Kép - gondolatok

 

 Méhész István vagyok. Üdvözöllek a honlapomon!

 

Az általam szépnek gondolt fotóimból, rajzaimból akartam egy kis magánkiállítást készíteni, ezért ezen a lapon elsősorban fényképeket, képeslapokat, mobilra, illetve számítógépre ingyen letölthető háttérképeket (desktop, wallpaper) találsz. Mivel a képeket is, mint minden alkotást érzelmek és gondolatok ihletik, ezért  érdekes gondolatokat, mondásokat, bölcsességeket és amatőr írásokat is összegyűjtöttem itt. Megosztom veled a fényképezésről szóló tapasztalataimat is. Anélkül adok tanácsokat, hogy azt képzelném, hogy én vagyok erre a leghivatottabb. A kezdő fotósoknak azért remélem tudok újat mondani, segíteni!

 

Télűző séta

 

Az oldal 1024 x 768 pixeles felbontásban készült

Utolsó frissítés: 2012. 03. 09.

 

Télűzés

Hóvirág szőnyeg volt mindenfelé! Nézd meg az Időn - ként rovatban!

 

Méhész István vagyok, foglalkozásom szerint anyagvizsgáló mérnök, laboratórium vezető. 1980 óta hobbim a fényképezés. Hangsúlyozom, hogy csupán a hobbim, vagyis tényleg csak kis amatőr vagyok. Ennek ellenére igyekszem megtalálni mindenben a szépet, és képeim, rajzaim közül is megmutatni a nekem legjobban tetszőket.

 

Eleinte egy Szmena 8-as kisgéppel készültek képeim, de az első fizetéseimből összespóroltam egy Praktica PLC 3 típusú kisfilmes kamerára. Nagyon szeretem a mai napig is annak ellenére, hogy ma már én is beálltam a digitális géppel fényképezők táborába. Néhány éve vettem egy FUJIFILM S 5000-est, de mivel ez a típus ma már szinte elavultnak számít, hosszú évek gyűjtögetése (és válogatása) után megvettem az újabb digitális gépet is,  egy FUJIFILM HS10-est. Ez az a típus, ami szerintem aktuálisan éppen a legjobb az anyagilag is elérhető "bridge" kategóriából, és hű maradtam a márkához. Persze ezt mindenki maga dönti el. Sokat olvasgattam a fényképezés történetéről, technikájáról, és trükkjeiről. Még a filmhívást és a nagyítást is kipróbáltam, bár sokáig inkább diaképeket készítettem. Úgy tűnt, hogy a vetített kép életszerűbb, mint a papírkép, és egyszerre többen is nézhetik. Ma már nem ragaszkodom a vászonra vetített képhez, de ez annak is köszönhető, hogy a digitalizált, vagy eleve digitális felvételeket monitoron "vetíthetem ki".

Biztos fel fog tűnni, hogy nem mutatok általam készített portrékat. Ez nem azért van, mert nem szoktam embereket fényképezni. Elsősorban a családomról, ismerőseimről készítettem képeket, de nem "művészi" megfontolásból. Bár igaz, voltak próbálkozásaim több-kevesebb sikerrel. Bevallom, nagyon szeretnék szép portrékat is fényképezni, de szerintem ehhez nagy felkészültség, türelem és emberismeret kell. Az én  jobban sikerült képeimet a családi album őrzi. Amiket barátokról, ismerősökről, munkatársakról készítettem, szintén nem akarom közszemlére tenni. Mint bárki más, akit jobban érdekel a fényképezés, én is fényképeztem akt képeket is. Sajnos csak néhány sikerült, de ez nem a modell hibája volt, hanem az enyém. Természetesen ezeket sem a nyilvánosságnak szántam.

A rajzolás csak úgy jött. Nincs nagy rajztehetségem, de néha sikerül egy-két érdekes dolgot készíteni. Az egyik ilyen érdekesség a kisfiamnak és kislányomnak rajzolt hupikék törpikés társasjáték. Munkámhoz, vagy feleségem munkájához is készítettem néhány szemléltető eszközt, rajzot, és innen jött az ötlet, hogy kipróbáljam a számítógépes rajzolást. Így aztán készítettem névkártyákat, CD borítókat, különböző dokumentumokhoz fejlécbe illeszthető szimbólumokat, vagy teljes szemléltető tablókat. Szakdolgozataimhoz, vagy szakmai jegyzőkönyveimhez a magyarázó ábrákat is számítógépen rajzoltam meg. Mondhatni, hogy mindezeket csupán önszorgalomból, ugyanis tanítványaimon, ill. családomon kívül mást nem igazán értékelt. Néha azért megjegyezték, hogy "Mikre nincs neked időd?"

Ezt mondták akkor is, amikor a számítógépes szövegszerkesztő és táblázatkezelő tanfolyam után nekiláttam a tanultakat gyakorolni, vagy amikor kolléganőm segítségével megtanultam a tízujjas gépírást is. Később aztán, amikor néhányszor pályát módosítottam, jól jött, hogy értek egy kicsit ezekhez is.

Ez a honlap is csak egy ilyen indíttatásból készült próbálkozás. Lehet, hogy nem a legprofesszionálisabb, de a célnak egyelőre megfelel. Sokadik változatként elkészült az új forma is, ami elősegíti a lapon való könnyebb tájékozódást, és nekem is könnyebb a dolgom, ha változtatni, frissíteni akarok rajta valamit. Ugyanis továbbra is azt ígérem, hogy a képeket, és az egész tartalmat időnként frissítem. A lap belső szerkezetét is változtatom időnként, bár ez csak néha látványos.

A nyár a kedvenc évszakom. A vízparti nyaralásnál nincs jobb! Akár a Dunánál, vagy annak egy holtágánál, vagy a Balatonon, esetleg néha valamelyik tengerparton. Úszni, evezni, horgászni, vagy csak úgy napozni, nézelődni. Persze kerékpározni, kirándulni, táborozni bármelyik évszakban nagyon szeretek, mivel alapvetően kötődöm a természethez! A fényképeim is többnyire ilyen kirándulásokon készültek. Erdőn, mezőn, kertben, és bárhol útközben. Szeretem lefényképezni a szép tájakat, fákat, virágokat. Elsősorban a részletek bemutatásával szeretném láttatni a természet egészének különlegességét.

Ha van kedved, nézd meg a Természetképek rovatban a természetfotókat, virágfotókat, és néhány kisállat képet. A családi kirándulásokon készített képekből az Utazásképek rovatba tettem fel néhányat helyszínenként csoportosítva. Néhány érdekesebb rajzot is megmutatok a Rajzképek részben.

Talán a legszebb képeimet  az Időnként rovat "magánkiállításában" fogom összegyűjteni. Mint ahogy azt az említett alcím is sugallja, akkor teszek fel ide újabb képsorozatot, ha valamilyen érdekesebb gondolatot szeretnék képekben is bemutatni.  Az itt választott témákról való elmélkedéseimet a Gondolatképek menü alatt is összegyűjtöm, ahova szívesen teszek fel más amatőr írásokat is, valamint néhány híresebb, érdekesebb művet.

Ennek kapcsán szeretném megjegyezni, hogy a honlapon található összes kép és szöveg, mint minden irodalmi, tudományos és művészeti alkotás szerzői jogi védelem alatt áll. Másodlagos, engedély nélküli felhasználásukat törvény tiltja. Minden megjelentetés csak a szerző beleegyezésével, és nevének feltűntetésével engedélyezett.

 

@

Toplista - zenetér, keresőbarát magyar toplista, pagerank kijelzővel