A pontos idő:

  ERDÉLYI ÉTELEK  


Erdélyi ételek

    Receptéka:
    Az erdélyi ételek e válogatott kis gyűjteménye amelynek ihletője Kővi Pál: Erdélyi lakoma c. gasztronómiai könyve jól példázza, hogyan lehet a mindennapok egyszerű élelmiszereiből ízletes ételeket készíteni. Az erdélyi konyha az ott élő etnikum sokszínűségéből táplálkozva, a fűszerek sokaságát felvonultatva a majoránna, a csombor, a bazsalikom, a kömény, a bors, a babérlevél, a szerecsendió, szegfűbors segítségével finom ízes, egységes ételeket varázsol asztalunkra, amelyről a savanykás sűrű tejföl sem hiányozhat. A mindenütt megtermő és beszerezhető alapanyagok egyszerű készítési módok, erdélyi őseink tapasztalatai és szokásai. Ezt elherdálni oktalanság, különösen amikor létkérdéssé vált a hogyan tovább. Hogyan változtassuk egyoldalú és egészségtelen étkezési szokásaink? Nem kell mást tennünk, nyúljunk vissza a régi forráshoz, amit annyi korszakon át Erdély földjén a tapasztalat és ízlés összeválogatott.

    Bözödújfalusi birkapörkölt:

    Hozzávalók: 80 dkg juhhüs, 3-3 evőkanál olaj és paradicsomlé, 1 fej vöröshagyma, 2 zsemle, 16 dkg rizs, 20 dkg gomba, 1,5 dl tejföl, 1 késhegynyi őrölt bors, 3 csipet majoránna, só.

    Olajban világossárgára pirított, apróra vágott hagymához hozzátesszük a felkockázott húst és zsemlét. A húst előzetesen sós vízzel többször leforrázzuk és fagyútól megtisztítjuk. Fedő alatt pároljuk, besózzuk, megborsózzuk és kevés paradicsomlevet öntünk alá. Mikor a hús félig puha, beletesszük a rizst, a felvágott gombát és még majoránnával is fűszerez- zük. Mikor teljesen puha csak annyi leve lesz mint a pörköltnek. Ekkor ráöntjük a tejfölt és tálaljuk.
    Energia: 408 kJ
    Fehérje: 42 g
    Zsírtartalom: 66 g
    Szénhidrát: 52 g

    Töltött saláta:

    Hozzávalók: 4 nagy fej sa- láta, 50 dkg sertéshús, 15 dkg rizs, 2 dl tejföl, 1-1 ká- véskanál csombor és kapor és 10%-os ecet 1 csipet őrölt bors, 1-1 evőkanál liszt és olaj, só.

    A megmosott salátaleveleket szétfejtegetjük, közepére behélyezzük a rizzsel, fűszerekkel elkevert darált húst, a leveleket összehajtjuk és cérnával átkötjük. Annyi sós vizet öntünk rá, hogy a salátát jól ellepje. A vízbe csombort, kaprot teszünk, kevés világos vajas rántással levét besűrítjük. Ízlés szerint ecetezzük. A fejeket négyfelé vágva, tejföllel meglocsolva tálaljuk.
    Energia: 2680 kJ
    Fehérje: 28 g
    Zsírtartalom: 43 g
    Szénhidrát: 37 g

    Juhtúrós kukoricagombóc:

    Hozzávalók: 50 dkg juhtú- ró, 10 dkg vaj, 6 tojás, 4 dl tejfül, 60 dkg kukoricaliszt 1 kávéskanál köménymag, 1 zsemle, 1/2 fej hagyma, 10 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg vaj, só.

    A juhtúrót, a vajat, a tojássárgáját őrölt köménymaggal, reszelt hagymával és egy csipet sóval habosra keverjük. Beledolgozzuk a kukoricalisztet és legvégül a keményre felvert tojásfehérjét. A masszából kis gombócokat formálunk és sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, pirított zsemlemorzsában megforgatva, tejföllel tálaljuk.
    Energia: 6490 kJ
    Fehérje: 53 g
    Zsírtartalom: 87 g
    Szénhidrát: 140g

    Majoránnás hűsgombóc:
    Hozzávalók: 30 dkg borjúhús vagy sovány sertéshús, 2 zsemle, f dl tej, f 5 dkg vaj, 3 tojás, 1 késhegynyi bors, 1 evőkanál majoránna, SÓ.

