Banda

A Fall Out Boy egy amerikai rockbanda, amit 2001-ben alapítottak Wilmette-ben, Chicago külvárosában, Illinois államban. Az együttes tagjai az énekes és gitáros Patrick Stump, a basszusgitáros Pete Wentz, a gitáros Joe Trohman és a dobos Andy Hurley. Amíg a banda zenéjét tipikusan pop-punknak vagy pop-rocknak írják le, addig az együttes általában a 2000-es évek közepén virágkorát élő emo-pop fő vonulatába robbant be.
A zenekar Chicago hardcore punk életéből származik, amelyben Pete erősen részt vett. A formációt Pete és Joe alapították meg saját hardcore együtteseik pop-punk mellékprojektként, és Patrick nem sokkal később csatlakozott hozzájuk. A csapat egy sor doboson ment keresztül, mielőtt ezt a helyet betöltötte volna Andy, aztán utána nekiláttak, hogy felvegyék a bemutatkozó albumukat, a Take This to Your Grave-et, ami 2003-ban jelent meg. A lemezen szereplő dalok a kisebb klubokban remek fogadtatásra leltek, és segített a zenekarnak kialakítani egy elszánt rajongótábort a kemény turnézásoknak hála, valamint kisebb üzleti sikereket is elértek vele. A lemezt gyakran idézték a 2000-es évek pop-punk zenéjéért felelős létfontosságú tervként.

Pete-tel a dalszövegíróként és Patrickkel az elsődleges zeneszerzőként az együttes áttörő stúdiói sikert aratott 2005-ben a From Under the Cork Tree című albumával. A lemez két slágerré vált számot, a Sugar, We're Goin' Down-t és a Dance, Dance-t is tartalmazza, valamint dupla platinává vált, a csoportot szupersztárokká változtatta, valamint Peteből híresség és a bulvárlapok rendszeres szereplője vált.
A Fall Out Boy jelölve lett a Legjobb új előadó kategóriában a 2006-os Grammy díjátadón.

A következő albumuk, ami 2007-ben jelent meg, az Infinity on High volt. A Billboard 200-as listáján az első helyen végzett a maga első héten való 260.000-res eladott példányszámával. Két világhírű sláger származik erről a lemezről, mégpedig a This Ain't a Scene, It's an Arms Race és a Thnks fr th Mmrs.

A Folie a Deux, a banda negyedik stúdióalbuma vegyes reakciókat váltott ki a rajongókból, és a várakozásokkal ellentétben kereskedelmileg alul teljesített.
A legjobb számaikat összefoglaló lemez, a Believers Never Die megjelenése után az együttes bejelentette, hogy szünetre vonulnak a rájuk nehezedő nyomás csökkentésének érdekében, és a tagok különböző mellékprojektek felfedezésébe kezdtek bele.
Ez az időszak 2009-től 2012-ig tartott.

2013-ban aztán újra összejöttek a tagok, és felvették a Save Rock and Roll című albumon található számokat, amiknek köszönhetően a banda a második nagy sikerét érte el a karrierében. Erről a korongról származik a toplisták huszadik helyére bejutó kislemez, a My Songs Know What You Did in the Dark (Light 'Em Up).

2014. november 24-én bejelentették a hatodik stúdióalbumuk, az American Beauty/American Psycho megjelenését, amit világszerte 2015. január 20-ára tűztek ki, és az Island Records adja majd ki. Még decemberben letölthetővé vált digitálisan az a szám, amiről a korong a nevét kapta.