Átok? Vagy csak egy kis magyar valóság

Minden ott kezdõdött, hogy egy középosztálybeli család vidéken tölti a hétvégéjét, abból az apropóból, hogy a hirtelen elhunyt apát annak végsõ akarata szerint eltemessék, azaz a Balatonba szórják. Legyen meg az õ akarata… De biztos, hogy így akarta volna? November 7-tõl kiderül. – Sorozatajánló

November 7-tõl sugározza a Magyar Televízió, Mátyássy Áron 41. Magyar Filmszemlén TV-film kategóriában fõdíjat nyert Átok címû filmjének második évadját. A 2010-ben Filmszemle díjas Átok négy részbõl álló minisorozat volt, amely most további kilenc résszel bõvült.


Átok 1.

Eszter (Pálfi Kata) és Patrice (Tilo Werner) szerelmespár, most érkeztek Magyarországra Brüsszelbõl a nõ apjának temetésére. Családi feszültségek, elfojtások, titkok sejlenek fel, biztató. Belép a színre Marci (Hevér Gábor), aki ahhoz képest, hogy a húgát nem tegnap látta, hiszen Eszter külföldön él és hogy tanárként tengeti életét, kicsit túl tahó, de megbocsátjuk neki, mert Hevér jól hozza a figurát. Nem feledkezhetünk meg az özveggyé vált Luláról (Bánsági Ildikó) sem, az anyáról, azaz Bánsági Ildikóról, aki erõs, mint általában és teljesen hihetõ szereppel bír.
A gyászon kívül a jövõ tervezése, azaz az örökség miatt is gyülekezik a család. Az örökség kézzelfogható része pedig nem más, mint egy szõlõsdomb, egy borospince és az éveken át fejlesztett, „Átok” fantázianevû bor. Bár a nyakába szakadt felelõsség megrémíti Marcit, a férfi nem sejti, hogy a családban valakinek sokkal súlyosabb örökséggel kell szembenéznie.

Miközben újabb és újabb dolgok derülnek ki az apa magánéletérõl, a családtagok kénytelenek szembenézni azokkal az elhallgatott problémákkal, amelyek felszínes, ám belül feszültségekkel teli viszonyaikhoz vezettek. Lulának közel 40 év házasság után kell szembesülnie azzal, hogy elhunyt férje szeretõt tartott és az eltitkolt kapcsolatból egy lassan kamaszkorba lépõ gyermek született. Az apa hûtlenségén okozta sokkon túl a két testvér között is feszült a helyzet, hisz amíg Eszter menõ és jól fizetett jogászként dolgozik Brüsszelben, addig Marci budapesti tanárként gürcöl a saját és családja, anorexiás kamaszlánya (Németh Alexandra) és felesége, Kata (Szamosi Zsófia) megélhetéséért. Aztán itt van még Eszter külföldi barátja, aki mint kívülálló egy egészen más aspektuson keresztül látja az eseményeket, és persze Emma, akirõl Eszter csak annyit mond, hogy “õ a kõ a tóban, ami felkavarja az állóvizet”. De még mielõtt Marci és Eszter megismerhetnék féltestvérüket, a család tagjainak súlyos döntésüket kell hozniuk az életükrõl…

Merthogy a temetést követõen egy mindenki számára ismeretlen nõ, Emma (Fodor Annamária) bejelenti, hogy az apát bizony nem csak a szûk család gyászolja, sõt a sok-sok éven át titokba tartott szeretõ kívül egy gyermek is árván maradt utána. Tehát pénzre van szükség a felnevelésére. Pénznek pedig lennie kell, még ha – az amúgy nem profitáló – családi borászatot átokként is emlegetik az isten háta mögött.

Átok 2.

A sorozat második szezonja az elsõ évad története után egy évvel játszódik. Az Átok tovább kísért, az ármánykodásokkal és izgalmakkal teli történet fõszereplõinek családi életét ismét nem várt események és számukra ismeretlen személyek borítják fel, veszélybe sodorva egész eddigi életüket.
Eszter visszatért Brüsszelbe, de a család mindennapi életébe új szereplõk léptek be.

Marciék befogadták apjuk szeretõjének gyermekét, a tizenkét éves Petit, és tovább élik mindennapi problémákkal terhes, veszekedõs életüket – miközben egyre távolabb sodródnak egymástól. Az egy évvel ezelõtti “balesetrõl”, amelyben apja szeretõje, Peti anyja kómába esett, csak egymás között beszélnek Katával, a feleségével. Marci retteg attól, hogy az asszony magához tér, és rávall. Akkor már biztos nem sikerül megúsznia a felelõsségre vonást.
Luca kamaszodik, táncolni tanul, és megjelennek életében a fiúk is, nem is egy, hanem rögtön kettõ. Nem beszélve a pszichiáterérõl, aki szorosabb kapcsolatba kerül Luca családjával, mint ahogy azt a kislány szerette volna. Luca táncversenyre készül, és pszichológushoz jár, akiben nem bízik. A “pszichozombi” nem nyerte el a lány bizalmát, de úgy tûnik, az anorexia megszûnt, a kislány egészséges.

Akárcsak az elsõ évadban, Marciék családjának most is össze kell fognia, de a problémák egyre sokasodnak: magához tér a kómából Peti anyja, Luca megszökik otthonról és egy titokzatos nõ is feltûnik, aki ármánykodásával veszélybe sodorhatja Marciék egész eddigi életét.

Megtekinthetõ: november 7-tõl sugározza a Magyar Televízió, Mátyássy Áron 41. Magyar Filmszemlén TV-film kategóriában fõdíjat nyert Átok címû filmjének második évadját. A 2010-ben Filmszemle díjas Átok négy részbõl álló minisorozat volt, amely most további kilenc résszel bõvült.

A fõszerepben: Bánsági Ildikó, Hevér Gábor, Szamosi Zsófia, Pálfi Kata, Németh Alexandra, Fodor Annamária, Bán János, Kádas József, Vilmányi Benett, Tasnádi Bence, Balázsovits Edit, Balogh Richárd
A forgatókönyvet Gál Péter, Zakál Edit, Szászi Zsuzsanna írta.
Az operatõr Gyõri Márk, aki A hetedik kör, Varga Katalin balladája, Boldog új élet címû filmeket is fényképezte.
A film zenéjét a T.Ú.K. – Tanár úr kérem! tévéfilm és a Zsebzsötem címû kisjátékfilm zeneszerzõje, Hérincs Dániel szerezte.

2011. október 31. (Cultura.hu)