    A húst és az előzetesen tejbe áztatott, kinyomkodott zsemlét ledaráljuk. 7 dkg vajat, két egész tojást és egy tojássárgáját habosra kikeverjük, hozzá- adjuk a zsemlés húshoz. Sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük és jól összedolgozzuk. Kis gombócokat formálunk és vajban kisütjük.
    Energia: 188 kJ
    Fehérje: 18g
    Zsírtartalom: 34 g
    Szénhidrát: 17g

    Töltött uborka:

    Hozzávalók: 4 közepes uborka, 3 dl tejföl,1/2L húsleves (kockából), 2 tojássárgája, 50 dkg sertéshús,1/2 csomó kapor, 1/2 citrom, só.

    A nyári uborkát meghámozzuk, míg a kígyóuborkát csak kettévágjuk. Hosszában a közepét kivájjuk és sóval fűszerezett vagdalthússal megtöltjük. A töltött uborkát kevés húslevesben megfőzzük. Ha kész, levét tojássárgájával elkevert tejföllel sűrítjük, citrommal és kaporral ízlés szerint fűszerezzük.
    Energia:2290 kJ
    Fehérje:26 g
    Zsírtartalom:47 g
    Szénhidrát:6g

    Káposztás tyúk:

    Hozzávalók: 1,5 kg tyúk. 20 dkg hagyma, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál köménymag, 2 dl tejföl 15 dkg sa- vanyú káposzta, 1 késhegynyi őrölt bors, 1 csomó petrezselyemzőld, só.

    A finomra vágott hagymát kevés olajban megfuttatjuk. Rátesszük a feldarabolt tyúkot. Megsózzuk, megborsozzuk. Rövid idő alatt átpörköljük, majd többször kevés vizet aláöntve, megkeverve, fedő alatt pároljuk. Közben köménymaggal összevagdalt fokhagymával fűszerezzük. A félig megpuhult húst zsírjára pirítjuk és hozzátesszük a jól kicsavart savanyú káposztát. Kevés vizet öntve alá, puhára pároljuk. Végezetül tejföllel és finomra vágott petrezselyemzölddel elkeverve még egyszer felforraljuk.
    Energia: 1720 kJ
    Feheríe. 43 g
    Zsírtartalom: 23 g
    Szénhidrát: 8g

    Erdélyi tőltőtt káposzta:

    Hozzávalők: 40 dkg darált sertéshús, 20 dkg darált marhahús, 2 sertésláb, 16 dkg rizs 1 nagy fej hagyma, 1 tojás, 1-1 evőkanál paprika és csombor, 7 késhegynyí őrölt bors, 50 dkg apró káposzta, 8 nagy savanyúkáposztalevél 2 dl tejföl kb. 5 dl káposztalé, só.

    A 10 percig főzött rizst, a darált húsokat, tojással, apróra vágott hagymával, borssal, paprikával és sóval összekeverjük. A keveréket elosztjuk a káposztaleveleken, majd azokat felcsavarjuk. Cserépedény aljára tesszük a hosz- szába kettévágott sertéslábakat. Arra egy sor apró káposztát, majd a tölteléket. Szórjuk meg csomborral és tegyünk a tetejére még egy sor apró káposztát, majd annyi vízzel hígított káposztalével öntsük fel, hogy az ellepje. Lassú tűznél keverés nélkül megfőzzük. Tejföllel tálaljuk.
    Energia: 3310 kJ
    Feheríe. 43 g
    Zsírtartalom: 51 g
    Szénhidrát: 40g

    Tűrós puliszka:

    Hozzávalók: 30 dkg máléliszt 30 dkg félzsíros tehéntúró, 10 dkg szalonna, 2dl tejföl 2 evőkanál olaj, só.

