Fehérlófia Sportegyesület
7100 Szekszárd
Patak u. 13/B
feherlofiase@gmail.com
30/351-33-44
Gemenc TSE
7100 Szekszárd
Pollack ltb. 10.
gemenc.tse@mail.datanet.hu
74/413-550 30/54-292-85

BABICS ALEKSZEJ (ALEKSZEJ BABITY) EMLÉKTÚRA 2014

A hagyományteremtés szándékával és térségünk értékeinek bemutatására szervezeteink kiírják a Babics Alekszej emléktúrát . Célunk a korunk kihívásainak megfelelő , újszerű elemeket felmutató túrával emléket állítani a Magyarországon élő szerbek ittlétének ; rendezvényünk névadója a rendszerváltás előtti korszak utolsó grábóci szerzetese , aki az útvonal egyik végpontját jelentő Grábócon élt . A másik végpont Medina , ahol megyénk egyetlen élő szerb közössége található, túránkkal ezt a két helyet kötjük össze .

A túra időpontja : 2014 június 21. szombat
A túra útvonala : Medina – Janyai vár – Sióagárd – Bati kereszt – Hármashalom – Grábóc
A táv : 28 km , szintemelkedés : 230 m
Részvételi díj : 1000 Ft/fő , 6 év alattiaknak , valamint a grábóci és medinai lakosoknak ingyenes A teljesítés módja kombinált , lehetséges módok : gyalogos , kerékpáros , lovas illetve a Medina és a Völgységi patak torkolata közötti szakaszon vízi (kenu , kajak ) A résztávok tetszés szerint kombinálhatók, de a szükséges eszközökről ( kerékpár , kenu , ló ) és ezek szállításáról a résztvevők maguk gondoskodnak . A teljesítés nincs időhöz kötve, de a végpontokra a zárásig be kell érkezni; a rugalmas szabályozással azt szeretnénk elérni , hogy az emléktúra ne alakuljon rohanássá, legyen lehetőség a térség nyugodt megtekintésére – aki időben indulva a teljes távot végig gyalog teszi meg annak sem kell loholnia . A rendezők a vízi teljesítéshez a Sárvíz torkolat (Sióagárd , Sió bp. 22,5 fkm) és a Völgységi patak torkolata ( jp. 21,7 fkm) között 4 darab 4 személyes kenut díjmentesen a résztvevők rendelkezésére bocsát , amivel ez a résztáv evezve teljesíthető . A kenukat a résztvevők mozgatják a két pont között , vagyis a Grábóc felől érkező teljesítők folyásiránnyal szemben juttatják vissza Sióagárdra . A Medina – Sióagárd szakasz a Sárvízen is megtehető, de az itt evezni szándékozók vegyék figyelembe, hogy ott lassabban lehet haladni, mint a Sión . A túra MINDKÉT IRÁNYBAN teljesíthető, vagyis mindkét végpont rajként is, célként is működik a rendezvény időtartama alatt. Rajtolni bármikor lehet a realitások figyelembe vételével. A medinai rajthely: Medina, régi szerb iskola az ortodox (szerb) templom mögött , nyitva tartása 8.30-20.00 A grábóci rajthely: Grábóc, a katolikus templom melletti parkban, nyitva tartás 9.30-20.00 Mivel az útvonal nem körtúra, ezért a szervezők az IGÉNY ELŐZETES (jún.27-ig) jelzése esetén biztosítja a személyek (de csak azok) szállítását a két végpont között, így lehetőségük lesz a résztvevőknek visszamenniük a saját járművükhöz. A szállítást végző jármű Medináról 8,45-kor, vissza Grábócról Medinára kb. 9.30-kor ( de a kolostor megtekintése után) indul. Látogathatóság: a Grábóci ortodox templom csak 9.30-16.00 óra között látogatható a kolostorban folyó aktív hitélet miatt, belépési díj (hozzájárulás) 300 Ft/fő. A medinai templom egyeztetés alapján csoportosan látogatható, belépőjegy nincs, de a közösség elvár szerény hozzájárulást az épület fenntartásához. Mindkét műemlék szakrális jellege miatt elvárás a látogatóktól a megfelelő öltözék, rövidnadrágban és fedetlen vállakkal (főként nőknél) a kegyhely nem látogatható .

Szolgáltatások : a távot teljesítők emléklapot és kitűzőt kapnak , valamint a Sióagárd alatti Sió szakasz teljesítéséhez igénybe vehetik a kenukat. Frissítőpontként a Sárvíz torkolat (Sióagárd) szolgál, itt lesz lehetőség a rendezők által biztosított felszereléssel és nyersanyagból palacsintát sütni. Ugyanitt vállaljuk a pont nyitva tartása alatt (10.00-18.00) kerékpárok őrzését. Egyéb szolgáltatás nincs , ivóvízról és élelmiszerről a résztvevők maguk gondoskodnak . Az útvonalon ivóvíz vételi lehetőség nincs -- legfeljebb a településeken -- ezt a június végi időszakban (hőség) mindenki vegye figyelembe .

Lehetőség van arra , hogy a 4 kenut Medináról az első indulók vigyék le a sióagárdi pontra , aki ezt a szakaszt így kívánja teljesíteni az előre jelezze ezt a szervezőknél – annyi elvárásunk van , hogy aki erre vállalkozik az korán elinduljon .

A rendezvény támogatói: a Medinai és Grábóci Önkormányzat, a Medinai Szerb Kisebbségi Önkormányzat ( sikeres pályázat esetén : NEA )

A túra első alkalommal kerül kiírása és nagyon sok új elemet tartalmaz . Várunk minden észrevételt , szívesen válaszolunk bármilyen kérdésre a programmal kapcsolatban .

Szekszárd 2014-04-10

Bernáth Zsolt
Fehérlófia SE elnök
Gergely Péter
Gemenc TSE elnök