Egy néprajz szakos hallgató dolgozatához adott interjú: (2012. november)

Honnan az érdeklődés a mesterség iránt?
Véletlen, hogy textiles lettem. Kicsi koromtól festőművésznek készültem. Másodikos koromban fedezett fel Nagy Károly, (a szegedi Szépmíves Céh elnöke) aki felvételiig egyengette utamat. Tömörkény István Művészeti Szakközépiskola grafika szakára jelentkeztem, de textil szakra vettek fel. Át akartam jelentkezni másik szakra, de megérintett a szövőműhely varázsa, illata. Ráadásul kiderült, hogy festészetet csak a textil szakosok tanulnak, így maradtam textiles.

Hol tanulta ki a mesterséget?
Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában végeztem, gobelinszövő, tervező -és javítóként. Művésztanáraimtól olyan alapokat kaptam amire bátran építkezhetek munkám során.

Volt-e és ki a mestere?
A textiltervezést és szövést Szabó Judit tanárnőtől tanultam, de mestereimnek tudhatom Szeged leghíresebb művészeit: Zoltánffy István, Kalmár Márton, Orr Gizella, Szalai Ferenc, Magos Gyula, Nagy Károly, Fritz Mihály.

Mikor vált egyértelművé, hogy szövéssel kíván egész életében foglalkozni?
Az első szövőkeretet férjemtől kaptam karácsonyra. Néhány hónap múlva megvettük az első parasztszövőszéket, majd a szövőszékhez a házat, amiben lakunk. Gyes után döntenem kellett, hogy melyik szakmámat választom, s mivel a régi munkahelyem megszűnt, kényszervállalkozó lettem. A szövést választottam, (van egy virágkötő szakmám is) mert ez „egy emberes” és itthon is tudtam csinálni. Ez a gyerekek miatt volt fontos, mert velük lehettem óvodai szünetekben és betegség esetén is. Természetesen addigra a szövésbe is belehabarodtam.

A szövés mikor kapcsolódott össze a népművészettel?
A népművészet szeretete pici koromtól kezdve elkísért. Hét éves koromtól néptáncoltam Nagy Albert tanítványaként. Később az Algyői Hagyományörző Együttes tagja voltam, ahol néptáncot tanítottam. Itt ismerkedtem össze a férjemmel, aki népzenész. Az iskolában a néprajz volt az egyik kedvenc tantárgyam, különösen azokat az órákat szerettem, amikor a múzeum raktárában mintákat gyűjtöttünk. Elejétől fogva népi jellegű szőtteseket készítettem. Első zsűrizésen is népi kategóriában indultam. 2002-től tagja lettem a Dél-Alföldi Népművészeti Egyesületnek (ma DANE2004) ahol a népművészektől komoly szakmai segítséget kaptam.

Milyen termékeket készít legszívesebben?
Éppen amihez kedvem van, mert akkor tud szárnyalni a fantáziám. Szeretem az egyedi megrendeléseket, mert az kihívást jelent.

Van-e egyéni technikája, motívumkészlete?
Természetesen. Büszke vagyok rá, hogy messziről megismerik a munkáimat. Lehet, hogy van stílusom? Szeretem használni a környékbeli takácsmintákat, az egyik kedvencem a „szedett rozmaring”. Szívesen merítek más népek, vagy éppen más szakmák (szálasanyag fonó) mintáiból, s ültetem át szövőszékre. Iparművészeti tanulmányaimnak köszönhetően bátran bánok a színekkel, ezt a munkám, a divat és a megrendelőim is megkövetelik.

Mennyire más a mai környezet? Lát-e különbséget a régi és a mai tömegkultúra között?
Teljesen más a mai környezet. Régen a paraszti kultúrában a funkcionalitás volt a középpontban. Használati tárgyaik egyszerűek de nagyszerűek voltak, minden sallang nélkül. Ma sokszor nem az ésszerűség, hanem a divat diktál. Divatból használunk népi motívumokat úgy, hogy már rég nem tudjuk azoknak a jelentését, üzenetét.

