Kezdőlap

Elérhetőség

Galéria

Publikációk


Fórum

Pászka ahogy a nagyi készíti
(nem csak húsvétra)

Ez a népi eledel a már előzőekben (túrócska), leírt ételek egyik legfontosabb része, tartalmazza mindazokat a húsféléket és fűszereket melyek ízét adják a húsvéti bőségnek. Ennek elkészítése sem igényel, különleges képességeket egyénileg a saját íz világunknak megfelelően készíthetjük el.
            Mivel füstölt szalonna, sonka alkotórészét képezi ezért a sóval óvatosan kell bánni, a pépnek arányaiban kellően pépesnek, de nem híg folyósnak kell lennie (mintegy kelt tészta szerű legyen). Lássuk hát az összetevőket: liszt (zsemlemorzsával, vagy áztatott kenyérrel, zsemlével helyettesíthető), élesztő, füstölt házi szalonna, és sonka, valamint tojás, petrezselyem zöldje, só, bors.
            A sonkát és szalonnát nem túl sűrű lyukú darálón ledaráljuk, a lisztel, tojással, fűszerekkel összekeverjük, az élesztőt 1-2 dl langyos tejben megfuttatjuk, majd óvatosan összedolgozzuk a masszát. Ezt egy jól kizsírozott magas oldalú tepsibe bele öntjük és hagyjuk egy kicsit kelni (vagy akár kelesztő tálba helyezzük először), mikor kellően megkelt forró sütőbe helyezzük, és lassan hagyjuk átsülni (vigyázzunk arra, hogy a massza vastagsága befolyásolja a sütési időt). Ha jól csináltuk, akkor kb. három centiméter magasságú lesz a kész pászka, teteje ropogós pirosra sül és eszméletlen finom!  

Tálalása a túrócskával megegyezően.  

Jó étvágyat! Dzekujem pekne!