Sono un/una: Cerco un/una:

Ú T I K A L A U Z

 
   

Olaszország

TERÜLETE: 301 230 km2
FŐVÁROSA: Róma
NÉPESSÉGE: 58 millió (Európa 4. legnépesebb országa)
ÁLLAMFORMA: Köztársaság (Republica Italiana)
NEMZETISÉGEK: olasz, szárd, rétoromán, tiroli
HIVATALOS NYELV: olasz
NAGYOBB VÁROSOK: Róma 2,5 millió, Milánó 1,3 millió, Nápoly 1 millió, Torinó 900 ezer, Palermo, Genova, Bologna, Firenze
LEGMAGASABB PONTJA: Monte Blanco 4807 m
LEGNAGYOBB FOLYÓI: Pó 652 km, Adige 410 km, Arnó 241 km, Isonzó, Tevere, (Tiberis)
LEGNAGYOBB TAVAI: Garda-tó, Lago Maggiore, Comói-tó
FONTOS IPARKÖZPONTOK: Torinó (Fiat), Róma, Nápoly, Milánó (Alfa Rómeó), Bologna, Firenze, Trieszt, Palermo
Pénznem: Euró
Ország hívószám +39
Úti dokumentum Magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal utazhatnak

Az olaszok az országukat sokszor csak „csizmának” nevezik, vagy „félszigetnek”, vagy „csodálatos országnak”. Olaszország területébe beékelődve helyezkedik el két független mini állam, Vatikán és San Marino. 20 tartományából 5 autonóm.
Az ország északról dél felé haladva három nagy tájegységre tagozódik: az Olasz Alpokra, a Pó síkságra és az Appennin-félszigetre a szomszédos szigetekkel. A partvidék nyugati oldalát öblök tarkítják, a keleti oldala egyenes.
Észak-Olaszországot az Alpok láncai hálózzák be, a Nyugati-Alpok, a Keleti-Alpok egy része és a Dolomitok. A hegységek főleg gránit és gneisz hegységek, a Keleti-Alpok és a Dolomitok mészkő- és dolomit hegységek. A völgyeket a pleisztocén kori gleccserek vájták ki, amelyekben időnként hatalmas tavak keletkeztek, pl. a Garda-tó, a Comói-tó, Lago Maggiore.
A Pó-síkság megsüllyedt, termékeny síkság. A Pó folyó deltatorkolattal ömlik az Adria-tengerbe. A torkolattól északra található a Velencei-öböl.
Az Appennin-félsziget fiatal lánchegység. Legmagasabb pontja a Corno Grande 2914 méter magas. A félsziget szeizmikusan nagyon aktív. Vulkáni működés és földrengések jellemzőek az ország egy részére. Európa legmagasabban működő vulkánja a 3323 méter magas Etna. Nemrég még működött a Vezúv(1279 m) és ma is működő vulkán a Tirrén-tengerben a Stromboli a Lipari-szigeteken (924 m).
Határai Franciaország, Svájc, Ausztria és Szlovénia.
Két legnagyobb szigete Szicília és Szardínia. Az ország hossza kb. 1200 km. Tengerpartjainak hossza a szigeteket is beleértve 7375 km.
A csizma déli részét 140 km választja el Afrikától.
Az olasz tengerszintfigyelő szolgálat megfigyelése szerint az elmúlt 100 évben a tenger szintje 20 centimétert emelkedett és 10 évenként ma is kb. 50 mm-rel nő. Az apály és dagály és a hullámzás ma is állandóan változtatja a partokat. Az utóbbi évszázadokban az Arnó és a Tevere folyó torkolata 5-10 km-rel tolódott kijjebb. Pisa például a 12. században tengeri nagyhatalom volt, az antik Róma kikötője, Ostia is 5 km-re található a tengertől, az Adria partján pedig Ravenna távolodott el a tengertől.

Növény- és állatvilág

Jellegzetes növények az ezüstös lombú olajfa, ciprus, örökzöld tölgy és a pinea fenyő. A Lombardia-síkság jellemző fája a selyemhernyó-tenyésztés miatt elterjedt eperfa.
Mindenütt látni szőlőt, délen sok citrus-féle található. A sziklás területek jellegzetes növénye a macchia-bozót. Jellegzetes mediterrán növények az oleander, a mirtusz, a puszpáng, a rozmaring és a levendula. Sok pálmafa és kaktuszféle is található. Az Alpok táján fenyves erdők, magasabb területeken megtalálható az alpesi rózsa, a kék encián és a havasi gyopár.
Az országban 19 nemzeti park van és csaknem 500 tájvédelmi körzet.

Dél-Tirol (Dolomitok, Garda-tó, Dél-Tirol történelme, Az utolsó tiroli grófnő, Tirol várkastélya, Dél-Tirol városai: Merano, Bolzano)
Dél-tiroli konyha és borok
Fotók

MTV Videótár Filmek az olasz tartományokról

Linkek:

01. Firenze linkek
02.
Firenzei szállás linkek
03.
Jesolo szállás linkek
04.
Olasz művészet linkek
05.
Olasz tartományok linkek
06.
Olaszország linkek
07.
Toszkána linkek


 

Partnerprogramok

 

 
Nyelvgyakorlás
Német nyelv

Angol nyelv

Olasz nyelv

 
Útikalauz
Magyarország
Budapest
Keszthely
Nemzeti Parkok
Világörökség
 
Európa
Ausztria
Németország
Olaszország
Horvátország
 
 
Galéria
 
Idegenvezető
 

SCHMIDT VALÉRIA IDEGENVEZETŐ, NÉMET
NYELVTANÁR ÉS FORDÍTÓ

E-mail:
schv57@gmail.com

 

 

 

Linkcsere

 

  Ingyenes linkgyűjtemény

 

ToP Linkcsere - Ingyenes linkcsere gyorsan mindenkinek

 

Linkgyűjtemény

 


counter globe

 

 

Google PageRank