Kezdőlap
Elérhetőség
Galéria
Publikációk
Fórum |
Húsvéti túrócska ahogy a nagyi készíti
(nem csak húsvétra)
Mikor már közelben jár
a húsvét ünnepe, egyre többet gondolunk a
Nagyböjt utáni hatalmas lakomákra, a
füstön
már lassan kész a sonka, kolbász,
készül a sokféle finom falat.
Helyi szokás a jellegzetes túrócska, vagy édes túrócska,
mely a többi finomsággal együtt kerül az asztalra húsvét napján.
Ennek elkészítését szeretném bemutatni, s remélem sokan,
akik még nem ismerik, kipróbálják és ízleni fog nekik.
Vegyünk egy liter tejet, legjobb a házi tej, de jó a 2,8
%-os is, ha nincs más, egy legalább három literes fazékban tegyük fel a tejet
forralni. Míg a tej lassan felmelegszik tíz darab egészséges tojást üssünk fel
egy tálba, és sóval, kicsi cukorral verjük fel.
Mikor a tej szinte már forr, lassan kevergetve öntsük bele a
felvert tojást, s lassú tűzön kevergetve főzzük össze, de vigyázzunk le ne
égjen. Mikor érezzük, hogy kellően besűrűsödött egy tiszta lehetőleg fehér
(gyolcs) vászont mely mérete legalább kétszerese legyen a szűrőtálnak,
helyezzük bele a tálba úgy, hogy könnyedén összefoghassuk majd és kis zsákot
készíthessünk belőle. Ebbe a vászonba öntsük bele a besűrűsődőtt pépet, a
vászont fogjuk össze zsákszerűen, óvatosan nyomjuk ki belőle a vizes lét, és
kössük fel az asztal alá.
Tegyünk egy tálat alá, hogy abba csepegjen ki minden folyadék
belőle, s mikor kihűlt bontsuk ki és helyezzük el a hűtőbe, mert melegben
megromlik. Egy két napnál tovább ne tartsuk, fogyasszuk el húsvétnapján mikor a
templomban megszentelték a többi finomsággal.
Tálalni a következő képen kell,
egy húsos tálra , főtt
sonkát, kalácsot, pászkát, főtt
tojást, kolbászt, és
túrócskát vágunk fel
kockára vagy karikára, hozzá céklát,
és tejfölös tormát kínálunk.
Jó étvágyat! Dzekujem pekne!
|