A SAVANYÚ KÁPOSZTA
ELŐKÉSZÍTÉSE A káposztát a vásárláskor, de legkésőbb a
felhasználás előtt mindig megkóstoljuk. Ha túl savanyú, akkor annyi hideg vizet
töltünk rá, hogy ellepje. Egy-két perc múlva azt leöntjük, a káposztát
lecsurgatjuk, kinyomkodjuk (kicsavarjuk).
Az igazán előrelátó konyhász a főzésig félreteszi az öblítő vizet is, mert a
káposzta íze (savanyúsága) a hő hatására még változhat. Ha megvan az öblítőlé
és utóbb az derülne ki, hogy a mosás túlzottan jól sikerült, akkor lesz mivel
utánsavanyítania az ételt.
ÁRULKODÓ SZÍNEK A természetes úton savanyított káposzta mindig egy kicsit sárgás színű, a vegyszerrel kezelt viszont gyakran szinte teljesen fehér marad. Utóbbit érdemes kerülni, mert azzal előfordulhat, hogy főzés közben nagyon felerősödik az íze, vagyis az a káposzta, ami az előkóstoláskor kellemes volt, az ételkészítés végére ehetetlenül savanyú lesz.