Étkezési Szokások

Az étkezés tizenkét alapszabályát Haszan, Mohamed próféta unokája foglalta össze:

Tudnod kell, hogy az ételt Isten adta neked!
Elégedj meg avval, amit neked adott!
Mielőtt hozzáfognál az evéshez mondd: "biszmilláh" /Isten nevében/!
Étkezés után mondd: "alhamolulilláh" /Istennek hála/!
Étkezés előtt moss kezet!
Az asztal baloldalán foglalj helyet!
Jobb kezed három ujjával egyél!
Ha befejezted az evést, nyald meg az ujjaidat!
Egyél a közvetlenül előtted lévő tálból, annak is a feléd eső részéből!
Végy kis falatokat!
Jól rágd meg az ételt!
Ne bámuld a veled együtt étkezőket!

A magyar vendéglátás szempontjából ügyelni kell, hogy az iszlám vallásúaknak ne adjunk sertéshúst, sertéshúsból készült felvágottakat, ragukat!


KIFEJEZETTEN TILOS!

  • Tilos a sertés húsa vagy bármely része, a vaddisznó, a vér, az elhullott állatok húsának a fogyasztása.
  • Minden alkoholos, részegséget okozó ital.
  • A bort még ételek készítésére sem használják.
  • Tilos a szerencsejáték.

A megengedett állatok levágását is előírások szabják meg: isten nevének említésével kell az állat nyaki ütőerét elvágni, majd kivéreztetni. Az iszlám országokban vannak olyan húsboltok, ahol a vallás előírásainak megfelelően levágott állatok húsát árulják. (Ilyen bolt csak Budapesten van.)

Pl: szárnyasok, szarvasmarha, hal, de a birkahús a lekedveltebb.

Nemzeti specialitásuk a nyárson sült Kebab.

Az étkezési előírásokat mindenütt betartják, de az hogy milyen étkezési kultúra alakult ki az egyes országokban az sok egyéb tényezőtől függ.

Egyiptomtól keletre a csicseriborsó, és a citromlével, olivaolajjal szezámmaggal ízesített egyiptomi barna lóbab, Ebédre, vacsorára főtt ételt fogyasztanak. Ez leggyakrabban, zöldségféle kevés hússal elkészítve, olajbogyó, saláták.




 http://www.tensi.hu/uploadpic/harira.jpg