|
A pontos idő:
Receptéka: Bözödújfalusi birkapörkölt: Töltött saláta: Juhtúrós kukoricagombóc: Majoránnás hűsgombóc: Töltött uborka: Káposztás tyúk: Erdélyi tőltőtt káposzta: Tűrós puliszka: Nyárádmenti rakott karalábé: Sajtos gombóc: Töltött krumpli: Öntött saláta: Sajtos tojás kenyéren: Tejfölös leves: Tarka paszuly bazsalikommal: Gombával töltött murok: Szóvátaí flekken: Hagymatokány csiki módra: Ez a lap az omlett oldala.
Az erdélyi ételek e válogatott kis gyűjteménye amelynek ihletője Kővi
Pál: Erdélyi lakoma c. gasztronómiai könyve jól példázza, hogyan
lehet
a mindennapok egyszerű élelmiszereiből ízletes ételeket készíteni. Az
erdélyi konyha az ott élő etnikum sokszínűségéből táplálkozva, a fűszerek
sokaságát felvonultatva a majoránna, a csombor, a bazsalikom, a
kömény,
a bors, a babérlevél, a szerecsendió, szegfűbors segítségével finom
ízes,
egységes ételeket varázsol asztalunkra, amelyről a savanykás sűrű tejföl
sem hiányozhat.
A mindenütt megtermő és beszerezhető alapanyagok egyszerű készítési
módok, erdélyi őseink tapasztalatai és szokásai. Ezt elherdálni
oktalanság,
különösen amikor létkérdéssé vált a hogyan tovább. Hogyan változtassuk
egyoldalú és egészségtelen étkezési szokásaink? Nem kell mást tennünk,
nyúljunk vissza a régi forráshoz, amit annyi korszakon át Erdély
földjén a tapasztalat és ízlés összeválogatott.
Hozzávalók: 80 dkg juhhüs,
3-3 evőkanál olaj és paradicsomlé, 1 fej vöröshagyma,
2 zsemle, 16 dkg rizs, 20
dkg gomba, 1,5 dl tejföl, 1
késhegynyi őrölt bors, 3
csipet majoránna, só.
Olajban világossárgára pirított, apróra vágott hagymához hozzátesszük a
felkockázott húst és zsemlét. A húst előzetesen sós vízzel többször
leforrázzuk és fagyútól megtisztítjuk. Fedő alatt pároljuk, besózzuk,
megborsózzuk és kevés paradicsomlevet öntünk alá. Mikor a hús félig puha,
beletesszük a rizst, a felvágott gombát és még majoránnával is fűszerez-
zük. Mikor teljesen puha csak annyi leve lesz mint a pörköltnek.
Ekkor ráöntjük a tejfölt és tálaljuk.
Energia: 408 kJ
Fehérje: 42 g
Zsírtartalom: 66 g
Szénhidrát: 52 g
Hozzávalók: 4 nagy fej sa-
láta, 50 dkg sertéshús, 15
dkg rizs, 2 dl tejföl, 1-1 ká-
véskanál csombor és kapor
és 10%-os ecet 1 csipet
őrölt bors, 1-1 evőkanál
liszt és olaj, só.
A megmosott salátaleveleket szétfejtegetjük, közepére behélyezzük a
rizzsel, fűszerekkel elkevert darált húst, a leveleket összehajtjuk
és cérnával átkötjük. Annyi sós vizet öntünk rá, hogy a salátát jól ellepje. A
vízbe
csombort, kaprot teszünk, kevés világos vajas rántással levét besűrítjük.
Ízlés szerint ecetezzük. A fejeket négyfelé vágva, tejföllel
meglocsolva tálaljuk.
Energia: 2680 kJ
Fehérje: 28 g
Zsírtartalom: 43 g
Szénhidrát: 37 g
Hozzávalók: 50 dkg juhtú-
ró, 10 dkg vaj, 6 tojás, 4 dl
tejfül, 60 dkg kukoricaliszt
1 kávéskanál köménymag,
1 zsemle, 1/2 fej hagyma, 10
dkg zsemlemorzsa, 6 dkg
vaj, só.
A juhtúrót, a vajat, a tojássárgáját őrölt köménymaggal, reszelt hagymával
és egy csipet sóval habosra keverjük. Beledolgozzuk a
kukoricalisztet és
legvégül a keményre felvert tojásfehérjét. A masszából kis gombócokat
formálunk és sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, pirított zsemlemorzsában
megforgatva, tejföllel tálaljuk.
