Francia konyha
Francia kalács (Savarin) Desszert
Kezdőlap Cikkek Szakácskönyv Borok Sajtok Fórum
Hozzávalók:
Tésztához
500 g liszt
150 g vaj
40 g élesztő
60 g cukor
5 tojás
1/4 l tej
csipetnyi só

Sziruphoz
100 g cukor
1/4 l víz
1/4 l rum
100 g sárgabarack lekvár
1 ek kristálycukor
1 dl víz

Díszítéshez
500 g eper
1 ek porcukor


Elkészítése:
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. A tejet kis lángon meglangyosítjuk, majd az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk.
Hozzáadunk négy evőkanál lisztet és egy csipetnyi cukrot, majd összekeverjük. A kovászt letakarva fél órán át kelesztjük.
A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük, a közepébe kis mélyedést csinálunk, és beleütjük a tojásokat. A feldarabolt vajata is a tálba szórjuk, végül hozzáadjuk az érett kovászt, és sima tésztává dagasztjuk.
Letakarva fél órán át kelesztjük, majd ismét erősen átdagasztjuk.
A tésztát ezután egy előre kivajazott savarinformába öntjük, és 200oC-on, 40 percig sütjük.
Közben a cukorból a vízzel szirupot főzünk, majd hozzáadjuk a rumot. A kisült savarint átitatjuk a szirupoldattal, majd megkenjük a cukorral és vízzel felfőzött sárgabaracklekvárral.
Tálalás előtt a sütemény közepébe töltjük a gyümölcsöt, végül megszórjuk porcukorral.