Francia konyha
Burgundi marhapörkölt Főételek/Egytálételek
Kezdőlap Cikkek Szakácskönyv Borok Sajtok Fórum
Hozzávalók:
1 kg pörköltnek való marhahús
2 fej vöröshagyma
2 sárgarépa
20 dkg gomba
1 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
kakukkfű
2 szegfűszeg
petrezselyem
liszt
olaj
só,bors
burgundi vörösbor


Elkészítés:
A pörkölthúst 5 cm-es kockákra vágjuk, a sárgarépát vastag karikákra szeljük, a vöröshagymát és a fokhagymát apró szeletekre, a gombát szeletekre vágjuk.
Egy megfelelő edényben felmelegítünk négy evőkanál olajat, beletesszük a darabokra vágott marhahúst és minden oldalon megpirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, répát, majd lassú tűzön kevergetve kicsit megpirítjuk, majd megszórjuk 2 evőkanál liszttel és jól összekeverjük. Ezek után lassan kevergetve, fokozatosan adjuk hozzá a vörösbort, egészen addig, míg 3/4 részben ellepi a húsunkat, majd vízzel felengedjük, hogy teljesen ellepje. Hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet, petrezselymet, szegfűszeget, ízlés szerint megsózzuk és borsozzuk. Kb.másfél órát főzzük lassú tűzön, néha megkeverjük. Ha már majdnem teljesen puha a hús, akkor beletesszük a gombát és még kb. 15 percet főzzük. Ha szükséges, akkor főzés közben egy kis vörösbort önthetünk hozzá. A burgundi marhapörköltet főtt burgonyával vagy tésztával tálaljuk.