Energia: 6490 kJ
Fehérje: 53 g
Zsírtartalom: 87 g
Szénhidrát: 140g
Hozzávalók: 30 dkg borjúhús vagy sovány sertéshús,
2 zsemle, f dl tej, f 5 dkg
vaj, 3 tojás, 1 késhegynyi
bors, 1 evőkanál majoránna, SÓ.
A húst és az előzetesen tejbe áztatott, kinyomkodott zsemlét
ledaráljuk. 7
dkg vajat, két egész tojást és egy tojássárgáját habosra kikeverjük,
hozzá-
adjuk a zsemlés húshoz. Sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük és jól
összedolgozzuk. Kis gombócokat formálunk és vajban kisütjük.
Energia: 188 kJ
Fehérje: 18g
Zsírtartalom: 34 g
Szénhidrát: 17g
Hozzávalók: 4 közepes uborka, 3 dl tejföl,1/2L húsleves (kockából), 2 tojássárgája,
50 dkg sertéshús,1/2 csomó kapor, 1/2 citrom, só.
A nyári uborkát meghámozzuk, míg a kígyóuborkát
csak kettévágjuk.
Hosszában a közepét kivájjuk és sóval
fűszerezett vagdalthússal megtöltjük. A töltött uborkát kevés húslevesben
megfőzzük. Ha kész, levét tojássárgájával elkevert tejföllel sűrítjük,
citrommal és kaporral ízlés szerint fűszerezzük.
Energia:2290 kJ
Fehérje:26 g
Zsírtartalom:47 g
Szénhidrát:6g
Hozzávalók: 1,5 kg tyúk.
20 dkg hagyma, 2 evőkanál
olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1
csapott evőkanál köménymag, 2 dl tejföl 15 dkg sa-
vanyú káposzta, 1 késhegynyi őrölt bors, 1 csomó petrezselyemzőld, só.
A finomra vágott hagymát kevés olajban megfuttatjuk. Rátesszük a
feldarabolt tyúkot. Megsózzuk, megborsozzuk. Rövid idő alatt átpörköljük, majd
többször kevés vizet aláöntve, megkeverve, fedő alatt pároljuk. Közben
köménymaggal összevagdalt fokhagymával fűszerezzük. A félig megpuhult
húst zsírjára pirítjuk és hozzátesszük a jól kicsavart savanyú káposztát.
Kevés vizet öntve alá, puhára pároljuk. Végezetül tejföllel és finomra
vágott petrezselyemzölddel elkeverve még egyszer felforraljuk.
Energia: 1720 kJ
Feheríe. 43 g
Zsírtartalom: 23 g
Szénhidrát: 8g
Hozzávalők: 40 dkg darált
sertéshús, 20 dkg darált
marhahús, 2 sertésláb, 16
dkg rizs 1 nagy fej hagyma, 1 tojás, 1-1 evőkanál
paprika és csombor, 7 késhegynyí őrölt bors, 50 dkg
apró káposzta, 8 nagy savanyúkáposztalevél 2 dl tejföl kb. 5 dl káposztalé, só.
A 10 percig főzött rizst, a darált húsokat, tojással, apróra vágott
hagymával,
borssal, paprikával és sóval összekeverjük. A keveréket elosztjuk a
káposztaleveleken, majd azokat felcsavarjuk. Cserépedény aljára tesszük a
hosz-
szába kettévágott sertéslábakat. Arra egy sor apró káposztát, majd a
tölteléket. Szórjuk meg csomborral és tegyünk a tetejére még egy sor
apró káposztát, majd annyi vízzel hígított káposztalével öntsük fel, hogy az
ellepje. Lassú tűznél keverés nélkül megfőzzük. Tejföllel tálaljuk.
Energia: 3310 kJ
Feheríe. 43 g
Zsírtartalom: 51 g
Szénhidrát: 40g
Hozzávalók: 30 dkg máléliszt 30 dkg félzsíros tehéntúró, 10 dkg szalonna, 2dl tejföl 2 evőkanál olaj,
só.
