készíthetjük el.
Mivel
füstölt
szalonna, sonka alkotórészét képezi
ezért a sóval óvatosan kell bánni, a
pépnek
arányaiban kellően pépesnek, de nem híg
folyósnak kell lennie (mintegy
kelt tészta szerű legyen). Lássuk hát az
összetevőket: liszt (zsemlemorzsával,
vagy áztatott kenyérrel, zsemlével
helyettesíthető), élesztő, füstölt házi
szalonna, és
sonka, valamint tojás, petrezselyem zöldje, só, bors.
A
sonkát és
szalonnát nem túl sűrű lyukú darálón
ledaráljuk, a lisztel, tojással, fűszerekkel
összekeverjük, az élesztőt 1-2
dl
langyos tejben megfuttatjuk, majd óvatosan
összedolgozzuk a masszát. Ezt egy jól
kizsírozott magas oldalú tepsibe bele
öntjük és hagyjuk egy kicsit kelni (vagy akár
kelesztő tálba helyezzük először),
mikor kellően megkelt forró sütőbe helyezzük,
és lassan hagyjuk átsülni
(vigyázzunk arra, hogy a massza vastagsága
befolyásolja a sütési időt). Ha jól
csináltuk,
akkor kb. három centiméter magasságú lesz a
kész pászka, teteje ropogós pirosra
sül és eszméletlen finom!
Tálalása a túrócskával megegyezően.
Jó étvágyat! Dzekujem pekne!
|