Van-e olyan termék amit az új igényekhez igazodva kezdett el készíteni? Hogyan tekint ezekre az új termékekre?
Természetesen vállalkozóként a piaci igényekhez kell igazodnom. Szőtteseimet a mai lakáskultúrának, és a megrendelőim igényeinek eleget téve készítem. Színeiben igazodnom kell az aktuális trendhez, úgy, hogy közben próbálom belecsempészni a népi mintakincset és a saját egyéniségemet. Ezen kívül vannak olyan új termékeim, amit a kereslet hatására, vagy éppen üzleti okok miatt kezdtem el gyártani, sokszor egészen új technikával. Egyébként is szívesen próbálok ki új anyagokat és technikákat, amit aztán játszóházakon, kézműves foglalkozásokon tudok kamatoztatni. Ezeket az új termékeket ugyanolyan szeretettel és igényességgel próbálom elkészíteni mint a szőtteseimet.

Hogyan találkozik a vevőkkel?
A legtöbben a műhelyemben keresnek fel, kiállításokon találkoznak munkáimmal, de kézműves vásárokon is sok az érdeklődő. A műhelybe általában konkrét megrendeléseket hoznak, de gyakran keresnek fel gyerekcsoportok, akik a szakma iránt érdeklődnek, és külföldi turisták akik megismerkednek a hagyományainkkal, és ajándékot vásárolnak nálam.

Vannak-e visszatérő vásárlói?
Természetesen, sőt az elégedett vásárlók sok új megrendelőt hoznak.

Milyen új igényekkel keresik meg önt a vásárlók? Vannak-e különleges egyedi kívánságok?
Az igényes vásárló méretre rendeli a szőnyeget. Sokan hoznak tapéta, függöny vagy bútorkárpit mintát amihez közösen tervezzük meg a szőnyeget. Vannak különleges kívánságok is, amit a megrendelő tervei, elképzelései alapján kell elkészítenem. Az utolsó ilyen egy kék-zöld felemás színátmenetes gyerekszobaszőnyeg volt ami királykékből tűrkízkéken át kiwizölddel végződött.

Az alapanyagok tekintetében kell-e változtatni az új igényekhez igazodva?
Én elsősorban rongyszőnyegeket szövök, néha gyapjút. Az a tapasztalatom, hogy a gyapjúszőnyeget manapság a nehezenkezelhetősége s talán az ára miatt kevesen keresik. Természetesen vannak divatos alapanyagok ilyen a zsenília, széllevágott, bébipolár. Ezeket az anyagokat a puha tapintásuk miatt keresik. Rongyszőnyegen belül a színek változnak az aktuális divat vagy akár évszak szerint.

Mennyire jelennek meg a népművészeti elemek a mai termékekben?
Erre azt szoktam mondani, hogy van megélhetési és „szívem csücske” szövés. A megélhetési szövésben is benne van a szaktudásom, az egyéniségem a kezem melege. A tarka szőnyegeimnek is vannak hagyományos gyökerei. Anno a rongyszőnyeg tarka volt mert az elvásott, csíkokra vágott ruhaneműből készítették. Én új szabászati anyagból dolgozom, a tarka szőnyegeimet „színre” válogatom. A szívem csücske szövésben tudom kiélni minden fantáziámat. Igyekszem nagyon mai tárgyakon átmenteni a népi mintakincset.

A szövésben jelentkezik-e a mai divatos népi elemek alkalmazása?
A szövés kötött műfaj. A népi mintakincs kimeríti a technika adottságait. Nem tapasztalom, hogy a szőttes minták különösebben divatosak lennének. Keresnek honfoglalás kori jelképekkel szőtt tarisznyákat, a szövött öv divatos az íjászok körében.

Szeretné-e átadni majd valakinek a tudását? Vannak-e a mai fiatalok körében olyanok akik érdeklődnek a mesterség iránt?
Alkotótáborokban, népi játszóházakban sokat foglalkozom gyerekekkel. Folyamatosan vannak tanítványaim akik érdekes módon inkább az idősebb (sokszor nyugdíjas) korosztályból kerülnek ki.

Ha újrakezdhetné, ismét a szövést választaná életcéljául?
Naná, de elvégeznék hozzá egy néprajz szakot is.

A lent látható diavetítés Mészáros Andrea Média szakos hallgató vizsgamunkája.