Sós, lobogóan forró vízbe beleöntjük a kukoricalisztet. Elkeverjük és
kb. 20
percig főzzük. Ezután tűzről levéve, ruhával bebugyoláljuk a fazekat és
3-4
percig erőteljesen keverjük, majd 4-5 percet pihentetjük.
Olajba mártott evőkanállal formázott „galuskákat" egy tűzálló tálba sorba-
rakjuk. Megszórjuk túróval, meglocsoljuk tejföllel, majd újra egy sor
puliszka következik. A tetejére túrót, tejfölt és kiolvasztott
szalonnakockákat teszünk. A sütőben kb. 15 perc alatt átforrósítjuk.
Energia: 2720 kJ
Fehérje: 23 g
Zsírtartalom: 36g
Szénhidrát. 57 g
Hozzávalók: 60 dkg zsenge
karalábé, 8 dkg vaj, 1 késhegynyí cukor, 30 dkg marhahús, 2,5 dl tejföl 10 dkg
rizs, 7 kisfej vöröshagyma,
2 csipet őrölt bors, só.
A kockára vágott karalábét a vajon kevés cukorral puhára pároljuk. A
marhahúst sóval, borssal fűszerezve ugyancsak megpároljuk. A rizst
kevés finomra vágott hagymával elkeverve külön készítjük el.
Egy edény aljára lerakunk egy sor karalábét, arra tesszük a rizzsel
elkevert, kis darabokra vágott hús felét. Meglocsoljuk tejföllel. Újra karalábé,
majd húsos rizs a sorrend. Végezetül karalábé kerül felülre. A maradék tejfölt
ráöntve, sütőben 15 perc alatt átforrósítjuk.
Energia: 1970 kJ
Fehérje: 22 g
Zsírtartalom: 29g
Szénhidrát: 31 g
Hozzávalók: 4 szikkadt
zsemle, 2 5 dl tej, 15 dkg
reszelt sajt, 2 tojás, 10 dkg
olvasztott vaj, 1 késhegynyi őrölt köménymag, 3
dkg vaj, só.
A tejbe áztatott, kinyomkodott zsemlét átdaráljuk. 10 dkg reszelt
sajttal, sóval, köménymaggal, tojássárgájával, 3 dkg vajjal és keményre felvert
tojásfehérjehabbal összekeverjük. A masszából formált kis gombócokat
forró sós vízben kifőzzük, leszűrjük, az olvasztott vajban
megforgatjuk és reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Energia: 2420 kJ
Fehérje: 19 g
Zsírtartalom: 40 g
szénhidrát: 34g
Hozzávalók: 8 db nagyobb
krumpli, 50 dkg darált sertéshús, 2 evőkanál liszt,
5 dkg vaj, 2 dl tejföl 3 babérbors, 1 kávéskanál majo-
ránna, 1 evőkanál 10%-os
ecet, só
A krumplikat meghámozzuk. Középen kettévágjuk
és karalábéfúróval a metszés helyén lyukat fúrunk. Megtöltjük
sóval, borssal, majoránnával ízesített darálthússal, majd edénybe téve
annyi sós vízzel felöntve, hogy a ellepje főzni tesszük. Babérlevelet is
teszünk bele. Ha megpuhult világos
levél, 1 késhegynyi őrölt rántással sűrítjük. Ecettel és tejföllel
elkeverve a levét, tálaljuk.
Energia: 2890 kJ
Fehérje: 27 g
Zsírtartalom: 50 g
Szénhidrát: 33 g
Hozzávalók: 4 fejes saláta,
1 gerezd fokhagyma, 1 dl
tejföl 1 evőkanál borecet,só.
Fél liter vizet kevés sóval, 1 gerezd
szétnyomott fokhagymával föltesszük főni. A gondosan megtisztított, megmosott,
lecsepegtetett salátát öblös tálba helyezzük. A fővő levet forrás után ecettel, tejföllel elkeverjük,
majd a salátára öntjük. Melegen tálaljuk.
Energia: 250 kJ
Fehérje: 29 g
Zsírtartalom: 4 g
Szénhidrát: 3 g
Hozzávalók: 8 vékony kenyérszelet, 6 dkg vaj,
25 dkg sajt, 1 késhegynyi
durvára őrölt bors, 1 kávéskanál köménymag 8 tojás,
só.
