RECEPTEK
Formában sült fehér kenyér
egy egyszerű alaprecept
- 1kg búza liszt bl-55 vagy bl-80
- 1db kocka élesztő
- 1 teáskanál cukor az élesztőhöz
- 1 kiskanál őrölt kömény izés szerint
- 5 dl langyos tej
- 1 kiskanál só a lisztbe
- vaj vagy étolaj a forma kikenéséhez
Élesztőt cukrot feloldod langyos tejben. Lisztet átszitálod a dagasztótálba hozzákevered a sót az őrölt köményt . Majd az élesztős tejet liszthez öntöd és tíz percig dagasztod, kidolgozod a tésztát lisztezed.
Kikened a sütőformát, a megformázott kenyeret beleteszed, hosszában éles késsel bevágod. kendővel letakarva 45-60 percig pihenteted. Közben a sütőt 200 fokra melegíted és ha megkelt a tészta 60 perc alatt kisütod. Amennyiben légkeveréses a sütőd negyed óra múlva 180 fokra állítod és bekapcsolod a légkeverést.
Barna krumplis kenyér
Mama kedvence, 1 kg tésztához és viszonylag nagy sütőformához

- 1db 20-30 dkg nagyobbacska krumpli
- 20 dkg Graham liszt GL-200
- 20 dkg tönkölybúza teljes kiőrlésű lisztje TLB-300
- 30-40 dkg BL55 búzaliszt
- 1 db kocka élesztő +1db zacskós szárított élesztő ennyi élesztőtől az ilyen lisztkeverék könnyen megkel és laza állagú tésztát kapsz, ha van időd várni a kelésre kevesebb élesztő is elég.
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
- 5 dl langyos víz
- ? dl étolaj de ez feltétlen nem szükséges
- vaj vagy étolaj a forma kikenéséhez
Élesztőt felfuttatni 3 dl langyos vízben a cukorral, utána lisztalapot mérlegen kimérve össze kell állítani sózni, szárított élesztővel alaposan el kell keverni még szárazon. Krumplit megfőzve krumpli törőn át kell törni és az átszitált sóval elkevert liszthez adni. A felfutott élesztőt hozzákeverni. Idáig egyszerű nem? Most jön a dagasztás kézzel, a kenyértészta alapot kézzel alaposan átgyúrod, miközben lassan adagolod a langyos vizet, meg egy kis lisztet, addig dagasztod, míg el nem válik az edény falától. Az edénybe konyharuhát teszel, meglisztezed és beleteszed a tésztát pihenni.
Huzatmentes helyen keleszted egykettőre meg is kell szép nagyra. Sütőformát kiolajozod, és a megkelt tésztát átgyúrva szépen megformázva beleteszed, tetejét éles késsel bemetszed. Letakarod ismét a kelő tésztára vigyázni kell. Hamarosan beledagad a formába, mielőtt teljesen megkelne, tekerd a sütőt 200 fokra és mikor úgy látod, hogy nem fér már a formában bedobod a sütőbe. Egy óra alatt kisütöd. Sütőből egy óra múlva kiveszed és rácsra, vagy fakanálra teszed, hogy az alja is kihűljön, ne maradjon nedves. Sajnos várni kell vele egy órát vagy többet mire kihűl, nálunk még sosem tudott egy kenyér sem kihűlni teljesen.