    Sós, lobogóan forró vízbe beleöntjük a kukoricalisztet. Elkeverjük és kb. 20 percig főzzük. Ezután tűzről levéve, ruhával bebugyoláljuk a fazekat és 3-4 percig erőteljesen keverjük, majd 4-5 percet pihentetjük. Olajba mártott evőkanállal formázott „galuskákat" egy tűzálló tálba sorba- rakjuk. Megszórjuk túróval, meglocsoljuk tejföllel, majd újra egy sor puliszka következik. A tetejére túrót, tejfölt és kiolvasztott szalonnakockákat teszünk. A sütőben kb. 15 perc alatt átforrósítjuk.
    Energia: 2720 kJ
    Fehérje: 23 g
    Zsírtartalom: 36g
    Szénhidrát. 57 g

    Nyárádmenti rakott karalábé:

    Hozzávalók: 60 dkg zsenge karalábé, 8 dkg vaj, 1 késhegynyí cukor, 30 dkg marhahús, 2,5 dl tejföl 10 dkg rizs, 7 kisfej vöröshagyma, 2 csipet őrölt bors, só.

    A kockára vágott karalábét a vajon kevés cukorral puhára pároljuk. A marhahúst sóval, borssal fűszerezve ugyancsak megpároljuk. A rizst kevés finomra vágott hagymával elkeverve külön készítjük el. Egy edény aljára lerakunk egy sor karalábét, arra tesszük a rizzsel elkevert, kis darabokra vágott hús felét. Meglocsoljuk tejföllel. Újra karalábé, majd húsos rizs a sorrend. Végezetül karalábé kerül felülre. A maradék tejfölt ráöntve, sütőben 15 perc alatt átforrósítjuk.
    Energia: 1970 kJ
    Fehérje: 22 g
    Zsírtartalom: 29g
    Szénhidrát: 31 g

    Sajtos gombóc:

    Hozzávalók: 4 szikkadt zsemle, 2 5 dl tej, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 10 dkg olvasztott vaj, 1 késhegynyi őrölt köménymag, 3 dkg vaj, só.

    A tejbe áztatott, kinyomkodott zsemlét átdaráljuk. 10 dkg reszelt sajttal, sóval, köménymaggal, tojássárgájával, 3 dkg vajjal és keményre felvert tojásfehérjehabbal összekeverjük. A masszából formált kis gombócokat forró sós vízben kifőzzük, leszűrjük, az olvasztott vajban megforgatjuk és reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
    Energia: 2420 kJ
    Fehérje: 19 g
    Zsírtartalom: 40 g
    szénhidrát: 34g

    Töltött krumpli:

    Hozzávalók: 8 db nagyobb krumpli, 50 dkg darált sertéshús, 2 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl 3 babérbors, 1 kávéskanál majo- ránna, 1 evőkanál 10%-os ecet, só

    A krumplikat meghámozzuk. Középen kettévágjuk és karalábéfúróval a metszés helyén lyukat fúrunk. Megtöltjük sóval, borssal, majoránnával ízesített darálthússal, majd edénybe téve annyi sós vízzel felöntve, hogy a ellepje főzni tesszük. Babérlevelet is teszünk bele. Ha megpuhult világos levél, 1 késhegynyi őrölt rántással sűrítjük. Ecettel és tejföllel elkeverve a levét, tálaljuk.
    Energia: 2890 kJ
    Fehérje: 27 g
    Zsírtartalom: 50 g
    Szénhidrát: 33 g

    Öntött saláta:

    Hozzávalók: 4 fejes saláta, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl 1 evőkanál borecet,só.

    Fél liter vizet kevés sóval, 1 gerezd szétnyomott fokhagymával föltesszük főni. A gondosan megtisztított, megmosott, lecsepegtetett salátát öblös tálba helyezzük. A fővő levet forrás után ecettel, tejföllel elkeverjük, majd a salátára öntjük. Melegen tálaljuk.
    Energia: 250 kJ
    Fehérje: 29 g
    Zsírtartalom: 4 g
    Szénhidrát: 3 g

    Sajtos tojás kenyéren:
    Hozzávalók: 8 vékony kenyérszelet, 6 dkg vaj, 25 dkg sajt, 1 késhegynyi durvára őrölt bors, 1 kávéskanál köménymag 8 tojás, só.

