Kezdőlap

Elérhetőség

Galéria

Publikációk


Fórum

Húsvéti túrócska ahogy a nagyi készíti
(nem csak húsvétra)

  Mikor már közelben jár a húsvét ünnepe, egyre többet gondolunk a Nagyböjt utáni hatalmas lakomákra, a füstön már lassan kész a sonka, kolbász, készül a sokféle finom falat.
    Helyi szokás a jellegzetes túrócska, vagy édes túrócska, mely a többi finomsággal együtt kerül az asztalra húsvét napján.
    Ennek elkészítését szeretném bemutatni, s remélem sokan, akik még nem ismerik, kipróbálják és ízleni fog nekik.
    Vegyünk egy liter tejet, legjobb a házi tej, de jó a 2,8 %-os is, ha nincs más, egy legalább három literes fazékban tegyük fel a tejet forralni. Míg a tej lassan felmelegszik tíz darab egészséges tojást üssünk fel egy tálba, és sóval, kicsi cukorral verjük fel.
    Mikor a tej szinte már forr, lassan kevergetve öntsük bele a felvert tojást, s lassú tűzön kevergetve főzzük össze, de vigyázzunk le ne égjen. Mikor érezzük, hogy kellően besűrűsödött egy tiszta lehetőleg fehér (gyolcs) vászont mely mérete legalább kétszerese legyen a szűrőtálnak, helyezzük bele a tálba úgy, hogy könnyedén összefoghassuk majd és kis zsákot készíthessünk belőle. Ebbe a vászonba öntsük bele a besűrűsődőtt pépet, a vászont fogjuk össze zsákszerűen, óvatosan nyomjuk ki belőle a vizes lét, és kössük fel az asztal alá.
    Tegyünk egy tálat alá, hogy abba csepegjen ki minden folyadék belőle, s mikor kihűlt bontsuk ki és helyezzük el a hűtőbe, mert melegben megromlik. Egy két napnál tovább ne tartsuk, fogyasszuk el húsvétnapján mikor a templomban megszentelték a többi finomsággal.
    Tálalni a következő képen kell, egy húsos tálra , főtt sonkát, kalácsot, pászkát, főtt tojást, kolbászt, és túrócskát vágunk fel kockára vagy karikára, hozzá céklát, és tejfölös tormát kínálunk.

  
Jó étvágyat! Dzekujem pekne!