Lisztkódok
Úgy gondolom hasznos ismerni a lisztfélék típusait használatos kódjait. A betűk a magyar nevekre és a fogósságra (L-nem fogós, F-fogós, FF-kétszerfogós, FFF-háromszorfogós), míg a szám a termék hamutartalmának százszorosa, tehát a szervetlenanyag-tartalmára utal.
A sütőiparban használt kódok:
- BL-55: finom(búza)liszt, BL-80: fehér kenyérliszt, BL-112: félfehér kenyérliszt
- BFF-55: rétesliszt
- AD: búzadara
- GL-200: Graham liszt;
- TL-50 (vagy BFFF-50): tésztaipari liszt
- DSL: durum simaliszt, TDD: tésztaipari durum dara
- TBL-70: fehér tönköly(búza)liszt, TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly(búza)liszt
- RL-60: fehér rozsliszt (rozsláng), RL-90: világos rozsliszt, RL-125: sötét rozsliszt, RL-190: teljes kiőrlésű rozsliszt
Ha másra is kíváncsi vagy Wikipedián még olvashatsz a lisztről.