A vékony kenyérszeletek mindkét oldalát
megkenjük vajjal. Egymás mellé tűzálló tálba helyezzük, vékony
sajtszeletekkel beborítjuk, leöntjük habosra- felvert, és durvára darált borssal
ízesített tojással. A tetejét köménymaggal meghintve, sütőbe pirosra sütjük.
Energia: 2410 kJ
Fehérje: 31 g
Zsírtartalom: 38g
Szénhidrát: 28 g
Hozzávalók: 4 dl húsleves (kockából), 4 dl tejföl,
kiskanál vaj, 1 kisfej hagyma, 2 csipet köménymag, 1
csapott evőkanál liszt 3 pirított
csipet szerecsendió, 1 csi-
pet szegfűbors és bors, só.
A vajban egy csapott evőkanálnyi lisztet
világossárgára pirítunk. Teszünk bele finomra vágott hagymát, sóval,
köménymaggal, borssal ízesítjük. Hozzákeverjük a húslevest, a tejfölt.
Kevés szerecsendióval, szegfűborssal és sóval fűszerezzük. Rövid ideig főzzük.
Pirított kenyérszelettel vagy zsemlekockával tálaljuk.
Energia: 98o kJ
Fehérje: 4 g
Zsírtartalom: 21 g
Szénhidrát: 8 g
Hozzávalók: 30 dkg száraz
tarkabab (paszuly), 20 dkg
köles vagy rizs 50 dkg
leveszöldség, 1 vöröshagyma, 1 zőldpapríka, 1 babér-
levél, 2 evőkanál liszt 2
evőkanál olaj, 40 dkg kolbász, 1 kávéskanál bazsalikom, 2 dl tejföl, só.
Az előző napon beáztatott paszulyt, kölessel, kockára vágott zöldséggel
feltesszük főzni. Vöröshagymát, zöldpaprikát, babérlevelet teszünk bele és
megsózzuk. Amikor puha, barna rántással sűrítjük és karikára vágott kol-
bászt teszünk bele. Bazsalikommal ízlés szerint fűszerezzük. Még
egyszer
átforraljuk és tálaláskor tejfölt teszünk bele.
Energia:4260 kJ
Fehérje: 44 g
Zsírtartalom:52 g
Szénhidrát: 95 g
Hozzávalók: 1,2 kg vastag
gomba, 2-2 evőkanál tarhonya, és vaj, 4 dl tejföl,
késhegynyi őrölt bors, 2
csipet majoránna, 1 csomó
petrezselyemzöld, só.
A murkot sós vízben félpuhára főzzük,
leszűrjük, belsejét óvatosan kivájjuk.
vagy kerek-gömbölyű murok (sárgarépa),
A murkot sós vízben félpuhára főzzük,
leszűrjük, belsejét óvatosan kivájjuk. az apróra vágott gombát, tarhonyával,
kikapart murokkal, petrezselyem 15 dkg zölddel kevés vajban megpárojuk. Sóval,
borssal, kevés majoránnával fűszerezzük. Ezzel megtöltjük a murkokat és
kivajazott lábosba tesszük. A tejfölt a maradék olvasztott vajjal
elkeverve ráöntjük és sütőbe téve jól átsütjük.
Energia: 1370 kJ
Fehérje: 9 g
Zsírtartalom: 21 g
Szénhidr8t: 29g
Hozzávalók:80 dkg sertéstarja, 2 késhegynyi őrölt bors, 1 fej reszelt hagyma, 1 dl fehér bor, só.
A felszeletelt húst gyengéden megveregetjük, egy-két helyen a szélét bevágjuk. Sóval, borssal megszórjuk
és reszelt hagymával megkenjük. Sütés előtt legalább egy-két órát érleljük. Izzó parázs felett kb. 5-6 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Sütés közben kevés borral meglocsoljuk a tetejét.
Idénysalátával tálaljuk.
Hozzávalok: 40 dkg hagyma, 2 evőkanál olaj, 4 dl tejfök, 1 evőkanál paprika, 1 csípet őrölt bors só.
A megtisztott hagymát nagyobb gerezdekre vágjuk és forró olajban megfonnyasztjuk. Megsózzuk, megpaprikázzuk és kevés vizet öntünk alá.
Aki el akarja venni a hagyma édeskés ízét az kevés borsot is szórjon bele.
Mikor megpuhult belekeverjük a tejfölt is. Legízletesebb körete a puliszka, de mással is tálalhatjuk.