    A vékony kenyérszeletek mindkét oldalát megkenjük vajjal. Egymás mellé tűzálló tálba helyezzük, vékony sajtszeletekkel beborítjuk, leöntjük habosra- felvert, és durvára darált borssal ízesített tojással. A tetejét köménymaggal meghintve, sütőbe pirosra sütjük.
    Energia: 2410 kJ
    Fehérje: 31 g
    Zsírtartalom: 38g
    Szénhidrát: 28 g

    Tejfölös leves:

    Hozzávalók: 4 dl húsleves (kockából), 4 dl tejföl, kiskanál vaj, 1 kisfej hagyma, 2 csipet köménymag, 1 csapott evőkanál liszt 3 pirított csipet szerecsendió, 1 csi- pet szegfűbors és bors, só.

    A vajban egy csapott evőkanálnyi lisztet világossárgára pirítunk. Teszünk bele finomra vágott hagymát, sóval, köménymaggal, borssal ízesítjük. Hozzákeverjük a húslevest, a tejfölt. Kevés szerecsendióval, szegfűborssal és sóval fűszerezzük. Rövid ideig főzzük. Pirított kenyérszelettel vagy zsemlekockával tálaljuk.
    Energia: 98o kJ
    Fehérje: 4 g
    Zsírtartalom: 21 g
    Szénhidrát: 8 g

    Tarka paszuly bazsalikommal:

    Hozzávalók: 30 dkg száraz tarkabab (paszuly), 20 dkg köles vagy rizs 50 dkg leveszöldség, 1 vöröshagyma, 1 zőldpapríka, 1 babér- levél, 2 evőkanál liszt 2 evőkanál olaj, 40 dkg kolbász, 1 kávéskanál bazsalikom, 2 dl tejföl, só.

    Az előző napon beáztatott paszulyt, kölessel, kockára vágott zöldséggel feltesszük főzni. Vöröshagymát, zöldpaprikát, babérlevelet teszünk bele és megsózzuk. Amikor puha, barna rántással sűrítjük és karikára vágott kol- bászt teszünk bele. Bazsalikommal ízlés szerint fűszerezzük. Még egyszer átforraljuk és tálaláskor tejfölt teszünk bele.
    Energia:4260 kJ
    Fehérje: 44 g
    Zsírtartalom:52 g
    Szénhidrát: 95 g

    Gombával töltött murok:

    Hozzávalók: 1,2 kg vastag gomba, 2-2 evőkanál tarhonya, és vaj, 4 dl tejföl, késhegynyi őrölt bors, 2 csipet majoránna, 1 csomó petrezselyemzöld, só.

    A murkot sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük, belsejét óvatosan kivájjuk. vagy kerek-gömbölyű murok (sárgarépa), A murkot sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük, belsejét óvatosan kivájjuk. az apróra vágott gombát, tarhonyával, kikapart murokkal, petrezselyem 15 dkg zölddel kevés vajban megpárojuk. Sóval, borssal, kevés majoránnával fűszerezzük. Ezzel megtöltjük a murkokat és kivajazott lábosba tesszük. A tejfölt a maradék olvasztott vajjal elkeverve ráöntjük és sütőbe téve jól átsütjük.
    Energia: 1370 kJ
    Fehérje: 9 g
    Zsírtartalom: 21 g
    Szénhidr8t: 29g

    Szóvátaí flekken:

    Hozzávalók:80 dkg sertéstarja, 2 késhegynyi őrölt bors, 1 fej reszelt hagyma, 1 dl fehér bor, só.

    A felszeletelt húst gyengéden megveregetjük, egy-két helyen a szélét bevágjuk. Sóval, borssal megszórjuk és reszelt hagymával megkenjük. Sütés előtt legalább egy-két órát érleljük. Izzó parázs felett kb. 5-6 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Sütés közben kevés borral meglocsoljuk a tetejét. Idénysalátával tálaljuk.

    Hagymatokány csiki módra:

    Hozzávalok: 40 dkg hagyma, 2 evőkanál olaj, 4 dl tejfök, 1 evőkanál paprika, 1 csípet őrölt bors só.

    A megtisztott hagymát nagyobb gerezdekre vágjuk és forró olajban megfonnyasztjuk. Megsózzuk, megpaprikázzuk és kevés vizet öntünk alá. Aki el akarja venni a hagyma édeskés ízét az kevés borsot is szórjon bele. Mikor megpuhult belekeverjük a tejfölt is. Legízletesebb körete a puliszka, de mással is tálalhatjuk.

    Ez a lap az omlett oldala.